Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del Bilag 74
Offentligt
1059680_0001.png
Pressemeddelelse15. december 2011
ATV: Universiteterne kan yde mere til samfundet

Danske universiteter har stort potentiale for at øge deres værdiskabelse for Danmark, men det kræver

en målrettet indsats fra såvel universiteterne selv som fra det omgivende samfund, hvis potentialet skal

udfoldes. Det viser et nyt positionspapir fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV).

Mere fokus på god ledelse er et ud af fem områder, som Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) sersom et væsentligt område, hvis universiteterne skal give mere værdi til det danske samfund.ATV | Helios – ATV’s udvalg for forskning, uddannelse og innovation – har netop gennemført første etapeaf et større projekt om det værdiskabende universitet. Nu foreligger det første resultat i form af etpositionspapir om de udfordringer, universiteterne står over for. Positionspapiret kan læsesher.ATV pegerpå fem hovedområder, hvor der er behov for forandringer:ooooo

Fokus på bedre universitetsledelse

Kortsigtet dansk budgetpolitik hæmmer forskning og uddannelse

Danmark mangler en overordnet talentstrategi

Alle dimittender skal være klar til arbejdsmarkedet

Der bør skabes mere værdi gennem videnudveksling mellem universiteter og samfund

”Der er behov for at opnå en ledelseskultur på universiteterne, hvor der er en fælles forståelse blandtmedarbejdere, ledelse og studerende af, hvad man egentlig vil med et universitet,”siger Torben Greve,formand for ATV | Helios.”Det er ikke nok, at denne tankegang vinder genklang hos bestyrelse og direktion. Det er mindst lige såvigtigt, at den fælles forståelse af universitetets rolle også findes blandt mellemledere og øvrige ansatte. Herligger der klart en udfordring,”siger Torben Greve.

Notat om udfordringerne

Første del af projektet bestod i et indledende analysearbejde i ATV | Helios efterfulgt af et møde, hvor 50beslutningstagere, eksperter og meningsdannere deltog og kom med input. Konference-deltagernerepræsenterer baggrunde inden for erhvervsliv, universiteter, offentlig administration, organisationer ogmedier. Resultatet af første del er det nye positionspapir.Anden etape af projektet kommer til at bestå af en mere omfattende visionsrapport, der forventes udgivet ijanuar 2012. Rapporten vil uddybe problemstillingerne og fremsætte ATV’s anbefalinger til løsninger.”Vi har nu fået defineret nogle meget vigtige udfordringer, blandt andet om ledelse, budgetpolitik og behovetfor en koordineret talentstrategi. ATV vil medvirke til at kvalificere debatten om disse vigtige udfordringer.Derfor har vi valgt først at udsende et kort notat om udfordringerne, og så følger vi op med en længererapport, hvor også mulige løsninger og anbefalinger bliver fremsat,”siger Torben Greve.Som led i projektet om det værdiskabende universitet samarbejder ATV med Danmarks ForskningspolitiskeRåd, der arbejder med en lignende dagsorden.

Yderligere oplysninger

Torben Greve, formand for ATV | Helios, telefon 20 30 40 89Jakob Werner, ATV’s kommunikationschef, telefon 45 96 08 16
ATV fremmer uddannelse, forskning, teknologi og innovation med afsæt i teknisk videnskab og naturvidenskab.ATV styrker båndene mellem erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner. ATV arbejder for værdiskabelse og velfærd.