Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 296
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet/3.1/2.1Sagsnr.: 2011-20-221-01177/Dep. sagsnr. 13751Den 16. februar 2012FVM 8
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til anvendelse af benzoesyre/benzoater i alkoholfri vin ved ændring af bilagII til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResumé
Kommissionen har fremsat forslag til anvendelse af benzoesyre/benzoater (E 210-E 213) i al-koholfri vin. Forslaget er i overensstemmelse med de generelle kriterier om, at der skal væreteknologisk begrundelse for anvendelsen af tilsætningsstoffer, og at anvendelsen ikke må vild-lede forbrugeren. Anvendelse af benzoesyre/benzoater (E 210-E 213) i alkoholfri vin vurderesikke at have sundhedsmæssige konsekvenser. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde etuændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om anvendelse af benzoesy-re/benzoater (E 210- E 213) i alkoholfri vin.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning(EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
2Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 27. februar 2012.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdDer er søgt om anvendelse af benzoesyre/benzoater (E 210-E 213) i alkoholfri vin. Kommis-sionen har på den baggrund fremsat et forslag til anvendelse. Forslaget fastsætter maksimum-værdier for benzoesyre/benzoater (E 210-E 213) i alkoholfri vin.Forslagets anvendelse af benzoesyre/benzoater (E 210- E 213) i alkoholfri vin er i overens-stemmelse med de generelle krav til tilsætningsstoffer:at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,at der er en teknologisk begrundelse,at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Benzoesyrens salte kaldes benzoater. Benzoesyre og benzoater er nogle af de mest anvendtekonserveringsstoffer. Benzoesyre og benzoater anvendes i syltetøj, marmelade, desserter,saucer og så videre.Kommissionen forklarer, at alkoholfri vin i dag produceres ved at fjerne alkoholen fra vinenefter fermentering. Uden alkoholen er der behov for at konservere vinen med henblik på atundgå en sekundær fermentering af vinen, når den kommer på flaske. Aktuelt er sorbinsy-re/sorbater (E 200-203) godkendt til at forhindre dette i almindelig vinproduktion. Imidlertidkan sorbinsyre/sorbater ikke helt beskytte mod alle typer gær, der er til stede under vinpro-duktionen, hvorfor der oftest er behov for pasteurisering. Ved produktion af alkoholfri vin erpasteurisering imidlertid ikke en effektiv metode til konservering, fordi det ændrer og forrin-ger vinens naturlige frugtaroma og smag. Ved tilsætning af benzoesyre/benzoater (E 210-E213) sammen med sorbater opnås en synergistisk effekt, hvilket betyder, at stofferne forstær-ker hinandens virkning, hvilket medfører et mindre behov for pasteurisering af den alkoholfrievin.Kommissionen anfører supplerende, at alkoholfrie vine vurderes at appellere til en begrænsetforbrugerflade. Alkoholfri vin er et alternativ til almindelige alkoholholdige vine til voksneforbrugere uden, at forbruget er højere, blot fordi produkterne ikke indeholder alkohol. På denbaggrund vil et indtag af benzoesyre/benzoater (E 210-E 213) fra alkoholfri vin ikke udgøre etsundhedsmæssigt problem. Det er derfor hensigtsmæssigt at tillade brugen.
3Såfremt forslaget vedtages vil anvendelse af benzoesyre/benzoater (E 210-E 213) i alkoholfrivin finder anvendelse 20. dagen efter offentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som led i forskriftkomitéproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser. EU-listen er endnuikke offentliggjort, men forventes at finde anvendelse fra 1. juni 2013.Forslaget vedrører ændring af listen over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelses-betingelser. En vedtagelse af forslaget kræver ikke implementering og har ikke lovgivnings-mæssige konsekvenser i Danmark, idet området er reguleret af en forordning, og dermed erreglerne umiddelbart anvendelige i Danmark.KonsekvenserForslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser. Forslaget vurderes hellerikke at have samfundsøkonomiske eller erhvervsøkonomiske konsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har ikke været hørt i forbindelse medansøgning om benzoesyre/benzoater (E 210-E 213) i alkoholfri vin, idet den ansøgte anven-delse ikke vil føre til en væsentlig forøgelse af indtaget af benzoesyre/benzoater (E 210-E213).DTU Fødevareinstituttet udtaler, at de ikke finder den foreslåede anvendelse sundhedsmæs-sigt betænkelig.En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:DI Fødevarer er tilfredse og positive over for ændringerne. DI Fødevarer finder brug af stof-ferne i de nævnte produkter velbegrundet og er af den klare opfattelse, at det vil betyde bedrefødevarer.Advokatrådet udtrykker utilfredshed med den korte høringsfrist, da den korte frist udelukkeren nærmere stillingtagen til forslaget. Myndigheder og organisationer har reelt ikke mulighedfor at udfylde den funktion som høringspart, som det lovforberedende arbejde normalt trækkerpå som led i kvalitetssikringen af ny regulering og som led i en almindelig demokratisk pro-
4ces. Advokatrådet gør endvidere opmærksom på, at de gentagne gange de senere år har påpe-get, at de korte høringsfrister reelt udelukker en grundig behandling og henviser til Justitsmi-nisteriets vejledning om god lovkvalitet. Ligeledes henviser Advokatrådet til, at regeringen iregeringsgrundlaget har gjort rimelige høringsfrister til et selvstændigt prioriteringsområde.På den baggrund finder Advokatrådet ikke grundlag for at udtale sig i sagen.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-ningsstoffer sker ud fra følgende kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
Kriterierne vurderes at være opfyldt for så vidt angår anvendelsen af benzoesyre/benzoater (E210-E 213) i alkoholfri vin, og DTU Fødevareinstituttet vurderer, at forslaget ikke er sund-hedsmæssigt betænkeligt.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.