Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 169
Offentligt
1076177_0001.png
1076177_0002.png
1076177_0003.png
1076177_0004.png
1076177_0005.png
Direktiv om fastsættelse af mindstekrav til beskyttelse af svin2008/120/EF8....Hverken haleklipning eller formindskelse af hjørnetænder måforetages rutinemæssigt, men kun hvis der er vidnesbyrd om atder er forårsaget skader på sopatter eller andre svins ører oghaler. Inden udførelsen af disse procedurer skal der træffesforanstaltninger til at forhindre halebidning og andre uvanerunder hensyntagen til miljøet og belægningsgraden.Utilstrækkelige miljøforhold eller driftledelsessystemer skalderfor ændres...
Lovgivning vedr. halekupering
Bekendtgørelse 323 af 06/05 2003 om beskyttelse af svin§

13.

Alle procedurer, der har til formål at foretage indgreb med andre end terapeutiskeeller diagnostiske formål eller til identificering af svin, og som resulterer ibeskadigelse eller tab af en følsom del af kroppen eller ændring af knoglestrukturen,er forbudt, jf. dog stk.2-5.Stk.2. Orners hjørnetønder må slibes efter reglerne i§22, stk.3.Stk.3. Pattegrises hjørnetænder må slibes efter reglerne i§32.Stk. 4. Halekupering og kastration må foretages efter reglerne i bekendtgørelse omhalekupering og kastration af dyr.Stk. 5. Næseringning må foretages efter reglerne i dyreværnslovens§16.Stk. 6. Øremærkning af svin må kun foretages af personer, som har de fornødne fagligeforudsætninger herfor.
§

4.

Svin må ikke halekuperes rutinemæssigt.
Lovgivning vedr. halekupering
Stk.2. Pattegrise kan halekuperes inden for dyrets 2.-4. levedøgn, hvis der erdokumentation for, at der på bedriften er sket skader som følge af, at kupering ikke erforetaget. Halen skal kuperes mindst muligt, og der må højst kuperes op til halvdelen afden.Stk.3. Halekupering efter stk.2 kan foretages uden forudgående bedøvelse af pattegrisen,hvis halekuperingen foretages af en dyrlæge eller en person, der er uddannet heri, ogsom har erfaring med at halekupere pattegrise med passende midler og underhygiejniske forhold.Stk.4. Inden halekupering foretages, skal der være forsøgt foranstaltninger for atforhindre halebidning under hensyntagen til miljøet og belægningsgraden. Utilstrækkeligestaldforhold eller driftledelsessystemer skal ændres.
Fødevarestyrelsens vejledning5.4 Operative indgreb5.4.1 HalekuperingHalekupering foretages for at forebygge halebidning,der er en unormal adfærd hos svin som tegn på, at”noget er galt” i produktionen (klima, træk, fodring,manglende/mangelfuldt rode ogbeskæftigelsesmateriale). Når et stykke af halen klippesaf, opstår der formentligt hypersensitivitet i stumpen, sågrisen hurtigere flytter sig, hvis en anden gris forsøgerat bide i stumpen. Ifølge bekendtgørelse nr. 324, § 4,må pattegrise ikke halekuperes rutinemæssigt. Hvis derer dokumentation for, at kupering er nødvendig,herunder, at der er forsøgt foranstaltninger, for atforhindre halebidning under hensyntagen til miljøet ogbelægningsgraden, kan halekupering dog foretagesinden for dyrets 2.- 4. levedøgn. Halen skal kuperesmindst muligt, og der må højst kuperes op til halvdelenaf den. Dette vil i praksis sige, at halen skal kunne
Fødevarestyrelsens vejledning (fortsat)Hovedparten af danske grise halekuperes (økologiske grisemå ikke halekuperes).Det er Fødevarestyrelsens opfattelse,at det er tilstrækkeligt med en fyldestgørende mundtligdokumentation for behovet for halekupering.Som en retningslinje for, hvornår anmeldelse foretages:Hvis halekupering foretages af landmanden selv væsentligtsenere end grisenes 4. levedøgn. Et eksempel kunne væreen landmand, der selv halekuperer en flok grise efterudbrud af halebid. Der er her efter FVST’s opfattelse somhovedregel tale om grovere uforsvarlig behandling.Retningslinje for hvornår, der gives påbud med andenopfølgning eller indskærpelse: Hvis grisene halekuperesindenfor 1. levedøgn eller efter 4 levedøgn. Der er efterFVST’s opfattelse som hovedregel tale om væsentligulempe til uforsvarlig behandling.