By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del Bilag 98
Offentligt
1120704_0001.png
1120704_0002.png
1120704_0003.png
1120704_0004.png
1120704_0005.png
NOTATDato: 16. maj 2012Kontor: Almene BoligerSagsnr.: 2012-465465Sagsbehandler: Forsøgsgruppen
Udmelding af temaer for forsøgs og udviklingsprojekter i den almeneforsøgs-boligsektor 2012Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter modtager nu ansøgninger om tildeling af forsøgsforsøgs-og udviklingsmidler efter lov om almene boliger m.v. § 144, stk. 3.Ansøgningsfristen er fredag den 24. august 2012Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter kan med almenboliglovens forsøgsbestemmelseyde tilskud til projekter, som medvirker til at udvikleudvikledet almene byggeri.Der er i perioden 2010-2013 afsat 10 mio. kr. årligt til igangsættelse, evaluering og formidling2013af forsøg i den almene boligsektor – både i nybyggeriet og det eksisterende byggeri. En delaf midlerne fordeles efter en ansøgningsrunde, der sigter mod forsøgs ogforsøgs-udviklingstemaerne for 2012..Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter forventer i år på baggrund af denne udmelding afentertemaer at give tilskud i størrelsesordenen 400.000 kr. – 1.000.000 kr.til 5 projekter.5-8Derudover har Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter løbende mulighed for at støtte ogigangsætte relevante forsøgsprforsøgsprojekter.Formålet med forsøgs- og udviklingsmidlerne er at skabe og udbrede ny viden indenfor detalmene byggeri og den almene sektor, så det også i fremtiden kan sikres, at almene boligerudgør et attraktivt og konkurrencedygtigt tilbud på boligmarkedetboligmarkedet.Midlerne skal bruges til at igangsætte projekter, der kan bidrage til den almene boligsektorsløbende udvikling og tilpasning til de udfordringer og forandringer, som de almeneboligområder og boligmarkedet generelt står overfor.Forsøgsprojekterne skal skabe væsentlige og nye resultater, være nytænkende og bidrage tilkalat udvikle nye arbejdsmetoder og løsningsmodeller for hele sektoren. Resultaterne af de
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
støttede projekter skal således kunne bruges af andre aktører i den almene sektor.Forsøgene skal med andre ord være generaliserbare og stilles til rådighed for offentligheden.I 2012 prioriterer Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter fortrinsvis at støtte projekterindenfor 3 temaer:1. Klimatilpasning2. Innovative metoder til at billiggøre driften af almene boliger3. Ustøttede energirenoveringer med beboergaranti (ESCO)Temaerne er uddybet nedenfor.Tema 1: KlimatilpasningBoliger og bygninger er generelt sårbare over for ændringer i klimaet, fx kraftigere skybrudog storme. Klimaændringer kan medføre skader på bygninger, vandindtrængning, dårligereindeklima samt kortere levetid af bygningskonstruktioner. Effekterne kan strække sig helt fratab af liv over forringet sundhedstilstand og udgifter til udbedring efter vand- og stormskadertil øgede driftsomkostninger eller tab af værdi.Der er behov for at øge opmærksomheden på klimatilpasningsarbejder i boligsektoren,herunder ikke mindst at få kortlagt behovet for klimatilpasning og få udarbejdetklimahandlingsplaner som led i drift- og vedligeholdelsesplanlægningen. Det må antages, atklimatilpasningen kan kræve betydelige investeringer på længere sigt, og at det derfor kanvære hensigtsmæssigt at sammentænke klimatilpasningstiltag med andrerenoveringsinvesteringer, herunder investeringer i energibesparende foranstaltninger.Temaet åbner for projekter, der i form af problembeskrivelser med tilhørendeløsningsscenarier tager højde for de nævnte problematikker. Temaet er som udgangspunktrettet mod det eksisterende byggeri.Tema 2: Innovative metoder til at billiggøre driften af almene boligerI almene boliger slår lavere driftsudgifter alt andet lige direkte igennem i laverehusleje.Kapitaludgifterne i det eksisterende almene byggeri ligger som udgangspunkt fast, ogmulighederne for at reducere huslejen knytter sig derfor til en effektivisering af driften, der fxindeholder boligafdelingernes udgifter til renhold, almindelig vedligeholdelse ogadministration. Billiggørelse af driften kan potentielt forbedre mange menneskers økonomi ogmindske det offentliges udgifter til boligstøtte.På driftsområdet har en række tiltag i de senere år bidraget til at styrke såvelanalysegrundlaget som udvalget af redskaber til styrkelse af effektivitet ogomkostningsbevidsthed i den almene sektor. Landsbyggefonden har gennemført flereanalyser af administrationsudgifter, renholdelsesudgifter, planlagt vedligeholdelse ogøkonomistyring samt udviklet systemer og anvisninger til benchmarking. Hertil kan ogsåanvendes den regnskabsstatistik, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter offentliggør.
2af5Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Temaet åbner for nye projekter, der på innovativ vis sigter modatudviklemetoder til konkretedriftsbesparelser i eksisterende alment byggeri og dermed indebærer mulighed for laverehusleje.Tema 3: Ustøttede energirenoveringer med beboergaranti (ESCO)Energirenovering med garanti - ESCO-almen - har endnu ikke vundet fodfæste i den almeneboligsektor. Heroverfor står, at omkring 20 kommuner har indgået ESCO-kontrakter. En afårsagerne kan være de forskellige beslutningsprocedurer, der er for henholdsvis almene ogkommunale bygningssegmenter. Dette er belyst i AlmenNets rapport ”Energirenovering ogESCO i den almene sektor” fra 2011, hvor der vurderes at være visse begrænsninger foranvendelsen af ESCO i det almene byggeri. På den anden side er der ingen tvivl om, at engaranti for planlagte energibesparelser overfor beboerne vil øge interessen for at godkendeenergirenoveringsprojekter.Temaet åbner for forslag til energirenoveringer, der omfatter et større antal boliger, gernefordelt på flere afdelinger med henblik på realisering som et ESCO-projekt.Energirenoveringerne skal gennemføres som projekter, der ikke er støttet afLandsbyggefonden, men hvor beboernes betaling er omfattet af garanti fra ESCO-leverandøren.Renoveringsprojektet skal omfatte en ESCO-model. Projektet skal bl.a. inddrage og sættefokus på finansieringsdelen af projektet (det er ikke en forudsætning, at finansieringentilvejebringes af ESCO-leverandøren), på ESCO-leverandørens garanti for beboernesbetaling/’gevinst’, på de beboerdemokratiskeimplikationer ved beslutning om brug af enESCO-model samt på de udbudsmæssige forhold.
AnsøgningAnsøgningsproceduren er den samme for alle temaer. Ansøgning med projektbeskrivelseskal indsendes på ministeriets ansøgningsskema [link indsættes]Ansøgningen skal indeholde en beskrivelse af projektets grundidé, formål og målsætningersamt anvendeligheden af projektresultaterne for den almene sektor. Desuden skal der iansøgningen være en beskrivelse af centrale aktiviteter, tidsplan og et specificeret budgetsamt en oversigt over projektteamets faglige ekspertise.Hvad kan der gives støtte til?Der kan gives støtte til igangsættelse, evaluering og formidling af forsøg, herunderindsamling af data, udviklings- og innovationsprojekter, oplysning og vejledning samtregistrering, forskning og evaluering m.v. vedrørende det tilladte forsøg og samspillet meddet øvrige boligmarked. Se evt. bemærkningerne til lovforslag nr. L 208 fra samling 2008-09på Folketingets hjemmesidewww.ft.dk.Der gives kun støtte til selve forsøgsdelen i forbindelse med projekterne og ikke til øvrigeanlægsudgifter. Der kan ikke gives støtte til gennemførelse af praktiske byggeprojekter ellerproduktudvikling, som en given producent umiddelbart kan udnytte kommercielt. Der givesheller ikke støtte til projekter eller drift af projekter, der allerede er igangsat, eksisterendeaktiviteter eller lønudgifter til kommunalt ansatte.
3af5Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Projektforslagene og mulige løsninger skal tage udgangspunkt i og kunne anvendes indenforrammerne af almenboligloven. Opmærksomheden henledes dog på, at almenboliglovens §144, stk. 1, giver mulighed for – i særlige tilfælde – at lovens bestemmelser kan fraviges.Ansøgninger om forsøg vil derfor kunne omfatte både § 144, stk. 1 og stk. 3.Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter giver maksimalt et tilskud på 1.000.000 kr. til hvertenkelt projekt. Projekter, der budgetterer med et større tilskud, vil ikke komme i betragtning.UdvælgelseskriterierVed udvælgelsen af projekter lægger Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter vægt på:
at projekterne er fremsynede og nytænkende i forhold til udviklingen af den almenesektorat projekterne er relevante og brugbare for tilrettelæggelse og gennemførelse afforbedringer og moderniseringer i den almene sektorat projekterne har generel nytteværdi, og at resultaterne er generaliserbare og kanstilles til rådighed for offentlighedenat projekterne ud fra en helhedsbetragtning viser den billigste løsningsmodel pårelevante problemstillinger og udfordringerat projekternes tidsperspektiv er fastlagt, så resultaterne kan præsenteres indenudgangen af 2014.
Ansøgningsfrist og ansøgningsskemaAnsøgningsfristen er fredag den 24. august 2012.Det udfyldte ansøgningsskema sendes med e-post til Kontoret for Almene Boliger, Ministerietfor By, Bolig og [email protected]Skriv ”Ansøgning til forsøgs- og udviklingsmidler” i emnefeltet.Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters svarEfter ansøgningsfristen bliver alle indkomne ansøgningeransøgningerne forventes at kunne foreligge primo december.
gennemgået.
Svar
Tildeling af forsøgsmidler beror på en konkret vurdering af de indkomne ansøgninger,og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter er ikke forpligtet til at give tilskud tilprojekter indenfor alle de opstillede temaer.Igangværende projekter støttet efter almenboligloven og byfornyelseslovenDet forudsættes, at ansøgere orienterer sig i nuværende og hidtidige indsatser ogforsøgsprojekter for at undgå overlap og for at sikre, at nye projekter bedst muligt supplererigangværende indsatser. Udover puljen til forsøg og udvikling i den almene sektor erbyfornyelseslovens forsøgs- og udviklingsmidler af særlig relevans. Læs mere omministeriets puljer herPuljer | Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.
4af5Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Derudover kan der på hjemmesiderne for fx Landsbyggefonden, AlmenNet og Realdaniafindes eksempler på forsøgs- og udviklingsprojekter med relation til den almene boligsektor.
5af5Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk