Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
ERU Alm.del Bilag 178
Offentligt
1081324_0001.png
1081324_0002.png
STRUKTURFONDSMIDLER- En vigtig brik for erhvervsudviklingenEU’s strukturfonde spiller en helt afgørende rolle i den regionale erhvervsudvikling ikke mindst i tider præget afglobale udfordringer og øgede krav til fornyelse og omstilling. Strukturfondene er en helt uundværlig finansiel res-source, der gør det muligt at tænke langsigtet og satse på fremtiden til gavn for erhvervslivet, regionen og hele landet.
Vækstforum erer en af hjørnestene iiden regionale udmønt-Vækstforumen af hjørnestene den regionale udmønt-ning af EU’sEU’s strukturfonde. Her samles erhvervslivet,ning afstrukturfonde. Her samles erhvervslivet,viden- og uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedetsviden- og uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedetsparter ogog offentlige myndigheder i et stærkt partnerskab.parteroffentlige myndigheder et stærkt partnerskab.Blandt Vækstforums vigtigste opgaver er at lægge strategiBlandt Vækstforums vigtigste opgaver er at lægge stra-for den nordjyske erhvervsudvikling og iværksætte økono-tegi for den nordjyske erhvervsudvikling og iværksættemiske investeringer, der sikrer vækst og udvikling.økonomiske investeringer, der sikrer vækst og udvikling.Det nordjyske Vækstforum har i årene 2007-2013 forvaltet 430 mio.kr. regionale udviklingsmidler og haft indstillingsret til vedr. 840 mio.kr. fra strukturfondene – i alt ca. 1,3 mia. kr. Midlerne er med til at til-trække betydelig finansiering fra bl.a. kommunale og statslige partneresamt ikke mindst fra de mange virksomheder, der griber muligheden ogdeltager i de igangsatte udviklingsprojekter.Der er med andre ord tale om et helt afgørende væksttilskud for er-hvervslivet i Nordjylland. Med afsæt i strukturfondsmidlerne er det mu-ligt at investere massivt og langsigtet i de særlige nordjyske styrkeposi-tioner, som på sigt skal sikre fremgang til hele regionen.Det gælder bl.a. inden for iværksætteri, hvor Nordjylland har en stor ogbred underskov af små virksomheder, som er et vigtigt aktiv, når måleter øget vækst og beskæftigelse.I de mere etablerede dele af det nordjyske erhvervsliv har strukturfonde-ne også spillet en vigtig rolle. Via det regionale vækstforum er der såle-des investeret massivt i udviklingsprogrammer for små og mellemstorevirksomheder, som Nordjylland er så rig på. Investeringerne har bidra-get til omstilling fra traditionel industri til ændrede markedsvilkår bl.a.med fokus på innovation og ny teknologi, kompetenceudvikling samtrådgivning, der kan hjælpe virksomhederne ud på det globale marked.
Mange nye arbejdspladserVed hjælp af en målrettet indsats i flere årtier er Nordjylland kommetvæk fra den traditionelle afhængighed af nogle af de gamle industrier oghar i stedet sat fokus på IT og telekommunikation og andre brancher,som gør, at høj arbejdsløshed ikke klæber til landsdelen som tidligere.Private investorer og universitetet har leveret arbejdskraft og forskning,mens strukturfondsmidlerne har bragt aktørerne sammen om udviklingog nye initiativer.Opgørelser viser, at de virksomheder, som har gjort brug af tilbuddene,har oplevet både større vækst i beskæftigelsen og vist bedre evne til atoverleve på markedet end virksomheder, som har fravalgt tilbuddet. Påden baggrund er der skabt næsten 10.000 nye arbejdspladser i Nordjyl-land.
Strukturfondsmidler også vigtige i fremtidenNetop nu foregår der forhandlinger om de fremtidige strukturfonds-midler – det kommende program for år 2014 - 2020. I den forbindelseer de nordjyske kommuner og Region Nordjylland bekymret over Rege-ringens ønske om at reducere budgettet til EU’s samhørighedspolitik ihåb om at opnå rabat på Danmarks bidrag til fællesskaberne.Strukturfondsmidlerne er meget vigtige for hele den erhvervsmæssigeudvikling og fornyelse i Nordjylland. Opnår Nordjylland ikke EU-mid-lerne, må der vinkes farvel til ca. 2/3 af de initiativer, der gennemføres,med mindre staten kompenserer for beløbene.
YderområderneDet er med tilfredshed noteret, at Regeringen i regeringsgrundlaget op-fordrer til fortsat fokus på yderområderne. For Vækstforum Nordjyl-land har i 2011 haft et helt særligt fokus på disse områder med mangeinvesteringer i bl.a. vedvarende energi og turisme. Status er, at ca. 60%af alle midler kommer yderområderne til gavn.

NORDJYSKE INVESTERINGER I YDEROMRÅDERNE

I forbindelse med strukturreformen og godkendelsen af de nuværende strukturfondsprogrammer blev detbesluttet på landsplan, at 35% af strukturfondsmidlerne skal komme yderområderne til gavn. Det tilsvarendemåltal for Nordjylland er 63%. Det er et ambitiøst mål, som Nordjylland med 61% er tæt ved at indfri.Det er Vækstforum Nordjyllands målsætning, at Nordjylland skal udvik-le sig balanceret, og Vækstforum har derfor besluttet at gøre en særligindsats for at styrke yderområderne. Det har betydet iværksættelse afmange projekter.I forbindelse med fordelingen af EU-struktur fondsmidler 2007-2013 eryderområderne afgrænset til de kommuner, der opfylder følgende kri-terier:Lav erhvervsindkomst. Kommunens erhvervsindkomst pr. indbyg-ger er under 90% af landsgennemsnittet (gennemsnit for 2001-2003)Svag befolkningsudvikling. Kommunen har oplevet et fald i befolk-ningstallet eller under halv så stærk tilvækst som landsgennemsnit-tet i perioden 2000-2005I Nordjylland er der 6 kommuner, som opfylder disse kriterier. Det erHjørring, Brønderslev, Frederikshavn, Morsø, Vesthimmerland og Læsøkommuner. Hertil kommer overgangsområderne. Det er Mål 2-kommu-ner fra den tidligere strukturfondsperiode 2000-2006 som var omfattetaf den regionale vækststrategi fra 2003, men som ikke er omfattet afden nye yderområdedefinition.
Projekt FlexVidProjekt FlexVid har til formål at sikre det bredest mulige udbud af vide-regående uddannelser i hele Nordjylland. Der udvikles fleksible og IT-baserede uddannelsesformer på erhvervsakademi- og bacheloruddan-nelser, som gør det muligt at tilbyde videreuddannelse i yderområder nepå trods af stor variation i antallet af studerende. Målet er at gøre detattraktivt for unge studerende at blive boende i regionens mindre byer.De unge kan i højere grad studere i nærområdet til dagligt og nøjes medat transportere sig til de større uddannelsessteder, når der eksempelvisafholdes praktiske workshops og eksamen. Projektet løber fra 2011 til2014 med et budget på ca. 19. mio. kr., hvoraf 50%, svarende til 9,5mio. kr., kommer fra Socialfondens prioritet 1.
Grøn VækstProjektet Grøn Vækst er et rammeprogram under Ministeriet for Er-hverv og Fødevarer. Midlerne kan søges til udviklingsprojekter inden forfødevarer og bæredygtigt landbrug, grønne oplevelser i turismen og kul-turen samt energi, natur og miljø. Projektet løber fra 2011 til udgangenaf 2013. Nordjylland har opnået 77 mio. kr. i medfinansiering fra EU,heraf medfinansiere Vækstforum 25 mio. kr. fra de regionale udviklings-midler. Kommunerne yder den øvrige finansiering på ca. 52 mio. kr.
”NT, til for dig”Projektet har til formål at udvikle et nyt efter- og videreuddannelsesfor-løb til ledige buschauffører. Projektet gennemføres i hele Nordjyllanddog med særlig fokus på yderområderne. Økonomisk har Vækstforumindstillet 5,8 mio. kr. i støtte over de kommende 2½ år.
Danish Wave EnergyFormålet med initiativet er at etablere test- og demonstrationsfacili-teter til bølgekraftvirksomheder i Thisted Kommune. Vækstforum harbevilget 25 mio. kr. i medfinansiering som en kombination af struktur-fondsmidler og regionale udviklingsmidler.
Andre projekterForuden disse særlige initiativer skal de fire store projekter til fremme
Eksempler på projekter i yderområderneYderlig Vækst – rammeprogramYderligere Vækst har til formål at skabe vækst og udvikling gennem ar-bejde med strategi og kompetenceudvikling. Målgruppen er små ogmellemstore virk somheder i Nordjyllands yderområder. Virksomhe-derne vil som led i projektet få tilbudt støtte til strategisk rådgivning,kompetenceløft og tilknytning af højtuddannet arbejdskraft. Projektethar et samlet budget på ca. 86 mio. kr., heraf kommer 43 mio. fra EU’sstrukturfonde og fra de regionale udviklingsmidler.
af turismen; produktudvikling, klyngeorganisation, markedsføring ogkompetenceudvikling særligt nævnes. Alle fire initiativer gennemføresi hele regionen; dog vil yderområderne forholdsmæssigt modtage enstørre del af midlerne. Økonomisk har Vækstforum reserveret i alt 22,6mio. kr. i støtte til år 2012 og 2013 på ny som en kombination af struk-turfondsmidler og regional udvikling.
Vækstforum Nordjyllands arbejde kan følges påwww.Vaekstforum.rn.dk