Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del Bilag 112
Offentligt
1070911_0001.png
1070911_0002.png

OM INDEX:

INDEX: blev grundlagt af Økonomi- og Erhvervsministeriet og Københavns Kommune for at udvikle enevent, der kunne brande Danmark i udlandet og trække viden, netværk og investeringer til Danmark.Nu kun ni år efter etableringen bruger vi den største designpris i verden, store offentlige arrangementer,uddannelse, partnerbyer og investeringer, til at inspirere, engagere og uddanne den almindelige dansker,designere og beslutningstagere til at lavebedre sociale, miljømæssige og økonomisk bæredygtige løsningeraf globale, lokale og regionale udfordringer.Det mest kendte af vores arrangementer er INDEX: Award – som er verdens største designpris, deruddeles hvert andet år i København. I 2011 modtog vi nomineringer til prisen fra 78 lande verden over.Prisen er ikke alene den største designeres i verden, men betragtes af mange også som havende meget storbetydning idet prisen ikke uddeles til design der blot er smukt men til design, der forbedrer livet formennesker. At etablerer en pris, der er anerkendt i hele verden er et langt sejt træk. Således blevNobelprisen uddelt første gang i 1901 og Oscar første gang i 1927. Men vi kan nævne at New York Times i2011 skrev om INDEX:’That Award takes the prize’.Også vores udstilling INDEX: Award Exhibition er ganske godt kendt. INDEX: Award 2009 Exhibitionblev fra 2009 til 2011 set af godt 10 millioner mennesker i København, Ishøj, Hillerød, Shanghai, HongKong, Seoul, Mumbai, Bangalore og mange andre byer verden over. Den nuværende udstilling åbner - efterpremiere i København- den 8. februar i Singapore og rejser derefter i to år, bl.a. til Helsinki, Luxemburg,Hong Kong, Huttersfield og Guangzhou.Hvor end udstillingen kommer frem brander vi Danmark, præsenterer danske virksomheder og designereog sikrer medieomtale af Danmark.Fra 2009 har vi som supplement til vores store offentlige arrangementer etableret en undervisningsarm iINDEX:, hvor vi bruger den viden vi får via prisuddelingen til:Vores Design Challenge for studerende over hele verden. I 2010 deltog 1.300 studerende fra 90universiteter på alle kontinenter da vi i samarbejde med Lauritzen Fonden og UNICEFudfordrede studerende til at lave bedre rammer for uddannelse i udviklingslande.Summer camps. Senest på YonseiUniversity i Seoul, hvor 20 danske studerende kom gratis medos.Udvikling af vores Education to Improve Life program, hvor vi den 20. januar i år startedeuddannelse af folkeskole og gymnasielærer, så de kan undervise deres elever i design, innovationog entrepreneurskab med et menneskeligt ansigt.
Endeligt arbejder vi fokuseret på at etablere et investeringsprogram, via hvilket vi vil sikre, at de mangegode designs vi ser i INDEX: Award realiseres og distribueres – helst af danske virksomheder!

Økonomi og Finansiering:

INDEX: omsætter mellem 10 og 14 millioner om året.Af INDEX:’s indtægter kommer ca. 40% fra skiftende bevillinger fra Økonomi- og Erhvervsministeriet.Den øvrige finansiering rejses af INDEX: fra private fonde og virksomheder og INDEX: partnerbyer i ind-og udland, heraf en stigende andel fra udenlandske kilder. Desuden rejses finansiering fra andre offentligeordninger, eksempelvis EU-programmer.Resultaterne i INDEX: er opnået med en økonomi der svarer til ca. en 1/5 af lignende begivenhedersøkonomi – og med en finansiering, der fastlægges år til år. Hvis INDEX: skal udnytte det store potentiale,som påpeges i de foretagende evalueringer, er det afgørende at finansieringen fastlægges med længerehorisont og at flere ministerielle områders interesser tilgodeses.