Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 245
Offentligt
Notat
NOTATtilFolketingets Europaudvalgom afgivelse af indlæg i sag C-523/11, Prinz
Verwaltungsgericht Hannover (Tyskland) har anmodet EU-Domstolen om at be-svare følgende præjudicielle spørgsmål om fortolkningen af Traktatens artikel 20og 21:-”Udgør det en fællesskabsretlig ubegrundet begrænsning af retten til fri be-vægelighed og ophold for unionsborgere i henhold til artikel 20 og 21TEUF, såfremt en tysk statsborger, som har fast bopæl i Tyskland, og somstuderer ved en uddannelsesinstitution i en af Den Europæiske Unionsmedlemsstater, kun ydes uddannelsesstøtte i henhold til Bundesausbil-dungsförderungsgesetzt (lov om uddannelsesstøtte, herefter ”BAföG”) tilstudier til den udenlandske uddannelsesinstitution i ét år, fordi den pågæl-dende ikke forud for påbegyndelsen af sit udlandsophold havde haft fastbopæl i Tyskland i mindst tre år?”
23. januar 2012
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelserBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Spørgsmålet er stillet, fordi de tyske myndigheder har meddelt afslag på studie-støtte til en hel uddannelse i udlandet til en tysk statsborger, der ikke havde haftfast bopæl i Tyskland i tre år. I henhold til de tyske studiestøtteregler kan der kunydes studiestøtte i mere end ét år, hvis ansøgeren inden udlandsopholdet har haftfast bopæl i Tyskland i mindst tre år.Sagsøger i hovedsagen, Laurence Prinz, er tysk statsborger. Hun har boet med sinfamilie i Tunesien i ca. 10 år, hvor hendes far var beskæftiget som udenrigsre-præsentant for et tysk firma. I januar 2007 flyttede familien tilbage til Tyskland,hvor sagsøger afsluttede sin skolegang med studentereksamen i juni 2009. 1. sep-tember påbegyndte hun et studium ved Erasmus Universiteit i Rotterdam og søg-te uddannelsesstøtte fra Tyskland til uddannelsen. Hun fik bevilget studiestøtte tildet første år af uddannelsen, men fik afslag på studiestøtte til de efterfølgendestudieår.Det forventes, at en række medlemslande vil afgive indlæg i sagen til støtte forTyskland. Frist for afgivelse af skriftligt indlæg i sagen er den 30. januar 2012.De danske regler om SU til uddannelse i udlandet er på centrale punkter parallel-le til de, der gælder i Tyskland, herunder navnlig med hensyn til at kræve forud-gående ophold for at få studiestøtte til uddannelse i udlandet og med hensyn til atopstille klare og generelle retningslinjer, der ikke giver mulighed for konkretevurderinger. Det danske krav til forudgående ophold må dog betragtes som min-dre indgribende end det tyske opholdskrav, idet der i den danske studiestøttelov-givning stilles krav om 2 års sammenhængende ophold i Danmark inden for desidste 10 år forud for ansøgningstidspunktet, som betingelse for adgang til studie-støtte til en hel uddannelse i udlandet. Der er dog ikke i Danmark mulighed forSU i afgrænset tid, når betingelsen ikke er opfyldt.
Sagsnr.Dok nr.Side
11-12126422022491/1
Regeringen afgiver derfor indlæg i sagen, hvori der navnlig argumenteres for, atmedlemsstaterne lovligt kan betinge retten til studiestøtte i udlandet af et forud-gående sammenhængende ophold i værtsstaten. Reglerne om unionsborgerskabetmedfører ikke, at medlemsstaterne er afskåret fra at opstille sådanne betingelser.
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelser
Side
2/2