Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
FIV Alm.del Bilag 100
Offentligt
1068686_0001.png
1068686_0002.png
1068686_0003.png
1068686_0004.png
1068686_0005.png
1068686_0006.png
1068686_0007.png
1068686_0008.png
1068686_0009.png
1068686_0010.png
Notat
Modtager(e):Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser
Opfølgende tilsyn med udenlandske studerende på professionshøjskoler ogerhvervsakademierBaggrundUndervisningsministeriet gennemførte i efteråret 2008 et tilsyn med fire uddan-nelsesinstitutioners udbud af videregående uddannelse til udenlandske selvbeta-lende studerende fra lande uden for EU/EØS.1Baggrunden for iværksættelsen aftilsynet var blandt andet, at andelen af udenlandske studerende fra lande udenforEU/EØS var stigende. Der blev i den forbindelse stillet spørgsmålstegn ved insti-tutionernes hvervemetoder, herunder disses anvendelse af lokale agenter i tredje-verdenslande.Medierne rejste i løbet af sommeren 2008 en række kritiske spørgsmål i relationtil uddannelsesforholdene for udenlandske studerende, som Undervisningsmini-steriet vurderede, krævede en nøjere undersøgelse. Uddannelsesinstitutionerneshvervning af studerende fra bl.a. Nepal blev sammenlignet med menneskehandel,og det blev anført, at danske uddannelsesinstitutioner brugte lokale agenter til at”lokke” studerende fra tredjeverdenslande til uddannelsesinstitutioner i vesten.Det forlød endvidere, at udenlandske agenter gav de studerende indtryk af, at desideløbende med studiet kunne tjene tilstrækkeligt til at dække både leveomkost-ninger og udgifter til uddannelsen. Derudover berettede flere medier, at de uden-landske studerende ikke var i stand til at gennemføre uddannelsen, fordi de ikkehavde tilstrækkelige faglige og sproglige kompetencer. I andre tilfælde blev detanført, at studerende fra tredjeverdenslande reelt ikke kom for at studere, men istedet brugte opholdstilladelsen som adgang til vestens arbejdsmarked viaSchengenaftalen.Tilsynet i 2008 viste, at institutionernes aktivitet og praksis i relation til uden-landske studerende generelt var i overensstemmelse med gældende regler, men atder var kritisable forhold blandt andet i forhold til:Institutionernes anvendelse af og manglende tilsyn med agenter. Dette gavringe mulighed for at kontrollere, hvilke konkrete informationer, den stude-rende modtog fra agenten.
17. januar 2012

Styrelsen for Videregående

Uddannelser og

Uddannelsesstøtte

Bredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
SagsbehandlerLars Bo HenriksenTelefonE-post[email protected]3392 5787
Sagsnr.Dok nr.Side
11-12168421973141/1
1
Uddannelsesinstitutioner, der er godkendt til at udbyde erhvervsakademiuddannelser ogprofessionsbacheloruddannelser med statstilskud kan udbyde den samme uddannelseuden statstilskud til udenlandske studerende uden for EU/EØS således, at betalingen føl-ger reglerne for indtægtsdækket virksomhed.
Holdsammensætning hvor der udelukkende var danske eller udenlandske stu-derende kunne give en formodning om, at de udenlandske studerende ikke til-førte institutionernes faglige miljø en international dimension.I lyset af lav studieaktivitet og højt frafald blandt de udenlandske studerendekonkluderes det, at vejledning af udenlandske studerende umiddelbart ikkehavde en synlig effekt.
Initiativer på baggrund af tilsynet i 2008På baggrund af tilsynet blev der blandt andet etableret et sæt nationale retnings-linjer for udbud af videregående uddannelse til udenlandske studerende kaldet”Code of Conduct for danske videregående uddannelsesinstitutioner i Undervis-ningsministeriets regi” (vedlagt). Formålet med disse retningslinjer var at imøde-gå kritikpunkterne fra tilsynet i 2008, herunder sikre en kritisk rekruttering, enansvarlig anvendelse af agenter samt forhindre unødigt frafald. Retningslinjerneskulle således beskytte udenlandske studerende og samtidig værne om kvalitetenaf uddannelsesinstitutionernes rekruttering.Det er hensigten, at Code of Conduct skal fungere som et sæt brancheretningslin-jer, som branchen - i dette tilfælde erhvervsakademier og professionshøjskoler -selv finder, er et udtryk for god etisk adfærd. Code of Conduct er udformet afprofessionshøjskolerne (repræsenteret ved Professionshøjskolernes Rektorkolle-gium) og erhvervsakademierne (repræsenteret ved Danske Erhvervsskoler) medbistand fra Styrelsen for International Uddannelse og Undervisningsministeriet.Code of Conduct er udformet således, at Undervisningsministeriet som uddannel-sesansvarligt ministerium kunne stå inde for, at institutioner, der overholder ret-ningslinjerne, giver udenlandske studerende en redelig og god undervisning ogbehandling.Code of Conduct for danske videregående uddannelsesinstitutioner i Undervis-ningsministeriets regi trådte i kraft den 1. august 2010.Opfølgende tilsyn 2010-2011I tilsynsrapporten fra 2008 blev det varslet, at der skulle gennemføres en opfølg-ning i 2010.Formålet med det opfølgende tilsyn er at vurdere, om institutionerne har rettet oppå de forhold, som blev kritiseret i tilsynsberetningen fra 2008 og om de initiati-ver, der er taget, har haft den ønskede effekt.I forhold til de igangsatte initiativer på baggrund af tilsynet i 2008 er hovedfokusi dette opfølgende tilsyn, hvorvidt udenlandske studerende tilbydes tilfredsstil-lende forhold i overensstemmelse med Code of Conduct.Undervisningsministeriet har på den baggrund udarbejdet en stikprøvekontrol iform af indhentelse af oplysninger fra fire uddannelsesinstitutioner i efteråret2010. Det drejer sig om:Københavns Erhvervsakademi,

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side
2/2
Erhvervsakademi Sjælland (med fokus på Køge Handelsskole),Erhvervsakademi Kolding (med fokus på International Business Academy)VIA University College (med fokus på Teknisk Merkantil Højskole i Hor-sens).
Institutionerne er tilfældigt udvalgt blandt de institutioner, der havde et relativtstort optag af udenlandske studerende i sommeren 20102. Institutionerne er desu-den udvalgt ud fra et ønske om at sikre en bred geografisk repræsentation. I tilsy-net fokuseres der på institutionernes udbud af ordinære engelsksprogede uddan-nelser.Det bemærkes, at der, med undtagelse af Erhvervsakademi Sjælland (med fokuspå Køge Handelsskole), ikke er tale om gengangere fra tilsynet i 2008.I tilrettelæggelsen har Undervisningsministeriet taget udgangspunkt i retningslin-jer i henhold til Code of Conduct, herunder blandt andet markedsføring, anven-delse af agenter, optagelse, sprog- og adgangskrav, betaling, studieaktivitet, stu-dievejledning etc.Undervisningsministeriet og Udlændingeservice har besøgt de institutioner, derindgår i tilsynet, herunder drøftet institutionernes aktiviteter i relation til uden-landske studerende samt modtaget skriftlige redegørelser og optegnelser.Nærværende tilsynsnotat er primært baseret på de tilbagemeldinger (redegørelserog optegnelser), som ministeriet modtog som opfølgning på besøgene. Tilbage-meldingerne omfatter dokumentation af efterlevelse af retningslinjerne i Code ofConduct samt statistiske oplysninger inden for følgende områder:Uddannelser, der udbydes til udenlandske studerende.Frafald (gennemførsel).Holdfordelingen af danske og udenlandske studerende.Fravær.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side
3/3
Det bemærkes, at flere af institutionerne angiver, at eksamensdeltagelse kan be-nyttes som indikator for studieaktivitet.I forhold til retningslinjerne i Code of Conduct, har ministeriet foretaget en over-ordnet vurdering af, om institutionerne lever op til dokumentationskravet, herun-der hvorvidt der er rettet op på de ovenfor nævnte forhold, som blev kritiseret i2008-redegørelsen.I lighed med det tilsyn, der blev gennemført i 2008, fokuserer det opfølgende til-syn alene på studerende uden for EU/EØS. Når der henvises til ”udenlandskestuderende”, er der derfor alene tale om selvbetalende studerende, der kommerfra lande uden for EU/EØS.Sammenfatning af det indsendte materiale for alle institutioner
2
Jævnfør Den Koordinerede Tilmelding.
Dokumentation af Code of ConductSamlet set vurderes det, at de fire institutioner har indsendt fyldestgørende do-kumentationsmateriale for retningslinjerne i Code of Conduct i henhold til brevaf 6. december 2010.Det vurderes som tilfredsstillende, at institutionerne, med henvisning til Code ofConduct, dokumenterer, at de har taget initiativer, der imødegår kritikpunkternefra 2008. Det omfatter blandt andet større fokus på vejledning af de udenlandskestuderende.I forhold til Erhvervsakademi Kolding vil ansvaret for at agenter overholder lov-givningen i det land, hvorfra der rekrutteres, dog blive påpeget, da dette ikkeumiddelbart fremgår af Erhvervsakademi Koldings materiale.I forhold til holdsammensætning vil principperne for sammensætning af hold ihenhold til Code of Conduct blive påpeget overfor Københavns Erhvervsakade-mi.Institutionernes imødegåelse af kritikpunkter fra 2008I forhold til kritikpunkterne i 2008-redegørelsen om agenter, holdsammensætningog vejledning angiver alle fire institutioner, at der er taget initiativer i retning afat sikre acceptable forhold, der lever op til Code of Conduct.Brugen af agenter er et område, som alle fire institutioner med henvisning til detindsendte materiale har haft fokus på. Blandt andet underskriver VIA UC ny kon-trakt med alle agenter hvert år og påpeger eventuelle ukorrekte oplysninger. Medundtagelse af Erhvervsakademi Kolding fremsender institutionerne dokumentati-on for, at det sikres, at agenterne overholder lovgivningen i det land, der rekrutte-res fra i form af standardkontrakter mv. Alle fire institutioner dokumenterer, at desikrer, at agenterne er informerede om og overholder Code of Conduct.I forhold til holdsammensætning ses nu umiddelbart udelukkende hold med blan-dede nationaliteter. Københavns Erhvervsakademi melder dog ikke helt klart til-bage i forhold til dette emne.I forhold til vejledning er der taget en lang række forskelligartede initiativer, somdet endnu er vanskeligt at vurdere langtidseffekten af. Det drejer sig blandt andetom en øget opmærksomhed på muligheden for individuel vejledning, så stude-rende med faglige problemer eller øvrige problemer kan blive hjulpet.Vurdering af det statistiske materialeOverordnet ses en stor variation i antallet af udenlandske studerende de fire insti-tutioner imellem. Generelt har tilgangen af studerende udenfor EU/EØS væretkraftigt faldende siden 2007/2008.I forhold til det øvrige statistiske materiale noteres der en stor variation fra år tilår i andelen af studerende, der fortsat er indskrevet på uddannelsen 12 månederefter studiestart. Dette kan hænge sammen med den lille population som uden-landske studerende udgør på flere institutioner, og som medfører, at selv små på-virkninger give store procentuelle variationer.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side
4/4
Andelen, der fortsat er i gang med uddannelsen 12 måneder efter studiestart, erunder 50 pct. på Erhvervsakademi Sjælland, 47 - 69 pct. på Københavns Er-hvervsakademi og 33 - 77 pct. på Erhvervsakademi Kolding. Undtagelsen er VIAUniversity College, hvor andelen er på niveau med landsgennemsnittet på 77 pct.for gennemførsel for alle erhvervsakademiuddannelser i 2009.3I forhold til fravær, er det kun Erhvervsakademi Sjælland, der dokumenterer sy-stematisk fraværsregistrering.Det understreges, at tallene for studerende, der fortsat er i gang med uddannelsen,i sagens natur kun er en indikation af den endelige gennemførelsesprocent.Vurdering af det indsendte materiale for de enkelte institutioner

Ministeriet for Forskning,

VIA University CollegeVIA University College oplyser, at Teknisk Merkantil College i Højskole i Hor-sens har optaget udenlandske studerende på følgende uddannelser:BygningsingeniørBygningskonstruktørInternational Sales and Marketing ManagementICT EngineeringMarkedsføringsøkonomValue Chain ManagementGlobal Business Engineering

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side
5/5
AgenterAlle agenter evalueres løbende, og der underskrives ny kontrakt med alle agenterhvert år. Eventuelle ukorrekte oplysninger påpeges overfor agenterne og i yderstekonsekvens afbrydes samarbejdet i tilfælde af upålidelige agenter.Det anføres endvidere, at der i agentkontrakterne udførligt er krævet, at agenterneskal overholde national lovgivning i de pågældende lande samt Code of Conduct.HoldsammensætningDer stræbes mod den optimale fordeling mellem udenlandske og danske stude-rende på de enkelte hold.VejledningInstitutionen gør opmærksom på muligheden for individuel vejledning. Denudenlandske studerende kan både henvende sig til en ”generel vejleder” medproblemer af blandet karakter(fagligt/personligt), samt til den faglige studievejle-der med problemer ved studiet.Gennemførsel
3
Kilde: UNI-Cs databank.
Andelen af udenlandske studerende optaget i 2007, 2008 og 2009, der stadig erunder uddannelse 12 måneder efter studiestart, er henholdsvis 91 pct., 67 pct. og74 pct., hvilket er på niveau med den samlede gennemførelse for samtlige stude-rende på erhvervsakademiuddannelser på landsplan.Fravær - eksamensdeltagelseVIA University College registrerer ikke sygefravær men kræver aflevering afdelopgaver og eksamensdeltagelse.Samlet set vurderes det, at VIA University College med undtagelse af fraværsre-gistrering har indsendt fyldestgørende dokumentationsmateriale for samtlige ret-ningslinjer i Code of Conduct.
Københavns ErhvervsakademiKøbenhavns Erhvervsakademi oplyser, at institutionen har optaget udenlandskestuderende på følgende uddannelser:Bachelor of Architectural Technology and Construction ManagementTop-up Bachelor in Design & BusinessBachelor in e-Concept DevelopmentBachelor in Web DevelopmentDesign technologist (AP)Computer Science (AP)It-Engineer: Network and Electronics (AP)Multimedia Design & Communication (AP)

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side
6/6
AgenterKøbenhavns Erhvervsakademi anfører, at akademiets samarbejde med agenter vilbasere sig på en udførlig kontrakt, som vil leve op til såvel Code of Conduct somden gældende lovgivning. Kontrakten indgås ikke før agenten er besøgt i sithjemland, så Københavns Erhvervsakademi ved selvsyn kan konstatere at agen-ten besidder evner til at varetage de studerendes og akademiets interesser i det af-talte samarbejde. Akademiet anfører videre, at kontrakten udformes på en sådanmåde, at akademiet til enhver tid kan afslutte samarbejdet med en agent.HoldsammensætningDer sammensættes klasser på en sådan måde, at der er maksimum 10 pct. frasamme land i samme klasse. Institutionen redegør dog senere for, at de udenland-ske selvbetalende studerende studerer sammen på kun ét hold. Således er er-hvervsakademiets tilbagemelding på dette område ganske uklar.VejledningPå hjemmesiden angives, hvilke vejledningsordninger der er tilknyttet den enkel-te uddannelse, herunder mentor/tutorordninger. Der vil med stor sandsynlighedblive introduceret mentor/tutorordninger på alle uddannelser, der udbydes inter-nationalt.Aktivitet
Udenlandske studerende udgør i 2010 102 studerende eller 17 pct. af det samledeoptag på de angivne uddannelser. Tilgangen af udenlandske studerende er næstenhalveret siden 2007.GennemførselAndelen af udenlandske studerende optaget i 2007, 2008 og 2009, der stadig erunder uddannelse 12 måneder efter studiestart er henholdsvis 49 pct., 69 pct. og47 pct.Fravær - eksamensdeltagelseKøbenhavns Erhvervsakademi oplyser, at der ikke er dokumenteret fraværsregi-strering bortset fra ved studiestart, da der ikke er mødepligt på de videregåendeuddannelser.Det fremgår, at eksamensdeltagen i juni 2010 for udenlandske studerende på Kø-benhavns Erhvervsakademi er meget varierende for de enkelte uddannelser framindre end en tredjedel eksamensdeltagelse på Multimedia Design og IT Tech-nology til cirka trefjerdele eksamensdeltagelse i Computer Science.Samlet set vurderes det, at Københavns Erhvervsakademi har indsendt fyldestgø-rende dokumentationsmateriale for samtlige retningslinjer i Code of Conduct,men at frafaldet er højt.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side
7/7
Erhvervsakademi SjællandErhvervsakademi Sjælland oplyser, at institutionen på afdelingen i Køge harudenlandske studerende på følgende videregående uddannelser i 2010:MultimediedesignerLeadership & ManagementInternational Commerce and marketingForskellige diplomuddannelser
AgenterI forhold til kritikpunktet fra 2008-redegørelsen om brugen af agenter anfører Er-hvervsakademi Sjælland følgende:Før indgåelsen af kontrakt med samarbejdspartner eller agent sikrer institutionen,at:agenten er registreret i det pågældende land og er medlem af en agentorgani-sation/ -netværk,der indhentes referencer fra agentens øvrige samarbejdspartnere, og atdet vurderes, om agenten har tilstrækkelig erfaring samt kendskab til det dan-ske uddannelsessystem.
Om brugen af eksisterende samarbejdspartnere/agenter anfører ErhvervsakademiSjælland, at
der deltages i uddannelsesmesser i rekrutteringslandet sammen med agenten,så potentielle ansøgere har mulighed for at møde en repræsentant fra skolen,der gennemføres løbende evalueringer af agenten og dennes arbejde for atsikre, at agenten varetager den studerendes og institutionens interesser i hen-hold til gældende Code of Conduct, øvrige kontraktuelle forhold og gældendelovgivning, og atder afholdes årlige evalueringsmøder.
Endvidere anfører Københavns Erhvervsakademi, at der underskrives en kontraktmed samarbejdspartnere og agenter, hvoraf det fremgår, at agenten skal overhol-de gældende lovgivning og Code of Conduct.HoldsammensætningErhvervsakademi Sjælland redegør for, at hold blandes i forhold til nationalitetog køn.

Ministeriet for Forskning,

VejledningErhvervsakademi Sjælland anfører, at kvalitetssikringen af vejledningen indebæ-rer:Differentiering af vejledningen under hensyntagen til kulturel baggrund.Fokus på at den internationale studerende oplever en god faglig og socialramme på skolen, herunder ved ansættelse af ”social mentor”.Faglig ”organisatorisk” vejledning med henblik på fastholdelse og etableringaf grupper, projektdeltagelse, projektmøder, projektaflevering etc.

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side
8/8
AktivitetUdenlandske studerende udgør i 2010 212 studerende eller 11 pct. af den samledebestand for de angivne uddannelser.Tilgangen af udenlandske studerende er faldet betragteligt fra 407 studiestartere i2008 til 165 i 2010.GennemførselAndelen af udenlandske studerende optaget i 2007, 2008 og 2009, der fortsat erunder uddannelse 12 måneder efter studiestart er henholdsvis 42 pct., 35 pct. og45 pct. Dette er betragteligt under gennemsnittet for gennemførsel for øvrige stu-derende på erhvervsakademiuddannelserne.Fravær - eksamensdeltagelseFraværet blandt de udenlandske studerende optaget i 2009 og 2010 varierer fra 16til 34 pct.Samlet set vurderes det, at Erhvervsakademi Sjælland har indsendt fyldestgøren-de dokumentationsmateriale for samtlige retningslinjer i Code of Conduct, men atfrafaldet er højt.Erhvervsakademi Kolding
Erhvervsakademi Kolding oplyser, at institutionen i regi af International BusinessAcademy har udenlandske studerende på følgende uddannelser:MarkedsføringsøkonomProfessionsbachelor i international handel og markedsføringFinansøkonom (Financial Management)
AgenterErhvervsakademi Kolding anfører blandt andet, at institutionen har kontrakt medagenter, hvoraf det fremgår, atalle agenter er informeret om Code of Conduct og har underskrevet denagenterne er velinformerede via briefing og materiale,institutionens agenter hvert år er til et ajourføringsmøde. På dette mødegennemgås forskellige procedurer vedr. optag, ligesom agenterne opdate-res mht. nye relevante informationer. I forbindelse med dette møde over-værer agenterne undervisning med henblik på at opnå forståelse for dedanske undervisningsmetoder, taler med studerende, som er i gang meduddannelse. De mødes med de studerende, som de har formidlet til IBA.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side
9/9
HoldsammensætningErhvervsakademi Kolding arbejder efter følgende principper for opdeling af hold.Holdstørrelser på cirka 35 studerende.Spredning af nationaliteter ud på alle hold, så der ikke er en overrepræ-sentation af enkelte nationaliteter på de enkelte hold.
VejledningErhvervsakademi Kolding anfører, at brochurer og web gennemgås hvert år i ja-nuar – marts med henblik på opdatering, således at informationerne er aktuelle ogpålidelige. Ansvarlig for dette er uddannelseschefen. I processen med opdateringaf data indgår de medarbejdere, som arbejder med optag af udenlandske stude-rende. De er derfor ajour med indholdet og er i kontakt med ansøgerne og vedhvilke informationer, der skal tilføjes/ændres. Derudover er de uddannelsesan-svarlige også involveret, da de er ajour med evt. ændringer i studiet.Herudover anføres, at der er en fast gruppe medarbejdere, som har som opgave atsvare på henvendelser fra udenlandske ansøgere. Denne gruppe af medarbejderebestår af:• Studievejledere• Studiesekretærer• Internationale koordinatorer• Erasmus koordinatorAktivitet
Udenlandske udgør i 2010 10 studerende eller 5 pct. af den samlede bestand påde angivne uddannelser. Der har været en betragtelig nedgang i tilgangen afudenlandske studerende siden 2007.GennemførselAndelen af udenlandske studerende optaget i 2007, 2008 og 2009, der stadig erunder uddannelse 12 måneder efter studiestart er henholdsvis 77 pct., 33 pct. og50 pct.Fravær - eksamensdeltagelseDet oplyses, at fravær kontrolleres dagligt. Hver måned foretages en optælling.De studerende indkaldes til en samtale, hvis månedens fravær overstiger 20 pct.Samlet set vurderes det, at Erhvervsakademi Kolding har indsendt fyldestgørendedokumentationsmateriale for samtlige retningslinjer i Code of Conduct, men atfrafaldet er højt.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side
10/10