Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 159
Offentligt
1072335_0001.png
1072335_0002.png
Kære Mette GjerskovJeg skriver til dig, fordi jeg håber, du kan få ryddet op i det utal af urimelige regler, der er omkringfjerkræhold.Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi selvfølgelig skal have gode regler, der beskytterforbrugerne mod grimme sygdomme.

Dette eksempel er om æg.

Jeg opdrætter racehøns, de lægger æg, og jeg bruger ikke alle æggene til udrugning.I perioder har jeg flere æg, end vi selv kan spise, som loven er nu, begår jeg lovbrud, hvis jeglejlighedsvis forærer min familie eller en nabo mine overskydende æg, fordi jeg ikke er godkendt tilStalddørssalg.Denne regel siges at være til for, at man kan spore, hvor en evt. smitte kommer fra,men mon dog ikke man ville vide det, hvis man blev syg efter at have spist æg fra mig?Om Stalddørssalg:http://www.fodevarestyrelsen.dk/fdir/pub/2010286/rapport.pdfJeg kan tilmelde mig salmonellakontrol af mine høns, men jeg kan stadig ikke opnå godkendelse tildet, man kalder ”Stalddørssalg”, fordi mine høns er racehøns og ikke kommer fra et godkendtrugeri.Bekendtgørelse om bekæmpelse af salmonella i konsumægshønsehold og opdræt hertil (forStalddørssalg):https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=122271#Kap3Godkendte rugerier udruger ikke racehøns, men udelukkende de sølle æglægningshybrider, somefter at være blevet næbtrimmede, er henvist til et usselt liv enten i et bur, hvor de har ca. 1 A4 arkpr. høne (ja, jeg kender til desåkaldt berigedebure, der endelig er kommet efter adskillige år) ellertil et liv i en kæmpeflok på op til 20.000 individer.Det paradoksale er, at man altid kan risikere at få f.eks. salmonella eller campylobacter fra fjerkræ,også fra godkendte, kontrollerede besætninger, for de er jo kun salmonellafri, den dagkontroldyrene/æggene kontrolleres.Måske var det bedre at huske forbrugerne på, at de ALTID skal have en god køkkenhygiejne, når dehar med fjerkræsprodukter at gøre?Hvorfor har vi så fået den kæmpefrygt grænsende til angst for salmonella?"Der er divergerende meninger om, hvorfor forskellige salmonellatyper dukker op og spreder sighos en dyreart, men nogle vil mene, at S. Enteritidis blev almindelig i fjerkræ, fordi S. Gallinarumblev udryddet, hvorved der blev en økologisk niche ledig, som S. Enteritidis kunne flytte ind i."S.Gallinarum er temmelig ufarlig for mennesker, men S. Enteritidis er ikke..http://ing.dk/artikel/124376-er-salmonella-et-nyt-faenomenMine høns går frit i haven, de får gjort rent i deres hønsehuse hver dag.Og ja, jeg spiser med stor fornøjelse mine egne æg rå i hjemmelavet is, hjemmelavet mayonnaise,til Sol over Gudhjem osv.Jeg ser frem til at høre fra dig
Venlig hilsenMarianne VedelPræstegårdsvej 266900 SkjernFormand for Specialklubben for Maran – Maranklub DKAdministrator på Dansk Fjerkræ Forum