Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 181
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 17. februar 2012Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat vedrørende Kommissionensforslag til anvendelse af lysozym i øl ved ændring af bilag II til forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 27. februar 2012.En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark.Regeringen kan støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Camilla Axelsen
1
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet/3.1/2.1Sagsnr.: 2011-20-221-01159/Dep. sagsnr. 13751Den 16. februar 2012FVM 10
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til anvendelse af lysozym i øl ved ændring af bilag II til forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResumé
Kommissionen har fremsat forslag til anvendelse af lysozym (E 1105) i øl. Forslaget er ioverensstemmelse med de generelle kriterier om, at der skal være teknologisk begrundelse foranvendelsen af tilsætningsstoffer, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. Anvendelseaf lysozym (E 1105) i øl vurderes ikke at have sundhedsmæssige konsekvenser. En vedtagelseaf forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringenkan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om anvendelse af lysozym (E 1105)i øl.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning(EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-
2der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 27. februar 2012.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdDer er søgt om anvendelse af lysozym (E 1105) i øl. Kommissionen har på den baggrundfremsat et forslag til den ønskede anvendelse. Forslaget fastsætter maksimumværdien for ly-sozym (E 1105) i øl på quantum satis. Quantum satis betyder, at der må tilsættes lysozym (E1105) i den mængde, som er tilstrækkelig for at opnå den ønskede effekt. Quantum satis er of-test koblet til stoffer, som ikke har fastsat et acceptabelt dagligt indtag (ADI), og som følgederaf er sundhedsmæssigt uproblematisk uanset tilsat mængde. Dette er også tilfældet med ly-sozym (E 1105).Forslagets anvendelse af lysozym (E 1105) i øl er i overensstemmelse med de generelle kravtil tilsætningsstoffer:at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,at der er en teknologisk begrundelse,at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Lysozym er et enzym og en naturlig bestanddel af æg. Lysozym har en konserverende effektpå visse bakterier. Lysozym er tidligere godkendt som tilsætningsstof til modnede oste og ivisse vine.Øl er normalt et ufordelagtigt medium for mange mikroorganismer især på grund af tilstede-værelsen af ethanol, humlens bitterstoffer, det høje carbondioxidindhold, det lave iltindhold,den lave pH-værdi og mangel på næringsstoffer. De fleste bryggerier anvender mikrofiltreringeller pasteurisering. For nogle specialøl, som de top-gærede øl med eftergæring, er mikro-filtrering eller pasteurisering ikke mulig, da de levedygtige mikroorganismer, der er til stede,er en vigtig del af fremstillingsprocessen. Lysozym har vist sig at være et effektivt antibakte-rielt enzym til brug i ølbrygningen af disse specielle øl. Forslaget begrænser derfor anvendel-se af lysozym til øl, som ikke har undergået en mikrofiltrering eller en pasteurisering.Kommissionen oplyser, at da lysozym (E 1105) tilhører gruppen af stoffer, for hvilke der ikkeer fastsat et acceptabelt dagligt indtag (ADI), og der derfor må tilsættes i mængden quantum
3satis, er tilsætning af lysozym (E 1105) sundhedsmæssigt uproblematisk. Det er derfor hen-sigtsmæssigt at tillade brugen.Såfremt forslaget vedtages kan anvendelse af lysozym (E 1105) i øl finde anvendelse på 20.dagen efter offentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som led i forskriftkomitéproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste. EU-listen er endnu ikke offentliggjort, men forventes at finde anvendelse fra 1. juni2013.Forslaget vedrører ændring af listen over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelses-betingelser. En vedtagelse af forslaget kræver ikke implementering og har ikke lovgivnings-mæssige konsekvenser i Danmark, idet området er reguleret af en forordning, og dermed erreglerne umiddelbart anvendelige i Danmark.KonsekvenserForslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser. Forslaget vurderes hellerikke at have samfundsøkonomiske eller erhvervsøkonomiske konsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har ikke været hørt i forbindelse medansøgning om lysozym (E 1105) i øl, idet anvendelse af lysozym (E 1105) generelt ikke erforbundet med sundhedsmæssig risiko.DTU Fødevareinstituttet har ingen sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelse af ly-sozym til øl. DTU Fødevareinstituttet gør imidlertid opmærksom på, at lysozym er et proteinfra æg og på den baggrund potentielt kan give allergiske reaktioner.For så vidt angår bemærkningen fra DTU Fødevareinstituttet bemærker Fødevarestyrelsen, atallergener, herunder æg og produkter af æg, skal mærkes i henhold til mærkningsreglerne. Detskal derfor altid stå på ingredienslisten, og det skal fremgå, at enzymet lysozym stammer fraæg.En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:
4DI Fødevarer er tilfredse og positive over for ændringerne. DI Fødevarer finder brug af stof-ferne i de nævnte produkter velbegrundet og er af den klare opfattelse, at det vil betyde bedrefødevarer.Advokatrådet udtrykker utilfredshed med den korte høringsfrist, da den korte frist udelukkeren nærmere stillingtagen til forslaget. Myndigheder og organisationer har reelt ikke mulighedfor at udfylde den funktion som høringspart, som det lovforberedende arbejde normalt trækkerpå som led i kvalitetssikringen af ny regulering og som led i en almindelig demokratisk pro-ces. Advokatrådet gør endvidere opmærksom på, at de gentagne gange de senere år har påpe-get, at de korte høringsfrister reelt udelukker en grundig behandling og henviser til Justitsmi-nisteriets vejledning om god lovkvalitet. Ligeledes henviser Advokatrådet til, at regeringen iregeringsgrundlaget har gjort rimelige høringsfrister til et selvstændigt prioriteringsområde.På den baggrund finder Advokatrådet ikke grundlag for at udtale sig i sagen.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-ningsstoffer sker ud fra følgende kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
Kriterierne vurderes at være opfyldt for så vidt angår anvendelsen af lysozym (E 1105) i øl,og DTU Fødevareinstituttet har ingen sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.