Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 305
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 15. juni 2012Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til Kommissionensforordning (EU) om godkendelse af en sundhedsanprisning af fødevarer, der henviser tilen reduceret risiko for sygdom (komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 22. juni 2012.En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.Regeringen kan støtte forslaget om at godkende den pågældende anprisning.
Med venlig hilsen
Camilla Axelsen
1
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, Ernæring/Departementet, Fødvareenhe-den/EU-enhedenSagsnr. 2012-27-221-01314/Dep.sagsnr. 16039Den 15. juni 2012FVM 041
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til Kommissionens forordning (EU) om godkendelse af en sundhedsanpris-ning af fødevarer, der henviser til en reduceret risiko for sygdom (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResumé
Kommissionen har fremsendt forslag til en forordning om godkendelse af en sundhedsanpris-ning, der henviser til en reduceret risiko for sygdom. En vedtagelse af forslaget vurderes ikkeat påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsat forslag til forordning om godkendelse af en sundhedsanprisning affødevarer, der henviser til en reduceret risiko for sygdom.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 17, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger af fø-devarer (anprisningsforordningen).Forslaget behandles efter en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Føde-varekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-lægger Kommissionen forordningen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig medhenholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager for-slaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig in-den for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
2Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 22. juni 2012.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdDer er i henhold til artikel 14, stk. 1 i anprisningsforordningen blevet ansøgt om godkendelseaf en sundhedsanprisning, der henviser til en reduceret risiko for sygdom. Sundhedsanpris-ninger, som er omfattet af denne kategori skal godkendes, før de må anvendes.Forslaget omhandler en godkendelse af følgende anprisning:Beta-glucan fra byg har vist sig at sænke/reducere kolesterolindholdet i blodet. Et højtkolesteroltal er en risikofaktor i forhold til udvikling af koronar hjertesygdom.
Som betingelse for at kunne benytte anprisningen skal fødevaren indeholde mindst 1 g beta-glucan fra byg pr. kvantificeret portion, og forbrugeren skal informeres om, at den gavnligeeffekt opnås med et dagligt indtag på 3 g beta-glucan fra byg.Ifølge anprisningsforordningen skal sådanne forslag forelægges Den Europæiske Fødevare-sikkerhedsautoritet (EFSA), som i forbindelse med dette forslag har vurderet, at der er en til-strækkeligt dokumenteret sammenhæng mellem indtaget af fødevaren og den anpriste effekt.På den baggrund foreslår Kommissionen, at den pågældende anprisning godkendes.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om er-nærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer er direkte gældende i Danmark og de øvrigemedlemsstater.KonsekvenserForslaget vurderes ikke at have statsfinansielle, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssigekonsekvenser,En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.
3HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Biodynamisk Forbrugersammenslutning kommenterer på markedsføringen af beta-glucansom novel food. Biodynamisk Forbrugersammenslutning finder det yderst betænkeligt, at derkommes kunstige stoffer i vores mad og fremhæver læge Uffe Ravnskovs bog ”Kolesterolmy-ten”, som ifølge Biodynamisk Forbrugersammenslutning peger på, at mange skades ved denuværende behandlinger af forhøjet kolesteroltal. Biodynamisk Forbrugersammenslutningfremhæver også, at forskerne er uenige om de positive effekter af beta-glucan.Biodynamisk Forbrugersammenslutning giver i øvrigt udtryk for, at det er urimeligt med en 2dages høringsfrist.Kræftens Bekæmpelse beklager også den korte høringsfrist, og kan ikke tilslutte sig, at denforeslåede anprisning tillades. Kræftens Bekæmpelse henviser til, at den hidtidige evidens ik-ke er tilstrækkeligt til at begrunde tilladelsen af sundhedsanprisningen. Kræftens Bekæmpelsepeger på, at resultaterne af kliniske forsøg ikke er entydige, idet nogle kliniske forsøg ikkefinder en sammenhæng mellem indtag af beta-glucan fra havre eller byg på blod-kolesterol-niveauet. Dette kan muligvis forklares med forskelle i beta-glucan dosis, den molekylære stør-relse af beta-glucan, sammensætningen af fødevarer, tilberedning, forskelle i de initiale blod-kolesterol-niveauer, eller en kombination af alle disse faktorer. Derudover peger KræftensBekæmpelse på, at resultaterne af forskning i dosis-respons og langsigtede virkninger af beta-glucan på blodkolesterol-niveauerne ikke er enslydende.Kræftens Bekæmpelse ønsker desuden at gøre opmærksom på en generel skepsis over for til-ladelse af sundhedsanprisninger, der kan virke vildledende og have uhensigtsmæssige konse-kvenser for sårbare gruppers kostmønster og forbrug, samt påvirke salget af almindelige sun-de fødevarer, der ikke kan sundhedsanprises.Advokatrådet beklager den korte høringsfrist, men har ikke fundet anledning til at fremkom-me med bemærkninger til sagen i øvrigt.Med hensyn til høringssvaret fra Biodynamisk Forbrugersammenslutning bemærkes, at dertilsyneladende er tale om en misforståelse, idet forslaget ikke omhandler en godkendelse af etnyt stof. Det skal desuden bemærkes, at den foreslåede godkendelse af anprisningen af beta-glucan fra byg, hvor Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har konkluderet, atder en videnskabeligt dokumenteret effekt på reduktion af kolesterolindholdet i blodet, ogsåomfatter et naturligt indhold af beta-glucan i byg.Med hensyn til høringssvaret fra Kræftens Bekæmpelse bemærkes, at regeringen ikke findergrundlag for at betvivle den konklusion, som Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) er kommet frem til for så vidt angår det videnskabelige grundlag for anprisningen.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har foretaget en vurdering ud fra det
4samlede evidensgrundlag - både studier, der viser en effekt og studier, der ikke viser en effekt.Det skal bemærkes, at en lignende sundhedsanprisning vedrørende beta-glucan fra havre erblevet godkendt, og at DTU Fødevareinstituttet i den anledning har ikke haft indvendinger tilkonklusionen fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at en godkendelse af en sundhedsanprisning bør byggepå et solidt videnskabeligt grundlag.Derudover finder regeringen det væsentligt, at kun de anprisninger, som er i overensstemmel-se med forordningens generelle principper og bestemmelser skal godkendes. Det er såledesvigtigt at sikre, at fødevaren indeholder en betydelig mængde af det stof, der anprises, så dermed produktet opnås den anpriste ernæringsmæssige eller fysiologiske virkning. Samtidig erdet vigtigt, at anprisningen ikke tilskynder til overdrevent indtag af den pågældende fødevare.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har konkluderet, at der er tilstrækkeligvidenskabelig evidens for anprisningen. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)har ligeledes konkluderet, at den anpriste effekt opnås ved et dagligt indtag på 3 g beta-glucanfra byg.Henset til en tidligere forespørgsel ved DTU Fødevareinstituttet vedrørende beta-glucan i hav-re finder regeringen således, at der ikke er grundlag for at komme med indvendinger mod DenEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) konklusion.Regeringen bemærker i den forbindelse, at samme betingelser for anvendelse gjorde sig gæl-dende ved et tidligere forslag om anprisning af beta-glucan i havre. Dette forslag støttede manfra dansk side.Det er regeringens vurdering, at Kommissionens forslag om, at de skal være mindst 1 g beta-glucan pr. kvantificeret portion tilgodeser, at der kan opnås den anpriste effekt uden at til-skynde til overdrevent forbrug af de pågældende fødevarer.På den baggrund kan regeringen støtte forslaget om at godkende den pågældende anprisning.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.