Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 389
Offentligt
1109079_0001.png
1109079_0002.png

NOTAT

MiljøteknologiJ.nr. MST-5260-00007Ref. stjusDen 16. april 2012

Orienteringsnotat til Folketinget om det 30. møde i Executive Body under UN-ECE

konventionen af 1979 om grænseoverskridende luftforurening over store afstande (LRTAP-

konventionen) i Geneve fra 30. april til 4. maj 2012.

1. Centrale emner på mødets dagsorden

Gøteborg-protokollen (GP) fastsætter nationale emissionslofter for nitrogenoxider (NOx),svovldioxid (SO2), non-metan flygtige organiske kulbrinter (VOC), samt ammoniak (NH3). Lofterneskal overholdes fra og med 2010. Protokollen har desuden fastsat grænseværdier for udledning afstofferne fra en række specifikke kilder. Protokollen er i EU implementeret gennem direktiv omnationale emissionslofter (NEC-direktivet) samt Industriel Emissions Directive (IED-direktivet).På mødet til maj forventes revisionen af Gøteborg-protokollen færdigforhandlet.De to overordnede formål med revisionen er, at forbedre beskyttelsen af miljø og sundhed og at fåRusland, Ukraine og flere østlande til at ratificere protokollen.Hovedpunktet for vedtagelse af den reviderede protokol er fastsættelse af nye emissionslofter for defire stoffer NOx, SO2, NMVOC og NH3, samt at få etableret et nyt emissionsloft for partikler. EU'smedlemsstater forpligter sig rimeligt ensartet til at fastholde reduktioner fra allerede besluttede tiltagjf. eksisterende EU eller national lovgivning frem mod 2020.Derudover er der også forslag om at indføre fleksibilitet i protokollen, der dels skal gøre det mereattraktivt/muligt for lande med overgangsøkonomi at ratificere protokollen, dels sikre en bedreoverholdelse af protokollens forpligtigelser.Der er fremsat et ønske om at medtage sodpartikler som en del af partikler (Black Carbon - BC) irevisionen af GP. Forslaget til forpligtelser ift. BC er bredt formuleret og orienteret mod frivilligenationale emissionsopgørelser, viden om specifikke BC kilder, omkostningseffektivereduktionsmuligheder og effekter. Intentionen er en evt. senere inklusion af BC somreduktionsforpligtelse.Endelig er der stillet forslag om at inkludere nye kilder og skrappere grænseværdier til en rækkespecifikke stationære og mobile emissionskilder (bla. BAT krav ift. kraftværker), BAT oghåndteringskrav til landbruget ift. reduktion af ammoniak, samt om at introducere et nyt bilag medgrænseværdier for støv for en række stationære anlæg. Langt de fleste af disse er omfattet af EU’sIED direktiv, bortset fra enkelte elementer af ikke-bindende karakter.

2. Regeringens holdning til mødets centrale emner

Danmark tilslutter sig nye nationale emissionslofter, der svarer til den danske nationaleemissionsfremskrivning af de fem stoffer for 2020. De nye 2020 lofter for EU er første skridt hen
imod ambitionen for EU Kommissionens lufttemastrategi 2005 om ”atopnå et luftkvalitetsniveau,der ikke medfører væsentlige negative virkninger og risici for sundhed og miljø”.Næste skridt vilvære den gennemgribende revision af EU’s luftpolitik, som forventes fremlagt af EU Kommissioneni 2013.Danmark arbejder for, at der indføres passende fleksibilitet for hidtil upåagtede kilder ellerberegningsmetoder i forbindelse med opfyldelse af emissionslofterne under GP.Danmark støtter, at der arbejdes for en konkretisering af Black Carbon reduktionsindsatser.Danmark accepterer, at de tekniske bilag gøres frivillige under GP, hvis det fremmer flere østlandesratifikation, og Danmark arbejder for, at de tekniske bilag forenkles i overensstemmelse med IEDdirektivet.
2