Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 67
Offentligt
1043031_0001.png
1043031_0002.png
1043031_0003.png
1043031_0004.png
1043031_0005.png
1043031_0006.png
1043031_0007.png

Engelsk ord

Dansk ord

Pillar I/ Pillar II Søjle I/søjle II
Article 68
Artikel 68
Axes
Akser
Basic support
Basisstøtte
Capping
Støttelofter
Convergenceregions
Konvergensområder
Coupledpayments
Koblet støtte
Cropdivercification
Afgrødediversificering
Crosscompliance
Krydsoverensstemmelse(KO) (GLM)
CSF (Commenstrategicframework)
FSR (fælles strategiskramme)

Betydning

Den fælles landbrugspolitik består af to søjler.Søjle I betegnes markedssøjlen og består af direktebetalinger og markedsinstrumenterne. Søjle IIudgøres af landdistriktsordningenArtikel 68 i rfo 73/2009 fastsætter regler for at ydesærlig støtte til landbrugerne. Denne mulighedopstod som følge af EU's sundhedstjek aflandbrugspolitikken, hvor det blev muligt atanvende op til 10 % af den direkte landbrugsstøttetil særlig støtte under art. 68 til fx koblet støtteeller miljøtiltag. Denne mulighed indgår ikke ireformforslaget.Tidligere bestod søjle II af fire akser medforskellige medfinansieringssatser. Disse forslåsophævet i det nye forslag.I forslaget vil enkeltbetalingsordningen ændres, ogfremover bestå af (mindst) en basisstøtte og engreeningsstøtteLoft for hvor meget direkte støtte en landbrugerkan modtage. Anvendes om både absolutte lofterog reduktion af støtte.Definitionen stammer fra EU's regional politik.Struktur og samhørighedsfondene er primærekilder til at støtte disse områder, som er særligtdårligt stillede, og som derfor har en højere EU-medfinansieringssats (75%)Støtte, der er knyttet til en bestemt typeproduktion. Støtten ydes, hvis der produceresnoget specifikt, og skal ses i modsætning tilafkoblet støtte. Linjen i den reform af den fælleslandbrugspolitik siden 2003 har været, at denneform for støtte skulle begrænses. I henhold tilKommissionens forslag om direkte betalinger kanden koblede støtteudgøre op til 5 % af loftet og ivisse tilfælde over 10 %.En af de tre grønningskrav i forslaget. Bedrifterover 3 ha skal i det enkelte år have mindst treforskellige afgrøder, hvoraf ingen må overstige 70% af agerjorden, og ingen må være under 5 %.Udbetaling af den fulde støtte betinges af, atlandmanden på sin bedrift overholder en række EUbestemmelser vedrørende folke-. plante- ogdyresundhed, miljø, dyrevelfærd foruden godlandbrugs- og miljømæssig stand.Fælles strategiske rammebetingelser for allestrukturfondene.

Engelsk ord

Decoupledpayments

Dansk ord

Afkoblet støtte

Betydning

Støtte, der udbetales uanset hvilkelandbrugsprodukter en given landmand producerer.Tanken er, at landmanden indretter sin produktionefter markedet og ikke efter hvilke produkter, derudløser den højeste støtte. Siden 2003 harhovedparten af den udbetalte støtte tillandmændene været afkoblet gennemenkeltbetalingsordningen.
Denne type støtte består af forskellige typerudbetalinger direkte til den enkelte landmand. Dendirekte støtte kan være koblet eller afkoblet fraproduktionen. Langt den største del af støtten erenkeltbetalingsstøtten.Ecological focus MiljømæssigeDet tredje af de tre grønningskrav. Ifølge forslagetareasfokusområderskal ansøgere have mindst 7 % miljømæssigefokusområder på deres støtteberettigede arealer(fraregnet permanente græsarealer). I demiljømæssige fokusområder forelås at indgå bl.a.brakarealer, bræmmer og landskabstræk ogskovtilplantede arealer (tilplantet med støte frasøjle II).EIP - TheEIP - Det EuropæiskeHar til formål at fremme ressourceeffektivitet,EuropeanInnovations Partnerskab for bygge bro mellem forskning og praksis og genereltInnovationLandbrugsproduktitivtet og fremme innovation. Partnerskabet fungererpartnership ofbæredygtighedgennem operationelle grupper, som er ansvarligeagriculturalfor nyskabende projekter og understøttes af et net.productivity andsustainabilityELFULELFUL - Den europæiske Fond for udvikling af landdistrikternelandbrugsfond forudvikling aflanddistrikterne.EU fundsEU-fondeBestår af de seks fonde: Den EuropæiskeGlobaliseringsfond (EGF), Den EuropæiskeFond for Regionaludvikling (EFRU), DenEuropæiske Socialfond (ESF),Samhørighedsfonden, Den EuropæiskeLandbrugsfond for Udvikling afLanddistrikterne (ELFUL) og Den EuropæiskeHav- og Fiskerifond.EU-cofinancing EU-medfinansieringssats Den andel af et projekt i søjle II, som EUfinansierer. Der er som hovedregel fastlagt en satspå maksimalt 50 %, dog maksimalt 85 % formindre udviklede områder.Export refundEksportrestitutionTilskud til at eksportere landbrugsprodukter.
Direct payments Direkte betalinger

Engelsk ord

Flat rate

Betydning

Fordeling af den afkoblede støtte mellemlandmænd kan ske som en ensartet støtte pr. areal iet land/region via den regionale model. Udtrykket"flat rate" anvendes også i debatten om fordeling afstøtten mellem medlemslande.FlexibilityFleksibilitet mellemOverflytning af midler fra direkte støtte tilbetween pillars søjlernelanddistriktsordningen eller vice versa. Ifølgeforslaget kan overføres op til 10% fra søjle I tilsøjle II, og visse lande kan overføre op til 5% fraSII til SI.GAEC (GoodGLM (God landbrugs- og En del af krydsoverensstemmelseskravene. DenneAgricultural and miljømæssig stand)del af krydsoverensstemmelseskravene defineresEnvironmental(indenfor visse rammer) af medlemsstaterneCondition).GreeningGrønningEn del af reformforslaget. Kommissionen foreslår,at alle landmænd, der modtager direkte støtte, skaloverholde visse produktionsmetoder til fordel forklima og miljø (grønning). Økologiske landbrugereer fritaget for grønningskravene.Historic model Historisk modelDa afkoblingen fandt sted fra 2005 skulle hvertland beslutte hvorledes det støttebeløb, der hidtilvar blevet udbetalt som koblet støtte, fremoverskulle fordeles som afkoblet støtte til landbrugernevia enkeltbetalingsordningen. Brugte landet enhistorisk model blev den afkoblede støtte fordeltmellem landmændene i forhold dengennemsnitlige støtte landmanden havde opnået2000-2002. Og landmanden modtog et antalbetalingsrettigheder i forhold til det areal, som varindgået i produktionen.IncomeIndkomststabiliseringsreds Del af forslaget for SII om risikostyring. Den skalstabilization tool kabudformes som en fond, der støtter landbrugere,som oplever alvorlig nedgang i indkomst (mindst30% fald i indkomst og max. støtte 70% afindkomstfald).Interprofessional InterprofessionelOrganisation bestående af flere led i salgskædenorganisationOrganisation eller(det vil sige både primær producenter og(IPO).brancheorganisation (IPO forarbejdningsindustri/detailhandel)eller BO)InterventionInterventionEUs opkøb af landbrugsvarer, som midlertidigtbringes på interventionslagre og dermed fjernes framarkedet i en periode.LAGLAGLokale aktionsgrupper. Disse grupper sikrerudviklingen af lokalområder og bestemmer via enbestyrelse, hvilke projekter, de ønsker at støtte.

Dansk ord

Ens støtte pr. hektar

Engelsk ord

LEADER-method

Dansk ord

LEADER-metoden

Betydning

Er en bottom-up tilgang til udvikling aflandområder. Samfundsstyret lokaludvikling ogsamarbejde mellem lokale aktionsgrupper, dersikrer udviklingen af landdistrikterne.
LFA - LessLFA - Områder medfavourednaturbetingedeareas/Areas with ulemper/handicapsnaturalhandicaps
Mulighed i SII for at yde støtte til arealer i disseområder. Definitionen dækker over: 1)Bjergområder med stærkt begrænsede mulighederfor landbrug, 2) områder med væsentligenaturbetingede ulemper for landbruget, 3) områdermed særlige ulemper for landbruget, og hvorlandbruget bør bevares for at bevare miljø, natur,turisme eller at beskytte kysten.MarketMarkedsinstrumenter/mark Markedsinstrumenter har til formål at formål atmechanisms/mar edsmekanismerstabilisere priserne på landbrugsprodukter ved atket instruments.regulere udbud, efterspørgsel og fjernemarkedsmæssige ubalancer. Dette kan ske vedintervention, privat oplagring, etc.MFF -FFR - flerårige finansielle Udstikker de budgetmæssige rammer for Eu'sMultianualrammerbudget.FinancialframeworkMS - Member MedlemsstatDe 27 medlemsstater af EU.StateNatura-2000Natura-2000Beskyttede områder med høj naturværdi. Regulereti henhold til direktiverne.Payment forStøtte til arealer medForslag om frivillig støtteordning i SI i form afAreas withnaturlige begrænsningertillæg til arealer med de nævnte begrænsninger.naturalMS kan vælge at anvende op til 5 % af loftet i SIhandicapstil denne ordning.Payment forStøtteordning til ungeForslag om obligatorisk støtteordning i SI tilyoung farmers landbrugerenyetablerede unge landbrugere (under 40 år). Kanfå op til 25 % forøgelse af støtten i op til 5 år, dogmaksimalt til gennemsnitstørrelsen i hvert land (iDK 60 ha).PermanentPermanente græsarealerDet andet af de tre grønningskrav. Ifølge forslagetgrasslandskal hver støttemodtager bevare de permanentegræsarealer, han havde på sin bedrift i foråret2014. Permanente græsarealer defineres somarealer, hvor afgrøden har været græs og/eller dedermed ligestillede traditionelle foderurter (fx.kløver) i mindst 5 på hinanden følgende år.Private storage Privat oplagringMarkedsinstrument. Tilskud til at virksomheder ikortere perioder oplagrer produkter og ikke bringerdem på markedet.

Engelsk ord

Dansk ord

Betydning

Producerorganis Producentorganisation eller Sammenslutning af primærproducenter, der har tilation (PO)producentsammenslutning formål at organiserer salg og udbud. I visse(PO)sektorer (tobak, oliven samt frugt og grønt) kananerkendte producentorganisationer modtage EU-støtte. Reformforslaget indebærer atmedlemsstaterne har pligt til at anerkende PO’er ialle sektorer.QuotaKvoteLoft over den mængde af et givet produkt, der måproduceres i et givent land eller i en sektor. Kendesfra sukker- og mejerisektoren.Redistribution OmfordelingKommissionen forelår en delvis udjævning afstøtten målt pr hektar mellem landene. Lande sommodtager under 90% af EU-gennemsnittetudlignes med 1/3-del af forskellen. Tilsvarendereduceres støtten i lande over gennemsnittet.Regional model Regional modelEn anden model for fordeling af afkoblet støtte fra2005. I den regionale model fordeles den kobledestøtte, der hidtil var blevet udbetalt i en region,ligeligt på alle regionens støtteberettigede hektarer,og den enkelte landbruger modtog et antalrettigheder svarende til det anmeldte i det første år,hvor enkeltbetalingsordningen blev gennemført (enafkoblet flat rate støtte).RegionalRegional hybridmodelEn model til fordeling af den afkoblede støtte ihydridmodelforbindelse med implementering afenkeltbetalingsordningen i 2005. I den regionalehybridmodel fordeles en andel af den afkobledestøtte med ens støtte pr areal som i den regionalmodel, og den anden del fordeles i forhold til denhistorisk model, hvor landmanden berettiget til dethistoriske tillæg får et afkoblet tillæg oven i.RiskRisikostyring/krisestyring Forslag til nyt element i SII. Instrumenternemanagement/Cridækker over tilskud til forsikringspræmier mod tabsis managementaf landbrugsafkast som følge af sygdomme ellerklimatiske hændelser, støtte til etablering affællesforsikringsfonde og indkomststabilisering.RuralLanddistriktsudviklingLanddistriktsstøtten har til formål at udvikledevelopmentlanddistrikterne som helhed. Dette kan ske ved atyde støtte til nye typer produktion, miljøtiltag,naturbeskyttelse m.v.School fruitSkolefrugtordning/mælkeor Der gives EU-tilskud til uddeling af mælk og frugtscheme/milkdningi skoler.cheme

Engelsk ord

Dansk ord

Single AreaSAPS (den generellePaymentarealbetalingsordning)Scheme (SAPS)

Betydning

De nye medlemsstater kan i en overgangsperiodeanvende en forenklet støtteordning for ydelse afafkoblet støtte til landbrugere. SAPS-ordningensvarer til enkeltbetalingsordningen (regionalmodel), men i SAPS anvendes ikkebetalingsrettigheder. Alle nye medlemsstater medundtagelse af Slovenien og Malta anvender SAPS.Ordningen indebærer, at den direkte støtte gradvistindfases i landene gennem betaling af ensartedebeløb pr. støtteberettiget hektar landbrugsjordinden for et nationalt loft, der er en følge aftiltrædelsesaftalerne. Der kan i enovergangsperiode ydes national støtte i tillæghertil.Single CMOMarkedsordningen ellerDen forordning, der regulererfusionsmarkedsordningen. markedsinstrumenterne.Single Payment Enkeltbetalingsordningen Den største ordning indenfor direkte betalinger.Scheme (SPS) (EB)Består af afkoblet støtte, der udbetales til delandmænd som ansøger herom, og som harstøtteberettiget jord og betalingsrettigheder.Small farmersStøtteordning for småForslag til en støtteordning for små landbrugereschemelandbrugere(max. 1000 euro i samlet årlig direkte støtte).Modtageren fritages for at opfyldegrønningskravene og krydsoverensstemmelses.SMEs - micro, SMV - mikro, små ogMikrovirksomheder beskæftiger under 10 ansattesmall andmellemstore virksomheder har en omsætning på mindre end 2 mio. eller enmediumsizedbalnce på under 2 mio. Små virksomhederenterprisesbeskæftiger under 50 ansatte og har en omsætningpå mindre end 10 mio. euro eller en balance under20 mio. euro. Mellemstore virksomhederbeskæftiger under 250 personer, og som har enårlig omsætning under 50 mio. euro eller enbalance under 43 mio. euro.StatutoryLovbestemteEn del af krydsoverensstemmelseskravene. Dennemanagementforvaltningskravdel af krydsoverensstemmelseskravene består afruquirementslovkrav med udgangspunkt i EU-lovgivning. Det(SMRs)vil sige, at hvis landmanden ikke lever op til foreksempel de lovbestemte krav til dyrevelfærd, kanstøtten reduceres eller bortfalde.Support rateStøttesatserDen maksimale sats, som en given investering kanmodtage i offentlig støtte.SWOTSWOTAnalyse af styrker, svagheder, muligheder ogtrusler

Engelsk ord

Technicalprovisions
The commonagriculturalpolicy (CAP)The horisontalregulation

Betydning

Støtte til oprettelse og drift af europæiske netværkfor udvikling af landdistrikter. Støtte til atfinansiere aktioner i forhold til EU's angivelser ogsymboler for kvalitetsordnigner. 0,25 % afbudgettet afsættes hertil. Det vil være muligt formedlemsstaterne at anvende 4 % hertil.Den fælles landbrugspolitik Samlet betegnelse for hele EU’s landbrugspolitik.

Dansk ord

Teknisk bistand
Finansieringsforordningen Finansieringsforordningen indeholder generelleregler for udbetaling og forvaltning af midlerne ide forskellige støtteordninger. I reformforslaget erogså krydsoverensstemmelse og kontrol indskrevether.