Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 304
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 12. juni 2012Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om Kommissionens forslag tilforordning om anvendelse af mælkesyre til at fjerne mikrobiologisk overfladeforureningfra hele, halve og kvarte slagtekroppe af kvæg (komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning ved møde i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 18. juni 2012.Det vurderes, at forslaget vil betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og Fødevarestyrelsen vurderer, atforslaget er sundhedsmæssigt uproblematisk. Regeringen kan på den baggrund støtteforslaget, idet man fra dansk side arbejder for, at der i forslaget indføjes krav om doku-mentation af effekten af behandlingen i den pågældende virksomhed.
Med venlig hilsen
Line Groth Rasmussen
1
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/Fødevareenheden/EU-enhedenSagsnr.: 2011-20-/Dep. sagsnr. 13516Den 12. juni 2012FVM 040
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom Kommissionens forslag til forordning om anvendelse af mælkesyre til at fjerne mi-krobiologisk overfladeforurening fra hele, halve og kvarte slagtekroppe af kvæg (komi-tésag)KOM-dokument foreligger ikkeResumé
Kommissionen har fremsat forslag til forordning om anvendelse af mælkesyre til at fjerne mi-krobiologisk overfladeforurening fra hele, halve og kvarte slagtekroppe af kvæg. Ifølge hygi-ejneforordningen for animalske fødevarer, forordning (EF) nr. 853/2004, må der ikke anven-des andre stoffer end drikkevand til at fjerne overfladeforurening, medmindre anvendelsen ergodkendt i henhold til samme forordning. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EF-SA) har efter anmodning fra Kommissionen udarbejdet en rapport om sikkerhed og effektivitetved denne anvendelse af mælkesyre. Rapporten fastslår, at der ikke er sundhedsmæssige pro-blemer forbundet med anvendelsen. Kommissionens forslag er udarbejdet på baggrund afkonklusionerne i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) rapport og stillerkrav til anvendelsesområde og nødvendige forudsætninger for anvendelsen. Det vurderes, atforslaget vil betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark. Regeringen kan støtte forslaget,idet man fra dansk side arbejder for, at forslaget kommer til at indeholde krav om, at virk-somhederne dokumenterer effekten af anvendelsen af mælkesyre til dekontaminering i den på-gældende produktion.BaggrundKommissionen har fremsat forslag til forordning om anvendelse af mælkesyre til atfjerne mikrobiologisk overfladeforurening fra hele, halve og kvarte slagtekroppe afkvæg. Forslaget er fremsat med hjemmel i Europa-Parlamentets og Rådets forordning(EF) nr. 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer (herefterhygiejneforordningen).
2Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, så-fremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyre-sundhed (SCoFCAH) den 18. juni 2012.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdIfølge hygiejneforordningen må fødevarevirksomheder kun anvende godkendte stoffer til atfjerne overfladeforurening på slagtekroppe. Nuværende er kun drikkevand godkendt i hygiej-neforordningen til fjernelse af overfladeforurening.På baggrund af en anmodning fra U.S. Department of Agriculture (USDA) om, at EU accep-terer import af oksekød behandlet med mælkesyre, anmodede Kommissionen Den Europæi-ske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om at vurdere denne anvendelse. Udover sikkerhedog effekt skulle Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurdere risikoen forudvikling af nedsat følsomhed overfor biocider eller antimikrobielle stoffer samt risikoen formiljøet.Forslaget hænger sammen med forslaget om åbning af et autonomt toldkontingent for importaf oksekød af høj kvalitet, KOM (2011) 384. Kommissionen har med dette fremlagt forslagom udvidelse af et autonomt importkontingent til i alt 48.200 tons oksekød af høj kvalitet fraUSA og Canada til en importtold på 0 %.Både KOM (2011) 384 og det foreliggende forslag skal ses i sammenhæng med ”hormonfor-liget” som en måde til at forbedre handelsforbindelserne mellem EU og henholdsvis USA ogCanada.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har den 7. juli 2011 fremlagt sin udta-lelse om sikkerhed og effektivitet ved anvendelse af mælkesyre. Den Europæiske Fødevare-
3sikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet anvendelsen af mælkesyre til fjernelse af overflade-forurening i koncentrationer mellem 2 % og 5 % ved temperaturer op til 55oC. Den Europæi-ske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderer, at brugen af mælkesyre til fjernelse afoverfladeforurening i de foreslåede mængder vil være uden sundhedsmæssige problemer, så-fremt mælkesyren opfylder EU's renhedskriterier for tilsætningsstoffer, det vil sige som fast-lagt i Kommissionens direktiv 2008/84/EF. Det vurderes endvidere, at udvikling af enzyma-tisk resistens og risiko for udvikling af resistens mod antibiotika som følge af mutationer erusandsynlig. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderede endvidere, atder ikke var behov for en vurdering af miljømæssige konsekvenser, da koncentrationen afmælkesyre umiddelbart før udledning til spildevandsanlæg er ubetydelig.Mælkesyre forekommer naturligt i en lang række fødevarer. Det er et stof, der dannes afkroppen og som omsættes til kuldioxid og vand. FNs fødevare- og landbrugsorganisation(FAO), samt FNs Verdenssundhedsorganisation (WHO) har i 1973 vurderet, at det acceptabledaglige indtagsniveau for laktat, som er et omdannelsesprodukt af mælkesyre, er ubegrænset.Ved mælkesyrebehandling vurderer Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), atder kan optages mælkesyre i oksekødet i små mængder på 50-190 mg/kg. På den baggrundanses stigningen i mælkesyreindtag, udover det naturligt forekommende i kødet, ved spisningaf behandlet oksekød at være ubetydelig.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderer, at mælkesyrebehandlingmedfører en reduktion af antallet af bakterier på de behandlede slagtekroppe, samt udskærin-ger. Reduktionerne er signifikante i forhold til ubehandlede eller vandbehandlede slagtekrop-pe. Generelt er reduktionerne større på slagtekroppe end på udskæringer.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) anbefaler i sin udtalelse, at virksomhe-den, udover at dokumentere mælkesyrekoncentrationen og temperaturen på den anvendte op-løsning, også verificerer andre relevante faktorer af betydning for effekten, samt udfører envalidering af den antimikrobielle effekt under de specifikke produktionsomstændigheder.Samlet set vurderer Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), at der ingen sund-hedsmæssige betænkeligheder er ved anvendelsen af mælkesyre til fjernelse af overfladeforu-rening i de foreslåede mængder og under hensyn til de angivne metoder.Kommissionens forslag er udarbejdet på baggrund af anbefalingerne i Den Europæiske Føde-varesikkerhedsautoritets (EFSAs) udtalelse og stiller krav til anvendelsesområde og nødven-dige forudsætninger for anvendelsen. Kommissionens forslag vil optage mælkesyre som etgodkendt stof til fjernelse af overfladeforurening i hygiejneforordningen, og vil på den bag-grund tillade anvendelsen af mælkesyre på såvel kød fra EU som på importeret kød.Kommissionens forslag giver mulighed for at anvende mælkesyre i koncentrationer mellem
42 % og 5 % ved temperaturer op til 55�C. Mælkesyren skal opfylde de kriterier for renhed,som er fastsat i Kommissionens direktiv 2008/84/EF om specifikke renhedskriterier for andretilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer, og opløsningen skal ske idrikkevand. Virksomheden skal etablere et styringssystem baseret på principperne for HazardAnalysis and Critical Control Points (HACCP), der sikrer dokumentation af koncentration ogtemperatur ved brug af mælkesyre som en del af virksomhedens HACCP-baserede egenkon-trolsystem.Forslaget fastsætter, at brugen af mælkesyre til dekontaminering udelukkende kan benyttes påhele, halve og kvarte slagtekroppe. Forslaget omfatter derved ikke udskæringer.Der er i forslaget ikke fastlagt krav til, hvornår i slagteprocessen mælkesyren må påføres.Forslaget indeholder desuden krav om, at udtagning af prøver fra slagtekroppe til undersøgel-se for overholdelse af de mikrobiologiske kriterier fastsat i mikrobiologiforordningen (EF) nr.2073/2005 sker før en eventuel mælkesyrebehandling. Det præciseres endvidere i præamblentil forslaget, at behandling med mælkesyre ikke influerer på virksomhedernes pligt til at op-fylde kravene i hygiejneforordningerne (EF) 852/2004 og (EF) 853/2004 samt mikrobiologi-forordningen (EF) 2073/2005, og at behandlingen ikke på nogen måde må stå i stedet for al-mindelig god hygiejne.Fjernelse af overfladeforurening er en proces, der reducerer de sundhedsmæssige risici, somkan være forbundet med fødevarerne (fersk kød), og skal anvendes under forudsætning af, athygiejnen under hele slagteprocessen opretholdes på et højt niveau.Dekontaminering med mælkesyre er umiddelbart, ud fra danske forhold med meget lav fore-komst af mikrobiologisk forurening, en omkostningstung teknologi, der næppe vil blive ud-bredt i dansk produktion.En vedtagelse af forslaget giver imidlertid virksomhederne mulighed for yderligere at reduce-re den fødevaresikkerhedsmæssige risiko, der kan være forbundet med fersk oksekød. Dettekan for eksempel have betydning ved forekomst af verotoksinproducerende E. coli-bakterier(VTEC) og salmonellabakterier. Der eksisterer ikke på nuværende tidspunkt metoder, der ef-fektivt kan bekæmpe for eksempel VTEC i kvægbesætninger, hvor bakterien er udbredt. Godslagtehygiejne er med til at sikre en lav forekomst i det ferske kød. Behandling med mælkesy-re vil forøge denne sikkerhed. Det kan få betydning for fødevaresikkerheden af både dansk ogudenlandsk kød og kødprodukter.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
5
Gældende dansk retForslaget vil blive vedtaget som en kommissionsforordning, hvorved reglerne er umiddelbartgældende i Danmark.KonsekvenserForslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser og vurderes ikke at haveøvrige samfundsmæssige eller erhvervsøkonomiske konsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderer, at brugen af mælkesyre tilfjernelse af overfladeforurening i de foreslåede mængder ikke er sundhedsmæssigt betænke-ligt.Fødevarestyrelsen støtter Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) vurdering.Det vurderes, at forslaget vil betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Forbrugerrådet er som udgangspunkt skeptisk overfor dekontaminering af kød, dels på grundaf en eventuel risiko for smagsmæssig og sundhedsmæssig påvirkning, dels fordi mikrobiolo-giske forureninger skal fjernes ved kilden, og dekontaminering ikke må anvendes til at dækkeover dårlig hygiejne eller direkte anspore til at slække på hygiejnemæssige foranstaltninger.Forbrugerrådet anerkender dog anvendelsen af vanddamp og frysning til at reducere overfla-deforurening af slagtekroppe, da kødet ikke tilføres stoffer, som kan påvirke det. Denne hold-ning understøttes ifølge Forbrugerrådet af forbrugerundersøgelser, der viser, at der er stor for-brugermodstand mod dekontaminering, og at denne modstand er større jo mere unaturlig me-toden er - her fremhæves særligt klor. Forbrugerrådet anerkender, at mælkesyre ikke harumiddelbare sundhedseffekter og også dannes naturligt på kød, men ser ikke noget behov fordenne anvendelse, da andre metoder, for eksempel vanddamp, vil være tilstrækkelige.Såfremt forslaget vedtages, finder Forbrugerrådet det afgørende, at forordningens betingelseroverholdes, og at det dokumenteres, at der ikke er nogen påvirkning af den smagsmæssige el-ler teknologiske kvalitet, samt at der ikke slækkes på hygiejnemæssige tiltag tidligere i pro-duktionsprocessen.Dansk Industri er positive overfor Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs)evaluering og anbefalinger og har ingen bemærkninger til forslaget.
6
Landbrug & Fødevarer støtter forslaget. Det er vigtigt for Landbrug & Fødevarer at fastslå, atdekontaminering med mælkesyre er et supplement til og ikke en erstatning for de hygiejniskeforholdsregler, der er indført på slagterierne. Selv om slagterierne har indført en række kvali-tets- og kontrolmæssige procedurer, er de nødt til at gennemskære huden på dyrene som endel af slagteprocessen, og derfor er det fysisk umuligt at undgå en vis krydskontaminering afslagtekroppen. Der er ganske vist krav om, at slagtedyrene skal være rene, men selv på et syn-ligt rent dyr vil huden være forurenet med et stort antal bakterier. I den forbindelse er det ogsåvigtigt at tænke på, at der skal meget få VTEC-bakterier til at fremkalde sygdom.I forhold til høringssvaret fra Forbrugerrådet kan det fremhæves, at Den Europæiske Fødeva-resikkerhedsautoritet (EFSA) vurderer, at anvendelsen vil være uden sundhedsmæssige pro-blemer. En eventuel smagspåvirkning er ikke behandlet i Den Europæiske Fødevaresikker-hedsautoritets (EFSAs) rapport, men Danish Meat Research Institute (DMRI) oplyser, at denestimerede mængde mælkesyre, som optages af det ferske kød (50-190 mg/kg) er meget lille(op til ca. 0,02 %), sammenlignet med det naturlige indhold i kød (ca. 0,6-0,7 %). DanishMeat Research Institute (DMRI) har i 2004 undersøgt effekten af mælkesyrebehandling påfarve, spisekvalitet og mikrobiologi og konkluderer i undersøgelsen, at smagspåvirkningen erubetydelig.Derudover kan det bemærkes til høringssvaret fra Forbrugerrådet, at der på nuværende tids-punkt ikke er udviklet dekontaminerende metoder til brug på danske kreaturslagterier. Af-skylning med varmt vand, som bruges ved dekontaminering af svineslagtekroppe, kan ogsåanvendes til kreaturer. En ulempe ved denne metode er et meget højt vandforbrug, antageligtmellem ca.100 og 350 liter pr. slagtekrop, afhængigt af om en del af vandet genanvendes.Derudover anvender slagterierne et såkaldt vakuumsug med damptilførsel for at fjerne synliggødningsforurening. Udstyret er håndholdt, og anvendelsen er derfor særdeles arbejdskraftin-tensiv.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens holdning, at forslag, som øger fødevaresikkerheden i Danmark og EU, skalfremmes.Danmark er traditionelt fortaler for, at sygdomme, som spredes fra dyr til mennesker via fø-devarerne, så vidt muligt skal bekæmpes ved kilden, det vil sige på besætningsniveau. Det erstadig et væsentligt princip for regeringen, men ikke altid tilstrækkeligt eller muligt.Dekontaminerende behandling af slagtekroppe som supplement til en jord-til-bord-bekæmpelse benyttes allerede i Danmark. Som et led i salmonellahandlingsplanen i svinepro-duktionen behandles slagtekroppe fra de mest kontaminerede svinebesætninger med 80oCvarmt vand umiddelbart efter slagtning.
7Behandling med mælkesyre eller varmt vand bevirker en reduktion, ikke en elimination, afantallet af bakterier på slagtekroppen, og en god slagtehygiejne er derfor ikke alene et lovgiv-ningskrav men også en forudsætning for de ønskede resultater i form af sikre fødevarer.De danske erfaringer med dekontaminering af slagtekroppe viser, at det er et effektivt red-skab, men at det ikke kan stå alene. Det bør derfor ses som et redskab, der sammen med godslagtehygiejne og andre relevante tiltag i de forskellige produktionsled er med til at sikre enmeget høj fødevaresikkerhed. Fra dansk side vurderes det, at det er væsentligt, at virksomhe-derne validerer effekten af behandlingen i den pågældende produktion, som det også anbefa-les i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) udtalelse.For nogle mikroorganismer findes der ikke på nuværende tidspunkt effektive metoder til be-kæmpelse i produktionen. Det gælder for eksempel VTEC-bakterier, som kan medføre megetalvorlige og dødelige infektioner. Forekomsten i fersk kød på det danske marked er lav, menfødevarebårne udbrud med oksekødsprodukter som kilde er set både i Danmark og i vore na-bolande.Mælkesyre er et naturligt forekommende og ufarligt stof, som allerede dannes i kød. Der erifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) og DTU Fødevareinstituttetsvurdering ingen sundhedsmæssige betænkeligheder forbundet med brug af stoffet inden for deforeslåede rammer.Regeringen finder, at en accept af den foreslåede form for dekontaminering kan medvirke tilat øge beskyttelsesniveauet og lægger vægt på, at forslaget ikke indebærer mulighed for at re-ducere indsatsen for at sikre hygiejnen i almindelighed.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og Fødevarestyrelsen vurderer, at for-slaget er sundhedsmæssigt uproblematisk.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget, idet man fra dansk side arbejder for, at der iforslaget indføjes krav om dokumentation af effekten af behandlingen i den pågældende virk-somhed.Generelle forventninger til andre landes holdningerDet er på nuværende tidspunkt usikkert, om der vil være kvalificeret flertal blandt medlems-staterne for forslaget.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.