Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del Bilag 159
Offentligt
1072334_0001.png
1072334_0002.png
Kære Mette GjerskovJeg skriver til dig, fordi jeg håber, du kan få ryddet op i det utal af urimelige regler, der er omkringfjerkræhold.Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi selvfølgelig skal have gode regler, der beskytterforbrugerne mod grimme sygdomme.Jeg har bestemt ikke noget mod love og regler, f.eks. kan jeg sagtens se det fornuftige i at holdestille for rødt lys.

Dette emne er om slagtning af egne dyr.

Når man opdrætter racehøns er ca. halvdelen haner, i æglægningsindustrien bliver de nyklækkedehanekyllinger gasset og anvendt som minkfoder.Mange opdrættere lader hanerne vokse op til en passende slagtestørrelse, som de når ved ca. 6 mdr.(ikke på 5 uger som i industrien). Mmmm, sådan en hjemmelavet hanekylling kan slet ikkesammenlignes med en fra frysedisken, man forstår til fulde, hvorfor kyllingesteg var søndagsmad ibarndomsårene!Som reglerne er nu, er det ulovligt, hvis vi er nogle stykker, der mødes og hjælper hinanden med atslagte.Det er ellers vældig praktisk, for så kan man bruge en fælles plukkemaskine, bruge fælles skoldekarosv.Men det er altså ulovligt, for man må ikke ”åbne dyrene”, når man ikke er på sin hjemmeadresse.Man må heller ikke forære slagtede og rensede dyr væk og slet ikke sælge sådanne. Man må gerneforære dyret væk med indvolde, men holdbarheden (og begejstringen) er unægtelig begrænset, hvisman vil glæde sin familie med en hanekylling med indhold.Argumentet for at indvoldene ikke må være pillet ud, er at det er modtagers/købers garanti for, atdyret ikke fejler noget. Hvordan det skulle kunne ses på indvoldene, det ved jeg ikke, og det er ihvert fald ikke nogen garanti for at der ikke er bakterier i dyrene... Jeg tror snarere, at det er for atsætte en begrænsning på denne type salg. Det vil altid være nemmere at sælge en kylling eller anduden indvolde end en med. Men sådan er reglerne altså.Samme regler gælder i øvrigt for kaniner og opdrættet fjervildt (gråænder, fasaner etc.). De må ogsåsælges slagtet, uden dyrlægekontrol, men uåbnede.Men det ulogiske kommer, når man ser på hvad jægere må. De må nemlig gerne forære/sælge bådeharer, fasaner og gråænder der er afhudede, plukkede OG rensede. Jægere må altså gerne tageindvoldene ud på de dyr, de skyder og så forære/sælge dyret.. Helt uden autorisation i øvrigt.(Autorisationen kommer igennem jagttegn) Samme antal som ved stalddørssalg. Her er der sletingen dyrlægekontrol indblandet.Hermed falder argumentet da, om at forbrugeren skal kunne se indvoldene, fuldstændig væk...Skov- og Naturstyrelsen regner med, at ca. halvdelen af de fasaner og gråænder som nedlægges iDanmark stammer fra opdrættede fugle. Så man må ikke tage en opdrættet gråand, slagte den ogtage indvoldene ud og sælge. Men man må gerne tage den samme gråand, sætte den ud i en sø,vente en måned, skyde den og SÅ må man gerne sælge den lige til putte i ovnen.Hvorfor i alverden må jægere det, som almindelige opdrættere ikke må? Jeg undrer mig over disseregler og den forskelsbehandling, der er her. At sælge en nedskudt gråand renset udendyrlægekontrol er lovligt; at sælge en opdrættet and renset uden dyrlægekontrol er ulovligt...
Modtagerne af vildt kan åbenbart ikke se på dyrenes organer om dyret har været sygt.De forskellige regler for almindelige opdrættere af fjerkræ og jægere ses her:http://www.fodevarestyrelsen.dk/fdir/pub/2010286/rapport.pdfTil gengæld importerer vi så masser af fjerkræ, og her gælder der for importen af fjerkræ fra EU atder er en meget stor risiko.http://ing.dk/artikel/121841-hver-anden-importkylling-rummer-resistente-bakterierMen man luller forbrugerne ind i en tro på, at fjerkræprodukter i pæne plastikposer med billeder afbondegårde er sikre. Hvilket de jo langt fra er, vi har for nylig haft en sag med importeredeandebryster fra Kina, hvor man fandt salmonella.Reglerne er i Autorisationsbekendtgørelsen, BEK nr 1151 af 12/12/2011:https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=139657Vi ønsker os som racefjerkræopdrætter retten til at mødes til fælles, hyggelige slagtedage, hvor vikan spare på ressourcerne, når vi slagter i fællesskab.Jeg ser frem til at høre fra digVenlig hilsenMarianne VedelPræstegårdsvej 266900 SkjernFormand for Specialklubben for Maran – Maranklub DKAdministrator på Dansk Fjerkræ Forum