Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 21
Offentligt
FoderladeKapacitet: 7000 tons
MiljøbygningBiogasanlæg, gylleseparering, kompostering
Energicentral3000 MWh el, 4500 MWh varme
Slagteri125 Slagtesvin / dag
Besøgscenter30 besøgende / dag
Gartneri1200 tons tomater / år
Svineproduktion20.000 slagtesvin / år
Biologisk vandrensingKapacitet: 950 m3 / år
VindmøllerProduktion: 47 MWh / år
INDUSTRIEL FØDEVAREPRODUKTION- med minimal miljøpåvirkning
Renset luft
Filterlag, Lecanødder
PIG CITY
Pig City er en helt ny type storskala landbrugsanlæg,med høj fokus på dyrevelfærd, klima og miljø.Anlægget indeholder en svineproduktion og et tomat-gartneri, idet kombinationen af netop disse to produk-tioner byder på store miljømæssige og produktions-mæssige fordele.Produktionen er målrettet maksimal udnyttelse afgrisenes gylle - noget der betragtes som et af destørste affaldsproblemer i Danmark, Holland og andrelande med en høj tæthed af svineproduktioner.
VentilationskanalFørste trin i renseprocessener en scrubber, der renserluften for omkring 80 % afammoniak og lugtstoffer.Herefter ledes luften op iden gennemgående ventila-tionskanal mellem de toetager
Andet trin i renseprocessen eret biologisk filter af lecanødder,der fjerner den sidste ammoniakfra luften. Herfra ledes luften opi gartneriet, hvor CO2 og varmefra grisestalden udnyttes afplanterne.
Luftindtag
Luftindtag
GulvudsugningUdsugning af luft gennemgulvet sikrer at ammoniak ogstøv ikke hvirvles unødigt rundt istalden, hvilket skaber problemer forbåde dyr og personales helbred.
GyllekanalerKombinationen af kummernes lilleoverfladeareal (V-formede) og de dagligeudskylninger, vil reducere fordampningenaf ammoniak og metan med op til 80 %sammenlignet med gyllehåndtering itraditionelle staldsystemer.
Energibalance, TermiskProduktionGartneriSvinestald, VentilationSvinestald, gylleSlagteriAndetTotalBalance14.79013.0001.70090
MWh / ÅrForbrug8.200
VandbalanceProduktionRegnvand fra tagfladerGartneriSvinestald15.680200*16.200*3.300*35.380
m3 / ÅrForbrug
Globalt opvarmningspotentiale (GWP)Pig City
CO2e pr. kg produktTomater0.01263.444.95AgroTech 2011
Svinekød-0.1633.644.26Konventionel produktionØkologisk produktion
16.40018.8004.36020048.160-12.780 m3**
2002008.600+ 6.190
SlagteriAndetTotalBalance*recirkuleret vand
**vandforbruget er således reduceret med 75 %
SYMBIOSEMILJØVENLIG PRODUKTIONI Pig City kombineres en svineproduktion med et tomatgartneri, for at udnytte over-skydende varme, el, CO2 og næringsstoffer fra produktionen af slagtesvin.Faktisk går der så meget energi til spilde i en svineproduktion, at gartneriet kanproducere tomater helt uden at få tilført energi udefra. Den urene luft fra svinestal-den gennemgår tre forskellige renseprocesser, og svineproduktionen vil såledesvære lugtfri, ligesom der ikke udledes ammoniak eller andre miljøskadelige stoffer.
Renset luft
CO2
neutralefødevarerLuftFoderVarmeUren luftKødGødning+Varme / elBiogasKomposteringGylleseparering
DYREVELFÆRDAlle økologiske regelsæt respekteres indendørs: grisene fodres økologisk, ingendyr fikseres, halekupering og kastraktion er ikke tilladt og medicinforbruget er lavt.Grisene forsynes med rigeligt halm, grovfoder og andet rodemateriale, for at stim-ulere dyrenes naturlige instinkter og sikre et godt griseliv. Smågrisene fravænnesved 9 uger, mod den konventionelle produktions fravænning ved 3-4 uger.For at undgå stress hos dyrene indeholder anlægget også et slagteri: grisene fødesi den samme stald, som de bliver i indtil de når slagtevægten på 125 kilo. Hereftergår de selv til slagteriet - og alle dyretransporter undgås.Et nyt ventilationssystem placeret under gulvniveau i stalden minimerer støv ogammoniakdampe, til gavn for både dyr og personales sundhed.
Gylle
Biochar og pelletstil dyrkning af foder
MILJØTEKNOLOGIAl overskydende varme og elektricitet produceret i biogasanlægget anvendes i PigCity lokalt - og går ikke til spilde, som det typisk ses ved mange decentralt plac-erede biogasanlæg. Projektet indeholder nye luftrensningsteknologier ligesom detintegrerer al nødvendig miljøteknologi, der giver mulighed for det første ‘jordløse’landbrug i Danmark - dvs. spredning af rågylle på markerne kan helt undgås.
Pig City repræsenterer en ny bygningstypologi for landbruget: det samlede anlægudgør over 50.000 m2, og bygningen er derfor bevidst industriel og minimalistisk isit udtryk - ingen referencer til ‘Morten Korch’ og gamle dage. Fra ankomstpladsenpå 1. sal, inviteres gæster indenfor til et kig på grise og tomater i besøgscenteret.
BYGHERRER:FØDEVAREPRODUCENT SØRREN HANSENGARTNERIET ALFRED PEDERSEN & SØNWWW.FREMTIDSGAARDE.DK / [email protected]
UDVIKLING OG REALISERING AF PROJEKTET STØTTES ØKONOMISK AF REALDANIA
FOOD & ECO-SCIENCE
PIG CITY
ARKITEKTUR
ACADEMY