Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 135
Offentligt
1138478_0001.png
1138478_0002.png
1138478_0003.png
1138478_0004.png
1138478_0005.png
1138478_0006.png
1138478_0007.png
1138478_0008.png
1138478_0009.png
1138478_0010.png
1138478_0011.png
1138478_0012.png
1138478_0013.png
1138478_0014.png
1138478_0015.png
1138478_0016.png
1138478_0017.png
1138478_0018.png
1138478_0019.png
1138478_0020.png
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
BESKRIVELSE AF REKRUTTERINGSVIRKSOMHEDENVED EN SUSPENSION AF VÆRNEPLIGTEN
1. FormålFormålet med nærværende bilag er at supplere selve rapporten med en mere detaljeret rede-gørelse for, hvordan Forsvarets Rekruttering vurderer, at rekrutteringsvirksomheden skal ju-steres i modellerne A-D ved en suspension af værnepligten. Bilaget beskriver dels de overord-nede rekrutteringsmæssige forhold, der er gældende for alle modeller, dels de mere specifikkeforhold omkring rekruttering for hver enkelt model.Indledningsvis beskrives generelle og grundlæggende forhold vedrørende rekrutteringsvirk-somheden med henblik på at skabe grundlag for den efterfølgende beskrivelse af de konkreterekrutteringstiltag og disses tiltænkte effekt. Tiltagene er således de, som Forsvarets Rekrutte-ring vurderer, at der vil være behov for, for at rekrutteringsopgaven kan løses tilfredsstillendeved et bortfald af værnepligten i de enkelte modeller.Forsvarets rekrutteringspotentiale, det nuværende rekrutteringsbehov og den nuværende re-krutteringsvirksomhed er udførligt beskrevet i bilag 3.2. Generelt om rekrutteringsvirksomhedenLøsningen af forsvarets rekrutteringsopgave forestås i dag primært af Forsvarets Rekruttering,som er en afdeling i Forsvarets Personeltjeneste. Rekrutteringsopgaven løses i et samarbejdemellem Forsvarets Rekruttering, de operative kommandoer og øvrige dele af Forsvarets Per-soneltjeneste1.På det korte sigt består rekrutteringsopgaven i at tilvejebringe det nødvendige antal kvalifice-rede ansøgere til forsvarets uddannelser. Rekrutteringsindsatsen har dog også det langsigtedemål at øge kendskabet til forsvarets uddannelser samt at flytte på forsvarets image i målgrup-pen, bl.a. ved målrettet at bearbejde erkendte fordomme mv.2.Rekrutteringsvirksomheden skal således påvirke de potentielle ansøgeres parathed til at ansø-ge om optagelse på en eller flere af forsvarets uddannelser, som kvalificerer til en ansættelse iforsvaret. Forsvarets Rekruttering anvender en anerkendt markedsføringsmodel, AIDA-modellen3, som grundlag for rekrutteringsvirksomheden. En potentiel ansøger skal jf. modellengennem fire faser, før en ansøgning bliver sendt. Disse fremgår af nedenstående figur 1.
1
Vedr. Beredskabsstyrelsen forestår Forsvarets Rekruttering p.t. alene den del af rekrutteringsvirksomheden, der errelateret til Forsvarets Dag.2Jf. bilag 3, pkt. 2.1 og 2.4.3AIDA står for Attention, Interest, Desire, Action. Modellen er anvendelig inden for salg og markedsføring i bred forstandog er her tilpasset rekrutteringsopgaven, hvor de 4 begreber er oversat til: Kendskab, Interesse, Involvering, Stillingta-gen.
1
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
Figur 1: Fra potentiel ansøger til ansøger.Den samlede rekrutteringsindsats skal have en balanceret effekt på hver af disse faser for atbevæge den potentielle ansøger frem mod at sende en ansøgning.Forsvarets Rekruttering anvender i dag ti ”rekrutteringsplatforme”, der alle har en effekt på eneller flere af faserne, som en potentiel ansøger skal igennem frem mod ansøgning. Rekrutte-ringsplatformene fremgår af nedenstående figur 2.
2
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
Figur 2: De ti rekrutteringsplatforme.Effekten af de forskellige platforme på de fire faser af en ansøgers beslutningsproces kan illu-streres med følgende tabel:KendskabInteresseLilleLilleStorInvolveringMeget storStillingtagenStor
VærnepligtstjenesteForsvarets DagStorErhvervspraktikLilleVejledereLilleMesser, skoler, orien-StorLilleteringerCRM databaseStorLilleLilleKampagnerStorStorWeb og mobilLilleLilleLilleLilleIntern rekrutteringLilleStorArrangementerLilleLilleLilleFigur 3: Rekrutteringsplatformenes vurderede effekt på de enkelte faser.44
Kilde: Vurdering foretaget af Forsvarets Rekruttering.
3
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
Af figur 3 ses Forsvarets Rekrutterings vurdering af de respektive platformes forskellige effektpå de enkelte faser, som en potentiel ansøger skal igennem. Vurderingen af effekten skal ses ilyset af såvel bredde (hvor mange unge der påvirkes) som dybde (hvor stor en påvirkning påden enkelte unge).3. Den rekrutteringsmæssige effekt af værnepligten og Forsvarets DagBåde værnepligten og Forsvarets Dag anvendes i dag som rekrutteringsplatforme af Forsva-rets Rekruttering. Effekten på den samlede rekrutteringsvirksomhed af henholdsvis værneplig-ten og Forsvarets Dag er væsensforskellige, idet værnepligtstjenesten vurderes at have effektpå interesseskabelse samt især involvering og stillingtagen, mens Forsvarets Dag primærtvurderes at have effekt på skabelse af kendskab og sekundært på skabelse af interesse (sefigur 3).Værnepligtens effekt på involvering og stillingtagen skyldes primært, at værnepligtstjenestenvirker som en form for prøveperiode, hvor den unge kan prøve kræfter med professionen somsoldat og få indsigt i forsvarets virkelighed.Værnepligten har dog en negativ effekt på opfattelsen af forsvaret hos nogle unge, fordi denbl.a. tolkes som et udtryk for, at forsvaret må være en dårlig arbejdsplads, når der er behovfor tvang.5Det peger i retning af, at en suspension af værnepligten kan forbedre forsvaretsimage i dele af målgruppen.De uddannelser, der i særlig høj grad søges af de værnepligtige, er forsvarets kerneuddannel-ser (konstabeluddannelse, reaktionsstyrkeuddannelse, grundlæggende sergentuddannelse ogofficersuddannelse)6.En undersøgelse fra Epinion gennemført i marts 2012 viser, at det blandt de unge, der indenfor det sidste år har skullet tage stilling til uddannelse eller job, ogsom har haft forsvaret medi deres overvejelser,er mindre end hver tiende, derikkehar aftjent værnepligt, som endermed at søge en uddannelse i forsvaret med henblik på ansættelse. Af de unge, derligeledesharovervejet forsvaret, og somharaftjent værnepligt, er det ca. hver tredje, der ender medat søge en uddannelse og militær ansættelse i forsvaret.Værnepligtstjenesten giver de værnepligtige en reel indsigt i professionen som soldat, herun-der kravene til militærtjeneste. Samtidig medvirker gennemgangen af basisuddannelsen til, atde værnepligtige opnår de mest basale militære færdigheder samt kommer i god fysisk form.Kombinationen af disse aspekter bevirker, at ansøgere, som har gennemført basisuddannel-sen, generelt er bedre kvalificerede ansøgere end ansøgere, der ikke har.7Der ses i øvrigt enmulig sammenhæng mellem den høje andel af frivillige blandt de værnepligtige og søgningentil forsvarets uddannelser fra de værnepligtige.
5
Kilde: Undersøgelse fra Epinion om forsvarets rekrutteringspotentiale blandt unge kvinder og unge med anden etniskbaggrund end dansk, februar 2012.6Jf. bilag 3, pkt. 2.3. samt notat fra Epinion om værnepligtens betydning for forsvarets rekrutteringspotentiale, marts2012 (underbilag til bilag 3), p. 3.7Jf. Forsvarets Rekrutterings erfaringer.
4
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
I løbet af værnepligtstjenesten har forsvaret mulighed for at vurdere og vejlede den potentiel-le ansøger. Det betyder fx, at forsvaret i dag bruger meget få ressourcer på optagelsesprøveraf ansøgere til hærens reaktionsstyrkeuddannelse, idet ansøgerne hertil udelukkende kommerfra værnepligtsmassen, hvor de af deres nærmeste ledere er blevet vurderet i forhold til eg-nethed til militærtjeneste.I dag har ca. 80 % af ansøgerne til forsvarets uddannelser aftjent deres værnepligt – eller er igang med det.8Forsvarets Rekruttering vurderer, at det ved en suspension af værnepligtenvil være nødvendigt med justeringer af den nuværende rekrutteringsindsats, hvis der skalkompenseres for det vurderede rekrutteringsmæssige effekttab ved et bortfald af værneplig-ten.På Forsvarets Dag får forsvaret kontakt til ca. 37.000 unge mænd og ca. 1.500 unge kvinderom året. De unge får her kendskab til forsvarets rolle i samfundet samt kendskab til uddannel-ses- og jobmulighederne i forsvaret. Med Forsvarets Dag forpligtes de unge mænd i dag til attage stilling til forsvaret og til uddannelsesmulighederne i forsvaret. 66 % af de fremmødteunge har efter gennemgang af Forsvarets Dag et mere positivt syn på forsvaret som uddan-nelsessted og arbejdsplads, mens 1 % har fået et mere negativt syn.9Sammenfattende vurderer Forsvarets Rekruttering, at Forsvarets Dag medvirker til at skaberekrutteringspotentiale ved at skabe indledende kendskab og interesse hos de unge10, mensværnepligtstjenesten vurderes at medvirke til at indløse rekrutteringspotentialet11ved, at deunge involveres i forsvarets og Beredskabsstyrelsens praksis og opnår en reel indsigt.4. Generelt om rekrutteringsvirksomheden i model A-DI nedenstående beskrives kort, hvilke aktiviteter Forsvarets Rekruttering vurderer, at der vilvære behov for at iværksætte på de øvrige 8 rekrutteringsplatforme ved en suspension afForsvarets Dag og værnepligten, ligesom der for de enkelte modeller A-D er foretaget en vur-dering af de økonomiske konsekvenser heraf.De efterfølgende anbefalinger til rekrutteringsmæssige tiltag er et udtryk for en faglig og erfa-ringsbaseret vurdering foretaget af Forsvarets Rekruttering med henblik på at løse rekrutte-ringsopgaven efter et bortfald af værnepligten. Vurderingen rummer et element af usikkerhed,da rekrutteringsvirksomheden vil skulle ske på præmisser, der adskiller sig markant fra de nu-værende, hvis Forsvarets Dag og værnepligten suspenderes. Ligeledes er der en generel usik-kerhed i forhold til udviklingen i vilkårene for rekrutteringen, fx de økonomiske konjunkturer,forsvarets omdømme, uddannelses- og karrieremulighederne i forsvaret, forsvarets opgaverog organisation m.v., herunder nye internationale missionsområder for forsvaret, som kanvære både mere og mindre attraktive for de unge end missionen i Afghanistan er det i dag.
89
Kilde: Forsvarets Rekruttering.Jf. bilag 3, pkt. 5.10Jf. målinger fra Epinion. Se i øvrigt bilag 3, pkt. 5.11Jf. Epinions notat om værnepligtens betydning for forsvarets rekrutteringspotentiale, marts 2012 (Underbilag til bilag3), p. 3.
5
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
Med disse usikkerheder in mente vurderes det imidlertid, at rekrutteringsopgaven i de fire mo-deller for en suspension af værnepligten vil kunne løses på tilfredsstillende vis på baggrund afudvikling og implementering af de anbefalede rekrutteringsmæssige tiltag.Der er på alle 8 platforme tale om et øget aktivitetsniveau og dermed øgede udgifter i forholdtil i dag. Forsvarets Rekrutterings vurdering er bl.a. baseret på den viden om målgruppen ogrekrutteringsplatformenes effekt, der er oparbejdet gennem flere års samarbejde med Epinion.Set ud fra et rekrutteringsperspektiv er det model A, der indebærer de største usikkerheder,idet præmisserne for rekrutteringen i model A er væsensforskellige fra i dag. Særligt rekrutte-ringen til hærens reaktionsstyrkeuddannelse vil være præget af usikkerhed, da der skal re-krutteres et relativt stort antal unge uden forudgående basisuddannelse til et af de mest risi-kofyldte jobs i forsvaret.Ansøgningerne til Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse (HRU) skal, i modsætning til i dag, sen-des på et tidspunkt, hvor ansøgerne ikke har den indsigt i professionen som soldat, som man idag får via værnepligtstjenesten, hvor ansøgerne kommer fra i dag.Vilkårene for at blive udsendt i internationale missioner vurderes i denne forbindelse at væreafgørende for rekrutteringen, og når den nuværende indsats i Afghanistan erstattes med enanden mission, kan det betyde, at rekrutteringsindsatsen må justeres.Ved suspension af værnepligten og obligatorisk Forsvarets Dag vil det skulle undersøgesnærmere, hvordan Beredskabsstyrelsen skal involveres i udvikling og planlægning af denoverordnede markedsføring og kommunikation, herunder planlægning af rekrutteringsaktivite-ter, i forhold til forsvarets og Beredskabsstyrelsens uddannelser.4.1 Anbefalede tiltag på rekrutteringsplatformeneTil grund for de anbefalede rekrutteringstiltag ligger forsvarets vurderede behov i de enkeltemodeller samt det vurderede effekttab af bortfald af værnepligten og Forsvarets Dag på deenkelte faser i ansøgerens beslutningsproces. Af figur 3 fremgår det, hvilke platforme der hareffekt på samme faser som værnepligtstjenesten og Forsvarets Dag, og nedenstående beskri-ver for de enkelte platforme, hvilke rekrutteringsaktiviteter, der vurderes at skulle suppleresmed for at kompensere for bortfald af den rekrutteringsmæssige effekt af værnepligten ogForsvarets Dag.De økonomiske forhold er beskrevet selvstændigt i pkt. 5, hvortil der refereres i den efterføl-gende beskrivelse af de rekrutteringsmæssige tiltag.4.1.1 KampagnevirksomhedKampagnevirksomheden har såvel et kortsigtet formål, der er tilvejebringelse af et specifiktantal kvalificerede ansøgere til en specifik uddannelse, som et langsigtet formål, der er udvi-delse af kendskabet til forsvarets uddannelser og påvirkning af forsvarets image som uddan-nelsesudbyder og arbejdsplads, herunder bearbejdning af erkendte rekrutteringsbarrierer12. Ide enkelte modeller er der behov for forskellig vægtning af en ekstra indsats på disse to over-12
Jf. bilag 3, pkt. 2.4.
6
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
ordnede formål med kampagnerne - afhængigt af det vurderede effekttab samt det konkreterekrutteringsbehov i den enkelte model.De anbefalede tiltag inden for kampagnevirksomhed er som følger:Øget markedsføring med henblik på at påvirke forsvarets image og skabe den indledendeopmærksomhed i målgruppen, som i dag foregår på Forsvarets Dag.Øget markedsføring med henblik på den målrettede rekruttering og dermed tilvejebringel-se af et tilstrækkeligt antal kvalificerede ansøgere til de uddannelser, som i dag i blandtandet anvender værnepligtstjenesten som rekrutteringsbase, herunder reaktionsstyrkeud-dannelsen.Øget kampagnevirksomhed rettet mod de sekundære målgrupper, herunder forældre, øv-rig familie, venner, uddannelsesvejledere mv. De relevante voksne er vigtige i forhold tilpersonlig motivation og legitimering af uddannelses- og karrierevalg.Øget indsats på Public Relations (PR) området med henblik på at adressere de erkendterekrutteringsbarrierer, som i dag bliver adresseret gennem værnepligtstjenesten og denreelle indsigt i forsvarets og Beredskabsstyrelsens praksis, som værnepligtstjenesten affø-der. Den øgede PR-indsats skal ske i tæt samarbejde med Forsvarskommandoens Kommu-nikationsafdeling, der er ansvarlig for forsvarets generelle PR-indsats.Kampagneunderstøttende events, som har til formål at øge synligheden og de unges invol-vering i forsvaret og Beredskabsstyrelsen.Etablering af civile partnerskaber med både private firmaer og enkeltpersoner, som kanvære bærere af budskaber omkring uddannelser og job i forsvaret og ved Beredskabssty-relsen. Formålet vil være at skabe synlighed samt legitimitet omkring forsvaret og Bered-skabsstyrelsen som uddannelsesudbydere og arbejdsplads.Meromkostningerne i model A-D til de respektive tiltag er på ca. 8,2-14,6 mio.kr.13Model A erden mest omkostningstunge, og model B er den mindst omkostningstunge. Hertil kommer eninitialudgift til udvikling af nyt markedsføringskoncept på ca. 1,2 mio.kr. i alle modeller.At model A er den mest omkostningstunge skyldes, at alle ansøgninger til forsvarets og Bered-skabsstyrelsens uddannelser skal komme fra ansøgere, der ikke i forvejen har stiftet bekendt-skab med forsvaret eller Beredskabsstyrelsen.I model B er der en værneretsordning, som kan bruges til at afprøve professionen som soldateller beredskabsassistent, inden de unge skal tage beslutning om at søge ind på en uddannel-se med efterfølgende ansættelse, fx på en reaktionsstyrkekontrakt. Den primære udgift tilkampagnevirksomhed er i model B møntet på at tilvejebringe tilstrækkeligt med kvalificeredeansøgere til en frivillig Forsvarets Dag samt kompensere for, at det kun er ca. 1/5 af en ung-domsårgang, der forventes at møde op på en frivillig Forsvarets Dag, hvor det i dag er ca.halvdelen af en ungdomsårgang.4.1.2 CRM databaseForsvarets Rekrutterings CRM14database er et kommunikationssystem, hvor Forsvarets Re-kruttering p.t. har kontakt til ca. 60.000 unge. Formålet med systemet er at skabe interessefor forsvarets uddannelser og efterfølgende fastholde denne interesse gennem involverende1314
Jf. pkt. 5.1, figur 4.CRM: Customer Relations Management.
7
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
online aktiviteter. Målet er, gennem dialog med de unge i databasen, at øge deres parathed tilat søge om en uddannelse i forsvaret. Systemet bruges tillige til at udsende invitationer til for-svarets rekrutteringsarrangementer til de tilmeldte i databasen. CRM databasen bliver en end-nu vigtigere platform, når det ikke længere er muligt at skabe og vedligeholde kontakt med deunge gennem Forsvarets Dag og værnepligtstjenesten.Tiltag relateret til CRM databasen vurderes i alle modeller at være omtrent det samme. Om-kostningen hertil vil være ca. 0,3 mio.kr. årligt15, hvortil der kommer en initialudgift til udvik-ling på ca. 1,0 mio.kr.4.1.3 Onlineplatform: Web og mobilWebplatformen er i dag og vil også fremover være det centrale omdrejningspunkt for forsva-rets online rekrutteringsvirksomhed. Platformen bidrager til alle fire faser i ansøgerens beslut-ningsproces. I dag anvendes platformen primært til at samle al information om forsvarets ud-dannelser samt sekundært til interaktive tests mv. Netop det interaktive potentiale skal i høje-re grad udnyttes ved at bortfald af Forsvarets Dag og værnepligtstjenesten. Gennem interakti-vitet skabes der kendskab, interesse og især involvering ved hjælp af øget tilgængelighed påbåde web og mobil, dialog, spil, tests, sociale fora, præsentation af rekrutteringsarrangemen-ter, tilmelding til arrangementer, historier fra forsvarets verden mv.Tiltag på onlineplatformen vurderes at være omtrent det samme for alle modeller. Den årligeomkostning vil være ca. 0,8 mio.kr.16, hvortil der kommer en initialudgift til udvikling på ca.1,8 mio.kr.4.1.4 Intern rekrutteringNår rekrutteringsomkostningerne øges er det naturligt at fokusere mere på at fastholde kom-petente medarbejdere gennem attraktive uddannelses- og karrieremuligheder.Det vil både reducere rekrutteringsbehovet og øge forsvarets kompetencer at fastholde nuvæ-rende erfarne ansatte i et karriereforløb i stedet for at disse orienterer sig ud af forsvaret, hvisde får behov for nye udfordringer. Ligeledes gør flere uddannelses- og karrieremuligheder for-svaret endnu mere interessant for de unge i forhold til at vælge en uddannelse i forsvaret.Ud over at der er behov for at fastholde og udbygge det interne rekrutteringsnetværk, som idag er lokalt forankret ved rekrutteringscentrene, anbefales følgende tiltag:Etablering og drift af job- og uddannelsessite for ansatte i forsvaret samt en rådgivnings-og vejledningsfunktion med det formål at øge synligheden af de uddannelses- og karrie-remæssige muligheder samt at kunne vejlede de ansatte på baggrund af deres personligeønsker og kompetencer.Udvikling og drift af uddannelsesarrangementer for forsvarets medarbejdere med det for-mål at styrke involveringen og påvirke stillingtagen.Udvikling og drift af CRM database møntet på intern rekruttering med det formål, at deninterne markedsføring af uddannelser og stillinger kan målrettes forsvarets medarbejdere iforhold til deres personlige ønsker og kompetencer.
1516
Jf. pkt. 5.1, figur 4.Jf. pkt. 5.1, figur 4.
8
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
Ovennævnte tiltag medfører årlige omkostninger i model A-D på 0-3,8 mio.kr.17Hertil kommeren initialudgift til udvikling på op til 3,2 mio.kr. Her er det model B, der adskiller sig markantfra de øvrige ved, at der i denne model ikke er behov for en opjustering af den interne rekrut-teringsindsats, idet forsvaret i model B kan anvende værneretsordningen som rekrutterings-base og dermed reelt opnå det samme indtag, som der er fra værnepligten i dag.4.1.5 ArrangementerDenne platform udgør i dag en ret lille del af den samlede rekrutteringsindsats. Ved et bortfaldaf Forsvarets Dag og værnepligtstjenesten, hvor en stor del af de unge i dag stifter bekendt-skab med forsvaret som uddannelsesudbyder og arbejdsplads, vil forsvaret i stedet skulle ska-be kontakten mellem forsvarets praksis og de unge på anden vis. Her vil udadvendte arran-gementer spille en markant større rolle, end de gør i dag.Følgende tiltag anbefales:Udvidelse af den nuværende inspirationsdag for kvinder i både antal og omfang. Der kanmed fordel etableres både et- og to-dages arrangementer, så både de nysgerrige og delidt mere interesserede tilgodesesUdvidelse af de nuværende STUD-arrangementer, som i dag er møntet udelukkende påofficersuddannelserne, til også at omfatte øvrige relevante uddannelser i forsvaret.Ud over specifikke rekrutteringsorienterede arrangementer skal forsvaret i højere grad endi dag udnytte de eksternt orienterede arrangementer, som forsvarets forskellige enhederselv står for (fx Åbent Hus arrangementer), i rekrutteringsmæssigt øjemed.Flere arrangementer for unge med anden etnisk baggrund end dansk med det formål atappellere til et segment, som forsvaret traditionelt har svært ved at rekruttere fra og somudgør en stadig større del af målgruppen på 16 til 26 år18. Denne indsats skal understøttesaf et formelt og systematisk samarbejde med relevante interessenter i nærmiljøerne, hvorde unge med anden etnisk baggrund end dansk befinder sig med det formål at facilitere endirekte dialog.Sommer Camps i skolernes sommerferie etableres med det formål at give de unge mulig-heden for at få indblik over fx 3-5 dage i professionen som soldat.Omkostningerne til disse tiltag vil i model A-D årligt udgøre ca. 3,0-5,0 mio.kr.19, hvortil derkommer en initialudgift til udvikling på ca. 1,3 – 1,4 mio.kr.Model B er den mindst omkostningstunge i relation til udvidelsen af arrangementer, idet bådeSommer Camps og udvidelsen af Inspirationsdage for Kvinder ikke etableres i denne model.Dette skal ses i lyset af, at værneretsordningen i model B giver mulighed for at afprøve pro-fessionen som soldat på samme måde, som værnepligten gør det i dag.4.1.6 ErhvervspraktikForsvaret gennemfører i dag erhvervspraktik for ca. 6.500 skoleelever i folkeskolens afgangs-klasser (9.-10. klasse), hvor praktikanterne får en indføring i professionen som soldat. Samti-dig bygger praktikken en relevant og faglig bro ud til de offentlige vejledermiljøer.1718
Jf. pkt. 5.1, figur 4.Jf. bilag 3, pkt. 2.1, så stiger andelen af unge med anden etniske baggrund end dansk af en ungdomsårgang fra ca. 8% i 2011 til ca. 15 % i løbet af de kommende år.19Jf. pkt. 5.1, figur 4.
9
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
Der ligger i erhvervspraktikken et oplagt potentiale for at kompensere delvist for den mistedeeffekt på involvering, som et bortfald af værnepligtstjenesten vil medføre. Det kan udnyttes,hvis erhvervspraktikken foldes bredere ud end i dag, hvor den primært er møntet på degrundlæggende militære kompetencer. På den baggrund skal følgende tiltag anbefales:Etablering af en fagligt orienteret praktikordning, hvor forsvarets mange fagligheder gørestilgængelige for praktikanter fra folkeskolens afgangsklasser. Fx skal man kunne komme ierhvervspraktik som hundefører, bevogtningsassistent, flymekaniker, elektronikfagtekniker,mekaniker, officer, militærpolitisergent, administrationsassistent, faglærer på en af forsva-rets skoler etc. Ordningen vil skulle administreres af Forsvarets Rekruttering, mens selvepraktikforløbene skal forvaltes af relevante myndigheder i forsvaret, herunder de operativekommandoer og de funktionelle tjenester, gennem de praktikansvarlige ved underlagtemyndigheder. Formålet med ordningen vil være at synliggøre forsvarets spændvidde somvirksomhed og dermed uddannelses- og jobmulighederne i forsvaret.Etablering af en praktikordning for ungdomsuddannelser, hvor elever på tekniske uddan-nelser og handelsskoler får mulighed for at komme i erhvervspraktik i en faglig funktion,der er relevant i forhold til deres uddannelse. Praktikanterne skal i praktikforløbet også in-troduceres til det militære islæt. Formålet med ordningen vil være, at synliggøre de fagligeuddannelses- og karrieremuligheder i forsvaret.Etablering af praktikordning for relevante efterskoler og højskoler, hvor eleverne er tiltruk-ket af en aktiv livsstil og af forsvaret, fx skoler med fokus på idræt og friluftsliv. Formåletmed ordningen vil være at skabe interesse hos et segment, som profilmæssigt ses at havegode forudsætninger for at egne sig til militærtjeneste.Omkostningerne ved ovennævnte tiltag vil i model A-D årligt udgøre ca. 2,5-3,2 mio.kr.20Her-til kommer initialudgifter til udvikling på ca. 0,3-0,4 mio.kr.Model B afviger fra de øvrige modeller som den med de laveste omkostninger, hvilket skyldes,at kun et af de foreslåede tiltag gennemføres i denne. De tiltag, som er foreslået for at kom-pensere for bortfaldet af værnepligtens involverende effekt, er ikke nødvendige i model B, daværneretsordningen i denne model modsvarer den nuværende værnepligtsordning.4.1.7 VejledereForsvarets Rekruttering har i dag samarbejde med såvel UU-vejledere som studievejledere påfolkeskolerne og ungdomsuddannelserne, idet samarbejdet dog afhænger af vejledernes moti-vation for et samarbejde. Vejlederne er ikke forpligtiget til at samarbejde med Forsvarets Re-kruttering. Samarbejdet udgår fra de nuværende rekrutteringscentre til vejlederne på de loka-le skoler og uddannelser. Formålet med samarbejdet med vejlederne er at etablere en kom-munikationskanal til de unge, der står foran at træffe et valg om uddannelse og fremtidig kar-riere. Vejlederne har en vigtig rådgivende rolle for den enkelte elev og er samtidig indgangs-portalen til lokale uddannelsesarrangementer, hvor forsvarets uddannelser søger at blive re-præsenteret. Gennem vejlederne får forsvaret mulighed for at skabe kendskab til og interessefor forsvarets uddannelser og indsatsen kan dermed medvirke til at kompensere for bortfaldetaf Forsvarets Dag.Følgende tiltag anbefales:20
Jf. pkt. 5.1, figur 4.
10
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
Funktionaliteterne på det nuværende vejledersite udvides, så relevant information for vej-lederne bliver gjort nemmere tilgængeligt, herunder skal det være muligt at booke fore-drag om forsvarets uddannelser og job, bestille erhvervspraktikpladser, booke studiebesøgved forsvarets enheder, downloade brochurer mv. Formålet er at få etableret samarbejdemed flere vejledere end i dag og dermed få adgang til at skabe kendskab til forsvarets ud-dannelser hos flere af de unge i den primære målgruppe.Årligt seminar for vejledere afholdes med det formål at skabe grundlaget for samarbejdeog dialog med flere vejledere end i dag, herunder forstå og imødekomme vejledernes be-hov i deres dagligdag.Udvikling af informationspakke for vejledere, som afstemmes behovene på de enkelte ud-dannelsesniveauer. Vejlederne skal indarbejdes i Forsvarets Rekrutterings systematiske in-formationsflows via en segmentering af vejlederne i et CRM system, hvilket vil gøre detmuligt at målrette kommunikationen mod den enkelte vejleder i forhold til vedkommendesønsker og behov.
De årlige omkostninger til ovenstående tiltag på vejlederplatformen vil udgøre ca. 0,6 mio.kr.21i alle fire modeller. Hertil kommer initiale udviklingsudgifter på ca. 0,8 mio.kr.4.1.8 Messer, skoler, orienteringer m.v.Med bortfaldet af Forsvarets Dag vil en stor del af de unge på ungdomsuddannelserne ikkekomme til forsvaret og stifte bekendtskab med uddannelses- og jobmulighederne i forsvaret.Det betyder, at forsvaret i stedet må komme til de unge. Det kan bl.a. ske gennem forsvaretsuddannelsers fysiske tilstedeværelse på uddannelses- og jobmesser samt gennem foredrag påskoler, hvorfor indsatsen på denne platform anbefales opjusteret. Informatører og rollemodel-ler fra forsvarets enheder, som hver især repræsenterer relevante uddannelser, afgives tilmesse- og foredragsaktiviteter samt til forudgående forberedelse og koordinering af indsatsen.Den samlede indsats på platformen styres og administreres af Forsvarets Rekruttering.Følgende tiltag skal anbefales22:Øget messe- og foredragsaktivitet med det formål at skabe kontakt med flere unge i mål-gruppen.Etablering af et ambassadørkorps af rollemodeller, som kan anvendes til både foredrags-virksomhed og til messeaktiviteter. Formålet er at sikre, at forsvarets uddannelser og jobsrepræsenteres af repræsentative rollemodeller, som opfylder specifikke kriterier. Ligeledesmedvirker et formelt ambassadørkorps til at skabe legitimitet om den enkelte medarbej-ders bidrag til rekrutteringsvirksomheden.Inddragelse af forsvarets oplysningsvirksomhed i rekrutteringsvirksomheden gennem vide-reførelse af de dele af den nuværende oplysningsvirksomhed, som skaber relevant kontaktog dialog med de unge. Formålet er at skabe kendskab til forsvaret og forsvarets rolle isamfundet, inden de unge skal foretage uddannelses- og karrierevalg.Deltagelse i relevante aktiviteter i nærmiljøerne med det formål at skabe synlighed om-kring forsvaret, herunder som en aktiv del af lokalsamfundet. Relevante aktiviteter kan fx2122
Jf. pkt. 5.1, figur 4.Erfaringer fra Sveriges første år (2011) med 100 % frivillighed viser, at de individer, som endte med at blive udvalgt tilen optagelsesprøve, i højere grad end de øvrige interesserede, angav den direkte kontakt med forsvaret (møde i byeneller på skolen, praktik, ungdomsvirksomhed etc) som en hovedårsag til valget af forsvaret. Disse direkte kontakter, somsynes at have en positiv indvirkning på rekrutteringsgrundlaget, betoner vigtigheden af at være synlige ude i samfundet.
11
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
være idrætsstævner, sociale aktiviteter for unge, foredragsaftener i den lokale ungdoms-klub o.l.Ovennævnte tiltag vil i model A-D medføre årlige omkostninger på ca. 5,3-6,4 mio.kr.23Hertilkommer en initial udgift til udvikling på ca. 1,3-1,8 mio.kr.Model B er den model, der medfører færrest meromkostninger, mens de øvrige modeller harlige store meromkostninger på denne platform, hvilket igen skyldes, at model B baserer sig påen værneretsordning, som kan virke som en prøveperiode for de unge, inden de træffer enendelig beslutning om at søge om en uddannelse i forsvaret.4.2 OptagelsesprøverForsvarets Dag er i dag det første møde med forsvaret for samtlige 18-årige unge mænd ogde kvinder, der takker ja til invitationen til Forsvarets Dag. På Forsvarets Dag sker en katego-risering i egnede, begrænset egnede og uegnede til værnepligtstjeneste. Denne kategorise-ring sker på baggrund af en lægeundersøgelse, hvor den unge forinden har udfyldt et hel-bredsspørgeskema, samt en skriftlig intelligensprøve. Hvis man indkaldes til værnepligtstjene-ste sker der endvidere en screening for straffemæssige forhold, hvor man normalt erklæresfor uegnet til værnepligtstjeneste, hvis man har modtaget en dom på mere end 30 dages ube-tinget fængsel.Søger man en uddannelse i forsvaret gennemføres normalt en egentlig optagelsesprøve, somtypisk strækker sig over 2 dage, men indhold og omfang afhænger af, hvilken uddannelse,man søger. Alle optagelsesprøver gennemføres i dag ved Forsvarets Rekruttering i Jonstrup,og denne opgave forudsættes uændret, idet den er uafhængig af værnepligten. Kapaciteten iJonstrup er p.t. fuldt udnyttet.Undtaget herfra er i dag ansøgere til reaktionsstyrkeuddannelsen, hvor der primært foretagesen administrativ udvælgelse af de bedst egnede - primært baseret på vurdering fra værne-pligtstjenesten samt om ansøgerne kan sikkerhedsgodkendes og kan bestå forsvarets fysisketest. Fra og med 2011 foretages endvidere en screening for psykisk robusthed, hvor ca. 15 %af ansøgerne fravælges som uegnede.I model A-D forudsætter Forsvarets Rekruttering, at Forsvarets Dag, og dermed de nuværen-de fem rekrutteringscentre, nedlægges, idet dog ca. 1 årsværk fra hvert af de 5 rekrutterings-centre, som i dag beskæftiger sig med de nuværende rekrutteringsopgaver, forudsættes op-retholdt.I alle modellerne vil der i stedet være behov for at gennemføre en optagelsesprøve som er-statning for den vurdering, der i dag gennemføres på Forsvarets Dag og igennem værnepligts-forløbet, hvor de unges egnethed til militærtjeneste vurderes.Formålet med optagelsesprøver er at sikre, at det er de bedst egnede, der bliver udvalgt tiloptagelse på de respektive uddannelser samt at sikre mindst muligt frafald under uddannel-serne. Kompetencekravene er vidt forskellige, afhængig af uddannelse, selvom der også er
23
Jf. pkt. 5.1, figur 4.
12
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
visse fællestræk, herunder fx helbredskrav, krav om god fysisk form og krav om psykisk ro-busthed.Til gennemførelse af optagelsesprøverne vurderes at være behov for at etablere 2-3 afprøv-ningsfaciliteter med geografisk spredning, så ansøgere fra udkantsområder ikke får for langrejsetid. Kvantitativt er behovet størst i model B, hvor ca. 11.000-14.000 unge skal gennemnoget, der minder om den nuværende Forsvarets Dag, dvs. med en afprøvning, der kan gen-nemføres på 1 dag. I de øvrige modeller er der varierende behov, men med den givne kvanti-tet i de enkelte modeller, vurderes opgaven at kunne løses med 2-3 afprøvningsfaciliteter. Denuværende rekrutteringscentre vil med fordel kunne anvendes til formålet, hvorved etable-ringsomkostninger kan spares.Omkostningerne ved driften af 2-3 afprøvningsfaciliteter samt overtagelse af nuværende ud-advendte rekrutteringsopgaver fra Forsvarets Dag anslås at udgøre ca. 14,4-24,2 mio.kr. år-ligt, hvor Model B er dyrest (ca. 24,2 mio.kr.) grundet større volumen i afprøvningen. De øvri-ge modeller vurderes at være på omtrent samme omkostningsniveau (ca. 14,4 mio. kr.). Tilsammenligning spares ca. 34,6 mio. kr. årligt ved nedlæggelsen af den nuværende ForsvaretsDag.4.3 EvalueringOvenstående nye tiltag skal alle underkastes en løbende evaluering af effekt i forhold til res-sourceforbrug, således at der kan ske en løbende effektivisering og tilpasning af rekrutterings-virksomheden til de ændrede præmisser. Forsvarets Rekruttering anvender i dag analyseinsti-tuttet Epinion til at foretage målinger på konkrete arrangementer, effekter af kampagner mv.,mens selve evalueringen foretages i et samarbejde mellem Epinion, Forsvarets Rekruttering ogøvrige interessenter i de enkelte aktiviteter. Der er behov for at udvikle et decideret evalue-ringskoncept, som favner de nye rekrutteringstiltag, så det sikres, at der måles på de para-metre, der er styringsinteressante. Omkostningerne hertil anslås til ca. 2,7 mio.kr. årligt samtca. 0,8 mio. kr. i udviklingsudgifter.4.4 Sammenfatning af rekrutteringsopgaven i model AI model A baserer forsvarets og Beredskabsstyrelsens opgaveløsning sig udelukkende på pro-fessionelle. Forsvarets Rekruttering har beregnet behovet for antallet af ansøgere i model A tilca. 3.200 kvalificerede ansøgninger årligt til forsvarets og Beredskabsstyrelsens uddannelser24.For at løse denne opgave, når værnepligten og Forsvarets dag bortfalder, vurderer ForsvaretsRekruttering, at der vil være behov for en markant opjustering af rekrutteringsindsatsen påalle de øvrige rekrutteringsplatforme. De samlede årlige meromkostninger til løsning af rekrut-teringsopgaven i model A vurderes at udgøre 17,1-20,2 mio.kr. (prisniveau 2010). Hertilkommer initialudgifter til udvikling på ca. 12,6 mio.kr. (se pkt. 5 for en udførlig oversigt).4.5 Sammenfatning af rekrutteringsopgaven i model BI model B er der behov for cirka 5.000 værneretslige til forsvaret og 690 til Beredskabsstyrel-sen. Forsvarets Rekruttering skønner, på baggrund af erfaringstal, at dette afføder et behov
24
Behovet for ca. 3.200 kvalificerede ansøgninger er det erfaringsbaserede behov, når der skal optages 1.400 unge påforsvarets grundlæggende uddannelser og til særtjenesterne samt 225 unge til Beredskabsstyrelsen. Der findes en prin-cipskitse for opgørelsen af behovet for kvalificerede ansøgninger i bilag 3, pkt. 3.
13
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
for, at ca. 11.000-14.00025årligt melder sig frivilligt til at møde op til en justeret version afForsvarets Dag26. Forsvarets Rekruttering forventer, at der på baggrund af den høje frivillig-hedsprocent for aftjening af værnepligt i dag vil være ca. 6-6.500 unge mænd og kvinder omåret, der vil reagere positivt på en skriftlig invitation til Forsvarets Dag. Det er Forsvarets Re-krutterings vurdering, at de resterende ca. 5-8.000 ansøgninger til Forsvarets Dag skal tilveje-bringes gennem en ekstra indsats. Desuden er der behov for en mindre indsats for at kom-pensere for, at ikke alle unge mænd kommer på Forsvarets Dag.For at løse denne opgave, vurderer Forsvarets rekruttering, at der vil være behov for en opju-stering primært af kampagnevirksomheden og ikke mindst opretholdelse af faciliteter til gen-nemførelse af Forsvarets Dag for 11.000-14.000 unge årligt. De samlede meromkostninger tilløsning af rekrutteringsopgaven i model B vurderes årligt at udgøre 13,0-16,3 mio.kr. (prisni-veau 2010). Hertil kommer initialudgifter til udvikling på ca. 8,7 mio.kr. (se punkt 5 for en ud-førlig oversigt). Heri er indregnet omkostninger til driften af tre faciliteter til erstatning for dennuværende Forsvarets Dag.4.6 Sammenfatning af rekrutteringsopgaven i model CI model C vurderer Forsvarets Rekruttering, at der vil være behov for at tilvejebringe ca. 6.800kvalificerede ansøgere årligt til en værneretsordning.27Det er forventningen, at ca. halvdelenaf ansøgningerne kan tilvejebringes gennem den nuværende rekrutteringsvirksomhed, og atder således, for at tilvejebringe ansøgninger nok til at dække det fulde behov, vil være behovfor en ekstra indsats.At ca. halvdelen forventes at kunne tilvejebringes gennem den nuværende rekrutteringsvirk-somhed skal bl.a. ses i lyset af den høje frivillighedsprocent blandt de værnepligtige i dagsamt andelen på ca. 13-15 % af de unge, som er interesseret i en uddannelse i forsvaret. For-skellen til i dag er primært, at den obligatoriske Forsvarets Dag er suspenderet, og dermedbliver 37.000 unge mænd ikke eksponeret for forsvarets uddannelsesmuligheder. Dertil kom-mer, at værneretsordningen primært vil være rettet mod forsvarets særtjenester samt modindtag på forsvarets grundlæggende uddannelser. I forhold til sidstnævnte kræves det, at denværneretssøgende på forhånd har tilkendegivet, at vedkommende vil fortsætte på en af for-svarets grundlæggende uddannelse efter grunduddannelsen, fx en reaktionsstyrkeuddannelse.Forskellen til i dag er, at de unge i dag udelukkende forpligter sig til at gennemgå basisuddan-nelsen og først i løbet af basisuddannelsen skal beslutte sig for at søge videre.De samlede meromkostninger til løsning af rekrutteringsopgaven i model C vurderes at udgøre15,8-18,9 mio.kr. (2013-pl). Hertil kommer initialudgifter på ca. 12,6 mio.kr. til udvikling. (sepunkt 5 for en udførlig oversigt)25
Til sammenligning inviterede det svenske forsvar i 2011 ca. 8.000 unge, der på forhånd havde tilkendegi-vet interesse for forsvaret, til optagelsesprøve, hvilket udmøntede sig i ca. 2.000 egnede til militærtjeneste.26
Det er erfaringsmæssigt ca. 80 % af ansøgerne, der vælger at møde op. Endvidere vil en del blive fundet uegnet afhelbredsmæssige eller andre årsager (ca. 20 %). Endelig er der en del, der alligevel ikke vil indgå en aftale, selvom defindes egnede. I sidste ende er det således ca. 40-50 % af dem, der indledningsvis tilkendegiver interesse i at møde påForsvarets Dag, som indgår en aftale. Erfaringer fra 1. år af Sveriges overgang i 2011 til 100 % frivillighed viste, at kun60 % af de inviterede mødte op, og at ca. 13 % af dem, der indledningsvis tilkendegav interesse, endte med at blivefundet egnede til at gennemgå den grundlæggende militære uddannelse.27Behovet for ca. 6.800 kvalificerede ansøgere er det erfaringsbaserede behov for at opfylde behovet for optagelse af1.300 på forsvarets grundlæggende uddannelser (konstabeluddannelserne, sergentuddannelserne og reaktionsstyrkeud-dannelsen) samt 1005 til særtjenesterne og 690 til Beredskabsstyrelsen.
14
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
4.7 Sammenfatning af rekrutteringsopgaven i model DI model D vurderer Forsvarets Rekruttering, at der skal der tilvejebringes op til ca. 2.600 an-søgere for at opfylde behovet på forsvarets grundlæggende uddannelser (konstabel- og ser-gentuddannelserne samt reaktionsstyrkeuddannelsen) samt ca. 3.600 ansøgere til værnerets-ordningen ved særtjenesterne og Beredskabsstyrelsen28.De 3.600 ansøgere til værneretsordningen ved særtjenesterne og Beredskabsstyrelsen vurde-rer Forsvarets Rekruttering vil kunne tilvejebringes gennem den nuværende rekrutteringsvirk-somhed. Model D ligner således model C i rekrutteringsmæssig henseende, hvilket afspejlersig i de anbefalede rekrutteringsmæssige tiltag, som er identiske. De økonomiske konsekven-ser er således også de samme som nævnt for model C.
28
Behovet for ca. 2.600 kvalificerede ansøgere for at opfylde behovet på forsvarets grundlæggende uddannelser (kon-stabeluddannelserne, sergentuddannelserne og reaktionsstyrkeuddannelsen) og ca. 3.600 ansøgere til værneretsordnin-gen ved særtjenesterne og Beredskabsstyrelsen er det erfaringsbaserede behov, når der skal optages henholdsvis 1.300unge på forsvarets grundlæggende uddannelser samt 1.005 unge til særtjenesterne og 440 til Beredskabsstyrelsen.
15
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
5. Økonomiske forhold vedrørende rekrutteringsvirksomheden ved en suspensionaf værnepligten5.1. Meromkostninger samt initialudgifter ved de enkelte modeller A-DNedenstående figur 4 viser den detaljerede fordeling af omkostningerne ved gennemførelse afde i bilag 4 nævnte rekrutteringsaktiviteter samt etablering af en geografisk fordelt afprøv-ningskapacitet. Meromkostningen i de enkelte modeller fremkommer ved at addere omkost-ningerne og fratrække den besparelse, der opnås ved nedlæggelsen af nuværende ForsvaretsDag. At der er et spænd i de forventede omkostninger til såvel kampagnevirksomhed som af-prøvningsvirksomhed skyldes en direkte sammenhæng med spændet i det forventede indtagpå forsvarets uddannelser.AktivitetAKampagnerCRM databaseOnline: Web og mobilIntern rekrutteringArrangementerErhvervspraktikVejledereMesser, skoler, orienteringerEvalueringOvertagelse af rekrutteringsopgaver fra ForsvaretsDag samt etablering af afprøvningskapacitet- Nedlæggelse af Forsvarets DagSamlede årlige meromkostningerInitialudgift14,60,30,83,85,03,20,66,42,714,4-17,4
Model(mio.kr., 2013-pl)
B8,2-11,50,30,80,03,02,50,65,32,724,2
C13,20,30,83,85,03,20,66,42,714,4-17,4
D13,20,30,83,85,03,20,66,42,714,4-17,4
-34,6-34,6-34,6-34,6

17,1-20,2 13,0-16,3 15,8-18,9 15,8-18,9

12,6
8,7
12,6
12,6
Figur 4: Fordeling af omkostningerne ved gennemførelse af de i bilag 4 nævnte rekrutterings-aktiviteter samt etablering af en geografisk fordelt afprøvningskapacitet (2013-pl).
16
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
5.2 Samlede omkostninger ved de enkelte modellerEfterfølgende er omkostningerne udregnet i prisniveau 2013.5.2.1 Model ADe af model A affødte samlede omkostninger i forhold til rekrutteringsvirksomheden for for-svarets og Beredskabsstyrelsens uddannelser fremgår af nedenstående figur 5.Uddannelse/tjeneste:Omkostninger v.den nuværendeværnepligtsord-ning29(mio.kr., 2013-pl)
Omkostninger(mio.kr., 2013-pl)
I alt
Direkte46,423,30,222,9
Indirekte305,5-8,6
I alt52,0-55,023,30,222,95,5-8,6
Rekrutteringsvirksomheden i mo-del A34,531Lønudgifter18,7Variable ydelser0,2Øvrig drift9,6Omkostninger (etablissement)6,0Militærnægtere8,9Vederlag4,2Kost- og hjemsendelsespengesamt beklædningsgodtgørelse3,3Rejsekort1,5Militærnægteradministration2,5Omkostning til udvikling ogimplementering af de enkelte tiltag-(initialudgifter) i f.m. rekrutte-ringsvirksomheden i model AFigur 5: Model A - Affødte økonomiske omkostninger i forhold til
5,5-8,6
ca. 12,6
det koncernfælles område.
29
Oversigt over ”Omkostninger v. den nuværende værnepligtsordning” – fra kap. 5 – muliggør at sammenholde om-kostninger inden for det koncernfælles område ved den nuværende værnepligt med det, der i model A træder i stedet.30De indirekte omkostninger består af materiel, lagertræk, etablissementsydelser og informatikydelser.31
Samlede omkostninger til Forsvarets Dag.
17
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
5.2.2 Model BDe af model B affødte samlede omkostninger i forhold til rekrutteringsvirksomheden for for-svarets og Beredskabsstyrelsens uddannelser fremgår af nedenstående figur 6.Uddannelse/tjeneste:Omkostninger v.den nuværendeværnepligtsord-ning32(mio.kr., 2013-pl)
Omkostninger(mio.kr., 2013-pl)
I alt
Direkte
Indirekte
I alt
Rekrutteringsvirksomheden imodel B34,53344,4-47,84,93449,4-52,7Lønudgifter18,722,122,1Variable ydelser0,20,10,1Øvrig drift9,622,1-25,622,1-25,6Omkostninger (etablissement)6,00,04,94,9Militærnægtere8,90,000Vederlag4,2Kost- og hjemsendelsespengesamt beklædningsgodtgørelse3,3Rejsekort1,5Militærnægteradministration2,5000Omkostning til udvikling ogimplementering af de enkeltetiltag (initialudgifter) i f.m. re--ca. 8,6krutteringsvirksomheden i modelBFigur 6: Model B - Affødte økonomiske omkostninger i forhold til det koncernfælles område.
32
Oversigt over ”Omkostninger v. den nuværende værnepligtsordning” – fra kap. 5 – muliggør at sammenholde om-kostninger inden for det koncernfælles område ved den nuværende værnepligt med det, der i model B træder i stedet.33Samlede omkostninger til Forsvarets Dag.34De indirekte omkostninger består af materiel, lagertræk, etablissementsydelser og informatikydelser.
18
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
5.2.3 Model CDe af model C affødte samlede omkostninger i forhold til rekrutteringsvirksomheden for for-svarets og Beredskabsstyrelsens uddannelser fremgår af nedenstående figur 7.
Omkostninger v.den nuværendeværnepligtsord-ning35(mio.kr., 2013-pl)
Omkostninger(mio.kr., 2013-pl)
Uddannelse/tjeneste:I altDirekteIndirekteI altRekrutteringsvirksomheden i modelC34,53645,15,5-8,63750,6-53,7Lønudgifter18,723,323,3Variable ydelser0,20,20,2Øvrig drift9,621,521,5Omkostninger (etablissement)6,00,05,5-8,65,5-8,6Militærnægtere8,90,000,0Vederlag4,2Kost- og hjemsendelsespenge samtbeklædningsgodtgørelse3,3Rejsekort1,5Militærnægteradministration2,5000Omkostning til udvikling ogimplementering af de enkelte tiltag-ca. 12,6(initialudgifter) i f.m. rekrutterings-virksomheden i model CFigur 7: Model C - Affødte økonomiske omkostninger i forhold til det koncernfælles område.
35
Oversigt over ”Omkostninger v. den nuværende værnepligtsordning” – fra kap. 5 – muliggør at sammenholde om-kostninger inden for det koncernfælles område ved den nuværende værnepligt med det, der i model C træder i stedet.3637
Samlede omkostninger til Forsvarets Dag.De indirekte omkostninger består af materiel, lagertræk, etablissementsydelser og informatikydelser.
19
VærnepligtsudvalgetBilag 4 til Værnepligtsrapporten af maj 2012
5.2.4 Model DDe af model D affødte samlede omkostninger i forhold til rekrutteringsvirksomheden for for-svarets og Beredskabsstyrelsens uddannelser fremgår af nedenstående figur 8.Omkostninger v.den nuværendeværnepligtsord-ning38(mio.kr., 2013-pl)
Omkostninger(mio.kr., 2013-pl)
Uddannelse/tjeneste:I altDirekteIndirekteI altRekrutteringsvirksomheden i mo-del D34,53945,15,5-8,64050,6-53,7Lønudgifter18,723,323,3Variable ydelser0,20,20,2Øvrig drift9,621,521,5Omkostninger (etablissement)6,00,05,5-8,65,5-8,6Militærnægtere8,90,000,0Vederlag4,2Kost- og hjemsendelsespengesamt beklædningsgodtgørelse3,3Rejsekort1,5Militærnægteradministration2,5000Omkostning til udvikling ogimplementering af de enkelte-ca. 12,6tiltag (initialudgifter) i f.m. rekrut-teringsvirksomheden i model DFigur 8: Model D - Affødte økonomiske omkostninger i forhold til det koncernfælles område.
38
Oversigt over ”Omkostninger v. den nuværende værnepligtsordning” – fra kap. 5 – muliggør at sammenholde om-kostninger inden for det koncernfælles område ved den nuværende værnepligt med det, der i model D træder i stedet.3940
Samlede omkostninger til Forsvarets Dag.De indirekte omkostninger består af materiel, lagertræk, etablissementsydelser og informatikydelser.
20