Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 167
Offentligt
1075189_0001.png
1075189_0002.png
Åbent brev til Fødevareminister Mette Gjerskov
D. 1. februar 2012

Vedr. Nye rammebetingelser for regionale madvarer

Kære Mette GjerskovI Smagen af Danmark, der består af en række fødevarenetværk over hele Danmark, vækker det stor undrenat Fødevareministeriet i forbindelse med implementeringen af EU´s skærpede fødevareregler har valgt atsætte grænsen for salg af varer mellem detailvirksomheder til en radius på 50 km. Denne grænse rammergårdbutikker, lokale fødevareproducenter og lokale detailhandlere hårdt.Gennem de seneste år har Fødevareministeriet og regionerne fokuseret på at få sat gang i produktion ogafsætning af de mange kvalitetsprodukter, der bliver udviklet af mindre fødevareproducenter landet over,og som med iderigdom og innovative tiltag udvikler unikke produkter. Bl.a. har store grupper afproducenter samlet sig i forskellige lokale fødevareklynger, som arbejder tæt sammen og konstant er i gangmed at udvikle deres produkter, så forbrugeren får det bedste af det bedste. Dette arbejde harFødevareministeriet og regionerne bakket op om, bl.a. gennem støtte fra udviklingspuljer,landdistriktspuljer, LAG-midler m.v.Med de nye regler, hvor handel udover de 50 km kræver en engrosautorisation, bliver udviklingen af desmå fødevareproducenter og af kvalitetsprodukter til forbrugerne i mange tilfælde sat i stå. Enengrosautorisation og følgekravene om eksempelvis ekstra kølerum vil for små detailvirksomheder være enmeget stor udgift, der vil stoppe de initiativer og den innovation, som fødevareproducenterne besidder.Samtidig rammer 50 km reglen især de små detailvirksomheder i yderkommunerne hårdt, da de naturligvisbliver nødt til at sælge deres varer til et større område, end det er tilfældet for en butik med et tæt befolketopland.Et eksempel på dette er Smagen af Danmarks tidligere formand Lisbeth Klode, der i forbindelse med sitlandbrug med Hereford kvæg og Texel får på Fur også har en gårdbutik. Da der blev sat fokus påkvalitetsfødevarer tog Lisbeth Klode og hendes mand udfordringen op. De arbejdede innovativt med deresprodukter, hvilket resulterede i, at de i dag har produktion af kvalitetsspegepølser og pålæg, som de sælgertil gourmetbutikker og restauranter rundt om i landet samt på markeder og via internettet. Da de bor på enø, er de afhængige af salget uden for øen. Med de nye rammeregler ser Lisbeth Klode sit arbejde, demange midler, som de har investeret samt de støttekroner, som de modtaget, som spildte, da de nye reglergør det vanskeligt for dem at overleve. Og dette kan være konsekvensen for mange mindrekvalitetsproducenter i landdistrikterne, der pga. rammereglerne må give op og lukke.Smagen af Danmark . Nupark 51 . 7500 Holstebro .Tlf.96 12 76 20 . Fax 96 12 72 01[email protected]www.smagenafdanmark.dk
Danmark er et lille land i EU-sammenhænge i forhold til f.eks. en lille delstat i Tyskland eller en mindreprovins i Frankrig, og i forhold til resten af Europa er Fødevareministeriets regler blandt de strengeste.Vi vil derfor anmode ministeren om at ændre den administrativt satte grænse på 50 km, så danskeproducenter ikke har værre vilkår end resten af Europa. Med en ændring af radius kan småfødevareproducenter i Danmark forsætte med at producere og udvikle kvalitetsfødevarer til glæde forforbrugerne, ligesom de udbetalte landdistriktsmidler og støtteordninger dermed ikke ville være spildte.
Med venlig hilsen
Smagen af Danmark
For yderligere information kontakt:Thorkil Boisen, Formand for Smagen af Danmark, [email protected]Kai Winter, Næstformand for Smagen af Danmark, tlf. 5472 2121, [email protected]Lisbeth Klode, Gourmet Vest, tlf. 9759 3040, [email protected]
Smagen af Danmark . Nupark 51 . 7500 Holstebro .Tlf.96 12 76 20 . Fax 96 12 72 01[email protected]www.smagenafdanmark.dk