Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del Bilag 221
Offentligt
1125233_0001.png
1125233_0002.png
1125233_0003.png
Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
24. maj 2012
Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir fra samrådet i FIVtirsdag den 22. maj 2012 vedr. snyd med falske akademiske titler.
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelserSlotsholmsgade 10,PostPostboks 21351015 København K
Med venlig hilsen
TelefonTelefaxE-postNetsted
3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Morten Østergaard
CVR-nr.
Sagsnr.Dok nr.Side
12-12792723344551/1

Samråd (åbent) i Folketingets Udvalg for Videnskab, Teknologi og

Videregående Uddannelser tirsdag den 22. maj 2012 vedr. snyd med

akademiske titler – FIV – alm. del – spørgsmål Q, R, S og T.

DET TALTE ORD GÆLDER

Spørgsmål Q:

Hvad vil ministrene foretage sig for at sikre, at f.eks. offentlige kultur- og uddan-nelsesinstitutioner ikke ansætter personer med falske og opdigtede akademisketitler?

Svar:

Jeg vil gerne have lov til at indlede med at fortælle lidt om rammerne for, hvor-dan man bliver ansat som videnskabelig medarbejder på et universitet.Ministeriet for Forskning,
I bekendtgørelse om ansættelse af videnskabeligt personale på universiteter stårder, at universitetet fastsætter regler for faglig bedømmelse.Den faglige bedømmelse skal tage stilling til, om ansøgerne besidder de fagligekvalifikationer, som er forudsat i stillingsstrukturen, og om ansøgerne herudoveropfylder de øvrige kvalifikationskrav, der er angivet i stillingsopslaget.For de videnskabelige stillinger, som er omfattet af stillingsstrukturen, er der an-givet, hvilke kvalifikationskrav, der skal opfyldes, fx en kandidatgrad.Der står også i bekendtgørelsen, at universitetet kan fastsætte regler for doku-mentation af ansøgernes kvalifikationer.Til det vil jeg sige, at jeg synes, det er meget naturligt at bede om eksamensbevi-ser, hvis kvalifikationskravet er en kandidatgrad.Skulle man alligevel være i tvivl om, hvorvidt en ansøger har opnået kandidat-graden, kan man kontakte det universitet, som ansøger hævder at have en gradfra, og spørge, om det er korrekt.Det må et universitet gerne oplyse. Altså om en bestemt grad er opnået. Universi-tetet må dog ikke oplyse, hvilke karakterer, der er opnået.Hvis en institution benytter de muligheder, der allerede er i dag, tror jeg, vi kanundgå langt de fleste tilfælde af snyd. Derfor synes jeg heller ikke, der er behovfor skærpede regler.Jeg vil gerne tilføje, at det at være adjungeret professor, ikke er en ansættelse.Det er en ulønnet titel, som et universitet kan vælge at tildele til personer på højtfagligt niveau, og som institutionen ønsker at hædre og derved knytte nærmere tilsig.
Innovation og VideregåendeUddannelser
Side
2/2
Der er altså ikke krav om, at en adjungeret professor skal have en bestemt uddan-nelse eller grad.Endelig vil jeg også gerne tilføje at i forhold til at blive beskikket som censor, såvar en uddannelse på kandidatniveau ikke et specifikt krav, før de nuværenderegler trådte i kraft i den 1. september 2010.

Spørgsmål S:

Vil ministrene opfordre institutionerne til at sætte en undersøgelse i gang blandtde ansatte?

Svar:

Jeg synes, som jeg har redegjort for i besvarelsen af spørgsmål Q, at vi har for-nuftige regler på området og gode muligheder for at undgå snyd med akademisketitler.Jeg har tillid til, at institutionerne på mit ressortområde tager opgaven med at an-sætte personale alvorligt og derfor også beder om dokumentation i form af eksa-mensbeviser eller andre relevante oplysninger til de stillinger, hvor det er et kravat have bestået en bestemt eksamen eller opnået en bestemt grad.På den baggrund ser jeg ikke behov for at opfordre institutionerne til at sætte enundersøgelse i gang.Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelser
Side
3/3