Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 186
Offentligt
1081755_0001.png
1081755_0002.png
1081755_0003.png
1081755_0004.png
1081755_0005.png
1081755_0006.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 20. februar 2012Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om ændring af forordning (EF)nr. 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i føde-varer, for så vidt angår ochratoksin A, ikke-dioxinlignende PCB’er og melamin (komi-tésag).Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 27. februar 2012.Forslaget vurderes ikke at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark.Regeringen kan støtte forslaget.
.
Med venlig hilsen
Camilla Axelsen
1
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/3.1/2.1Sagsnr.: 2011-20-221-01010Den 17. februar 2012FVM 014
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom ændring af forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for be-stemte forurenende stoffer i fødevarer, for så vidt angår ochratoksin A, ikke-dioxinlignende PCB’er og melamin (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke.

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag om fastsættelse af specifikke grænseværdier for ochratok-sin A i hvedegluten, ochratoksin A i paprika, fastsættelse af en overgangsbestemmelse relate-ret til grænseværdier for ikke-dioxinlignede PCB’er i fødevarer, samt implementering af eksi-sterende Codex-grænseværdier på EU-niveau for melamin i fødevarer. Forslaget vurderes ik-ke at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark. Regeringen kan støtte forslaget, idet man fradansk side vil arbejde for, at overgangsordningen for ochratoksin A i paprika begrænses mestmuligt.BaggrundKommissionen har fremsat forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr.1881/2006 af 19. december 2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenendestoffer i fødevarer (kontaminantforordningen).Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 af 8. februar 1993om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler, særligt artikel 2, stk. 3.Forslaget behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Fø-devarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-lægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden og
2Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresund-hed (SCoFCAH) den 27. februar 2012.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdForslaget omfatter en række ændringer til den gældende kontaminantforordning. Forslagetmedfører, at:Hvedegluten undtages fra den nugældende grænseværdi for ochratoksin A på 3 ppb(mikrogram/kg) og får egen grænseværdi på 8 ppb. Denne grænseværdi gælder kunfor hvedegluten, som ikke sælges direkte til forbrugerne.Grænseværdien for ochratoksin A i krydderier er fastlagt på 30 ppb, men vil ifølge dengældende forordning blive nedsat til 15 ppb fra 1. juli 2012. Nedsættelsen foreslås ud-skudt for paprika til 1. januar 2015, men bibeholdes for øvrige krydderier.Der fastsættes grænseværdier for melamin i fødevarer. I øjeblikket er der ikke fastsatgenerelle grænseværdier i EU for melamin i fødevarer. Der er udelukkende fastsatgrænseværdier for melamin i fødevarer fra Kina, som fastsat i EU’s importrestriktio-ner for produkter fra Kina.Der fastsættes en overgangsperiode for ikke-dioxinlignende PCB’er for produkter,som er markedsført inden de nye lavere grænseværdier trådte i kraft den 1. januar2012, som fastlagt i Kommissionens forordning 1259/2011 vedrørende grænseværdierfor dioxiner, dioxinlignende PCB’er og ikke-dioxinlignende PCB’er i fødevarer.

Hvedegluten

Ochratoksin A er et mykotoksin (svampegiftstof), som dannes af skimmelsvampe i blandt an-det korn. Der er i EU grænseværdier for ochratoksin A blandt andet i korn og kornprodukter. Idag vil et produkt som hvedegluten skulle overholde grænseværdien på 3 ppb (mikro-gram/kg), som gælder for ”alle produkter fremstillet på basis af uforarbejdet korn, herunderforarbejdede kornprodukter og korn bestemt til direkte konsum”. Grænseværdien for uforar-bejdet korn er på 5 ppb, mens der gælder en lavere grænseværdi for forarbejdede fødevarerbaseret på cerealier og babymad til spædbørn og småbørn på 0,5 ppb.
3Baggrunden for forhøjelse af grænseværdien for hvedegluten er, at den nuværende fastsattegrænseværdi ikke længere vurderes at være mulig at overholde, på trods af efterlevelse af kri-terierne god landbrugsmæssig praksis (GAP). Derfor foreslår Kommissionen at fastsættemaksimalgrænseværdien på det niveau, der kan opnås med brug af god landbrugsmæssigpraksis (GAP), hvorfor der foreslås fastsat en grænseværdi på 8 ppb.Hvedegluten er en fraktion af kornet, som primært består af proteiner. Gluten vil typisk an-vendes i koncentrationer på 0,5-2 % i normalt bagværk, men med muligt indhold på op til 10%.

Krydderier

EU har grænseværdier for ochratoksin A i fem forskellige krydderier: paprika, peber, muskat-nød, ingefær og gurkemeje. Grænseværdien er på 30 ppb (mikrogram/kg) indtil den 1. juli2012, hvorefter grænseværdien sænkes til 15 ppb. Baggrunden for denne justering er, at ind-holdet af ochratoksin A afhænger af god landbrugsmæssig praksis (GAP), herunder forholdunder tørring og lagring. Grænseværdierne fastsættes derved på det lavest mulige niveau vedhjælp af god landbrugsmæssig praksis (GAP). Grænseværdierne sættes derved ikke ned påbaggrund af sundhedsmæssige betænkeligheder ved den nuværende grænseværdi. For paprikahar det vist sig at blive vanskeligt med overholdelse af den lavere grænseværdi på 15 ppb alle-rede fra juli 2012 – særligt i produkter fra en række tredjelande. Paprika produceret i EU kangodt overholde grænseværdien på 15 ppb. Kommissionen har vurderet, at det vil være upro-portionalt at gennemtvinge tilpasningerne overfor tredjelande pr. 1. juli 2012. Kommissionenhar derfor foreslået en udsættelse på 2 ½ år af reduktionen af grænseværdien for paprika indtil1. januar 2015. For de øvrige krydderier vil grænseværdiændringen fortsat gælde fra 1. juli2012. Overgangsordningen giver tid til implementering af god landbrugsmæssig praksis(GAP) til reduktion af dannelse af ochratoksin A i paprika.

Melamin

Melamin kan findes i fødevarer på grund af afsmitning fra fødevarekontaktmaterialer, ellerfordi der er tilsat melamin for at simulere et højere proteinindhold i fødevaren. EU har vedta-get en migrationsgrænse for melamin fra fødevarekontaktmaterialer, men har ingen generellegrænseværdier for melamin i fødevarer. Der findes dog en grænseværdi, der specifikt er rela-teret til fødevarer fra Kina. Denne grænseværdi blev etableret som en importrestriktion i for-bindelse med ”melaminskandalen” i Kina i 2008. Codex Alimentarius under FN har fastsatgrænseværdier for melamin i fødevarer og foder. Formålet med nærværende forslag er at im-plementerer disse Codex Alimentarius-grænseværdier på EU-niveau. Grænseværdierne svarertil dem, EU allerede anvender i forbindelse med import fra Kina. De foreslåede grænseværdi-er betyder derfor, at alle fødevarer, uanset geografisk oprindelse, vil skulle overholde sammegrænseværdier.

Ikke-dioxinlignende PCB

4Forordning 1259/2011 fastsætter grænseværdier for ikke-dioxinlignende PCB som var gæl-dende fra 1. januar 2012. I forordning 1259/2011 blev der fejlagtigt ikke taget højde for enovergangsbestemmelse for de fødevarer, som er lovligt markedsført inden 1. januar 2012.Dette forslag fastsætter en sådan overgangsbestemmelse.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som led i forskriftskomitéproceduren med kon-trol.Gældende dansk retForslaget vedrører ændring af forordning (EU) nr. 1881/2006 af 19. december 2006 om fast-sættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer. Ændringen vil være direkte gæl-dende i Danmark, og forventes ikke at medføre andre ændringer af lovgivningen.KonsekvenserForslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser. Forslaget vurderes hellerikke at have samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.DTU Fødevareinstituttet har vurderet, at den foreslåede forhøjelse af grænseværdien for och-ratoksin A i gluten fra 3 til 8 ppb (mikrogram/kg) ikke vil være sundhedsmæssigt betænkelig.Ligeledes vurderer Fødevarestyrelsen, at overgangsordningen for Ochratoksin A i paprika,hvor grænseværdien fastholdes på den nuværende i yderligere 2 ½ år, ikke er sundhedsmæs-sigt betænkelig.Med implementeringen af Codex Alimentarius-grænseværdierne for melamin på EU-niveau,vil alle fødevarer skulle overholde samme grænseværdier. Fødevarestyrelsen har støttet de fo-reslåede grænseværdiers fastsættelse i regi af Codex Alimentarius og vurderer, at de foreslåe-de grænseværdier er sundhedsmæssigt acceptable og vil bidrage til kontrollen mod svindelmed at tilsætte melamin til fødevarer.Forslaget vurderes på den baggrund ikke at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Bryggeriforeningen har ingen bemærkninger til forslaget.Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen støtter generelt forslag, som har til formål at harmonisere og fastsætte grænsevær-dier for kemiske forureninger i fødevarer i EU med henblik på at øge beskyttelsesniveauet in-denfor visse områder.
5
Regeringen hilser særligt velkommen, at der fastsættes generelle grænseværdier for melamin ifødevarer.Regeringen vil arbejde for, at overgangsordningen for ochratoksin A i paprika begrænses mestmuligt.Forslaget vurderes at være sundhedsmæssigt acceptabelt og vurderes ikke at påvirke beskyt-telsesniveauet i Danmark.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget, idet man fra dansk side vil arbejde for, atovergangsordningen for ochratoksin A i paprika begrænses mest muligt.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.