Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del Bilag 231
Offentligt
1104236_0001.png
1104236_0002.png
1104236_0003.png
1104236_0004.png
1104236_0005.png
1104236_0006.png
1104236_0007.png
1104236_0008.png
1104236_0009.png
1104236_0010.png
1104236_0011.png
1104236_0012.png
1104236_0013.png
1104236_0014.png
1104236_0015.png
1104236_0016.png
1104236_0017.png
1104236_0018.png
1104236_0019.png
1104236_0020.png
1104236_0021.png
1104236_0022.png
1104236_0023.png
1104236_0024.png
Den
regi
no
lea
viklingsstratud
egi
501-22012
ForordDen regionale udviklingsstrategi er Regionsrådetsstrategi for, hvad der skal til for at skabe fremtidensRegion Sjælland. Med strategien vil vi gerne vise,hvilke veje vi skal gå, og hvilke muligheder vi har forat opnå den udvikling, vi ønsker.Den regionale udviklingsstrategi beskæftiger sigsærligt med infrastruktur, kultur, uddannelse ogbeskæftigelse. Herudover lægges særlig vægt på sam-spillet og udviklingsmulighederne med både danskeog udenlandske naboregioner. Men vi starter ikkeforfra. Vi bygger videre på de gode samarbejdsrela-tioner, som allerede eksisterer.Ønskerne til vores region er blevet til i dialog medkommunerne og mange andre centrale aktører iregionen og med vores danske, tyske og svenskenaboregioner.Temaerne tager udgangspunkt i regionens styrker ogi de områder, hvor der er særlig brug for, at vi arbej-der sammen. Strategien skal ses i sammenhæng medbåde de toårige handlingsplaner og det »Regionalebillede«, hvor aktiviteter, statistik og analyser omden regionale udvikling bliver beskrevet.Regionsrådet og de øvrige aktører kan udmønte stra-tegien via finansiering og gennemførelse af aktivi-teter i handlingsplanen, i forbindelse med høringer,gennem politiske initiativer med videre.Det er vores engagement, vilje og evne til at samar-bejde – som borgere, medarbejdere og virksomheds-ejere – der afgør, hvor godt det bliver.Kompetenceløft på alle niveauerRegion Sjælland som bindeledDer er særligt fire temaer, som vi sammen kan ogskal gøre noget ved – temaer som rummer bådemuligheder og potentialer. De fire temaer er:Talent, ildhu og nytænkningByg på regionens styrker– Region Sjælland går foran
3
Her står du!Her står du. Vi kender alle den røde prik på byensinformationstavle, der angiver, hvor vi befinder os.Tavlen viser et væld af indkøbs- og oplevelsesmu-ligheder, museer, spisesteder og overnatningsmu-ligheder. Som oftest fortæller prikken os dog mereend det – den angiver samtidig alle de mulighederog potentielle valg, vi står overfor. Hvilke butikkerog udstillinger skal vi besøge i dag, hvilke oplevelserventer forude? Hvilke valg skal vi træffe?Forestil dig en tavle, som ikke blot beskriver enenkelt by, men i stedet hele Region Sjælland, dinregion. Her står du. Du er en ud af 800.000 bor-gere, der bor i Region Sjælland. Du har dit liv her,din familie, dit arbejde, dine fritidsinteresser. Du ervokset op her eller flyttet til. Måske pendler du hverdag ud af regionen for at gå på arbejde, måske driverdu en virksomhed her, eller måske er du ansat i detoffentlige. Du er ung eller gammel, du er ufaglærteller akademiker. Det, at du nu er i Region Sjælland,betyder også, at du er tæt på havet, tæt på en af despændende købstæder, tæt på interessante kultur- ognaturoplevelser, tæt på hovedstaden og den interna-tionale lufthavn. Fælles for os alle er formentlig toting: vi ønsker et godt liv og en god fremtid for osselv og vores efterkommere.Kig på tavlen med den røde prik igen. Herstår du. Omkring dig findes en region, somer mangfoldig og dog forholdsvis lille ogoverskuelig. Et mylder af liv og aktivitet,en unik brik i et stort, globalt spil. Men
4
tavlen viser dig ikke kun, hvor du befinder dig rentgeografisk. Den angiver også muligheder ogpotentielle valg, ikke kun for dig, menfor hele regionen. Hvilke valg skalvi træffe for fremtiden? Hvilkemuligheder har vi? Hvilkenrolle har vores region,med alle dens facetter,i fremtidens globalevirkelighed?
Udfordringerneer også voresmulighederVerden står overforen række fælles udfor-dringer, som kræver fællesløsninger. Det mærker vi ogsåi vores dagligdag. Vi mærker deglobale økonomiske udfordringer – bådede private og offentlige virksomheder må finde nyeveje. Den offentlige sektor må tænke nyt for at levereydelser og velfærd på trods af en trængt økonomi. Vioplever klimaforandringerne. Der bliver flere ældreog færre unge de kommende år. Vi ser flere med livs-stilssygdomme og færre unge, der gennemfører enlængerevarende uddannelse. Endelig mærker vi ogsåden fælles globale ressourcekrise, når vi for eksempeltanker vores biler og opvarmer vores huse.
Disse udfordringer vil være med til at ændre frem-tidens globale samspil. De kan ikke styres af enkeltekommuner, regioner eller nationer alene. Udfordrin-gerne skal tackles ved et godt og solidt samarbejde påtværs af sektorer, viden og grænser.
5
Kendsgerningen er, at de fælles udfordringer i Dan-mark også er vores muligheder i Region Sjælland. Vier nemlig gode til noget, som verden har brug for:evnen til at opbygge en bæredygtig region, der kanimødegå de globale udfordringer. En af vores styrkeri regionen er vores samarbejdsevne. Vi er dygtigetil at samarbejde på tværs, til at tænke nyt og findekreative løsninger. Vi skal leve af at være unikke ogfinde de nye, bedre muligheder. Vi skal se fremad ogvende udfordringerne til muligheder.
Regionens styrkerDer er allerede en række områder, hvor vi harsærlige regionale styrkepositioner. Det er inden forgrøn og ren teknologi, miljø, medicinfremstilling,fødevarer, landbrug og turisme. De styrker skal vibygge videre på sammen. Gode eksempler på vo-res fremtidige vækstmuligheder er at udvikle nyeløsninger inden for grøn teknologi, løsningerpå konsekvenser af klimaforandringerne,løsninger på den stigende efterspørgselefter sundhedsydelser og løsninger påden stigende efterspørgsel på godefødevarer. En ekstra gevinst er, atvi ikke kun tackler regionale oglokale problemer, men også deglobale udfordringer. Det vilmedvirke til at gøre os til enattraktiv region.
6
bruge vores samarbejdsevne og kendskab til hinan-den til at skabe tætte partnerskaber mellem privateog offentlige virksomheder og videninstitutioner.Det er nu, vi træffer et valg og bevæger os væk fraden røde prik på tavlen. Vores valg er sammensat.Nøglen til at lykkes ligger i, at vi erkender, at desammenhængende udfordringer kræver sammen-hængende svar. Vi skal arbejde for, at vi har de rettekompetencer særlig inden for vores styrkeområder. Isamarbejdet mellem videninstitutioner og offentligeog private virksomheder, kan vi skabe nye produkter,der øger væksten og velstanden. Det kan være med tilat etablere nye arbejdspladser. Det betyder, at vi skalDet handler i bund og grund om en vilje til at skabeen bedre fremtid, om at bruge de mange mulighederaktivt, vende udfordringer til positiv udvikling– om at samarbejde for at sikre vores fælles bedste iRegion Sjælland.
7
Vision 2020I år 2020 er Region Sjælland dengrønne region i Europa. Talent,erhvervsmæssige styrker, encentral placering og et højtkompetenceniveau skaber vel-stand, vækst og udvikling pået bæredygtigt grundlag.Vi skaber udvikling gennemnye utraditionelle løsninger oginternationalt samarbejde.
10 målsætninger1

Regionens velstand skal fortsat øges.

Regions-rådet vil sammen med centrale aktører arbejde for debedste rammer for at øge væksten i regionen. Regio-nen vil arbejde aktivt for, at naboskabet til hovedsta-den fortsat bidrager til vækst og velstand i regionen.Den årlige realvækst i bruttonationalproduktet pr.indbygger skal være på niveau med gennemsnitteti de danske regioner. Gennemsnitsindkomsten pr.indbygger i regionen skal være på niveau med gen-nemsnittet i de danske regioner.
2

Region Sjælland er den grønne region i Euro-

pa i 2020.

Region Sjælland vil være på forkant medde igangværende og forventede klimaændringer. Vivil arbejde ud fra en integreret forståelse, så vi tænkerforebyggelse og tilpasning sammen. Vi vil reducereCO2-udledningen med mere end de fastsatte 20% i2020 i forhold til de europæiske målsætninger somled i den europæiske klimapagt. Der skal ske en lang-sigtet omstilling af energisystemet til et system, der erbaseret på vedvarende energikilder.I 2020 skal mindst 20% af energiforsyningen i RegionSjælland være baseret på vedvarende energikilder.
3

Kompetenceniveauet skal øges markant på

alle niveauer.

Region Sjælland skal udnytte regio-nale styrker og offentlig-privat samarbejde, så vi i2020 har unikke uddannelsesmodeller og udannel-sestilbud i regionen.I 2020 er vi den region, hvor uddannelsesniveauethos borgerne stiger mest sammenlignet med andredanske regioner og målt i forhold til 2010.
8
4Regionens

natur, kultur og købstæder

samt nær-8Der er

god tilgængelighed i alle dele af regio-

heden til hovedstaden skal bruges aktivt til at skabeen attraktiv region for borgere og virksomheder.Samtidig skal regionens attraktivitet styrke en mar-kant og stærk udvikling af turisme i hele regionen.Den turismerelaterede omsætning skal være øgetmed mindst 600 mio. kr. i 2015 i forhold til 2010.

nen.

Infrastrukturen skal sikre arbejdskraftensmobilitet, attraktive lokaliseringsmuligheder for virk-somheder og gode transportmuligheder for borgerne.Der skal arbejdes for et sammenhængende kollektivttrafiksystem for borgerne i Region Sjælland.Region Sjælland vil sammen med kommunerne ogandre centrale regionale aktører arbejde målrettet forat tiltrække statslige trafikinvesteringer til regionen.
5

Balanceret udvikling i regionen.

Byer og land-distrikter i Region Sjælland skal fortsat byde på godemuligheder for at bo, arbejde og drive virksomhed.Regionen skal tiltrække virksomheder fra ind- ogudland og styrke mulighederne for vækst i det lokaleerhvervsliv.I perioden 2012-2015 forventes udviklingen i ind-komstniveau og beskæftigelsesandel uændret ellerstigende i samtlige kommuner i regionen.
9Region Sjælland skal aktivt

udnytte sin placering

som bindeled

i udviklingskorridoren mellem Øst-ogVestdanmark, Skandinavien og resten af Europa til atfremme den regionale udvikling. Regionen indgår i enrække aktiviteter vedrørende infrastruktur, erhvervs-udvikling og arbejdskraftens mobilitet på tværs afgrænser med danske og udenlandske regioner.Region Sjælland vil udnytte mulighederne i at værecentralt placeret i udviklingskorridoren Hamborg,Berlin, København, Stockholm og Oslo og dermed iudviklingen af Østersøregionen.
6Regionen skal udnytte

den stærke offentlige sek-

tor, som drivkraft til udvikling af nye ideer og

iværkstætteri.

Der skal sikres udvidet udbytte afanlægsinvesteringer. Der skal arbejdes for et styrket10Region Sjælland

vil fremme den interregionale

offentligt - privat samarbejde.

brobygning

for at styrke integrationen i de grænse-I 2014 skal andelen af vækstiværksættere i regionennære regioner. Region Sjælland

vil fremme det

svare til landsgennemsnittet på 10,5%.

internationale perspektiv og samarbejde

som en integreret del i udviklingsopgaverne.7Regionen skal

fremme og etablere test- og de-

Der vil ske en stigning i virksomheder og institutio-

monstrationsprojekter

inden for områder somner, der indgår internationale samarbejdsaftaler.miljø- og energiteknologi samt sundheds- og vel-færdsområdet.Der er etableret mindst én yderligere test- og demon-strationsfacilitet, dels inden for energi- og miljøom-rådet og dels inden for velfærdsområdet inden 2014.9
Talent, ildhu og nytænkningRegion Sjælland er mulighedernes region - her er ikke langtfra tanke til handling. Vi vil leve af vores innovationskraft ogvilje til at tænke anderledes.I Region Sjælland skal vi styrke vores rolle i frem-tidens globale samfund. Ved en fælles, målrettetindsats kan vi medvirke til, at regionen brugerressourcerne bedst muligt. Vi har i vores region destyrker og ressourcer, der skal til for at slå igennem.Vi har dygtig og fleksibel arbejdskraft, mange små ogmellemstore virksomheder med stort potentiale ogen stærk offentlig sektor, der sammen kan være medtil at trække fremtidens vækst. Vi er tæt på hovedsta-den og skal bruge det til at styrke udviklingen. Deter mennesker, der skaber vækst og udvikling – deter du og jeg, der skal dyrke vores talent og med ildhubidrage til udviklingen.Vi er tæt på den internationale metropol, som Køben-havn er. Vi skal bruge den mulighed, at vi er tæt påen international lufthavn, forskning i internationaltopklasse og de mange gode tilbud og begivenheder,som vi let kan komme til.
Vi har mange eksempler på, at gode ideer ogpleje af talent og nytænkning kan betale sig.Eksempler, som vækker opsigt på den globale scene.Tænk bare på Roskilde Festivalen eller udvikling afI Region Sjælland har vi mange muligheder for atbiobrændstof i Kalundborg. To vidt forskellige eksemplergå foran i udviklingen i de kommende år. Vi skalmed det til fælles, at de har løftet Region Sjælland ind ibruge vores viden, styrker og ressourcer til atverdenseliten inden for deres felter. Også på mange andreskabe løsninger på fremtidens lokale og globaleområder gør regionen sig bemærket. Risø DTU er et af verdensudfordringer. Vi skal bygge videre på de regio-førende videncentre inden for bæredygtig energi. På Lollandnale styrkepositioner, som er i erhvervslivet ier »Alge Innovation« et eksempel på, at dyrkning af alger kanregionen. Det er særligt inden for områdernereducere udledning af CO2til atmosfæren samtidig med, atcleantech, energi, miljø, farma, medico, føde-varer, landbrug og turisme. Vi ser muligheder,algerne kan bruges til at producere biomasse. MadX, Danmarksstærkeste viden- og udviklingsmiljø på fødevareområdet, fin-der kan bidrage til at forbedre klimaet. Der erdes her i regionen. Vi har potentialet, viljen, mulighederne ogogså store potentialer i at skabe en bæredygtigvelfærd ved hjælp af moderne teknologi.drivkraften inden for mange områder. Det skal vi fortsat dyrke.
10
Vores region er på en gang en forholdsvis stor spillerpå det danske landkort og en lille spiller i globalsammenhæng. Ét er dog sikkert, vi når kun måletved at fremme talent, ildhu og nytænkning.
Samarbejde på nye måderDet betyder, at vi i Region Sjælland har et højt am-bitionsniveau for samarbejdet mellem offentlige ogprivate virksomheder samt viden-, kultur-og uddan-nelsesinstitutioner. Vi ved, at disse typer af samar-bejde giver nye produkter og ydelser, der kan sælgesog er til gavn for os som borgere.Vi skal også være bedre til at tænke kreative elementerind i udviklingen fra produkter til arbejdsprocesser.Vi skal være åbne over for inspiration og nye måder atgøre tingene på. Åbenhed og kreativ tænkning er enstyrke – lad os bruge det aktivt i alle sammenhænge.I Region Sjælland er der mange talenter og potentia-ler, der ikke udnyttes. Kast et blik ud over regionen– blandt borgerne, i foreninger og i virksomheder.Her er kreative talenter, iværksættere, kunstnere ogildsjæle, som brænder for at skabe udvikling inden forderes interesseområde eller geografi. Vi vil skabe debedste muligheder for, at vores potentialer, talenterog iværksættere kan udfolde sig.I Region Sjælland vil vi have en kultur, hvor ideer ognye tanker er noget, vi sætter stor pris på. En kultur,hvor ideer kan afprøves, og hvor der er plads til atbegå fejl. For uden afprøvning og forskellige forsøg,får vi ikke nytænkning, udvikling og nyskabelse. Derskal være mulighed for at føre ideer ud i livet. Vi skalturde sætte ambitionsniveauet højt og udfordre vane-tænkningen. Det stiller krav til os alle. Vi skal havemulighed og adgang til at forbedre vores kompeten-cer særlig inden for de regionale styrkepositioner.Det gælder for ufaglærte, erhvervsuddannede oghøjtuddannede. Offentlige og private virksomhederskal i højere grad være nytænkende og arbejde påtværs. Det offentlige skal i højere grad være med tilat skabe rammer for dette. Kultur-, viden- og uddan-nelsesinstitutioner skal have mulighed for at trædeind på scenen og være de vækstdrivere, de er. Vi skalsom medarbejdere, ledere og beslutningstagere turdeløbe en risiko. Vi skal være åbne for perspektivernepå en ny måde og lære af ekspertisen i udlandet elleraf naboen, hvor det giver bedst mening.
11
Byg på regionens styrker– Region Sjælland går foranI Region Sjælland vil vi være kendte for vores styrker.Vi er stolte af vores private og offentlige virksomheder.Igennem deres arbejde skabes værdi for alle.
og er afsæt til at udvikle nye oplevelser til glæde forI Region Sjælland skal vi udnytte vores erhvervsmæs-sige styrker. Vi er dygtige på cleantech, energi, miljø,farma, medico, fødevarer, landbrug og turisme. Vihar desuden en stærk bygge- og boligsektor, og voresprivate serviceerhverv oplever stor vækst. En andenstyrkeposition er den offentlige sektor, der i de kom-mende år igangsætter store anlægsprojekter, sombl.a. Femern Bælt-forbindelsen, jernbaneforbindel-sen København-Ringsted og flere sygehusbyggerier.Vi vil gerne sikre, at de store projekter øger beskæfti-gelsen nu og efter byggerierne er afsluttet. Vi vil ogsågerne bruge muligheden til at bygge bæredygtigt ogtil at skabe nye kompetencer og erfaringer inden fordisse felter.borgere og turister. Vi skal sammen skabe en region,hvor erhvervs- og kulturliv sammen med det offent-lige går sammen om at udvikle levende og dynamiskeområder.
Styrk det offentlig-private samarbejdeI Region Sjælland vil vi aktivt arbejde for, at denoffentlige sektor, der har stærke kompetencer indenfor en bred vifte af velfærdsydelser, medvirker til atforbedre både livs- og vækstvilkår. For eksempel erder særlig viden inden for sundhedsområdet. Vi skalforstå at udnytte både kompetencer og viden til atskabe nye velfærdsydelser. Det vil kunne skabe flerearbejdspladser til både faglærte og højtuddannede.Vi skal styrke offentlig-privat samarbejde og nytænk-ning, fordi det kan bidrage til at markedsgøre dekompetencer, som findes i vores offentlige institutio-ner. Det kan danne grundlag for at eksportere bådeydelser og produkter. Vores offentlige sektor skalmedvirke til, at mulighederne i lovgivningen udnyt-tes, så de offentlige kompetencer også formelt kanindgå i forretningsmæssig udvikling.
Væksten sker særligi de større byer i regionenUndersøgelser viser, at kommuner med mellemstorebyer klarer sig godt målt på erhvervsindkomst ogvækst. Når vi taler om styrker i regionen, må vi ogsånævne vores bevaringsværdige naturområder ogsærlige kulturmiljøer. De giver vores region identitet
12
Erhvervsuddannede skaber udviklingVi er den region i Danmark, der har flest erhvervsud-dannede og denne særlige position skal vi udnytte.Vi vil arbejde målrettet for, at de erhvervsuddannedehar gode muligheder for at bidrage til nytænkningeninden for de brancher, hvor regionen har særligestyrkepositioner. En høj grad af specialisering kanvære med til at skabe nye produkter og processer. Vitror derfor på, at nye typer af samarbejde inden forde regionale styrkepositioner, mellem viden-, ud-dannelses- og kulturinstitutioner og faglige erhvervkan ruste vores virksomheder til den globale konkur-rence.I dag sammensættes både produkter og serviceydel-ser mere komplekst på tværs af både fag- og lande-grænser. Der er derfor behov for gode sprogkund-skaber, kreativ tænkning og kendskab til forskelligeprocesser og arbejdsgange. Disse kompetencer harvores faglærte allerede nu, og vi skal arbejde for, atde fortsat styrkes.Der er et stort potentiale i vores region for at skabeflere arbejdspladser til højtuddannede. Mange afvores offentlige og private virksomheder udgørspændende arbejdspladser med gode udviklings-muligheder. Vi ser et stort potentiale i, at faglærte
og højtuddannede arbejder sammen, blandt andeti servicesektoren og i udviklingen af kvaliteten i deoffentlige velfærdsydelser.
Test- og demonstrationsmuligheder- vi viser, hvad vi kanI Region Sjælland vil vi se vores udfordringer somfremtidige styrkeområder. På en række områder erregionen velegnet til at teste og demonstrere nyeprodukter og processer. Set i lyset af vores styrkepo-sitioner særligt inden for cleantech, miljø og energi,samt sundhed og velfærd kan flere forskellige slagsdemonstrations- og testfaciliteter være interessante.Vi skal som region, som virksomheder og som of-fentlige aktører bidrage til en grønnere fremtid, hvorenergiforbruget er uafhængigt af fossilt brændstof og
13
Det kommende psykiatrisygehus i Slagelse bliverdet første nybyggede psykiatriske sygehus i mange åri Danmark. Selve byggeriet er et eksempel på nytænkninginden for arkitektur, hvor fremtidens krav til denpsykiatriske behandling tænkes ind allerede i planlægning afarkitekturen. Der er fokus på både målgrupper, funktioner ogbæredygtighed. Sygehusets faglige ekspertise vil danne grobundfor forskning, udvikling og skabelse af ny viden på psykiatriområ-det. Regionens offentlige og private virksomheder skal bruge detsom afsæt for nytænkning på området mellem social, psykiatri-og borgerrettet sundhedsfremme. Tilsvarende muligheder vil dervære i forbindelse med bygningen af hovedsygehuset i Køge.Der er også mulighed for at inddrage kultursektoren i arbejdetmed det potentiale der er i, at kulturelle aktiviteter har enbeviselig effekt i forbindelse med forebyggelse og helbredelseaf sygdomme og genoptræning. På disse områder er dermulighed for offentlig-privat samarbejde, som skal væreet særkende for Region Sjælland.med nye læringsformer for efter- og videre-uddannelse for eksempelvis ufaglærte ogfaglærte medarbejdere.
Vi passer på de vand-og råstofressourcer vi harVi vil arbejde for at rydde op efter jord-forurening og sikre godt grundvand. Påsamme måde arbejder vi for, at råstofind-vindingen foregår på en ansvarlig måde. Vi
vil arbejde for, at der sikres rent grundvandog råstoffer også til fremtidige generationer.Oprensningen af forurenede grunde kan gøresbedre ved, at vi nytænker de traditionelle måder atgøre det på. Vi kan også her være test- og demonstra-tionsområde.
Fuld fart på regionale fødevarer– nordiske råvarer er på menukortethvor vores aktiviteter og affaldsprodukter udlederlangt mindre mængder drivhusgasser. Vi skal testenye metoder til at producere el, og vi skal udbredealternativer til fossilt brændstof.Vi er den region i Danmark, hvor vi pendler mest –test af nye løsninger i den kollektive trafik og test afelbiler til privat transport vil derfor være en oplagtmulighed. På uddannelses- og kompetenceområdetkan vi høste store fordele af at være test- og demon-strationsområde blandt andet for eksperimenterVores region har en unik geografisk placering sombindeled og en særegen geografi – en styrkeposition,vi vil udnytte. Regionen har en lang kystlinje og dengennemsnitlige afstand til kysten er kort. Mulig-hederne for at udnytte det maritime potentiale, foreksempel til at udvikle bosætning, turisme, ople-velsesøkonomi eller innovativ fødevareproduktionskal styrkes. Det milde klima og de frugtbare land-brugsjorder giver gode forudsætninger for planteavlog frugtproduktion. Samtidig har vi et stærkt sam-arbejde mellem fødevareproducenter, videninstitu-
14
tioner, og der er gode afsætningsmuligheder både ivores egen region og til de storbyer, som omgiver os.Denne kombination giver os en unik mulighed for atudvikle en stærk regional fødevareprofil med sundeog bæredygtige råvarer og høj kvalitet i fødevarepro-duktionen.Regionen har en rig underskov af regionale fødeva-rer. Meget spirer og er kendt langt ud over regionensgrænser. Det skal bruges til at modne fødevarersom en styrkeposition i Region Sjælland.Sundhed, oplevelser og udvikling af kva-litetsfødevarer kan bane vej for nyefødevareinitiativer. Samarbejde påtværs af blandt andet erhvervs-fremmeaktører, uddannelsesin-stitutioner, kommuner, region,universiteter og landbrug dan-ner et vigtigt tværfagligt fun-dament. Udvikling på tværs afværdikæder gennem eksem-pelvis oplevelser, turisme ogsundhed er et centralt element iudvikling af fødevarer i regionen.Samtidig bidrager arbejdet i sinnatur til udvikling i hele regionen,idet fødevareerhvervene udgør en bety-delig del af erhvervene i landdistrikterne.
Der er god plads i vores region – både til bolig ogerhverv, herunder pladskrævende virksomheder oganlæg. Vi skal sammen værne om og udvikle voresbyer og kulturmiljøer samt vores natur og kultur-landskaber. Vi skal sikre, at det fortsat er attraktivt atbo, arbejde og drive virksomhed i alle dele af regio-nen. Vores muligheder i Region Sjælland er mangfol-dige – lad os sammen bygge på det, vi er gode til.
15
Kompetenceløft på alle niveauerI Region Sjælland bruger vi vores regionale styrker til at udviklesolide og tidssvarende kompetencer på alle niveauer hos voresborgere - til gavn for vores konkurrenceevne og innovationskraft.I Region Sjælland kan vi udvikle en unik uddannel-sesmodel, der kombinerer stærke faglige færdighedermed et tydeligt fokus på særlige, danske kompeten-cer inden for innovation, samarbejdsevne og nyekreative løsninger. Vi skal lade os inspirere af debedste eksempler fra resten af verden og bruge dem ivores egen sammenhæng.Vi skal kende vores unikke ressourcer. Vores uddan-nelsesinstitutioner kan i samarbejde med andre of-fentlige og private parter blive globale rollemodellerfor uddannelse og kompetenceudvikling. Det kræverdog, at vi som organisationer, institutioner og bor-gere bliver bevidste om, at et højt kompetenceniveauer alfa og omega i fremtiden. Og det handler om at gåi gang tidligt og skabe inspirerende læringsmiljøer,der tidligt i livet stimulerer unges lyst til læring.
En unik uddannelsesregionRegion Sjælland har sammen med Kommune-Vi har i Danmark traditionelt stærke værdier, derkontaktråd Sjælland taget initiativ til en fælleshandler om fokus på fremmedsprog, selvstændighed,kompetencesatsning kaldet »Kompetenceparat 2020«.kritisk stillingtagen og læring, kreativitet og evne til»Kompetenceparat 2020« skal gennemføres i samar-at samarbejde. Vi skal skabe uddannelsesmiljøer,bejde med uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedetsder gør det muligt for de unge at deltage i krea-parter, erhvervsaktører, kulturaktører med flere. Der sigtestive processer og udvikle deres eksperimentellepå et markant kompetencemæssigt løft på alle niveauer, ogviden sideløbende med deres faglige viden. Viambitionerne er høje. Regionen står overfor en række udfor-skal bruge etableringen af campus, med deresdringer på uddannelses- og kompetenceområdet. Samtidig harstærke faglige miljøer, til at flere unge får enregionen en række muligheder, som – hvis de udnyttes optimaltuddannelse og til at udvikle vores regionale– kan vende udviklingen og medvirke til, at regionen om ti år harstyrkepositioner. Det er fundamentet i godten unik uddannelsesmodel, som bygger på regionens erhvervs-entreprenørskab, iværksætteri og grundlagetmæssige styrkepositioner. Vi vil udvikle den styrkeposition, somfor at udvikle det gode vidensamfund, vi harvi blandt andet har inden for fjernundervisning. På det områdei dag.er flere institutioner i regionen helt i front – også internationalt.
16
Det betyder, at uddannelsessystemet skal have bådefaglige og kreative kompetencer, der er tilpasset dekrav, som den globale virkelighed stiller. I kraft afvores gode uddannelsestradition har vi mulighed forat spille en central rolle på globalt plan ved at væremed til at levere svar på de globale udfordringer. Vikan skabe unikke uddannelsesmodeller, der arbej-der med de regionale styrker inden for nye grønneløsninger, klimatilpasninger, sundhedsområdet ogfødevarer. Det skal vi gøre i samarbejde med glo-bale aktører, der hvor ekspertisen er til stede. Vikan for eksempel sætte fokus på velfærdsteknologi,velfærdskoncepter og standardiserede eller speciali-serede løsninger til sundhedssystemet. Det kan skabeadgang til nye markeder.tænkende løsninger på uddannelses- og kompetence-området. Vi har en styrkeposition på de mellemlangeuddannelser og erhvervsuddannelserne. Hvis vi mål-rettet styrker offentlig-privat innovationssamarbejde,kan vi i fremtiden udbyde unikke uddannelsestilbudpå disse områder.Vi vil gerne være med til at gentænke vores uddan-nelsessystem. Vi skal støtte, at de private og of-fentlige virksomheder og videninstitutioner indgårforpligtende partnerskaber omkring uddannelses-og videnudvikling. Vi skal turde satse offensivt påudvikling og tiltrækning af talent på alle uddannel-sesniveauer. Vi vil arbejde aktivt med etablering afuddannelsessamarbejde med internationale aktører.Desuden har vi en styrke på de mellemlange uddan-nelser, som giver mulighed for at sælge vores uddan-nelseskoncepter til udlandet.
Vejen til uddannelse skal være kortI Region Sjælland vil vi fastholde viden og kompeten-ce i alle dele af regionen. Det er vigtigt, at vores ungekan komme til og fra deres uddannelsessteder, ogsåselvom der er lang vej. Effektive kollektive transport-løsningerog udvikling af E-lærings uddannelsestil-bud er derfor vigtige indsatsområder for at sikre, atvores unge uddanner sig og bidrager til udvikling ogvæksti vores region.Danmark forsøger at markere sig som internatio-nalt laboratorium for udvikling af grønne og sundeløsninger. For os i Region Sjælland er der mulighederi at være først og hurtigst med de unikke og ny-
17
Region Sjælland som bindeledRegion Sjælland ligger centralt på landkortet, og vi handlerderefter. Vi arbejder for gode forbindelser til, fra og rundt iregionen. Vi lever i samspil med omverdenen – åbenhed,samarbejde og tværkulturelle kompetencer er regionale dyder.
og institutioner har de bedste muligheder for samar-bejde og udveksling på tværs af landegrænser. Voresmange aktører arbejder i en række internationaleRegion Sjælland ligger i midten af verden. Sådanvælger vi i hvert fald selv at se det. Realiteten er, at vii Region Sjælland ikke kun er noget i os selv – vi ernoget i samspil med andre. Vores hverdag er påvirketaf og forbundet med udviklingen i landene omkringos. Vi bliver mere og mere internationale og deneuropæiske vinkel har større og større betydning forvores hverdag. Vi rejser og flytter mere end tidligere.Det er nemmere og billigere at rejse til udlandet, ogden virtuelle verden giver mulighed for at handlemed Kina på bare få minutter. Samtidig med, atverden bliver mere åben og tilgængelig, bliver kon-kurrencen også større. Mange af vores udfordringerligner vores nære naboers. Ved at arbejde over græn-serne og lære af og om hinanden, kan vi skabe bedreog billigere løsninger i stedet for at gøre det hele selv.I Region Sjælland skal vi være en global orienteretregion ved at sikre, at virksomheder, organisationernetværk og alliancer, der gør det nemmere at søgeinternationale finansieringsmuligheder og indgå iprojekter, der kan styrke vores fælles livs- og vækst-vilkår.
Sproglige og kulturelle kompetencerskal styrkesDe europæiske og internationale samarbejdsrelatio-ner på tværs af grænser er vigtige byggesten for voresfremtidige position i den globale verden. Det giverbehov for en større grad af interkulturelle kompeten-cer. Vi skal derfor fortsat arbejde for at styrke kultu-relle og sproglige kompetencer, opbygge stærkenetværk og etablere givtige samarbejdsrelationermed vores naboer og med samarbejdspartnere fraandre dele af verden. Her kan kulturelt samarbejdefungere som døråbner for øget integration, inno-vation og velstand. Samtidig kan interkulturellebegivenheder og kulturturisme skabe værditilvækst iregionen.
18
Femern Bælt-forbindelsenåbner nye mulighederI 2020 vil vi helt bogstavelig have fået en direkteforbindelse mellem Tyskland og Region Sjælland.Det skal vi allerede nu forberede os på, så vi er klartil at udnytte den faste forbindelse til at øge vækstenog beskæftigelsen i regionen. Vi skal være klar tilselve byggeriet, som kan give nye arbejdspladser iregionen, men ikke mindst skal vi samarbejde om atudnytte de helt særlige muligheder forbindelsen gi-ver. Vi skal bygge på de styrker, vi allerede har indenfor transport og logistik. Det bliver lettere at kommeher til vores region som turist, det bliver attraktivt atbygge sin virksomhed tæt ved et godt bindeled mel-lem Nord- og Sydeuropa. Vi har en unik mulighedfor at bruge vores beliggenhed til at skabe udvikling– hvis vi vil, og hvis vi forstår at arbejde sammen.
lighed og vækst. Regionens placering som geografiskbindeled mellem Øst- og Vestdanmark samt til denkommende Femern Bælt-forbindelse øger behovetfor hurtige og mere direkte togforbindelser til ogfra Københavns Lufthavn, som med fordel kan haveforbindelse til regionens større byer.
International tilgængelighed skal styrkesEn væsentlig forudsætning for en mere internatio-nal orientering er en fortsat udvikling af RegionSjællands internationale tilgængelighed. Regionensinternationale tilgængelighed er tæt knyttet til Kø-benhavns Lufthavn og dens europæiske og interkon-tinentale flyforbindelser. Vi vil arbejde for at un-derstøtte og styrke Kastrup Lufthavns position sominternationalt transportknudepunkt. Vi skal brugepotentialet i havnene i regionen til at styrke tilgænge-
Samspil og samarbejde mednaboregionerneRegion Sjælland har en helt særegen placering somnabo til hovedstaden, og det skal vi udnytte til atskabe gode livs- og vækstvilkår. Vi skal forstå at bru-ge vores regionale styrker i et godt samspil med demange muligheder, der er i at være så tæt på hoved-staden. Region Hovedstaden og Sjælland udgør i daget sammenhængende østdansk arbejds-, pendlings-
19
og bosætningsområde. Vi er tæt forbundet i gensidigtog konstruktivt samspil. Vi vil arbejde for, at der eren bedre sammenhæng i den kollektive trafik og,at det bliver lettere at skifte mellem bus og tog. Viskal arbejde for, at der fra de større byer i regionener højst en times transporttid til København. Der ermange fra hovedstaden, som tilbringer deres fritidi deres sommerhus i regionen. De kommer, fordi vihar en ren og smuk natur med attraktive landskaberog kulturmiljøer. Vi er så heldige at have glæde afregionens mange smukke steder til dagligt – og delerdet med glæde med dem, der kommer som gæster ogturister.
Grøn transport i en grøn regionI Region Sjælland har lokale erhvervsorganisatio-ner, offentlige trafikselskaber, virksomheder, størrearbejdspladser og institutioner gode forudsætningerfor at udvikle effektive og intelligente transportløs-ninger. Løsninger, som knytter an til nationale ogeuropæiske målsætninger om grønnere transport oginnovative grænseflader mellem offentlige og privateinitiativer.I kraft af vores placering som bindeled mellemSkandinavien og det øvrige Europa samt mellem Øst-og Vestdanmark, vil vi fortsat fremme samarbejdetmellem vores naboer. Det vil vi blandt andet medudgangspunkt i effektive og miljøtilpassede trafik-forbindelser og infrastruktur, hvor vi kan skabe godtilgængelighed til oplevelses-, turisme- og vækstmil-jøer.
Velfungerende infrastrukturer afgørendeEn forudsætning for udvikling og vækst er også envelfungerende infrastruktur, der dels kan binde me-tropolerne og de mellemliggende områder sammen,og dels kan sikre høj tilgængelighed til de øvrigevækstcentre i Europa. Den kommende fasteforbindelse over Femern Bælt vil være med til atbygge bro til nye muligheder. Det gælder ikke kun,når forbindelsen er færdig, men også inden og underbyggeriet.
20
Vi har flere eksempler på, at region og kommuneri fællesskab kan opnå gode resultater. I publikationen»Sjælland Baner Vejen Frem – november 2011«er kommunerne og regionen enige om, at arbejde for:• Etablering af den Sjællandske Tværforbindelse • Ned-bringe rejsetiden fra regionen til København, byens omegn ogKastrup Lufthavn • Udvikling af Femern Bælt korridoren samtPå samme måde har vi alle muligheder for at skabespændende og attraktive miljøer for uddannelseog kompetenceudvikling i samarbejde med voresnaboer i Europa og med de nærliggende metropoler iudviklingskorridoren mellem Hamburg, København,Stockholm og Oslo. Det internationale samarbejdehar ingen fysiske grænser – vi skal styrke samarbej-det mellem virksomheder og borgere på tværs, bådei de nære grænseområder som Femern, Øresund ogØstersøen, men også i andre dele af verden.en ny løsning for jernbanen over Storstrømmen • Etablering affast forbindelse over Kattegat • Etablering af en ny ringforbin-delse udenom København mellem Helsingør og Køge• Opkobling på det europæiske højhastighedsnet for jernbaner.Regionens trafikplan er blevet til i et tæt samarbejde medkommunerne for at sikre et velfungerende og sammenhæn-gende kollektivt trafiktilbud til borgerne.Her har R-nettet givet halvtimes drift til de større byeri regionen. I publikationen »Strukturbillede 2030« forRegion Sjælland har de 17 kommuner, staten ogRegion Sjælland i fællesskab udviklet en vision forbæredygtig by- og infrastrukturudvikling, dergiver grundlag for en effektiv kollektivtrafikbetjening.
De regionale virksomhederer klar til global konkurrenceVores stærke samarbejdsrelationer med nære naboerskal medvirke til at udvikle og styrke vores positioni det globale samfund. Kommunikation, handel ogsamspil ved hjælp af informationsteknologi spilleren central rolle og stiller krav til, at vi konstant bliverdygtigere til at bruge og udvikle dette.Vores virksomheder, offentlige og private, skal væreattraktive samarbejdspartnere for parter fra bådeEuropa og resten af verden. Specialisering, kom-petenceudvikling og informationsteknologispiller en vigtig rolle for, om vi får suc-ces med det. Vi skal turde definere ogstøtte op om vores særlige, regio-nale styrkepositioner i den globaleøkonomi. Vi skal have en kvali-ficeret arbejdsstyrke, der passer
til et internationalt arbejdsmarked. Vi skal omsætteregional viden til nytænkning og vækst i virksomhe-derne og satse på de tværgående indsatser melleminnovation, grønne teknologier, uddannelse og infra-struktur. På den måde kan vi fremtidssikre RegionSjælland ikke bare i Danmark, men også i forhold tilde globale muligheder.
21
Samspil, samarbejde og sammenhængi den regionale udviklingRegion Sjælland bygger på de mange gode initiativer og arbejderfor at skabe sammenhængende vækst og udvikling.
Vi er ikke alene om at lægge strategi for fremtiden– vores naboer og samarbejdspartnere gør det også.Det er kun godt for vores fælles fremtidige udvikling,at ønsker og ambitioner er mangfoldige. Den regio-nale udviklingsstrategi skal beskrive den udvikling,vi ønsker for Region Sjælland som helhed. Indholdetskal sætte rammerne for initiativer og aktiviteter,som dels igangsættes af Regionsrådet alene og delsi samarbejde med en bred vifte af aktører. Vi læggervægt på samspillet og udviklingsmulighederne medbåde danske og udenlandske naboregioner, medkommuner og nationale myndigheder.
KommuneplanerKommunerne beskriver ønskerne til udviklingen afden enkelte kommune i kommuneplanstrategierneog kommuneplanerne. Det tætte samarbejde mellemkommunerne og regionen er afgørende for, at densamlede fremtidige udvikling lever op til de individu-elle ønsker og realisering af vores potentialer.
Samarbejde med kommunerneI 2010 vedtog kommuner og region »Strukturbillede2030 – Byudvikling og Infrastruktur i Region Sjæl-land« (kaldet Sjællandsprojektet). Strukturbillede2030 beskriver en vision for en levende og bæredyg-tig erhvervs- og byudvikling i Region Sjælland, ogindgår som en integreret del af den regionale udvik-lingsstrategi. Kommunerne og regionen har sammenudarbejdet den første danske regionale klimastrategi,og den er tænkt ind i den regionale udviklings-strategi. Kommunekontaktråd Sjælland og RegionSjælland arbejder i den fælles satsning »Kompeten-ceparat 2020« for at øge kompetenceniveauet på alleniveauer.
22
Regional erhvervsudviklingsstrategiDet samme gælder initiativerne i den regionaleerhvervsudviklingsstrategi, der er udarbejdet afVækstforum Sjælland. Erhvervsudviklingsstrategienudgør en del af grundlaget for den regionale udvik-lingsstrategi. Erhvervsudviklingsstrategien beskriveren række tiltag, som skal ses i tæt sammenhæng medden øvrige regionale udvikling. Dertil kommer, atregionen – ligesom kommunerne – udarbejderen Lokal Agenda 21-strategi med særlig fokus på,hvordan en bæredygtig udvikling kan fremmes iregionen.udnyttelse af menneskelige ressourcer«. Disse mål-sætninger indgår også i vores regionale strategi.
Samarbejde omkring Femern BæltDen faste forbindelse over Femern Bælt vil styrke ud-viklingen i Østersøregionen i korridoren Hamburg,København, Stockholm og Oslo. Her er STRING etcentralt politisk samarbejdsforum. Den regionale ud-viklingsstrategi inddrager derfor også de handlings-planer og strategier, der er enighed om i STRING og iFemern Bælt Komiteen.
Vækststrategi – Europa 2020EU’s vækststrategi Europa 2020 satser på tre sam-menhængende og gensidig forstærkende priorite-ter: intelligent vækst, bæredygtig vækst og inklusivvækst. Det er en vision, der er en aktiv del af denregionale udviklingsstrategi, for at vi kan skabe sam-menhængende indsatser på lokalt, regionalt, natio-nalt og europæisk niveau.
Samarbejde i ØresundsregionenDe nære samarbejdsrelationer på tværs af græn-serne er på samme måde en del af den regionaleudviklingsstrategi. I Øresunds regionale udviklings-strategi (ØRUS) tegner Øresundskomiteen et billedeaf Øresundsregionens udvikling frem mod 2020.Visionen for Øresundsregionen er, at »år 2020 skalØresundsregionen være Europas mest attraktive ogklimasmarte region takket være effektiv udnyttelse afintegrationen og den grænseregionale dynamik.«
Strategi for Østersø-makroregionenEU’s Østersøstrategi arbejder for, at Østersø-makro-regionen skal have et bæredygtigt miljø, være vel-stående, være tilgængelig, attraktiv og sikker. Regi-onsrådet har i den forbindelse valgt særlig at arbejdemed »begrænsning af og tilpasning til klimaforan-dringer« samt »fremme af iværksætteri, styrkelse afsmå og mellemstore virksomheder og øge effektiv
23
Handlfordenregi
spgin
n2012-2013la
Illustrationer: GehlTryk: Glumsø BogtrykkeriJanuar 2012
24
Kommunikation - 00753 - 4.000 - 01.12
Region SjællandAlléen 154180 SorøTelefon 70 15 50 00e-mail [email protected]www.regionsjaelland.dk
De
lonaeung
ss
trate
gi2012-2015
ret
ilnalebledegio
iikldv
501-22012