Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 227
Offentligt
1097128_0001.png
1097128_0002.png
1097128_0003.png
1097128_0004.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 27. marts 2012Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat af møde i Rådet (landbrug ogfiskeri) den 19.-20. marts 2012.
Med venlig hilsen
Camilla Axelsen

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer/CASADen 27. marts 2012FVM 020

Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 19.-20. marts 2012

1. Reform af den fælles landbrugspolitik – forenkling

Medlemsstaterne fremhævede flere konkrete elementer, hvor reformforslagene ikke levede op tilprincipperne om forenkling, som der var stor opbakning til. Definitionen af aktive landbrugere blevsærligt kritiseret, og mange ønskede det overladt til medlemsstaterne at definere en aktiv landbru-ger. Grønning af de direkte betalinger blev af mange fremhævet som et eksempel på en foranstalt-ning, der ville medføre øgede administrative omkostninger. Flere fremsatte forbedrede krydsover-ensstemmelseskrav som det mindre bureaukratiske alternativ, mens andre fortsat ønskede en grønbetaling i søjle I, blot udformet anderledes. Enkelte medlemsstater pegede derimod på krydsover-ensstemmelseskravene som et område, hvor man kunne forenkle yderligere. De forskellige ordnin-ger under de direkte betalinger blev hilst velkomne af flere medlemsstater, men det blev samtidigpåpeget, at foranstaltningerne ikke var relevante for alle, og man ville derfor ikke gøre dem obliga-toriske. Med hensyn til landdistriktspolitikken var medlemsstaterne generelt positivt indstilledeoverfor Kommissionens forslag, om end der var enkelte bekymringer omkring partnerskabskontrak-terne. I den horisontale forordning var mange medlemsstater tilfredse med, at det var muligt atmindske antallet af kontroller, men man efterlyste samtidig en endnu mere risikobaseret kontrolind-sats. Kommissionen satte pris på de konkrete forslag fra medlemsstaterne, men påpegede samtidig,at man ikke skulle gemme politiske uenigheder bag argumenter om manglende forenkling. Kom-missionen fremførte, at reformforslagene var så enkle som muligt, men tog gerne imod yderligereforslag til forenkling.

2. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om den fælles fiskeripolitik

Kommissionen tilkendegav fra drøftelsernes start, at man ville acceptere en fiskeribaseret og grad-vis tilgang til landingsforpligtelsen, men med en klar tidsplan. Desuden ville man undtage arter meden høj sandsynlighed for overlevelse ved udsmid. Generelt understregede mange medlemsstater vig-tigheden af at gøre en indsats i relation til udsmidsproblemet. Mange medlemsstater fremhævede, atimplementeringen af landingsforpligtelsen skulle være ordentligt forberedt. En gruppe medlemssta-ter ønskede, at tidsplanen for indførelse af landingsforpligtigelsen blev indført i de flerårige forvalt-ningsplaner. Der var endvidere et generelt ønske om øget anvendelse af selektivt udstyr og tekniskeforanstaltninger. Der vil blive arbejdet videre med løsningsmodeller på teknisk niveau.

3. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om den fælles markedsordning for

fiskevarer og akvakulturprodukter

Mange medlemsstater støttede, at producentorganisationer skulle styrkes, og at dette skulle betydeøgede midler til producentorganisationerne. Nogle medlemsstater var imod bibeholdelse af oplag-ringsstøtte, hvorimod en anden gruppe støttede mekanismen. Der var generelt enighed om behovetfor konsistens mellem forbrugerinformation i den horisontale mærkningslovgivning, EU-1
fiskerikontrolforordningen og forslaget til ny markedsordning. Kommissionen var afvisende overfor et ønske fra nogle medlemsstater om et fælles obligatorisk EU-økomærke for fisk.

4. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om Den Europæiske Hav- og Fiske-

rifond [til ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1198/2006 og Rådets forordning (EF) nr.

861/2006 og Rådets forordning nr. XXX/2011 om integreret havpolitik]

Der var et generelt ønske om, at Den Europæiske Hav- og Fiskerifond skulle støtte implementerin-gen af den fælles fiskeripolitik og opnåelse af målsætningerne i Europa 2020-strategien. Medlems-staterne støttede afsættelse af midler til bæredygtighed, innovation, øget selektivitet, dataindsamlingog videnskabelig rådgivning. En stor gruppe medlemsstater ønskede mere støtte til akvakultur, her-under især traditionel akvakultur. Der var desuden en gruppe medlemsstater, der ønskede at bevarestøtten til ophugning og modernisering af flåden. Kommissionen åbnede op for, at man kunne drøftemidler til modernisering, hvis medlemsstaterne kunne udarbejde pålidelige data angående maskin-kraft, så det sikredes, at den samlede kapacitet ikke blev øget.

5. Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om den fælles fiskeripoli-

tiks eksterne dimension

Formandskabets udkast til rådskonklusioner blev vedtaget med enstemmighed.

6. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fødevarer bestemt til spæd-

børn og småbørn samt fødevarer til særlige medicinske formål

Forslaget var ikke på dagsordenen.

7. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forord-

ning nr. 73/2009 for så vidt angår anvendelsen af direkte betalinger til landbrugere for

2013

Forslaget var ikke på dagsordenen.

8. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr.

1760/2000 for så vidt angår elektronisk identifikation af kvæg og om at lade bestemmelserne

om den frivillige mærkningsordning for oksekød udgå,

og

forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv

64/432/EØF for så vidt angår edb-databaser, som udgør en del af overvågningsnetværket i

medlemsstaterne

Forslaget var ikke på dagsordenen.

9. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forord-

ning nr. 1234/2007 for så vidt angår enkeltbetalingsordningen og støtte til vinavlere

Forslaget var ikke på dagsordenen.

10. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om særlige foranstaltninger på

landbrugsområdet til fordel for de mindre øer i Det Ægæiske Hav

Forslaget var ikke på dagsordenen.2

11. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning

nr. 1185/2003 om fjernelse af hajfinner om bord på fartøjer

Rådet vedtog uden debat at støtte Kommissionens forslag om en stramning af det gældende forbudmod finning, der indebærer, at hajfinner fjernes fra hajkroppen, som derefter smides overbord. For-slaget skal nu forhandles med Europa-Parlamentet.

Eventuelt

Makrelfiskeriet i det nordøstlige Atlanterhav efter sammenbruddet i kyststatsforhandlingerneFlere medlemsstater fremførte, at Island og Færøernes ageren var uacceptabel. Man ønskede derforen hurtig vedtagelse af handelssanktionsinstrumentet. Nogle medlemsstater mente desuden, at Is-lands overfiskeri måtte få konsekvenser for tiltrædelsesforhandlingerne. Imod dette stod synspunk-tet, at tiltrædelsesforhandlingerne og makrelforhandlingerne kører i to separate løsningsspor og der-for skal behandles adskilt. Kommissionen appellerede til hurtig behandling af handelsinstrumentet iRådet.
3