Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 115
Offentligt
1127300_0001.png

Homemind – en web-baseret hjælp til hjemvendte soldater

Opstart af Homemind-projektet

Militærpsykologisk afdeling (MPA) og Context Consulting udarbejdede sammen enbeskrivelse af Homemind-projektet i foråret 2011, hvis formål var at hjælpe hjemvendtesoldater med psykiske problemer. Hjælpen ville være i form af web-baseredebehandlingsprogrammer inden for stress, depression, angst, vrede og søvnløshed. Dissefem områder var de højest prioriterede blandt MPA’s psykologer.Context Consulting søgte herefter i partnerskab med MPA og Livgarden om finansiering tilHomemind-projektet fra Fornyelsesfonden. I juni 2011 blev der herfra givet tilsagn omfinansiering på 5 mio. kr. Projektet kunne dermed gå i gang. Men dette skete alligevel ikke,da man ville afvente etableringen af det nye veterancenter.

Sagsbehandling i Veterancentret

Imidlertid sagde det nyetablerede veterancenter overraskende nej til at gå videre medHomemind-projektet, og det på trods af at MPA (som blev en afdeling underVeterancentret) selv havde formuleret projektet i samarbejde med Context Consulting, ogpå det tidspunkt var der ikke tvivl om hverken projektets besparelsesmuligheder eller detsbehandlingseffekt.Årsagen til afvisningen af projektet blev ikke kommunikeret til Context Consulting. Årsagener senere kommet frem gennem en høring, som Forsvarsministeriets departement foretoghos Forsvaret.Det fremgår her helt klart, at Forsvarets høringssvar er udarbejdet uden, at man harrådført sig med eksperter på området, og dette til trods for, at man har haft viden om,hvem man kunne kontakte. Og i Forsvarsministeriets endelige nej til Homemind-projektetgengives blot Forsvarets høringssvar – også uden at departementet har hørt angivneeksperter på området.Denne håndtering af et projekt, som både rummer besparelsesmuligheder for Forsvaret ogmulighed for effektiv hjælp til veteranerne, er ikke tilfredsstillende. Projektet har for stort etpotentiale til at blive afvist på et udokumenteret grundlag.

Etablering af Homemind-projektet

Derfor anmoder vi Forsvarsudvalget om at opfordre Forsvarsministeren til at sørge for, atrelevante eksperter høres og – såfremt eksperterne kan dokumentere både behandlings-effekt og besparelsesmuligheder – at Forsvarsministeriet går videre med Homemind-projektet og finder den nødvendige finansiering hertil – eksempelvis ved genfremsendelseaf tidligere ansøgning til Fornyelsesfonden.

Adm. dir. Bjarne Bo Jørgensen

Context Consulting