Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del Bilag 278
Offentligt
1153478_0001.png
1153478_0002.png
Samarbejde mellem KAIST og DTU - status pr 31/8-2012
Det første formelle samarbejde mellem DTU og KAIST (Korea Advanced Institute ofScience and Technology) blev indledt i 2008 og førte i 2010 til en aftale om fællesmasteruddannelsesprogrammer, som bygger på udveksling af studerende, såledesat de studerende bruger ét år på hvert universitet og udarbejder et speciale underfælles vejledning. Indtil nu er der indgået aftale om fem dual degree master programmer og et dualdegree phd program. Områderne er matematik (både MSc og phd), computerscience, akustik, mekanisk teknologi og elektroteknologi. De tre sidstnævnte aftalerblev indgået i forbindelse med det danske statsbesøg i maj 2012. Da de studerendehåndplukkes er volumen på 1-4 studerende per år per program. Den 11-12. maj 2011 besøgte KAIST Danmark, som en del af en stor sydkoreanskdelegation anført af den sydkoreanske præsident, Myung-bak Lee. I forbindelse medstatsbesøget blev der underskrevet en samarbejdsaftale mellem KAIST og DTU omforskning. Aftalen sigter mod, at de to universiteter skal finde fælles faglige områderog inden for disse etablere fælles forskningsprojekter og forskerudveksling. En hoveddel i aftalen var etableringen af et Korean-Danish/ Danish-Korean GreenTechnology Research Centre. Det virtuelle center skal facilitere forskning mellem deto universiteter og blev startet op med to fælles projekter inden for Integrated WaterTechnology og Biosustainability. I forbindelse med det danske statsbesøg i maj 2012blev et forskningsprojekt inden for Wind Energy etableret og siden er der etableretyderligere to projekter indenfor hhv Biorefinery og Batteries and Energy Storage. Detforventes at de to sidstnævnte formelt igangsættes ved underskrift af aftalerne iforbindelse med DTU's deltagelse i KAIST International Presidential Forum den 16.oktober 2012.
Samarbejdet indenfor de fem forskningstemaer har indtil videre foldet sig ud ved enrække fælles workshops og møder, bl.a. var DTU sidste år medarrangør af toworkshops på KAIST i forbindelse med deres årlige internationaleforskningskonference EEWS (Energy, Environment, Water og Sustainability), hvoremnerne var hhv Water Science and Technology og Biosustainability. I 2012 harKAIST forskere besøgt/vil besøge DTU fem gange til møder og workshops (Miljø, togange Vindenergi, Kemiteknik, Energikonvertering) og DTU forskere har besøgtKAIST fire gange (Energikonvertering, Kemiteknik og to gange Miljø).
Afsøgning af muligheder for forskningsfinansiering er en naturlig del af samarbejdet.KAIST har søgt og fået nationale forskningsmidler til Integrated water technology ogBiosustainability projekterne (hhv 2 mio USD og 1 mio USD over fem år). Kemiteknikhar søgt og fået midler fra Forsknings- og Innovationsstyrelsens InternationalNetwork Programme og der er mindst en Strategisk forskningsrådsansøgning på vej
med KAIST som partner. Det forventes at en række projekter vil ansøge vedStrategisk Forskningsråds kommende kald for dansk-koreanskeforskningssamarbejder inden for grøn teknologi.
Derudover er DTU og KAIST ved at øge indsatsen indenfor studenterinnovation.Således deltog 5 KAIST studerende i DTU's studenterkonference 'GRØN DYST' i juni2012, ligesom DTU sendte 5 studerende til en innovationsworkshop på KAIST iforåret. Det forventes at der i 2012-13 indledes et nyt samarbejde om virtuel og on-lineuddannelse i forbindelse med KAIST's uddannelsesudviklingsprojekt 'IFour -Education 3.0'. Afslutningsvist er det vigtigt at understrege at opstart af samarbejdet med Korea ogKAIST i særdeleshed har krævet og kræver en stor indsats, interne ressourcer ogikke mindst tid. DTU's konklusion er dog at opbygning af gode relationer og en derafafledt høj grad af gensidig tillid har vist sig at være en enorm drivkraft i samarbejdet,og vi ser frem til at udvikle samarbejdet med KAIST og andre koreanske institutionerog virksomheder fremover.
Et kort overblik over de politiske hovedbegivenheder i KAIST-DTUsamarbejdet: Nov 2008 – first year DTU President participated in KAIST International PresidentialForum of Global Research Universities (IPFGRU)
Febr 2010 Dual Degree program agreement KAIST-DTU
May 2011 State visit of President Lee Myung-bak in Denmark, establishment ofbilateral national Green Growth Alliance
May 2011 official opening of the GGGI Office at DTU Risoe campus
May 2011 Agreement on Korean-Danish/Danish-Korean Green Technology ResearchCentre KAIST –DTU May 2012 Danish National Delegation, headed by Crown Prince & Princess visitsSouth Korea, MoU between Danish Council for Strategic Research and the KoreanGreen Technology Center
2