Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del Bilag 31
Offentligt
1036650_0001.png
1036650_0002.png
1036650_0003.png
6. Nordjysk infrastruktur og mobilitetJ.nr. 1-30-75-0006-08SagsfremstillingPå mobilitetskonferencen 29. april 2011 med transportminister Hans Chr. Schmidt blev denordjyske prioriteter vedrørende infrastruktur og mobilitet drøftet.De tre hovedprioriteter er¶Etablering af en 3. Limfjordsforbindelse som en statsligt finansieret vestlig linjeføring.¶Forbedring af jernbanenettet fra Aarhus til Frederikshavn.¶Forbedring af vejforbindelsen Hanstholm-Skive-Herning med forbindelse til motorvejsnettet (rute26/34).Hertil kommer den strategiske sammenbinding af regionen med behovet for en forbedring afvejforbindelsen Thisted-Aalborg (rute 11) og af Aggersundbroen.I brev til ministeren efter Kontaktudvalgsmødet 24. juni 2011 bekræftes og uddybes de trehovedprioriteter. Herudover understøttes ministerens tanker om en Mobilitets-kommission, og viser gerne, at de nye teknologiske muligheder med Intelligente TransportSystemer anvendes til bedremobilitet, og at der gennemføres et større ITS-fyrtårnsprojekt i Nordjylland. Det anføres endvidere ibrevet, at der efter sommerferien vil blive anmodet om et foretræde for Trafikudvalget.Det nye Trafikudvalg vil være på plads midt i oktober, og det foreslås, at regionsrådsformanden ogKKR's formandskab i efteråret søger foretræde for Trafikudvalget med henblik på at drøfte:¶3. Limfjordsforbindelse¶Jernbaneområdet (el-tog til Aalborg - samtænkning i Nordjylland og behovet for gennemgåendetog til Aalborg)¶Forbedring af vejforbindelsen Hanstholm-Skive-Herning¶Fast forbindelse over Kattegat¶ITS-fyrtårnsprojekt i Nordjylland3. LimfjordsforbindelseDer er nu truffet beslutning i både Regionsrådet, KKR samt i Aalborg Byråd og en rækkekommuner om at anbefale en Egholmløsning. Det forventes, at projektet er med på listen over nye,større anlægsarbejder, der skal forhandles i trafikforligskredsen i efteråret 2011.
Med henblik på at sikre, at der faktisk bliver prioriteret penge til Nordjylland, foreslås en nordjyskudmelding om, at "Staten i 2011 bør træffe principbeslutning om en 3. Limfjordsforbindelse som enstatsligt finansieret, vestlig linjeføring over Egholm."JernbaneområdetDen nordjyske udmelding vedrørende jernbaner har været at koble en vedtagelse om elektrificeringat banenettet til Aalborg sammen med en samtænkning af den regionale banetrafik i Nordjylland.Folketingets trafikudvalg drøfter elektrificering i efteråret 2011.DSB, Nordjyllands Trafikselskab, Nordjyske Jernbaner A/S og Region Nordjylland har sammenundersøgt de tekniske muligheder for at samtænke togtrafikken i Vendsyssel fra køreplanskiftet idecember 2012. Der skitseres to muligheder:¶En løsning i små skridt, hvor DSB og Nordjyske Jernbaner skiftevis kører gennemgående togmellem Aalborg og Skagen/Hirtshals. Dette vil kunne planlægges, så begge operatører kører lige såmange togkilometer hver som i dag, og der derfor ikke behøves afregning i større omfang. Hervedkan gøres erfaringer med driftsformen, der kan bruges til mere markante ændringer senere.¶En markant løsning, hvor Nordjyske Jernbaner overtager trafik fra DSB i Vendsyssel mod enafregning i samme størrelsesorden, som DSB får i dag.Der blev i august fremsendt et brev til daværende transportminister Hans Chr. Schmidt medanmodning om et møde vedrørende DSB-udmeldingen om at forringe togdriften til Nordjylland vedat lade rejsende skifte tog til Aarhus og køre med ældre tog til Aalborg. Der er endnu ikke kommetet møde i stand med trafikministeren.Det foreslås, at det betones over for Trafikudvalget, at vi fra nordjysk side ønsker at fremme el-betjeningen til Aalborg og en samtænkning af den regionale togdrift.Det foreslås endvidere at skrive til den nye trafikminister med henblik på at genfremsætte ønsketom et møde.Forbedring af vejforbindelsen Hanstholm-Skive-HerningForundersøgelsen vedrørende rute 26-34 færdiggøres i efteråret 2011. Strækningen er inddelt i 17delstrækninger, hvor der er udarbejdet forskellige forslag til anlægsarbejder. Forundersøgelsenbliver ikke sendt i høring. Oplægget vil indgå i den politiske prioritering i efteråret 2011. Det skalher afklares hvilke delstrækninger, der skal udarbejdes VVM-redegørelser for.Det foreslås, at sagen forelægges Trafikudvalget med baggrund i en indstilling fra Thisted og Morsøkommuner, der har deltaget i projektet.KattegatforbindelseDet bør betones over for Trafikudvalget, at staten snarest muligt bør træffe principbeslutning om enfast Kattegatforbindelse.
Nordjysk ITS-fyrtårnsprojektDer er på landsplan udarbejdet en ITS-handlingsplan, som omfatter et stort informationssystem -Trafikudsigten - til 145 mio. kr., der er et fyrtårnsprojekt med stort erhvervspotentiale og mulighedfor at brande Danmark som et innovativt foregangsland indenfor ITS. Forslaget skal forhandles itrafikforligskredsen i efteråret 2011. Der arbejdes også på europæisk plan med at etablere et sådantsystem.Det foreslås, at der i disse investeringer indarbejdes et markant nordjysk ITS-fyrtårnsprojekt, somkan følge op på den regionale ITS-strategi om at være den danske ITS-region, hvor de nyeteknologier udvikles og afprøves, før de implementeres i hele landet.Til drøftelseRegionen og kommunerne var enige om at rette henvendelse til den nye minister Henrik Dammed ønske om møde med ministeren og foretræde for Trafikudvalget og Erhvervsudvalget.Der var i øvrigt enighed om, at der arbejdes videre i fællesskab omkring indsatsområderne.