Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 117
Offentligt
1129254_0001.png
1129254_0002.png
TilUdvalget for Småøer
Sammenslutningen af Danske Småøer, den 18. april 2012

Vedr. Reduktion i antallet af Flyvevåbnets redningshelikoptere.

Man har i medierne gennem den seneste tid kunne læse, at en rapport fra Forsvarskommandoenanbefaler, at Flyvevåbnets to redningshelikoptere på permanent beredskab på FlyvestationSkrydstrup i Sønderjylland og Flyvestation Aalborg i Nordjylland skal fjernes og erstattes af enenkelt helikopter på Flyvestation Karup. Denne helikopter skal dermed dække hele det vestligeDanmark.Fra Sammenslutningen af Danske Småøers side vil vi gerne påpege den store utryghed, en sådanændring i helikopterberedskabet vil skabe på øerne i det Sydfynske Øhav og i Sønderjylland.Beboerne på småøerne er afhængige af et velfungerende helikopterberedskab med en rimeligresponstid. Med det nye forslag vil responstiden blive forøget væsentligt med deraf følgende øgetutryghed. Det påpeges jo gang på gang, hvor vigtigt det er at komme under kyndig lægebehandlinginden for kort tid.Flyvevåbnets helikoptere benyttes især, når der er tale om sygdomstilfælde i ekstremt vejr eller omnatten, netop i tilfælde hvor akutlægehelikopterne ikke må flyve. Det er de samme perioder, hvorsmåøernes færger enten ikke kan sejle eller ikke er i beredskab.Der ud over er de nævnte havområder også meget attraktive for lystsejlere, som har brug for dentryghed, der ligger i en kort responstid og dermed hurtig hjælp fra Flyvevåbnetsredningshelikoptere.
Vi håber at Udvalget for småøer vil arbejde for at sætte fokus på den betydning, en sådan reduktionfår for utrygheden og dermed også for bosætningen i yderområderne.
Venlig hilsenDorthe WintherFormandSammenslutningen af Danske SmåøerHusmandsstræde 4, Omø4230 Skælskørtlf. 58199180/58199183Mobil: 61705249Mail: [email protected]Denne henvendelse er ligeledes sendt til Minister for By, Bolig og Landdistrikter Carsten Hansen
Kilde: http://www.b.dk/nationalt/infografik-helikopterberedskab