Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del Bilag 245
Offentligt
1138837_0001.png
1138837_0002.png
1138837_0003.png
1138837_0004.png
1138837_0005.png
1138837_0006.png
1138837_0007.png
MADEManufacturing Academy of DenmarkDanmark har et potentiale som fremtidens produk-tionsland. Det kræver blot viljen til at prioritere ogsatse på de områder, hvor Danmark kan spille med iden globale konkurrence om virksomhedernes pro-duktion – og produktionsarbejdspladser.Potentialet er viden. Danmark har styrker, kompe-tencer og viden, som gør det muligt at være med iden globale konkurrence om produktionsarbejds-pladserne. Nøglerne er hastighed, ledelse, kompe-tente medarbejdere og viden. Produktion er en di-sciplin, som man kan excellere i – helt på linje medudviklingen af produkter.universiteterne og GTS-nettet, vil MADE excel-lere i viden om produktion – og bringe den videni spil. Målet er at vende den negative udvikling iproduktionsarbejdspladser i Danmark.
Vi fokuserer vores egenproduktion,
hvor vi kan gøre en forskel i kundernesøjne, og outsourcer øvrige processer tilleverandører med specialkompetencer.Danfoss
MADE– Manufacturing Academy of Denmark vil
udfolde Danmarks potentiale ved at koble viden ogproduktion. I et partnerskab mellem industrien,
Kravene til fremtidens produktion og produkter eret højere og højere indhold af viden – teknologi, vi-den, kompetencer og innovationskraft i såvel pro-duktionsprocessen som i produkterne – og hastig-hed spiller en helt afgørende rolle.
Beskæftigede i produktionen440000440420000420400000400380000380360000360340340000320320000
Industribeskæftigede i 1.000 personerAnm.: Den stiplede linje er en ikke-databaseret illustration af potentialet i MADE.Kilde: Danmarks Statistik (2001 – 2012)
Potentialet iM A D E
3000003002001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
100 beskæftigede i produktionen skaber35 arbejdspladser i andre brancher.Dansk Industri
Industriproduktion udgør 51 pct.af Danmarks samlede eksport.Danmarks Statistik
1
Det er en bane, som Danmark kan spille på. Ikkemindst fordi vi har et godt udgangspunkt i velud-dannede, fleksible medarbejdere, som har et højtniveau af ”empowerment”.
Den innovative produktion er kendetegnet ved sinevne til at omsætte nye ideer til effektiv produktion.Den innovative produktion bringer viden i spil i heleorganisationen – og den arbejder målrettet med atbruge alle medarbejderes kompetencer optimalt.En innovativ produktion dyrker alle midler til bedreproduktperformance og forstår potentialet i radika-le innovationer – de kvantespring, som for alvor kanløfte en virksomhed til nye højder.
I ledelsen af det samlede produktions-
system skal vi udvikle vores evne til hurtigtat integrere nye fordelagtige og differen-tierede teknologier, evne at anvende vær-difuld erfaring af dag til dag produktionsamt håndtere en til tider uforudseeligudvikling i volumen i en global verdenGrundfos
Mere end to tredjedele af virksom-
hederne mener, at mere relevant offentligforskning har betydning for placeringen afvirksomhedernes udviklingsaktiviteter.Dansk Industri
Selvstændighed, refleksion, ansvarstagen og pro-blemløsning er nogle af de nøgleord, som danskemedarbejdere kan bidrage med – vel at mærke påtværs af uddannelsesniveauer og professioner. Deter et bidrag, der er med til at differentiere Danmarksom produktionsland – og i tilkøb en ressource, derikke uden videre lader sig kopiere af andre lande.Kompetencer og viden skal i højere grad bringes ispil i de store, de mindre og de mellemstore produk-tionsvirksomheder i Danmark – og styrke Danmarki konkurrencen om de internationale videnbaseredeproduktionsvirksomheder.Danmarks potentialer er der, hvor vi kan differentie-re os – hvor vi kan noget ekstra. Med MADE kan detomsættes til, at Danmark har potentialet til at væredet foretrukne produktionsland for den adrætte, in-novative og bæredygtige produktion – nogle af devigtigste karakteristika for fremtidens produktion.Den adrætte produktion er fleksibel og tilpasser sighurtigt nye produkter og efterspørgselsmønstre –både i teknologi og organisering. Den kan håndterede komplekse – typisk globale – vilkår. Den adrætteproduktion arbejder aktivt med ledelse som et red-skab til at håndtere en stigende kompleksitet.
Den bæredygtige produktion er kendetegnet ved atskabe værdi via ansvarlighed – både socialt og mil-jømæssigt. Den konkurrerer med bæredygtighedsom aktivt differentierende element. Det gælderbæredygtige materialer, energikilder og processer– som forvandles til god forretning på de globalemarkeder.
Et vigtigt spørgsmål er: hvordan skal
et ”next generation” skandinavisk produk-tionssystem – hvor vi til fulde udnytter allemedarbejderes potentiale – se ud?Terma
At være blandt de foretrukne lande for den adrætte,innovative og bæredygtige produktionsvirksomhed– uanset om det er en dansk eller en udenlandskvirksomhed – handler i højere og højere grad om vi-denniveau, kompetencer og innovationskraft.Det skaber et potentiale for Danmark – hvorMADEkan spille en vigtig rolle.
2
Hvad erMADE?Heldigvis er det flere bække hertil – både univer-siteterne og virksomhederne bringer gerne egnemidler i spil som supplement til en statslig bevil-ling. Der er tale om et partnerskab, hvor også denpolitiske prioritering spiller en rolle. MADE kanikke løftes uden en statslig bevilling.MedMADEforenes alle gode kræfter. MADEsamler og bygger videre på initiativer som DAMEog Produktion 2025. MADE er et national bud påen forskningssatsning med gennemslagskraft.De økonomiske og organisatoriske rammer skaludgøre rammerne for, at den nødvendige videnkan udvikles og bringes i spil – og bringe Danmarktættere på at realisere potentialet som fremtidensproduktionsland.
MADEer en ny måde at tænke videnssamarbej-de på. MADE er et bredt forsknings- og uddan-nelsessamarbejde på tværs af universiteter, indu-strien og GTS-institutter med en erklæret fællesmålsætning om at være med til at skabe produk-tionsarbejdspladser i Danmark.
vitet er 15 procent højere i forsknings- ogudvik-lingsaktive virksomhe-der, somsamarbejder med vidensinstitutionerForsknings og Innovationsstyrelsen
Den gennemsnitlige arbejdsprodukti-
Industrien bidrager med halvdelen afde private forsknings- og udviklingsinve-steringer i Danmark.Dansk Industri
MADEvil generere og implementere ny viden omproduktion, som kan være med til at løfte produk-tionen i Danmark til nye niveauer – ny viden, somkan være med til at give virksomhederne det glo-bale forspring, som er så afgørende for virksom-hedernes udvikling og styrke.IMADEskal forskningen spille helt tæt sam-men med uddannelse. Det betyder, at MADE skalformidle og udvikle viden i tæt samarbejde medbåde erhvervsskolerne og universiteterne.MADEkan etableres som et SPIR, som et innova-tionspartnerskab, som et forskningsflagskib – ellersom et erhvervsforskningscenter. Det er ikke afgø-rende.Afgørende er derimod, at der fra politisk side prio-riteres midler til MADE. En videnssatsning medså høje ambitioner som MADE vil kræve en sam-let årlig investering på 100 mio. kr.3
MADE har to principper for organiseringen:Det er helt centralt, at MADE forankres i industri-en. Det betyder, at der i bestyrelsen skal sikres eterhvervsmæssigt ejerskab af MADE – og dermedindflydelse på prioritering og strategi. Samtidigskal den daglige ledelse af MADE have erfaringmed industrien. Virksomhederne skal sikre, at deter deres behov for viden, som er i centrum. MADEhandler om arbejdspladser.Kredsen bag MADE sætter handling bag talen.Derfor skal de offentlige investeringer i MADEgå hånd i hånd med et økonomisk engagementfra parterne. Det betyder, at når der fra politiskside investeres i MADE, vil universiteterne følgeop med satsninger og aktiviteter, der på univer-sitetets egen regning supplerer og understøtterden politiske investering. Virksomhederne villigeledes bidrage med både tid, ressourcer ogøkonomi.
Fremtidensproduktion- de tre potentialer for DanmarkMen hvor er det, at viden har en særlig rolleat spille? Hvordan kan viden understøtteden adrætte, innovative og bæredygtigeproduktion i Danmark? MADE ser poten-tialerne således:

Den adrætte produktion

En adræt produktion er først og fremmest fleksibel.Den kan hurtigt ændres og tilpasses en ændret ef-terspørgsel, nye produkter eller varianter. Den flek-sible produktion vil stå stærkt i de kommende år,hvor vi vil se et øget krav om variationer i produkter,en kortere levetid på markedet for produkterne, enøget efterspørgsel efter individuelt designede pro-dukter og en større usikkerhed forbundet med mar-kedet og efterspørgselen. En fleksibel produktionskal baseres på den rette teknologi, den rette viden– og de rette medarbejdere.Den virksomhed, der kan håndtere kompleksiteten– både internt og i virksomhedens omgivelser – haren betydelig konkurrencefordel. Virksomheden skalkunne håndtere den stigende kompleksitet af pro-dukter, processer, logistik og organisatoriske for-hold, som er til rådighed for virksomhederne. Det ergrundlæggende en ledelsesudfordring – ikke mindsti en global virkelighed, hvor virksomhedernes evnetil at lede produktion i globale netværk og med glo-bale værdikæder er afgørende.
Hvordan kan kvalitetssikringen indbyg-ges i alle led i den løbende produktion,således at man sikrer kvaliteten på kom-ponenter og produkter i fremstillings-processen i stedet for i en efterfølgendekontrol?
LEGO
Hvordan sikres en maksimal – og
Den adrætte produktion er smidig i forhold tilkvalitetssikring og fejlhåndtering. Virksomheder-nes evne til effektiv kvalitetssikring og styring afhøjhastighedsproduktion er en afgørende konkur-renceparameter. Mere viden om kvalitetssikringog overvågning har derfor en direkte sammen-hæng til virksomhedernes konkurrenceevne – jomindre spild, jo højere output og dermed værdi-skabelse.
hele tiden stigende – omstillingsevne ogfleksibilitet i produktionsapparatet uden,det går ud over proceshastigheden?Terma

Den innovative produktion

Virksomhedens evne til at generere og omsættenye ideer til effektiv produktion er en afgørendekonkurrenceparameter. Fremtidens virksomhed vilbl.a. være kendetegnet ved et større vidensindholdi produkter og ydelser. Det kræver en kompetent oginnovativ organisation. Mere viden kan styrke virk-somhedernes innovationsgrad, øge hastighed ogtræfsikkerhed fra idé til færdigt produkt og styrkekompetencerne inden for praktisk innovationsle-delse.4
Forskning skal spænde over design af produktions-systemer og værdikæder til ledelse, planlægning ogstyring på detaljeniveau – og brugen af informati-ons- og kommunikationsteknologi (IKT). Viden ogindsigt om ledelse, roller, relationer og processer idet globale industrinetværk skal dyrkes.
ferentierende teknologier med markantforbedret performance bl.a. ved at byggebro og kombinere kendte teknologier. Vibør undersøge nye muligheder for, hvor-ledes produktion kan indgå i produktud-vikling samt arbejde med nye måder at seforbedringsmuligheder og eksperimenterei produktionsmiljøet.Grundfos
Vi bør i større udstrækning søge dif-
give virksomheden en konkurrencefordel – uaf-hængigt af virksomhedens produktivitet. Der skaludarbejdes systematiske, operationelle modeller ogværktøjer, der kan se, fremme og understøtte radi-kale innovationer i danske virksomheder.Den innovative produktion arbejder konstant medat forbedre produktperformance. Den øgede kon-kurrence betyder stigende krav til det enkelte pro-dukts performance, som opnås gennem design ogudnyttelse af de produktionsteknologiske mulighe-der – herunder mere effektive og billigere produk-tionsprocesser og materialer samt eksempelvis po-tentialet i mekatroniske løsninger.Et andet tema med betydning for virksomhederneskonkurrenceevne er evnen til at få viden i spil – atopsamle og udnytte den viden, som genereres i pro-duktionen. Produktionen er en rig kilde til viden, oganvendelse af denne viden vil kunne forbedre frem-tidige design af processer, produkter og service.
Medarbejderinddragelse er en nøgleparameter. Derligger et enormt potentiale – hvor Danmark kan dif-ferentiere sig – i at udvikle og implementere en pro-duktionsfilosofi, der udnytter vores kultur og med-arbejderes kompetencer.En innovativ produktion kræver viden om radikaleinnovationer – de kvantespring, der for alvor kan
5

Den bæredygtige produktion

Kravet om bæredygtighed i produktionen vil blivestærkere i de kommende år i takt med, at klimaæn-dringer og mangel på strategiske ressourcer tagertil. Danske virksomheder har potentielt et forspringi forhold til konkurrenterne både på det miljømæs-sige og det sociale område i kraft af en tidlig start– men at bevare forspringet kræver ny viden.En bæredygtig produktion kræver, at man anlæg-ger et livscyklusperspektiv på sin produktion i allebæredygtighedsdimensioner for at undgå, at be-slutningsstøtten resulterer i sub-optimeringer. Detkræver mere viden om produktlivscyklussen som etøkosystem og perspektiverne i ”ressource-partner-skaber” mellem virksomheder for at sikre et betyde-ligt genbrug af råvarer.
de produktionsprocesser og energikilder inden forkøling, opvarmning, vask, maling, net shape tekno-logier og trykstøbning.Et selvstændigt indsatsområde i forhold til den bæ-redygtige produktion er udviklingen af nye bære-dygtige materialer, som kan erstatte eksisterendematerialer, der er kendetegnede ved at have en visgrad af miljømæssig belastning. Det gælder ek-sempelvis materialer som rustfrit stål, materialertil fremstilling af magneter, herunder alternativer tilsjældne jordarter. Et særligt udviklingspotentiale erder i udviklingen af bæredygtige plastmaterialer.De fleste plasttyper er oliebaserede og forbundetmed et relativt højt energiforbrug.
Vi skal kontinuerligt udfordre beståendeproduktionsmetoder og anvendte materia-ler, således at vi samlet over hele produk-tets livsforløb minimerer miljøbelastningen.Grundfos
materialer har et enormt potentiale somkvantespringer for plastindustrien.LEGO
Udviklingen af bio-baserede plast-
Et andet tema med stort potentiale for dansk pro-duktion er bæredygtige processer og energikilder.Der er behov for mere viden om energibesparen-
Den bæredygtige produktion skal være en god for-retning. Bæredygtighed opnås i dag ofte på be-kostning af tab af komparative fordele på grund afde forøgede omkostninger. Fremtidens vindere ervirksomheder, som på samme tid både er bæredyg-tige og omkostningseffektive.
6
MADE
Viden i forskning, i medarbejdere og i industrien
Uden anvendelse er viden uden reel værdi –viden skal bringes i spil. Potentialet i MADE er stort– ikke mindst i forhold til at løfte produktionens ogprodukternes videnindhold i de mindre- og mellem-store virksomheder. GTS’ernes arbejde i spændfel-tet mellem forskning på højt niveau, teknologi, mar-ked og kommercialisering er her afgørende.
Mindre og mellemstore virksomhederstår for ca. 2/3 af den samlede beskæf-tigelse og for halvdelen af produktionen iDanmark
til kompetence via uddannelse en integreret del afMADE. Det skal ske på tværs af uddannelsesniveau-er og institutioner – med fokus på virksomhedernesbehov for en bred vifte af kompetencer. MADE vilbringe uddannelse på alle relevante niveauer i spil –fra de dygtige faglærte, til de vigtige teknikere medkorte videregående uddannelser, til de nytænkendeingeniører og kandidater og de analytiske ph.d.-stu-derende.MADEvil tilbyde elitemoduler til studerende pårelevante uddannelser. Via en tæt tilknytning tilforskningsaktiviteterne, de bedste undervisere ogvejledere – samt ikke mindst virksomhederne – vilMADE gøre det attraktivt at studere inden for detproduktionsfaglige område. De studerende skalhave adgang til de rette kompetencer og studiemil-jøer uanset, hvor de findes i Danmark – og verden.Mobiliteten skal både være fysisk og virtuel, og enstærk international profil er en nøgleaktivitet.Den internationale profil skal være tæt koblet op påde internationale miljøer – og kilder til forsknings-midler. Her tænkes ikke mindst på det europæiskeforskningsprogram Horizon 2020 – det er helt op-lagt, at MADE kan søge midler under den europæi-ske satsning på fremtidens produktion og på keyenabling technologies.MADEhar skalering og pondus til at arbejde strate-gisk med forskeruddannelse gennem etableringenaf et internationalt orienteret forskeruddannelses-program, som skal samle de ph.d.-studerende ogsikre en fælles platform. Alle ph.d.-projekter, derigangsættes under MADE, skal have industrirele-vans og være tilknyttet en virksomhed og en globaldimension.7
Dansk Industri
Nøgleordet er open innovation – i MADE skal sam-arbejdet mellem universiteter, store virksomheder,mindre virksomheder og GTS’er i vid udstrækningvære karakteriseret ved åbne, inddragende ud-viklingsprocesser. Samarbejde i klynger er en afvejene til innovation i de mindre og mellemstorevirksomheder.
timal udnyttelse af den samlede viden?Lige fra den viden og erfaring, som denenkelte medarbejder på gulvet besid-der og til den, der er i stabsfunktioner ogudviklingsafdelinger?NKT
Hvordan sikrer virksomhederne op-
Når ny viden skal bringes i spil og spredes ud, hvorden kan skabe værdi, er medarbejdere den vigtigstekilde. Derfor er det at forvandle forskningsresultater