Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del Bilag 253
Offentligt
1142494_0001.png
1142494_0002.png
Uddannelsesminister Morten ØstergaardMinisteriet for Forskning, Innovation og Videregående UddannelsePostboks 21351015 København K
RektorFredrik Bajers Vej 5Postboks 1599100 AalborgTlf. 9940 9501Fax 9815 2201[email protected]www.aau.dk
Aalborg Universitet den 3. juli 2012
Vedr. overgang til institutionsakkrediteringAalborg Universitet ønsker på baggrund at de indledte drøftelser om overgang til institutionsakkreditering atudtrykke nedenstående bekymringer vedr. ressourceforbruget på institutionerne i et kommendeakkrediteringssystem.Aalborg Universitet er enig i, at det er hensigtsmæssigt at overgå til institutionsakkreditering fremforuddannelsesakkreditering. På universitetet har vi dog en stigende bekymring for, hvor stort og detaljeret etsystem, der etableres omkring institutionsakkreditering. En bekymring, der ikke er blevet mindre efter detafholdte Teknikermøde om emnet i ministeriet d. 14. juni.Det nuværende system har som udgangspunkt vist, at kvaliteten på de danske universiteter er god, og langtde fleste uddannelser har i første omgang opnået en positiv akkreditering og resten en betinget positivakkreditering. Et resultat, der burde indgyde til tillid og en grundlæggende tro på, at universiteterne konstantarbejder med at sikre og udvikle kvaliteten af deres uddannelser. Ministeren har tidligere meldt ud, atinstitutionsakkreditering bl.a. skal ske for at mindske det ressourceforbruget på akkrediteringer, og AalborgUniversitet ønsker på baggrund af den udmelding samt resultaterne fra de nuværende akkrediteringer afopfordre til at fastholde linjen om en reduktion i ressourceforbruget ved overgang tilinstitutionsakkreditering.Aalborg Universitet er som nævnt enig i, at vi bør overgå til institutionsakkreditering, og at det er et naturligtelement i hverdagen af beskæftige sig med kvaliteten af universitetets uddannelser. Med det udkast til modelfor institutionsakkreditering Ministeriet udsendte i marts 2012 samt yderligere udfoldelse af kriterierne pådet omtalte teknikermøde er der dog udsigt til, at institutionsakkreditering vil betyde en væsentlig forøgelseaf ressourceforbruget på kvalitetssikringsområdet.Hvis universitetet skal- revidere vores kvalitetssystem og sikre, at institutionen lever op til alle eksterne krav, så universitetetkan opnå institutionsakkrediteringer, herunder udføre interne selvevalueringer af alle uddannelserindbefattet eksterne evaluatorer, monitorere alle uddannelser og sikre, de lever op til alle interneprocedurer og politikker på kvalitetsområdet.- deltage i akkrediteringer på uddannelsesniveau for uddannelser med særlige kvalitetsmæssigeudfordringer – uden i øvrigt at vide hvilke konsekvenser denne akkreditering har, og hvor omfattendeden forventes at blive.
-
-
-
have alle nye uddannelser prækvalificeret og også her leve op til et sæt af kriterier, der adskiller sigfra kriterierne for institutionsakkreditering. Her fokuseres i høj grad på fokus og relevans, der ogsåindgår som kriterier i institutionsakkrediteringen, hvilket vil give en høj grad af redundans.Prækvalificeringen vil desuden betyde, at igangsættelse af nye uddannelser vil blive en lang proces,som det også ses i dag. Universiteterne kan derfor have svært ved at reagerer hurtigt, hvis ministereneller erhvervslivet udtrykker efterspørgsel efter bestemte kompetencer, der ikke er dække påuddannelsesområdet af de eksisterende uddannelser.deltage i tværgående evalueringer, der ikke umiddelbart har sammenhæng med akkreditering. Det eruklart i hvor stort et omfang dette vil ske, hvad det kræver af universitetet, og hvilken konsekvens detfår efter en gennemført evaluering.deltage i uddannelsesakkreditering indtil en institutionsakkreditering er opnået.
Vil det kræve et højere ressourceforbrug end i dag. Et internt tilsyn hvor alle uddannelser monitoreres ogevalueres (med inddragelse af eksterne) samt konstant parathed til deltagelse i de oplistede evalueringerog akkrediteringer vil betyde, at der skal allokeres yderligere administrative ressourcer til området – på ettidspunkt, hvor universiteterne også skal gennemføre administrative besparelser.Aalborg Universitet opfordrer derfor til, at formålet med overgang til institutionsakkreditering, bl.a. enreduktion i ressourceforbruget fastholdes, samt at tillid bliver nøgleordet i den kommendebekendtgørelse, tillid til at give universiteterne frihed til selv at vise, hvordan de lever op til The EuropeanStandard and Guidelines i en fremtidig institutionsakkreditering og en bekendtgørelse, der kun udstikkerhelt overordnede rammer på området.Aalborg Universitet indgår naturligvis gerne i yderligere drøftelser om et fremtidigt akkrediteringssystem.
Venlig hilsen
Finn KjærsdamRektor
2