Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del Bilag 82
Offentligt
1052507_0001.png
1052507_0002.png
1052507_0003.png
ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERENÆndring af lov om en garantifond for indskydere og investorer (Tabskaution ved brug afudvidet medgiftsordning) (Okt I)Lovforslaget indebærer, at Indskydergarantifondens afviklingsafdeling får mulighed for at stilletabskaution i forbindelse med håndtering af nødlidende pengeinstitutter efter den udvidedemedgiftsordning.Ændring af patentloven og forskellige andreVaremærkestyrelsens sagsbehandling) (Nov I)love(GebyrerforPatent-og
Lovforslaget fastsætter gebyrerne for Patent- og Varemærkestyrelsens sagsbehandling direkte i delove, som styrelsen administrerer. Forslaget følger op på en anbefaling fra Rigsrevisionen.Ændring af lov om betalingstjenester og elektroniske penge (Fastsættelse af gebyrregler ogregler for overvæltning ved brug af betalingsinstrumenter m.v.) (Nov I)Lovforslaget har til formål at bringe de danske regler for detailhandelens egne betalingskort(kreditkort og betalingskort uden chip – f.eks. benzinkort og kort til bestemte detailbutikker) ioverensstemmelse med EU-retten. Forslaget indebærer, at det bliver muligt at opkræve gebyr vedbrug af alle betalingskort både danske og internationalt udstedte.Ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om forebyggendeforanstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme og forskellige andrelove (Bevilling af engagementer, nedskrivninger, tilladelse til og tilsyn med auktionsplatformfor handel med CO2-kvoter og fælles datacentraler) (Dec I)Forslaget indeholder bl.a. initiativer som opfølgning på den finansielle krise. Der indføres bl.a.strammere og mere præcise regler for nedskrivninger i finansielle institutter, som samtidig styrkerFinanstilsynets mulighed for at gribe ind overfor risikable forretningsmetoder. Endvidere indføresder med forslaget styrket tilsyn med de fælles datacentraler. Hvidvaskloven ændres på baggrund afbl.a. anbefalinger fra Financial Task Force, så lovens anvendelsesområde præciseres, og der sker ensamling af tilsynet med valutavekslingsvirksomheder.Ændring af søloven og lov om sikkerhed til søs (Gennemførelse af 2002 Athen-konventionenom transport af passagerer og deres bagage til søs og registrering af skibe med frist) (Dec II)Forslaget har til formål at indarbejde de ændringer i søloven, som er nødvendige som følge afkonventionen om søtransport af passagerer og deres bagage til søs (Athen-konventionen) og dentilhørende EU-forordning om transportørers erstatningsansvar ved ulykker under passagertransportad søvejen (Athen-forordningen). Forslaget indeholder også en justering om betinget registrering afskibe.Ændring af lov om elektroniske kommunikationsnet og –tjenester (Opgørelse afnettoomkostninger ved udbud af forsyningspligtydelser) (Jan II)
Lovforslaget vedrører ændringer af modellen for varetagelse af de radiobaserede nød- ogsikkerhedstjenester i Danmark og Grønland. Forsyningspligtudbyderens nettoomkostninger skalherefter opgøres samlet for forsyningspligtydelser omfattet af forsyningspligtdirektivet og samletfor ydelser, som ikke er omfattet af direktivet. Forslaget skal ses på baggrund af EU-regler påområdet.Ændring af lov om internetdomæner, der særligt tildeles Danmark (Indførelse af regler omnye internetdomæner med geografiske navne) (Jan II)Forslaget har til formål at medvirke til at sikre danske interesser i forbindelse med introduktion afnye internetdomæner, som har tilknytning til Danmark.Ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer og lov om finansiel stabilitet(Indførelse af ny finansieringsform for Garantifonden for indskydere og investorer) (Jan II)Med forslaget følges der op på den politiske aftale fra august 2011 om en rækkekonsolideringsinitiativer, herunder den udvidede medgiftsordning. Der indføres endvidere bl.a. enny finansieringsform for Garantifonden, så fonden fremadrettet finansieres i form af en årligforsikringslignende præmie samtidig med, at der etableres en konsolideringsfond i regí afGarantifonden.Ændring af lov om investeringsforeninger m.v. og lov om finansiel virksomhed (Indførelse afinvesteringsfonde og selskaber for investering med kapital der er variabel) (Feb II)Forslaget har til formål at skabe mulighed for etablering af nye organisationsformer som etsupplement til investeringsforeninger, således at kollektiv investering omfattet af UCITS IV-direktivet (2009/65/EF) også kan ske i andre former end investeringsforeninger. Formålet hermed erat styrke den fri konkurrence samt skabe mulighed for stordriftsfordele.Ændring af lov om skibes besætning, lov om maritime uddannelser og lodsloven(Ansvarsfordeling m.v. efter ressortomlægninger) (Feb II)Forslaget vedrører ansvarsfordelingen i relation til de maritime uddannelser og fastsættelsen afkvalifikationskrav til søfarende efter ressortændringerne i oktober 2011. Samtidig foretages enrække mindre justeringer af lodsloven.Lov om oprettelse af mæglings- og klageorganet for ansvarlig virksomhedsadfærd (Mar I)Med lovforslaget oprettes et mæglings- og klageorgan, der kan behandle klager over eventuellebrud på menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø, korruption m.v. Mæglings- og klageorganetvil desuden kunne tage sager op af egen drift. Forslaget bygger på anbefalinger fra Rådet forsamfundsansvar, retningslinjer fra OECD samt FN-anbefalinger. Forslaget følger også op påaftalerne om finansloven for 2012.Ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven) og forskellige andre love påErhvervs- og Vækstministeriets område Ihændehaveraktier samt gebyr for regnskabskontrol)(Mar II)
Lovforslaget vedrører udveksling af ejerskabsoplysninger om ihændehaveraktier mellemmyndigheder med henblik på at skabe større åbenhed på området. Forslaget skal ses i sammenhængmed en rapport fra OECD, der har kritiseret den danske ordning om, at kapitalejere har mulighedfor at være anonyme, som følge af muligheden for ihændehaveraktier. Forslaget vedrører endvidereen justering af de gebyrsatser, som ikke-finansielle børsnoterede virksomheder skal betale forregnskabskontrol efter årsregnskabsloven.
Erhvervs- og vækstministeren vil give Folketinget redegørelse om:Redegørelse om erhvervstøtte 2012 (Mar II)Redegørelse om Danmarks Digitale 2012 Vækst (Maj II)Erhvervslivet og Reguleringen 2012 (Maj II)