Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del Bilag 133
Offentligt
1081923_0001.png
1081923_0002.png
1081923_0003.png
1081923_0004.png
1081923_0005.png
1081923_0006.png
1081923_0007.png
1081923_0008.png
1081923_0009.png
1081923_0010.png
1081923_0011.png
1081923_0012.png
1081923_0013.png
1081923_0014.png
1081923_0015.png
1081923_0016.png
1081923_0017.png
1081923_0018.png
1081923_0019.png
1081923_0020.png
1081923_0021.png
1081923_0022.png
1081923_0023.png
1081923_0024.png
AARHUSUNIVERSITET
1. FEBRUAR 2012
Udvikling i dødelighed ogantibiotikaforbrug ihusdyrproduktionen i DanmarkJan Tind Sørensen
Epidemiologi & ManagementInstitut for Husdyrvidenskab
pRÆSENTATION
1
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Grænseværdier for dødelighed ogantibiotikaforbrug(Fødevarestyrelsen 2012)Dødelighed (%)SøerFravænningsgriseSlagtesvinMalkekøerKalveAntibiotika (ADD/100 dyr)
24
5,2288
1420
2,11,2
2
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Udvikling i procent døde og aflivede søerVSP 2009
Døde og aflivede søer1614121086420198819901992199419961998200020022004200620083
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Kodødeligheden stiger over årene(Thomsen et al 2004)65432101990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003Kælvningsår% Per laktation4
SDM Dansk HolsteinJerseyRDM
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Lavere dødelighed i økologiskebesætninger, men samme trend(Thomsen 2012)76
5
4
3Kodødelighed %2Kodødelighed Konv %Kodødelighed Økologisk %1
02000200120022003200420052006200720082009201020115
% per årsko
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Skuldersår på søer
6
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Udviklingen, anmeldelser vedr. Skuldersår(ViD årsrapport 2010)
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Forekomst af skuldersår på lakterendesøer (3 uger efter faring) : 17 %(Bonde 2008)Forekomst af skuldersår i danskesobesætninger90807060504030201000123+4Grad af skuldersår8
Procent søer
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Alle besætninger havde skuldersår(Bonde 2008)skuldersår grad 1-4 ved besøg maj-aug 20086050
% skuldersår
403020100besætning9
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
En ud af tre besætninger havde alvorligeskuldersår(Bonde 2008)Skuldersår grad 3-414
% skuldersår grad 3-4
121086420besætning
10
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Sensitivitet for fire sygdomskomplekser, slagtesvin,registreret ved alm. kødkontrol(Bonde et al 2010)1009080706050403020100RESPHEARTINTPAR11
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Tilsyneladende og sand forekomstTilsyneladende forekomst –stor stikprøve6040200RESPINTHEARTPARConventional pigsOrganic pigs
Sand forekomst –lille stikprøve6040200RESPINTHEARTPAR12
Conventional pigsOrganic pigs
Udvikling i pattegrisedødelighed(Pedersen et al 2010)Udvikling i procent døde af total og antal fødte grise2523211917151311975
Procent/antal grise
Dødfødte (%)Døde efter faring (%)Døde, ialt (%)Antal fødte, total
94
98
00
02
19
ÅrBaseret på tal fra svineproducenternes eget effektivitetskontrol system i de enkelteproduktionsbesætninger (15 -35 % af alle danske besætninger)13
20
08 06/2009
96
19
93
19
20
20
19
92/
19
20
20
04
Hvad dør grisene af ?Pedersen et al 2010
706050Antal grise døde4030201001
Grise dør primært de første levedagCa. 25 % er dødfødteCa. 50 % dør af kompleks af kulde, sult og klemningCa. 25 % dør af sygdom
IhjellagteSultSygdomAndetDødfødte
2
3
4
5
6
7
8+
15+
14
Dage efter fødsel
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Pattegrisedødelighed i Danmark og iforhold til andre lande(Pedersen et al 2010)
15
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Hvad bruger landmænd antibiotika til ?•vækstfremmer•sygdomsforebyggelse•sygdomsbehandling
16
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Sammenhæng mellem sygdomsniveauog antibiotikaforbrugFlere syge giver flerebehandlinger
Sygdomsniveau
Mere behandling gøre flereraske
Antibiotikaniveau
17
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Hverken sundhed eller dødelighed ville være på detnuværende niveau uden antibiotika
18
Svineproducenternes Fagmagasin SVIN August 2010
Antibiotikaforbruget er meget lavere iøkologisk svineproduktionAntibiotikaforbrug 2004(Hegelund et 2006)
Besætninger Kgdoser pr dage i stald52161,120,35
KonventionelØkologiskAntibiotikaforbrug 2007(Wingstrand et al 2009)
Besætninger Doser pr produceret slagtesvin46513.00,2
KonventionelØkologisk
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Udvikling i antibiotikaforbrug til dyr250000
Antibiotikaforbrug200000
150000
Vækstfremmer100000Terapeutisk
50000
01990 1992 1994 1996 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
20
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Udviklingen i forbrug af antibiotika til svin(Jacobsen 2012)120000
antibiotika til svin, kg aktivt stof
100000
80000
60000
40000
20000
0200520062007200820092010201121
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Udviklingen i forbrug af tetracyklinerVetstat 20127
ADD, tetracycliner
6
5
ADD pr svin
4
SøerFravænningsvinSlagtesvin
3
2
1
01. kv 2005
1. kv 2006
1. kv 2007
1. kv 2008
1. kv 2009
1. kv 2010
1. kv 2011
22
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Udvikling i forbrug af makrolider til svin(Vetstat - Jacobsen 2012)0040040030030020020010010004. kv 2005
Makrolider

ADD pr svin

SøerFravænningssvinSlagtesvin
4. kv 2006
4. kv 2007
4. kv 2008
4. kv 2009
4. kv 2010
23
AARHUSUNIVERSITET
INDLÆG FOR FØDEVAREUDVALGETJAN TIND SØRENSEN
1. FEBRUAR 2012
Grænseværdier - hvad virker?Varige ændringer som følge af ændringer i produktionssystem og management?Ændringer i marked ?Ændringer i registrering?Ændringer i sensitivitet og specificitet’Tærskeltænkning’?
24