Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 63
Offentligt
1041995_0001.png
1041995_0002.png
1041995_0003.png
DatoSide
14. november 20111 af 3
TilFødevareminister Mette GjerskovMinister for by, bolig og landdistrikter Carsten Mogens HansenCCFødevareudvalgetUdvalget for Landdistrikter og Øer
Kære Mette Gjerskov og Carsten Mogens Hansen
Det er med stor ærgrelse, at vi har konstateret, at regeringens finanslovsforslag lægger op til enlukning af børne- og ungeordningen under Landdistriktsprogrammet. Dette vil have katastrofalekonsekvenser for Madskolerne, som Landbrug & Fødevarer og 4H har samarbejdet om siden 2004.Otte års målrettet arbejde med at lære børn og unge om sund og varieret kost er ved at gå tabt. Detmå ikke ske!Madskolernes resultaterMadskolerne giver børn og unge viden om mad, måltider og ernæring på en sjov, lærerig og aktive-rende måde samt giver deltagerne værktøjer til at gøre varieret kost og sund livsstil til det naturligevalg.Madskolerne har fra start været en kæmpe succes og har fået ros både af forældre, børn og ernæ-ringseksperter. Madskolerne blev i 2008 nomineret til Kellogg’s kommunikationspris. Juryen be-grundede nomineringen med, at Madskolerne ”fremmer en målrettet kommunikation og succesop-levelser med at lave mad. (…) Projektet formår at lave en meget tæt kobling mellem viden og hand-ling og kommer dermed godt igennem med at give målgruppen nogle gode nyttige værktøjer til atspise en sund og varieret kost.” For ganske nyligt blev Madskolerne fremhævet på et møde i EU'sernæringsplatform under DG-SANCO som et eksempel til efterfølgelse i forhold til effektiv og mål-rettet indsats overfor overvægt og fedme blandt unge.Evalueringen af Madskolerne 2011 viser, at 43 % af deltagernes familier efterfølgende er blevetmere bevidste om at spise sundt og varieret. Hele 79 % af forældrene fortæller, at deres barn efterMadskolen er blevet mere bevidst om sundhed, ernæring og vigtigheden af fysisk aktivitet. 87 % afforældrene svarer, at deres børn har fået større interesse for at lave mad derhjemme og 52 % afforældrene svarer ja til, at deres børn skal have fast maddag hjemme som et resultat af deres del-tagelse på Madskolen.Se flere resultater fra evalueringen samt en kort beskrivelse af konceptet Madskoler i bilag 1.Stort udviklingspotentiale vil gå tabt, hvis børne- og ungeordningen nedlæggesAntallet af Madskoler er steget stødt gennem årene – fra 6 Madskoler i 2004 til 89 i år. Alt i alt sidenstart har ca. 7.200 børn og knap 2000 frivillige instruktører deltaget på Madskolerne. Målet forMadskolerne er på sigt at blive landsdækkende, således at der er Madskoler i hver kommune.Børne- og ungeordningen bliver bl.a. brugt til at sikre den lokale koordinering og planlægning afMadskolerne. En hjælp Madskolerne ikke kan leve foruden! En nedlæggelse af børne- og ungeord-
Side 2 af 3
ningen vil derfor i meget høj grad betyde en nedjustering af projektet, der ellers har været i en ri-vende udvikling og pt. står overfor en fordobling i antal indenfor de næste 3 år. Denne fordobling vilbl.a. ske grundet samarbejde med en række uddannelsesinstitutioner, der har sagt ja til at læggeen uges Madskoleforløb ind i uddannelsesplanerne. Samarbejdet er i høj grad koblet op på de loka-le konsulenter i 4H, der i dag finansieres 50 % af landdistriktsmidlerne. For at vi kan nå fordoblin-gen af Madskolerne, er børne- ungeordningen således en væsentlig økonomisk støtte, der medlukningen kan blive en hæmsko i forhold til det potentiale, der er for Madskolerne.Samarbejdet med uddannelsesinstitutioner vil ikke blot give Madskolerne et endnu større volumen,det vil også være med til at højne hele uddannelsessystemet. I 2012 har 5 Pædagogiske AssistentUddannelser (i hhv. Kolding, Horsens, Viborg, Greve og på Bornholm) allerede takket ja til at sam-arbejde. Målet for de studerende på Pædagogisk Assistent Uddannelserne er, at de opnår praktiskerfaring og kompetencer inden for bl.a. pædagogik, didaktik, sundhed, ernæring, fysisk aktivitet,hygiejne, madlavning samt planlægning af måltider til både mindre og større grupper. De nævnteuddannelser er blot starten - samarbejdet har langt større potentiale, hvilket vi håber, at vi får mu-lighed for at udnytte.Vi håber meget, at du vil hjælpe os med at sikre Madskolernes fremtid.Har du brug for uddybning eller yderligere information, kan Madskolekoordinator Line Damsgaardkontaktes på e-mail[email protected]eller tlf. nr. 3339 4087 / 2724 5622.
Med venlig hilsen
Gitte GrossMadskoleambassadørErnæringsafdelingen på Fødevareinstituttet
Lars Sonne HansenMadskoleambassadørMadakademiet
Winnie PauliAfdelingslederLandbrug & Fødevarer
Julie HeyMadskoleambassadørDanske Madpublicister
Flemming Nør-PedersenMadskolesponsorDansk Gartneri
Villy J. LarsenMadskolesponsorDansk Akvakultur
Ulla HedegaardMadskoleambassadørHjemkundskabslærerforeningen
Pia Damgaard HansenMadskolesponsorMejeriernes Skolemælksordning
Julie A AndersenSamarbejdspartnerPAU, Viborg
Mikkel MarschallMadskoleambassadørSol over Gudhjem, Formel B
Ginny RhodesMadskolesponsorForeningen af Kliniske Diætister
Henning BergSamarbejdspartnerPædagogisk Assistent Uddannelsen Bornholm
Line DamsgaardMadskolekoordinatorLandbrug & Fødevarer og 4H
Side 3 af 3
Bilag 1: Om MadskolerneFormålFormålet med Madskolerne er at give børn og unge viden om mad, måltider og ernæring på en sjov, lærerig og ak-tiverende måde samt give deltagerne værktøjer til at gøre varieret kost og sund livsstil til det naturlige valg.MålgruppeDen primære målgruppe for Madskolerne er børn og unge i alderen 8-12 år.Varighed og tidspunktMadskolerne har en varighed på 5 dage og afholdes i skolernes ferier – primært sommerferien.HistorikFørste gang Madskolerne blev afholdt var som et pilotprojekt 6 steder i landet i 2004 – her deltog ca. 120 børn.Antallet af Madskoler er siden da steget stødt, ligesom konceptet er udvidet med Etniske Madskoler og Ung-domsmadskoler. De Etniske Madskoler har en integrationsvinkel, mens Ungdomsmadskolerne er målrettet unge ialderen 13-15 år, som er blevet for gamle til at deltage på de almindelige Madskoler.I alt har ca. 7.200 børn deltaget på en Madskole siden 2004.Praktisk gennemførelseGennemførelsen af Madskolerne er baseret på frivillig arbejdskraft. I de sidste par år har der årligt været omkring300 frivillige instruktører engageret i Madskolerne. Frivillig arbejdskraft er en vigtig forudsætning for at holde delta-gerprisen på Madskolerne nede.ForældreevalueringI løbet af sommeren 2011 er der blevet udført en internetundersøgelse, hvor forældrene til de deltagende børnblev spurgt ind til deres erfaringer og udbytte af at have et barn på Madskole.Hovedresultaterne fra forældreundersøgelsen:43 % af forældrene fortæller at familien, som følge af Madskolen, er blevet mere bevidst om at spisesundt og varieret.79 % af forældrene fortæller, at deres barn efter Madskolen er blevet mere bevidst om sundhed, ernæ-ring og vigtigheden af fysisk aktivitet.87 % af forældrene fortæller, at deres barn har fået større interesse for at lave mad derhjemme, efter athave været på Madskole.84 % af forældrene fortæller, at deres barn har smagt på nye fødevarer under Madskolen.99 % af forældrene vurderer deres overordnede erfaring med Madskolen som rigtig god eller god.Som det ses af ovenstående, er Madskolerne med til at skabe en forankring af de sundhedsfremmende budskaberi familierne. Ofte kræver det meget at få mennesker til at ændre vaner. Madskolerne viser dog, at det med for-holdsvis få ressourcer er muligt at rykke familierne i en positiv retning.ØkonomiPrisen for at deltage på en uges Madskole er 495 kr. Deltagergebyret går direkte til gennemførelsen af de enkelteMadskoler. Herudover modtager Madskolerne økonomisk tilskud fra en række brancher / virksomheder (se hvemnederst på www.madskoler.dk). Nogle Madskoler modtager ligeledes økonomisk støtte fra kommunen.