Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del Bilag 6
Offentligt
1030725_0001.png
NOTAT
5. oktober 2011
11/05700-9
/ath-dep

Referat af møde i Rådet (konkurrenceevne) den 29. september 2011

1. International aftale om en fælles patentdomstol

Der var blandt medlemslandene generelt støtte til at fortsætte forhandlin-gerne om en fælles europæisk patentdomstol på baggrund af det forelig-gende aftaleudkast. En række medlemslande udtrykte i den forbindelsehåb om, at man kunne nå en aftale allerede under polsk EU-formandskab.Flere medlemslande påpegede, at drøftelser af en række centrale spørgs-mål fortsat udestår, herunder spørgsmålet om finansiering af domstolen.

2. Rådskonklusioner om en konkurrencedygtig europæisk økonomi

Rådskonklusionerne om en konkurrencedygtigt europæisk økonomi blevvedtaget. Flere medlemslande understregede betydningen af at styrke deneuropæiske konkurrenceevne. Flere medlemslande støttede, at vurderin-ger af effekter på konkurrenceevnen inddrages i forbindelse med fremti-dige lovgivningsinitiativer.

3. Revision af det europæiske standardiseringssystem

Der var på rådsmødet opbakning til forslaget fra stort set alle medlems-lande. Der var bred opbakning blandt medlemsstaterne om, at højere ha-stighed i standardiseringsprocessen ikke må ske på bekostning af kvalitet,transparens og inklusion af relevante parter. Der var endvidere bred støtteblandt medlemsstaterne til anvendelse af de facto standarder inden forinformations- og kommunikationsteknologi (IKT) i bl.a. offentlig udbud,idet flere medlemslande dog understregede, at specifikationerne desangå-ende skal være offentlige, transparente og ikke-diskriminerende. Endeligvar der bred støtte til, at interessenter skal inddrages i udviklingen afstandarder. Flere medlemslande gav i den forbindelse udtryk for, at manbør støtte små- og mellemstore virksomheders deltagelse i standardise-ringsprocessen.

4. Kommissionens grønbog om modernisering af direktiv om aner-

kendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer

Kommissionen præsenterede grønbogen og lagde i den forbindelse sær-ligt vægt på elementerne vedrørende erhvervspasset, øget digitalisering afinformation og kommunikation samt modernisering af automatisk god-kendelse. Ved den efterfølgende drøftelse var der opbakning fra en rækkemedlemsstater til at modernisere anerkendelsesdirektivet. Endvidere op-fordrede flere medlemslande Kommissionen til at følge tidsplanen i Ak-ten for det indre marked og fremsætte alle 12 nøgleinitiativer, herunderforslaget om modernisering af anerkendelsesdirektivet, inden udgangenaf 2011.