Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 400
Offentligt
1112437_0001.png
1112437_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET

Samlenotat

Sanktioner mod militærpersoner i Guinea-Bissau

KOM-dokument foreligger ikke
EUK, j.nr. 400.A.5-0-0Den 30. april2012

1. Resumé

Efter drøftelse i COAFR og RELEX gennemføres skriftlig procedure med udløb den 3. maj 2012 vedrørendeindførelse af målrettede sanktioner mod seks navngivne militærpersoner, der stod bag militærkuppet den 12.april.

2. Baggrund

Militæret i Guinea-Bissau gennemførte den 12. april 2012 et militærkup og arresterede bl.a.premierministeren Carlos Gomes Jr. og den fungerende præsidentRaimundo Pereira. Guinea-Bissau befandt sig midt mellem to præsidentvalgsrunder, idet den første valgrunde den 18.marts ikke fandt en klar vinder. Præsidentkandidaterne premierminister Gomes Jr. ogoppositionskandidaten Yala skulle således have været ud i en anden valgrunde 29. april. Tiltrods for at en række uafhængige valgobservatører erklærede valgene for frie og fair, havde enrække af vragede præsidentkandidater, herunder Yala opfordret til at boykotte anden valgrunde,pga. hvad de beskrev som valgsvindel.Kupmagerne begrundede først kuppet med, at det var nødvendigt for at forsvare landetsuafhængighed mod et forstående angreb fra Angolas styrker. Angola har siden før 2011 påbaggrund af en beslutning fra CPLP (Fællesskabet af portugisisk talende lande) haft enmilitærmission på 200 personer i Guinea-Bissau kaldet MISSANG med henblik på at assistereGuinea-Bissau med at reformere de militære styrker. Det blev dog hurtigt klart, atmagtovertagelsen i højere grad var politisk motiveret, idet man ønskede den fungerendepræsident samt premierministeren fjernet fra magten.Den 18. april oprettedes et nationalt overgangsråd for en toårig periode, der betød en de factofjernelse af den fungerende præsident samt opløsning af parlamentet. En rækkeoppositionspartier deltager i overgangsrådet, mens det tidligere regeringsparti og visse andrepartier, har nægtet at deltage.Militærkuppet er blevet fordømt fra flere sider, herunder af FN’s Sikkerhedsråd, EU, AU ogECOWAS, der endvidere har afvist at det nationale overgangsråd skulle have nogen form forlegitimitet. AU har suspenderet Guinea-Bissau fra organisationen og overvejer yderligeresanktioner. ECOWAS arbejder på planer om indsættelse af en stabiliseringsstyrke, der kanbygge på Angolas MISSANG-styrker, men udbygges med tropper fra ECOWAS-lande.EU har allerede suspenderet det meste af sin bistand til GB pga. en igangværende artikel 96-dialog. EU har besluttet at indføre sanktioner mod seks individuelle militærledere, der stod bagmilitærkuppet, dvs.: Forsvarschefen general Antonio Injai, Vice-forsvarschefren, general
Mamadu Ture, Chefen for landstyrkerne, general Augusto Mário Có, Chefen for søværnet,general EstêvãoNaMena, Chefen for luftvåbnet general Papa Camará og endelig kupmagernestalsmand løjtnant DabaNaWalna. Der er tale om målrettede sanktioner vedrørendeindrejseforbud i EU og indefrysning af pengemidler og økonomiske ressourcer. Indførelsen afsanktioner bygger på Corepers vedtagelse af rådsafgørelse og rådsforordning fra januar 2011vedrørende indførelsen af restriktive tiltag mod Guinea-Bissau.Danmark har ikke nogen særlig interesse i Guinea-Bissau og yder ikke bilateral bistand tillandet. Der ydes dog via Grundforskningsfonden penge til en række sundhedsrelateredeforskningsprojekter i Guinea-Bissau.

3. Formål og indhold

På baggrund af en skriftlig procedure i Rådet med udløb den 3. maj og offentliggørelse den 4.maj, ventes EU at indføre målrettede sanktioner med seks navngivne militærpersoner i Guinea-Bissau.

4. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke høres.

5. Nærhedsprincippet

Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.

6. Gældende dansk ret

Ikke relevant.

7. Konsekvenser

Sagen forventes ikke at have lovgivningsmæssige konsekvenser eller konsekvenser forstatsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet.

8. Høring

Sagen har ikke været sendt i høring.

9. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Der forventes generel opbakning til sanktionernes indførelse.

10. Regeringens generelle holdning

Regeringen vil tilslutte sig ønsket om indførelse af sanktioner mod de navngivne militærepersoner.

11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg.

Folketingets Europaudvalg blev den 19. april 2012 orienteret om militærkuppet i Guinea-Bissau.