Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del EU-note E 34
Offentligt
1129795_0001.png
1129795_0002.png
1129795_0003.png
Europaudvalget og FinansudvalgetEU-konsulentenEU-note
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer1. juni 2012
Kommissionens økonomiske anbefalinger til medlemslandene
SammenfatningKommissionen kom den 30. maj 2012 med forslag til landespecifikke an-befalinger til EU’s medlemslande. For Danmarks vedkommende var an-befalingen et langt stykke hen ad vejen en gentagelse af sidste års anbe-faling, hvor der er fokus på husholdningernes gæld og Danmarks konkur-renceevne.På COSAC-mødet i København i april 2012 vedtog forsamlingen, at denationale parlamenter som noget nyt kan bede Kommissionen om at re-degøre for de landespecifikke anbefalinger i de nationale parlamenter iEU.
Landespecifikke anbefalingerKommissionen fremlagde den 30. maj 2012 de såkaldte landespecifikke an-befalinger til medlemslandenes budgetpolitik og økonomiske reformer. Anbe-falingerne indeholder henstillinger til, hvordan medlemslandene kan håndtereoffentlige finanser og strukturreformer inden for bl.a. beskatning, pensioner,offentlig administration, tjenesteydelser og arbejdsmarkedsforhold.
1/3
Anbefalingerne til DanmarkKommissionens anbefalinger til Danmark er langt hen ad vejen de sammesom sidste års anbefalinger. Danmark skal:Efterleve den tidligere henstilling om at rette op på det uforholds-mæssigt store budgetunderskud senest i 2013.Tage skridt til at øge arbejdskraftsudbuddet på langt sigt.Gennemføre tiltag der fremmer effektiviteten og reducerer omkostnin-gerne af uddannelsessystemet samt reducere frafaldet i den er-hvervsfaglige til uddannelsessektor.Gennemføre tiltag der fjerner hindringer for konkurrencen - speci-elt inden for den lokale servicesektor, detailsektor samt byggesektor.Sikre stabiliteten på boligmarkedet – herunder tage realkreditsyste-met samt det kommunale ejendomsskattesystem op til revision.
Makroøkonomiske ubalancerUdover anbefalingerne har Kommissionen også efter nye vedtagne regler setpå, om nogle medlemslande er ramte af makroøkonomiske ubalancer. Det er12 lande, heriblandt Danmark, hvor husholdningernes gæld og den eksternekonkurrenceevne er årsagen. Ingen lande bokser dog med såkaldte ufor-holdsmæssigt store ubalancer, der efter de nye regler i sidste ende kan med-føre sanktioner for eurolandene.Baggrunden for de landespecifikke anbefalingerDe landespecifikke anbefalinger er det sidste trin i det såkaldteeuropæiskesemester,hvor medlemslandenes økonomiske politikker overvåges og koor-dineres. Det europæiske semester samler behandlingen af medlemslandenesefterlevelse af EU's vækstmålsætninger (Europa 2020-strategien) og kravenetil de offentlige finanser under Stabilitets- og Vækstpagten. Endelig er over-vågning og identifikation af makroøkonomiske ubalancer også en del af forlø-bet under det europæiske semester.Det europæiske semester for 2012 blev skudt i gang i november 2011 medKommissionens vækstanalyse, der indeholdt de overordnede prioriteter ogindsatsområder for 2012. Prioriteterne blev godkendt af EU's stats- og rege-ringschefer på EU-topmødet i marts, hvorefter medlemslandene indsendte denationale reformprogrammer samt stabilitets- og konvergensprogrammer iapril. De landespecifikke anbefalinger udarbejdes så på baggrund af med-lemslandenes indsendte programmer. Anbefalingerne forventes godkendt påEU-topmødet i juni, hvorefter de skal formelt vedtages af Rådet til juli.
2/3
Kommissionen kan forklare sig i de nationale parlamenterSom led i at styrke den politiske dialog mellem de nationale parlamenter ogKommissionen vedtog man på et møde blandt de europæiske europaudvalg(COSAC) i København den 22-24. april 2012, at nationale parlamenter kaninvitere Kommissionen i en slags samråd for at forklare og svare på spørgs-mål fra nationale parlamentarikere om de landespecifikke anbefalinger.Bidrag til de landespecifikke anbefalinger
Landespecifikke anbefalinger 2012
Medlemslan-denes natio-nale reform-programmer.
Medlemslan-denes stabili-tets- og kon-vergenspro-grammer.
Kommissio-nens vækst-analyse 2012
Regelsæt ommakroøko-nomiske uba-lancer.
Efterlevelse afde landespeci-fikke anbefalin-ger for 2011.
Euro-pluspag-ten.
Europa2020-strategi-en.
Stabili-tets- ogvækst-pagten.
Kommissio-nens vars-lingsrapport.
Med venlig hilsenMartin Jørgensen(3622)Iben Tybjærg Schacke(3694)
3/3