Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del Bilag 30
Offentligt
1036513_0001.png
1036513_0002.png
Folketingets Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalg
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
2. november 2011
Vedlagt fremsender jeg resultatet af den uvildige advokatundersøgelse afFinanstilsynets og Økonomi- og Erhvervsministeriets departements rolle iforbindelse med Roskilde Bank A/S. Advokat Jørgen Vinding, NorrbomVinding, afleverede den 3. marts 2011 sin redegørelse, hvor det overord-net er konklusionen, at Finanstilsynet generelt og som absolut hovedregeli sit tilsyn med Roskilde Bank A/S har administreret i overensstemmelsemed reglerne – både i den finansielle lovgivning og de forvaltningsretligeregler. Undersøgelsen viser dog også, at Finanstilsynet på visse punkterhar begået fejl og forsømmelser. Undersøgelsen indebærer ikke kritik afØkonomi- og Erhvervsministeriet departement.Der har efterfølgende været foretaget en høring af Finanstilsynet samt afde implicerede embedsmænd, som i overensstemmelse med kommissorietfor undersøgelsen har haft mulighed for at udtale sig om redegørelsen.Høringen er resulteret i en supplerende redegørelse af 15. juli 2011 fraJørgen Vinding. I den supplerende redegørelse rejser Jørgen Vinding kri-tik af, at Finanstilsynet ikke i første omgang har fremsendt alt materialetil ham, ligesom Jørgen Vinding rejser kritik af, at Finanstilsynets oplys-ninger om deres organisatoriske struktur ikke har været opdateret.Der nu er fulgt op overfor Finanstilsynet på de kritikpunkter, som JørgenVinding rejser af Finanstilsynet som myndighed.

De implicerede embedsmænd

Jeg kan vedrørende de implicerede embedsmænd oplyse, at der ikke errejst ansættelsesretlige sager mod de medarbejdere, der indgår i redegø-relsen samt den supplerende redegørelse. Hvert forhold, der er nævnt iredegørelsen og i den supplerende redegørelse, er konkret vurderet afministeriet, og Kammeradvokatens vurdering af forholdene er indgået iministeriets afgørelse.

Finanstilsynet

Jørgen Vinding konkluderer i redegørelsen af 3. marts 2011, at Finanstil-synet generelt og som absolut hovedregel har administreret i overens-stemmelse med reglerne – både i den finansielle lovgivning og de for-valtningsretlige regler.Jørgen Vinding finder dog, at Finanstilsynet i sit tilsyn med RoskildeBank A/S på en række punkter har begået fejl og forsømmelser. Det dre-jer sig blandt andet om Finanstilsynets håndtering af opfølgning på påbudtil banken særligt frem til udstedelse af relevante forretningsgange i 2006og 2007, Finanstilsynets sagsbehandling i forbindelse med opgørelsen afsolvensbehovet i 2. halvår af 2005 og endelig Finanstilsynets sagsbehand-ling og håndtering i øvrigt af opgørelsen af bankens solvensbehov i 2007
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/3
og 2008.Finanstilsynet har overfor mig redegjort nærmere for de pågældende for-hold samt oplyst om en række iværksatte forbedringer og initiativer på denævnte områder. Jeg har taget dette til efterretning, men jeg har herud-over anmodet Finanstilsynet om en redegørelse for erfaringerne med dis-se forbedringer og initiativer inden udgangen af 2012.I den supplerende redegørelse rejser Jørgen Vinding en kritik i forbindel-se med Finanstilsynets håndtering af processen med undersøgelsen. Derer i forbindelse med høringen fremfundet yderligere materiale blandt an-det i form af e-mails, som ikke har været journaliseret og derfor ikke erindgået i det materiale, undersøgelsen bygger på. Herudover har Finans-tilsynets oplysninger om den organisatoriske struktur været behæftet medalvorlige og relevante faktuelle fejl, i form af manglende opdateringer afgeneralia blade.Finanstilsynet har i brev af 5. september 2011 til ministeriet understreget,at tilsynet under hele advokatundersøgelsen har gjort sig store bestræbel-ser for at sikre, at det fulde relevante materiale blev udleveret, og Finans-tilsynet har beklaget, at der har været materiale, som ikke har været jour-naliseret, og derfor ikke har været fremsendt til Jørgen Vinding.Finanstilsynet har redegjort for indholdet af det ikke fremsendte materialesamt oplyst, at indholdet af det omtalte materiale efter Finanstilsynetsvurdering er dækket af materiale, som var tilgået Jørgen Vinding på an-den vis. Det er således Finanstilsynets vurdering, at Jørgen Vinding ikkehar manglet centralt materiale af relevans for vurderingen af tilsynetsrolle i forbindelse med Roskilde Bank A/S. Ministeriet lægger på bag-grund af Finanstilsynets redegørelse fortsat Jørgen Vindings konklusioneri redegørelsen af 3. marts 2011 til grund.Finanstilsynet har som opfølgning på håndtering af processen redegjortfor en række fremadrettede initiativer og løbende opfølgning over for deansatte i tilsynet.Jeg har kritiseret Finanstilsynet for håndteringen af processen, og jeg harpå baggrund af de fremadrettede initiativer taget Finanstilsynets beklagel-se til efterretning.
Med venlig hilsen
Ole Sohn