Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del Bilag 221
Offentligt
1096555_0001.png
1096555_0002.png
1096555_0003.png
1096555_0004.png
Jørn Holger ChristensenRønne, den 9. marts 2012
Til Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn
Vedr.: Styrkelse af danske erhvervsvirksomheders konkurrenceevne.Jeg er meget optaget af, vi får gang i væksten, gennem styrkelse af danske virksomhederskonkurrenceevne.Min baggrund er pensioneret (pt. efterlønner på sidste ½ år) bogholder/regnskabsassistenti mellemstor og mindre virksomheder.Jeg har oplevet, hvordan virksomhedsskatten trækker kapital ud af virksomhederne,kapital der kunne være brugt til konsolidering og ekspansion.Jeg har læst i dagspressen og hørt på TV-nyhederne, hvordan udenlandske multinationaleselskaber, via nogle sindrige øvelser undgår skattebetaling i Danmark. Hvilket er utroligtsvært at komme til livs. Spørgsmålet er også, om vi egentlig ønsker at komme det til livs,for vi risikerer jo disse virksomheder flytter ud af Danmark igen, med tab afarbejdspladser som resultat.Begge dele giver danske virksomheder sværere konkurrencevilkår end nødvendigt,dårligere økonomi og ringere soliditet, med risici for konkurser som allerede er set rundt ilandet.Hvis man afskaffede virksomhedsbeskatningen af producerende og eksporterende danskevirksomheder efter princippet, ”så længe pengene bliver i virksomhederne tilkonsolidering og eventuel ekspansion, så skal de virksomhedsbeskattes, men hvis ejerne –aktionærer, interessenter o.s.v. – trækker penge ud af virksomhederne, f.eks.: via fri bil,fri telefon, fri bolig eller lign. skal disse værdier/penge personligt beskattes.”Jeg er ikke tilhænger af, at finansvirksomheder fritages for en virksomhedsskat, men somsagt ”kun,” de producerende og eksporterende virksomheder, der så ville få mereincitament til at ekspandere, nye iværksættere til at etablere sig, måske flereudenlandske virksomheder til at flytte til Danmark og ikke mindst færre til at flytte ud afDanmark.Jeg er ved ikke, hvor mange skattekroner det vil koste, men jeg er overbevist om, det vilvære en god investering i det fremtidige danske velfærdssamfund. Det vil give det spark tilvæksten, som vi alle efterlyser.På forhånd tak fordi du tog dig tid til at læse min henvendelse.Venlig hilsenJørn Holger Christensen
Thorkildsvej 19, 3700 Rønne – Tlf.: 86 42 48 59 – E-mail:[email protected]
2
Kære Jørn Holger ChristensenTak for din mail til erhvervs- og vækstminister Ole Sohn.Jeg har tilladt mig at videresende den til Skatteministeriet i følge aftale med dem, da dinhenvendelse hører under deres ressort.Med venlig hilsenTina HerringsøSekretær for ministerenMinistersekretariatetSlotsholmsgade 10-121216 København KTlf. 33 92 33 50Direkte 33 92 45 59Mobil 29 62 40 46E-mail [email protected]Fra:Jørn Christensen [mailto:[email protected]]Sendt:21. marts 2012 10:15Til:'Rasmus Igum'Emne:SV: Svar: Styrkelse af virksomheders konkurrenceevne
Kære Rasmus Igum,Tusind tak for svaret.Det var ikke overraskende, for den tidligere regerings skatteminister svarede nogenlundedet samme.Men en ting må jeg kunne få et andet svar på. Begge skatteministre skriver nogen lundeden samme ordlyd (citat):”En skattefritagelse for disse selskaber vil medføre et tab af skatteindtægter på mangemia. kr.”(citat slut)Men ingen skriver, hvor mange mia. kroner vi her snakker om?På skat.dk har jeg læst mig til, at virksomhedsskatteindtægterne ligger et sted mellem 3->4 mia. kroner(citat frahttp://www.skm.dk/tal_statistik/provenuoversigter/545.html)Provenuet af de enkelte indkomstskatter i årene 2003 til 2012 er vist i tabel 1. Oversigtenbygger på skøn fra august 2011. Tallene i Tabel 1 er i ”Mia. kr.”
3
2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010* 2011* 2012*
Virksomhedsskat,netto5)Selskabsskat
1,4
1,8
2,8
3,8
2,3
1,0
0,8
-0,2
1,1
1,6
33,6 37,3
44,7 50,5 45,2
33,5 26,4 32,0 36,4 40,7
(citat fra Skats website slut)(citater fra min skrivelse til Ole Sohn, som videresendt til Thor Møger Pedersen)”Jeg har oplevet, hvordanvirksomhedsskattentrækker kapital ud af virksomhederne,kapital der kunne være brugt til konsolidering og ekspansion.””Hvis man afskaffedevirksomhedsbeskatningenaf producerende og eksporterende danskevirksomheder efter princippet, ”så længe pengene bliver i virksomhederne tilkonsolidering og eventuel ekspansion, så skal de virksomhedsbeskattes,men hvis ejerne –aktionærer, interessenter o.s.v. – trækker penge ud af virksomhederne, f.eks.: via fri bil,fri telefon, fri bolig eller lign. skal disse værdier/penge personligt beskattes.”Som det her ses, taler jeg om ophævelse af Virksomhedsskatten ikke Selskabsskatten, sådet vil jo ikke”medføre et tab af skatteindtægter på mange mia. kr.,”men et væsentligtbegrænset antal mia. kroner, der ville komme mangefold igen gennem en forbedretkonkurrenceevne, soliditet, likviditet, konsolidering og ekspansion i disse virksomheder.Man kunne jo så prøve at separere Selskabsskatten op, så man fik tallene for hele denfinansielle sektor separat og øvrige ikke-producerende virksomheder f.eks. Butikskæder,Stormagasiner o.lign. separat og muligvis andre brancher og grupperinger separat, så manhavde et tal for de producerende virksomheder og et tal for de eksporterendevirksomheder, så ville denne Selskabsskat sandsynligvis heller ikke”medføre et tab afskatteindtægter på mange mia. kr.,”som ikke ville komme mangefold igen gennem enforbedret konkurrenceevne, soliditet, likviditet, konsolidering og ekspansion i dissevirksomheder.Det hele drejer sig jo om nytænkning i stedet for fortsat at køre i de samme spor, der gangpå gang viser sig som nyttesløse lappeløsninger. Giv dog dette forslag en chance i stedetfor bare at sende en lidt ”standardiseret” svareskrivelse.Vi har fået et nyt Folketing og en ny og ung skatteminister med ambitioner om at gøre enforskel, det er i sig selv godt, her er så en mulig forgyldt løsning for virkelig at promoverenoget nyt i skattesammenhæng - skattedifferensiering, for der er jo ikke tale om at forærenogen noget, der er udelukkende tale om at ændre nogle ældgamle principper til nogetnyt, der kan være medvirkende til at ”kickstarte” den danske økonomi og vækst samt giveen masse arbejdspladser.
4
Jeg hører meget gerne fra skatteministeren, skatteudvalgets medlemmer samt hvem derellers ønsker at kommentere det.
Venlig hilsen
Jørn Holger ChristensenThorkildsvej 193700 RønneTlf. 86424859 - e-mail: [email protected]Denne mail er scannet af Norton Internet Security og indeholder ingen vira.