Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 119
Offentligt
1131239_0001.png
1131239_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
Den 4. juni 2012Hermed fremsendes orientering om aktstykke vedrørende anskaffelse af personlige radioer,såkaldte Personal Role Radio, til hæren.Det bemærkes, at eksistensen af aktstykket er offentligt, mens indholdet er kommercieltfortroligt af hensyn til statens forhandlingsposition ved indgåelse af kontraktforhandlinger.Fortroligheden vil blive ophævet, når kontrakt er indgået.I henhold til forsvarsforlig 2010 – 2014 af 24. juni 2009 omfatter materielanskaffelser tilhæren blandt andet radio- og kommunikationsmateriel i forligsperioden 2010-2014. I for-længelse heraf har indeværende anskaffelse til formål at tilvejebringe personlige radioer(Personal Role Radio) for at øge sikkerheden for den enkelte soldat bl.a. ved at øge mulig-heden for at kunne koordinere indsatsen mellem soldaterne ved udsendelse til bl.a. interna-tionale operationer.Hæren råder i dag over et antal Personal Role Radios af første generation. Radioerne er dognedslidte efter intensiv brug primært i internationale operationer. Samtidig er radioerne tek-nologisk forældede og produceres ikke mere. Således opfylder de nuværende Personal RoleRadios ikke længere de operative krav og behov. Herudover skal anskaffelsen bidrage til ud-rustning af den resterende hjemlige del af hæren.Anskaffelse af Personal Role Radio sker som en del af hærens samlede kommunikationskon-cept. Personal Role Radio indgår på gruppe- og delingsniveau i hæren og sætter den enkel-te soldat i stand til at kommunikere med de øvrige medlemmer af enheden og nærmeste fo-resatte. Kommunikationen over længere afstande mellem gruppe-, delings- og kompagnini-veau i hæren varetages af en anden radiotype, benævnt ”Taktisk Voice Radio”.Anskaffelsen af Personal Role Radio vurderes at bidrage substantielt til soldaternes sikker-hed, da kommunikation mellem de enkelte indsatte soldater medvirker til at minimere risi-koen for egenbeskydning og bidrager til en mere effektiv koordination af operative indsat-ser. Personal Role Radio forventes at indeholde en audioløsning, der er både hørebevarendeog hørebeskyttende, hvorved brugernes risiko for høreskader reduceres.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Hærens samlede behov for Personel Role Radio til uddannelse, indsættelse og logistisk re-serve vurderes at være op til ca. 5.000 stk. Behovet er opgjort i forhold til én bataljons-kampgruppe indsat i forbindelse med internationale operationer, herunder et antal underuddannelse, logistisk reserve, mv.Anskaffelsen forventes opdelt i to delanskaffelser med første delanskaffelse i 2012 på ca.3.500 og en senere anden delanskaffelse forventeligt i 2013-2014 på op til 1.500. Dermedvurderes anskaffelsen at tilgodese den aktuelle opgaveløsning samtidig med, at der er tagethøjde for eventuelle ændringer i forsvarets indsatser mv.Anskaffelsen tilgodeser princippet om indkøb af kendt teknologi.For en god ordens skyld skal oplyses, at Erhvervsstyrelsen har meddelt, at der stilles kravom indgåelse af industrisamarbejder som følge af anskaffelse af personlige radioer (PersonalRole Radio).Forsvarsministeriet agter at videreekspedere aktstykket med henblik på behandling på Fi-nansudvalgets møde den 7. juni 2012.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup/Kenn Bille Iversen
Side 2/2