Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del Bilag 216
Offentligt
1
Nyt fra Danske UniversiteterIndholdUniversiteterne og deresministeriekontakter
2
Dataindsamling om uddannelse
3
Samarbejde skaber resultater
4
Aftaler med Brasilien
5
Inddragelse af akademikere -rektorerne i Paris
6
Kort nyt
7
2
Universiteterne og deresministeriekontakterDen nye regering har ændret lidt på ressortfordelingen mellem mi-nisterierne, og det får også betydning for universiteterne.Det tidligere Ministerium for Viden-skab, Teknologi og Udvikling er stadiguniversiteternes ressortministerium,men har taget navneforandring tilMinisteriet for Forskning, Innovationog Videregående Uddannelser - forkor-tet til FIVU eller Uddannelsesministe-riet.Uddannelsesministeriet overtager res-sortansvaret for sager vedrørende allevideregående uddannelser – herunderprofessionshøjskolerne, erhvervsaka-demierne, en del af Kulturministerietsinstitutioner samt de maritime uddan-nelser.Tre styrelser vil varetage ministerietsarbejde: Styrelsen for Forskning ogInnovation, Styrelsen for Videregåen-de Uddannelse og Uddannelsesstøttesamt Styrelsen for Universiteter ogInternationalisering.Klima-, Energi- og Bygningsministerieter fremover ansvarligt for administra-tion af universitetsbygninger. Kontak-ten vil fortsat være Connie Barfod.Se diagram over organisering af detnye Uddannelsesministeriumher.
3
Dataindsamling om uddannelseÅbenhed og gennemsigtighed er kodeord i den offentlige admi-nistration. For tiden er der flere undersøgelser i gang, særligt omuniversiteternes undervisningsaktiviteter.Videnskabsministeriet påbegyndtei april måned et arbejde, der skalafdække mulighederne for at trækkeflere tal ud af de studieadministrativesystemer. Formålet er bl.a. at få bedreoverblik over tilbudte undervisnings-timer, studieaktivitet samt karakte-rer for bachelor- og kandidatopgaverpå universiteterne. Der er nedsat enstyregruppe og en arbejdsgruppe medrepræsentanter for alle universite-terne. En forundersøgelse forventesklar sidst i december 2011, og ministe-riet forventer at indsamle de første tali efteråret 2012 via universiteternesindberetninger til Danmarks Statistik.Styrelsen for Universiteter og Interna-tionalisering har derudover fremskyn-det evalueringen af taxameterløftettil de samfundsvidenskabelige oghumanistiske uddannelser. Universi-teterne har derfor indleveret udvalgtenøgletal for disse hovedområder iløbet af efteråret.Rigsrevisionen interesserer sig fortilbudt undervisningsaktivitet påuniversiteterne og har netop iværksaten undersøgelse af universiteternesforskningsbaserede undervisning,som forventes færdig i august 2012.
4
Samarbejde skaber resultaterNy undersøgelse viser, at virksomheder får stort udbytte af at sam-arbejde med universiteterne.Danske Universiteter har bedt OxfordResearch A/S om at undersøge detgensidige udbytte af samarbejde mel-lem universiteter og private virksom-heder. Resultaterne af undersøgelsener meget positive – ligesom sidste år.Langt størstedelen af de adspurgtevirksomheder oplever, at samarbej-det med et universitet bidrager tiloverførsel af viden og kompetencer,nye kontakter/etablering af netværkmed videnspersoner samt styrkelse afvirksomhedens konkurrenceevne. 92%af de adspurgte virksomheder mener,at universiteterne tilbyder ydelser,som ikke kan fås andre steder, mens83% mener, at universiteterne tilby-der ydelser af en højere kvalitet, endandre aktører på området.Virksomhederne beskriver bl.a. derestilfredshed med, at samarbejdet bådehar givet ny viden og har tilført en nyinnovativ dimension. Resultaterneaf undersøgelsen er i overensstem-melse med en række nyere danskeog internationale undersøgelser, somogså peger på, at samarbejde mellemvirksomheder og universiteter er tilstor gavn for begge parter.Se analysenher.
5
Aftaler med BrasilienDen brasilianske regering lancerer et nyt internationalt mobilitets-program med titlen ”Science Without Borders”, som omhandler75.000 rejsestipendier.Udmøntningen af programmet skergennem to brasilianske institutioner:CAPES (Brazilian Federal Agency forSupport and Evaluation of GraduateEducation) og CNPq (National Councilof Technological and Scientific Devel-opment).Tidligere videnskabsminister Char-lotte Sahl-Madsen underskrev på sinrejse til Brasilien i starten af 2011 enlandeaftale vedr. et samarbejde mel-lem Danmark og Brasilien inden forforskning og uddannelse. Siden harflere danske forskere besøgt Brasilien,og de otte danske universiteter under-skrev et Memorandum of Understan-ding (MoU)med CAPES i oktober 2011.CAPES har sit eget budget og fokuse-rer blandt andet på ph.d.-uddannelse.Institutionen ligger under det brasili-anske undervisningsministerium, ogca. halvdelen af de 75.000 stipendieruddeles via CAPES. Den anden halvdelaf stipendierne uddeles via CNPq, somligger under det brasilianske viden-skabsministerium.Det danske uddannelsesministeriumog det brasilianske videnskabsmini-sterium arbejder nu på et MoU, dergælder for CNPq.
6
Inddragelse af akademikere -rektorerne i ParisI starten af november var de danske universitetsrektorer på fællesstudietur til Frankrig for at blive klogere på den franske, intellektu-elle tradition.De otte rektorer deler en stærk inte-resse for, at også de mest profileredeforskere deltager i universiteternesstrategiske arbejde og i samfunds-debatten generelt. Derfor faldt valgetpå Frankrig som mål for rektorernesdelegationsrejse den 8.-11. november2011 – den første fælles rektortur sidenturen i 2001 gik til Singapore.Danmark er i høj grad et foregangs-land set med franske øjne. De franskeværter var meget interesserede i athøre om fusioner, bevillinger og detdanske universitetssystem i det heletaget.Professor Bruno Latour, SciencesPo,overraskede de danske rektorer i jag-ten på den særlige intellektuelle tra-dition i Frankrig. Han understregedekraftigt forskellen på en ekspert – deralene har sin faglighed at komme med– og en rigtig intellektuel, der mødermed sin samlede viden og personligedannelse. I den danske debat er detnetop fagligheden, der er det legitimeudgangspunkt, når f.eks. universitets-ansatte udtaler sig i medierne, mensder er mindre forståelse for, at akade-mikere forholder sig bredt til tenden-ser og strømninger i tiden.
Den danske dele-gation samlet foranMinisteriet for Vi-deregående Uddan-nelse og Forskningi Paris.
7
Kort nytIntegrationsministeriet lukkerIntegrationsministeriets ressortområ-der er i forbindelse med regeringsdan-nelsen den 3. oktober 2011 blevet over-ført til andre ministerier. Det betyderbl.a., at ansvaret for opholdstilladelsertil forskere og studerende nu hørerunder Beskæftigelsesministeriets res-sort. Ressortændringerne forventesogså at få betydning for Udlændinge-service, der er den styrelse, som i dagadministrerer Udlændingeloven ogbehandler ansøgninger om opholdstil-ladelse. Læs mere pånyidanmark.dk
Tal om de danske universiteterDanske Universiteter er klar med denårlige statistikpublikation om univer-sitetssektoren i Danmark. Publika-tionen supplerer en række danske talfor universiteternes aktiviteter medinternationale statistikker for uddan-nelse og forskning .LæsTal om de danske universiteter.
8
Kort nytAutonomi i EuropaEUA har udviklet et værktøj - Autono-my Scorecard - der måler autonomienfor universiteterne i 26 lande i Europa.Danmark giver universiteterne relativtstore frihedsgrader inden for 3 områ-der, mens de danske universiteter påuddannelsesområdet ikke må tagemange beslutninger selv.Læsrapporten.
InstitutionsakkrediteringValget har betydet, at arbejdet med enmodel for institutionsakkrediteringer blevet forsinket. Det skyldes blandtandet, at det nye uddannelsesmini-sterium samler både universiteter ogprofessionshøjskoler, som formentligskal have en nogenlunde ens akkredi-teringsmodel. Et nyt akkrediterings-system indgår altså ikke i lovprogram-met, men ministeriet oplyser dog, atdet arbejder på fremsættelse af en nyakkrediteringslov i oktober 2012. Dan-ske Universiteter forventer derfor enhøringsproces i første halvdel af 2012.
Ny e-infrastrukturDansk e-Infrastruktur Center samler istarten af 2012 de nuværende aktivite-ter i Forskningsnettet og Dansk Centerfor Scientific Computing (DCSC).Centeret skal sørge for, at universite-terne har netværksforbindelser af højkapacitet, samt udvikling og leveringaf e-science og e-infrastruktur. Dan-ske Universiteter har den 8. novemberindstillet en række universitetsre-præsentanter til 4 pladser i centeretsbestyrelse, herunder formandsposten.