Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 297
Offentligt
1081523_0001.png
1081523_0002.png
1081523_0003.png
1081523_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet/3.1/2.1Sagsnr.: 2011-20-221-01178/Dep. sagsnr. 13751Den 16. februar 2012FVM 12
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til anvendelse af polyphosphater i vådsaltet fisk ved ændring af bilag II tilforordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke.

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag til anvendelse af polyphosphater (E 450-E 452) i vådsaltetfisk. Forslaget er i overensstemmelse med de generelle kriterier om, at der skal være teknolo-gisk begrundelse for anvendelsen af tilsætningsstoffer, og at anvendelsen ikke må vildledeforbrugeren. Anvendelse af polyphosphater (E 450-E 452) vil betyde en minimal forøgelse afindtaget, og forslaget er derfor sundhedsmæssig forsvarligt. En vedtagelse af forslaget vurde-res at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan støtte forsla-get.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om anvendelse af polyphosphater(E 450-E 452) i vådsaltet fisk.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning(EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
2
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 27. februar 2012.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdDer er ansøgt om anvendelse af polyphosphater (E 450-E 452) i vådsaltet fisk. Kommissionenhar på den baggrund fremsat et forslag til den ønskede anvendelse. Polyphosphater er i dagtilladt til frosne fisk. Forslaget fastsætter maksimumværdier for polyphosphaterne, diphosphat(E 450), triphosphat (E 451) og polyphosphater (E 452) i vådsaltet fisk med et saltindhold påmindst 18 %.Forslagets kriterier for anvendelse af polyphosphater (E 450-E 452) til vådsaltet fisk er i over-ensstemmelse med de generelle krav til tilsætningsstoffer:at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,at der er en teknologisk begrundelse,at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Traditionelt er fisk konserveret ved at tilsætte store mængder salt til fiskefileter fremstillet udfra friske eller frosne fisk. Disse fisk blev tørret og udvandet før de blev spist. Nye teknikkergør det muligt at konservere fisk under våde betingelser, hvilket muliggør en lettere fjernelseaf saltet. Ved fremstilling af vådsaltede fisk, vil fisken typisk blandes med almindeligt salt oglagres i vandtætte beholdere, hvilket resulterer i dannelse af saltlage.Imidlertid vil der under konserveringen være behov for at hindre oxidation af fisken for at bi-beholde fiskens hvide farve og smag. Det har vist sig, at polyphosphater (E 450-E 452) kanmodvirke denne uønskede oxidation, og dermed undgås den uønskede misfarvning og smagenbevares. Hovedparten af den tilsatte polyphosphat vil blive fjernet igen, når fisken udvandes.Brugen af polyphosphater (E 450-E 452) påvirker ikke fiskens vandindhold, og øger dermedikke fiskens vandindhold.Kommissionen oplyser, at indtaget af polyphosphater (E 450-E 452) kun vil øges minimalt,da hovedparten af polyphosphaterne (E 450-E 452) fjernes igen, når fisken udvandes. Derforer der ingen sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget om tilsætning af polyphosphater(E 450-E 452) til vådsaltet fisk, og det er derfor hensigtsmæssigt at tillade brugen.
3Såfremt forslaget vedtages, vil anvendelse af polyphosphater (E 450-E 452) til vådsaltet fiskfinde anvendelse fra 20. dagen efter offentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som led i forskriftkomitéproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser. EU-listen er endnuikke offentliggjort, men forventes at finde anvendelse fra 1. juni 2013.Forslaget vedrører ændring af listen over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelses-betingelser. En vedtagelse af forslaget kræver ikke implementering og har ikke lovgivnings-mæssige konsekvenser i Danmark, idet området er reguleret af en forordning, og dermed erreglerne umiddelbart anvendelige i Danmark.KonsekvenserForslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser. Forslaget vurderes hellerikke at have samfundsøkonomiske eller erhvervsøkonomiske konsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har ikke været hørt i forbindelse medansøgning om polyphosphater (E 450-E 452) i fisk, idet den ansøgte anvendelse ikke vil føretil en væsentlig forøgelse af indtaget af polyphosphater (E 450-E 452).DTU Fødevareinstituttet har ingen sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelsen, idetDTU Fødevareinstituttet bemærker, at den foreslåede mængde svarer til, hvad der i forvejener tilladt til kødprodukter.En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Danish Seafood Association udtrykker tilfredshed med forslaget og understreger, at ønsketom brug af polyphosphater er begrundet i behovet for at kunne bevare farve og smag i vådsal-tede fileter – primært torskefileter. Størstedelen af de tilsatte phosphater fjernes i forbindelsemed udvandingen af det saltede produkt, og phosphaterne øger ikke vandindholdet i det ende-lige produkt. Da phosphaterne i stort omfang igen fjernes fra produktet, udgør phosphaterneikke nogen sundhedsmæssig risiko.
4DI Fødevarer er tilfredse og positive over for ændringerne. DI Fødevarer finder brug af stof-ferne i de nævnte produkter velbegrundet og er af den klare opfattelse, at det vil betyde bedrefødevarer.Advokatrådet udtrykker utilfredshed med den korte høringsfrist, da den korte frist udelukkeren nærmere stillingtagen til forslaget. Myndigheder og organisationer har reelt ikke mulighedfor at udfylde den funktion som høringspart, som det lovforberedende arbejde normalt trækkerpå som led i kvalitetssikringen af ny regulering og som led i en almindelig demokratisk pro-ces. Advokatrådet gør endvidere opmærksom på, at de gentagne gange de senere år har påpe-get, at de korte høringsfrister reelt udelukker en grundig behandling og henviser til Justitsmi-nisteriets vejledning om god lovkvalitet. Ligeledes henviser Advokatrådet til, at regeringen iregeringsgrundlaget har gjort rimelige høringsfrister til et selvstændigt prioriteringsområde.På den baggrund finder Advokatrådet ikke grundlag for at udtale sig i sagen.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-ningsstoffer sker ud fra følgende kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
Kriterierne vurderes at være opfyldt for så vidt angår anvendelsen af polyphosphater (E 450-E452) til vådsaltet fisk, og DTU Fødevareinstituttet har ingen sundhedsmæssige betænkelighe-der ved anvendelsen.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.