By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del Bilag 9
Offentligt
1034810_0001.png
1034810_0002.png
1034810_0003.png
1034810_0004.png
1034810_0005.png
1034810_0006.png
1034810_0007.png
1034810_0008.png
1034810_0009.png
1034810_0010.png
1034810_0011.png
1034810_0012.png
Resumé af Boligudvalgets studietur tilSchweiz og Sydtyskland 14. -16. juni 2011.
1
Indhold:Formål med studierejsenHovedindtryk fra studierejsenNoter fra de enkelte programpunkterBilag I: Deltagerliste, program og rejseregnskab
2
Formålet med studierejsenBoligudvalget foretog 14.-16. juni 2011, sammen med medlemmer fra Det Energipolitiske Udvalg, enstudierejse til Schweiz og Sydtyskland. Formålet med studierejsen var, at udvalgsmedlemmerne fra de toudvalg fik lejlighed til at besigtige såvel energirenoverede boligområder, enkelte beboelsesejendomme ogerhvervsejendomme samt forskellige arkitekttegnede plusenergi-huse. I forbindelse med studierejsen harudvalgsmedlemmerne sammen med lokale beslutningstagere og førende eksperter på området haft riglejlighed til at drøfte energi- og boligpolitik, herunder bl.a. hvordan man i Schweiz og Sydtyskland harfremmet lavenergibyggeri, energirenoveringer samt understøttet markedet for vedvarende energikilder.
Hovedindtryk fra studierejsenHovedindtrykkene fra studierejsen er, at man i Schweiz og Sydtyskland er langt fremme med udvikling ogproduktion af tekniske løsninger indenfor vedvarende energi, men også med boligpolitiske projekter og andretiltag, der understøtter en udvikling hen mod energibesparende byggeri og bygningsrenovering. Blandt devæsentligste årsager til at man i Schweiz og Sydtyskland er langt fremme er:Stor politisk vilje i befolkningen såvel som blandt beslutningstagerne til at tage de initiativer, der skaltil for at fremme et marked for vedvarende og energieffektive løsninger, herunder at investere debetydelige økonomiske ressourcer, der kræves.Accept af høje forbrugerfinansierede tilskud til produktion af en kilowatt time fra vedvarendeenergikilde.Tilskud til opsætning af fx solcelleanlæg på såvel beboelsesejendomme som erhvervsejendomme,herunder landbrugsbygninger.Betydelige fradrag og tilskudsmuligheder i forbindelse med energirigtige bygge- ogrenoveringsprojekter.Fuld og let adgang til at levere sin solenergi til elnettet (nettomålingsordninger).Den schweiziske regering har lige som den tyske truffet beslutning om at udfase atomkraft somenergikilde.Udvikling af såkaldte ’plusenergi og passivhuse’, der opføres som både én-families-huse og heleboligkvarterer. Der er en betydelig tradition for at arkitekt- og ingeniørfagene i Schweiz ogSydtyskland har stort fokus på udvikling af energirigtige og bæredygtige løsninger.
Et hovedindtryk er desuden, at et fokuspunkt for europæisk energiforsyning i de kommende år vil væreudbygning og modernisering af elnettet. Det vil blive en af de afgørende faktorer i forhold til at nå deambitiøse mål om at styrke og på sigt overgå til de vedvarende energikilder. Da sol og vind ikke erkonstante, men varierende energikilder (døgn- og årstidsudsving i intensitet), kræves foruden ny lagrings- ogtilslutningsteknik muligheden for billigt at transportere store mængder strøm rundt i det europæiske el-net.
3
Noter fra de enkelte programpunkter:Tirsdag den 14. juni 2011:Turens indledende møde, en arbejdsfrokost i Basel, blev aflyst pga. delegationen var knap 5 timer forsinketved ankomst til Zürich Lufthavn og efterfølgende tilsvarende forsinket i ankomsten til Basel, hvor den førstedags møder og besigtigelse var henlagt. Det aflyste mødeprogram bestod af oplæg ved Dr. Daniel Schnellerfra Basels kantonale bygningsfredningsmyndighed og Conradin Rasi fra ”Bundesamt für Energie”, dvs. detschweiziske energiministerium.Møde om Basel kantonens energi- og boligpolitik:Delegationen mødtes med Basel-Kantonsråd Aeneas Wanner ogMarcus Diacon, der er leder afenergiafdelingen i Basels ”Amt für Umwelt und Energie”.Mødet foregik i miljø- ogenergiforvaltningens lokaler. Hr. Wanner er ud over at være Kantonsråd i Basel også direktør forEnergieZukunft Schweizog medlem af bestyrelsen forIndustrielle Werke Basel (IWB),dvs. de kommunale værker.Mødet blev afholdt med henblik på at give delegationen et overblik over elementerne i Basels ambitiøseenergi- og boligpolitik.Basel har siden 1970’erne været førende i Schweiz indenfor vedvarende energi. Især indenfor solenergi harman en førerposition. Der har siden 70’erne været stor modstand i Basel mod A-kraft og der har derfor aldrigværet A-kraftværker i kantonen, i modsætning til nabokantonen, Aargau, der har den største koncentration afA-kraft i Schweiz og som med dels A-kraften og dels sin omfattende udnyttelse af vandkraft, leverer en 1/3 afden schweiziske strømforsyning.Den schweiziske regering har for nylig taget de første skridt til udfasning af A-kraft, hvilket har betydet, atBasels energipolitik er blevet genstand for øget bevågenhed i schweizisk politik og samfundsdebat.Målsætningerne med Basels energipolitik er treleddet:at spare på energien (reduktion i energiforbruget)at udnytte de forskellige energikilder mest effektivt samlet setat fremme vedvarende energiproduktion, herunder understøttelse af markedet for produktion afvedvarende energi.
Midlerne til at opnå energimålsætningerne er dels at indføre nye formelle krav om energirigtige løsninger forbl.a. renoverings- og byggesektoren og dels tildeling af tilskud til producenter af vedvarende energi. Dergives også tilskud og fradrag til energirigtige byggerier og renoveringsprojekter.En af de afgørende faktorer for at der skabes resultater har været, at borgerne og beslutningstagerne i Baseler villige til at kanaliserer betydelige investeringer over i energirigtige løsninger, primært via relativt højeforbrugspriser. Hvor der i Danmark er et tilskud på ca. 25 øre pr. KWt er det i Basel væsentligt højere,svarende til mindst et par kroner pr. KWt. Tanken er, at tilskuddene til levering af KWt fra vedvarendeenergikilder skal reduceres i takt med, at markedet for vedvarende energi bliver mere konkurrencedygtigtifht. andre energikilder. Den samme gradvise nedtrapning af støtten ligger også i de ordninger på bygge- ogboligområdet, der sikrer fradrag for energibesparelsestiltag og tilskud til energirenoveringer.Resultaterne i Basel er relativt markante:• Strømforbruget i Basel er lavere end i resten af Schweiz• Der er i 2010 sket en reduktion på 1,1 % af strømforbruget i Basel, mens resten af landet har hævetsit med 4 % i samme periode.• CO2 udledningen er i Kanton Basel under gennemsnittet i Schweiz.
4
Basel er den eneste kanton, der opfylder de internationale reduktionsmålsætninger for CO2-emissioner (10 % siden1990).
Besigtigelse af Gundeldinger Feld, Basel.Efter mødet med miljø- og energimyndighederne i Basel foretog delegationen en besigtigelse af detbæredygtige, omdannede fabriksområde i Basel, Gundeldinger Feld. Delegationen fik en rundvisning vedarkitekt Tina Ekener.I 2001 blev området Gundeldinger Feld (12.700 m2) omdannet fra fabriks- og industriområde til etmultifunktionelt kvarter med bl.a. børnehave, skole, bibliotek, aktivitets- og kulturhus, cafeer, restauranter,bryghus mv. Alt sammen blev etableret i rammerne af områdets gamle fabriksbygninger, industriveje og medgenanvendelse af områdets eksisterende materialer og bygningskonstruktioner. I Basel-bydelenGundeldinger, hvori det omdannede område Gundeldinger Feld ligger, bor ca. 18.000 mennesker og ca.14.000 arbejder i bydelen, der har en indvandre- og ungeandel, der ligger over det schweiziske gennemsnit.Projektet blev igangsat i et samarbejde mellem det schweiziske energiministerium (BFE) og ministeriet forplanlægning og udvikling (ARE). Projektet er ét ud af i alt fire, hvoraf de øvrige har fundet sted i Lausanne,Luzern og Zürich.Omdannelsesprojektet i Gundeldinger Feld har vundet en række priser for sit bæredygtige og særdelesvelbesøgte resultat. Der er således i dag en stor tilstrømning til områdets aktivitetshuse, gadeliv, cafeer ogrestauranter mv, som alt sammen er blevet til ved et kreativt og bæredygtigt genbrug af det nedslidtetidligere industriområde.Efter besigtigelsen af Gundeldinger Feld kørte delegationen til Baden (Kanton Aargau), hvor hotelopholdet iforbindelse med studierejsen var henlagt. I forbindelse med en fælles middag i Baden samme aften gavDanmarks ambassadør i Schweiz, Hans Klingenberg, en briefing om Schweiz og landets politiske ogøkonomiske situation. Ambassadøren og dennes assistent, Caroline Nielsen, fulgte i øvrigt delegationen tilmøder og besigtigelser i forbindelse med hele studierejsen.
Onsdag den 15. juni 2011:Solarsiedlung i Freiburg, Baden-Württemberg, Tyskland.Delegationen besøgte i Freiburg (i den sydtyske delstat Baden-Württemberg) boligområdet Solarsiedlung ibydelen Vauban. Boligområdet Solarsiedlung, som er tegnet af den tyske arkitekt Rolf Disch, består afsåkaldte plusenergi-huse, dvs. boliger der via primært solenergi producerer mere energi, end de bruger iløbet af et år. Som led i besigtigelsen af Solarsiedlung fik delegationen mulighed for at besigtige protomodel-huset,Der Heliotrop,der er Rolf Dischs private hjem. Heliotropen er et ca. 200 m2 én-families hus i treetager, der dels er udstyret med solceller og dels udnytter solen optimalt ved at have en drejefunktion, der iløbet af et døgn drejer huset 400 grader. Endvidere har huset en række andre bæredygtighedsløsninger,idet huset fx har komposteringskloset og bl.a. derfor ikke har kloakering.Boligområdet Solarsiedlung består af fleretages byhuse og enkelte erhvervsejendomme. Der er 59 hjemfordelt på 11.000 beboelses m2. Byhusenes areal varierer mellem 75 og 162 m2 med et samlet grundarealpå 7.850 m2. De er som nævnt alle plusenergi-huse, hvor de indtægter der er fra overskudsenergi overgårde ekstraudgifter, der er forbundet med investeringen i husets energiløsninger og energirigtige materialer iforbindelse med etablering og drift af huset.
5
Rolf Disch har i forlængelse af sin succes med Solarsiedlung i bydelen Vauban opført andre plusenergi ogpassivhuse rundt om i Tyskland og har i dag en betydelig ordrebeholdning, herunder en ordre på at tegne ettilsvarende boligområde i Kristiansand i Norge.Møde med solenergiekspertenUrs Muntwyleri Baden, Aargau, Schweiz.Efter opholdet i Sydtyskland vendte delegationen tilbage til Schweiz og mødtes sidst på eftermiddagen iBaden med professor Urs Muntwyler fra Faghøjskolen Burgdorf. Hr. Muntwyler er desuden medlem afbestyrelsen for Solarcenter Muntwyler og rådgiver for det nationale schweiziske parlament ienergispørgsmål, herunder udnyttelsen af solenergi.Hr. Muntwyler talte om energieffektivitet og energimobilitet, herunder især om integrationen af solenergi i el-nettet og derigennem en styrkelse af markedet for solenergi og effektiv udnyttelse af produktionen fra desamlede energikilder i Schweiz og Europa som helhed.Hr. Muntwyler redegjorde bl.a. for, at prisen på en sol-energiproduceret KWt er betydeligt lavere i Sydeuropaend i Mellem- og Centraleuropa, mens den er dyrest i Skandinavien. I 2010 kostede den ifølge Muntwylernæsten 0,5 euro i Skandinavien, mens den kun kostede 0,2 euro i Sydeuropa. Beregninger viser dog, atsolenergimarkedets og elnettets udvikling kan sænke prisen for alle dele af Europa, dog uden prisenudlignes helt mellem syd og nord. I 2030 vil prisen på en produceret KWt ifølge Hr. Muntwyler i Sydeuropakunne komme ned på 0,1 euro, mens den i nord kan blive så lav som 0,3 euro pr. KWt.Endelig redegjorde Hr. Muntwyler for betydningen af et udbygget europæisk elnet med avanceredetilslutnings- og distributionsmuligheder. Da sol og vind ikke er konstante energikilder, men varierende (døgn-og årsudsving i intensiteten samt i geografiske forekomster) kræves der foruden ny lagringsteknik ogincitamentsordninger muligheden for at transportere store mængder strøm rundt i det europæiske el-netbilligt og effektivt. Schweiz producerer fx klart mest solenergi om sommeren og mindre om vinteren.Danmark producere omvendt mere vindenergi i vinterhalvåret end i sommerhalvåret. Det eksemplificererbehovet for at de forskellige dele af Europa kan understøtte hinanden gensidigt i at nå energispare- og CO2-emmissionsmålene. De varierende kilder i forhold til et døgn (fx sol og vind) kan også suppleres med fxbiomasse, træflis, vandkraft mv., så der ikke kommer tidspunkter på døgnet eller på året med mangel påenergi.Nye muligheder for distribution af solenergi på el-nettet i Danmark ser imidlertid allerede ud til at havebidraget til, at også den danske solenergiproduktion er stigende. Danmark har med sin nuværende ordningpå området overtaget en del af den tyske nettomålingsordning, som gør solcellerne mere værd for enhusejer. Nettomålingsordningen betyder i praksis, at strømmen, som man producerer, er lige så meget værdsom almindelig strøm fra stikkontakten, dvs. godt 2 kr. per KWt. Prisen for husejeren for at etablere anlæggeter faldet, og værdien af strømmen er steget. Og det får stadig flere husejere til at investere i solceller.Politiken gennemgik den 13. august 2011 status for solenergianlæg i Danmark og konklusionen er, at der førjuli 2010 næsten ingen solcelleanlæg var i Danmark, men at der i august 2011 er registreret 800 hosEnerginet.dk, hvor alle nye anlæg skal tilmeldes. 300-400 anlæg står i kø for at blive registreret. Mange nyehuse har fra starten et indbygget solcelleanlæg for at leve op til energikravene for nybyggeri (Politiken,lørdag den 13. august 2011: 1. sektion: side 10 og Lørdagsliv: side 4).Sættes udviklingen indenfor solcelle-produceret energi i Danmark i forhold til fx Tyskland, viserRådgivningsfirmaet PA Energy’s beregninger, ifølge Politiken, at der i dag produceres 1 wattsolcellekapacitet per indbygger i Danmark, mens det tilsvarende tal i Tyskland er 250 watt per indbygger.
6
Torsdag den 16. juni 2011:Torsdag morgen besøgte delegationen energirenoverede bygninger i Baden og Wettingen, som arkitekt ogtidligere kantonsråd i Aargau, Reto Miloni, har stået for. Reto Miloni viste delegationen rundt i og omkring enstor kontorbygning samt en ombygget boligejendom, der har opnået certificering efter Minergie-standard.MINERGIE er en frivillig kvalitets- og energimærkning for nybyggeri og renoverede bygninger, der er udvikletog anerkendt i Schweiz. Centralt for mærkningen er komfort og sundhed og bygningens energiforbrug. Der2findes forskellige standarder, bl.a. denne hvor det samlede behov for tilført energi ikke overstiger 38 kWt/m2og MINERGIE-A, hvor energibehovet skal være 0 kWt/m . Til sammenligning svarer den danske2lavenergiklasse 2 til boliger til et energibehov på 50 kWh/m , mens lavenergiklasse 1 ikke overstiger 382kWh/m .Boligejendommen fra 1951 er i to faser blevet gennemrenoveret til MINERGIE-P standard. Det er førstegang, at en renovering til denne standard er gennemført i kantonen Aargau. Normalt er det meget vanskeligtat nå op på den høje energieffektivitet ved en energirenovering bl.a. pga. kuldebroer. Til sammenligning2kræver kantonen ved nybyggeri et energiforbrug på max. 48 kWt/m pr. år, mens MINERGIE-P standarden2er på 30 kWt/m .Omkostningerne ved at energirenovere den MINERGIE-P certificeret boligejendom, som blev fremvist iWettingen, vil ifølge beregningerne bag projektet kunne tjene sig hjem i løbet af 7-11 år, alt efter deforudsætninger der opstilles. Det er en generel forudsætning, at priserne på fossile brændstoffer ikke stiger iperioden, hvilket er en skrap antagelse ifht. energirenoveringens økonomi, da de fleste økonomer forventer,at priserne på de fossile energikilder på sigt vil stige i takt med stigende efterspørgsel og faldendeforekomster af fx olie og gas. Hvis disse priser stiger vil det således gå hurtigere med at få investeringendækket end 7-11 år. Hvis de fossile kilders afregningspriser falder i perioden, vil besparelserne påenergiregningerne dække investeringen senere end efter 7-11 år.Møde med Patrick Marty, Agentur für Erneuerbare Energi og Peter Knecht, Cleentech SchweiziLandsgasthof Leuen, Uitikon-Waldegg.Delegationen mødtes ved en arbejdsfrokost med Patrick Marty repræsentant for det schweiziske agentur forvedvarende energi og energieffektivitet (AEE) og Peter Knecht fra Cleentech Schweiz.AEE varetager interessen for virksomheder og forbund indenfor områderne vedvarende energi ogenergieffektivitet. AEE’s mål er bl.a. at informere og rådgive offentligheden og beslutningstagere om enbæredygtig energipolitik og at deltage aktivt i skabelsen af de bedst mulige rammebetingelser forvedvarende energi og energieffektivitet.Cleentech Schweiz repræsenterer cleentech industrien, der i Schweiz består af mange små og mellemstorevirksomheder. Cleentech industrien har samlet set et bredere sigte end vedvarende energi ogenergieffektivitet, herunder renvandsteknologi og affaldshåndtering, men reduktion af Co2 emission vedfremme af vedvarende energi og energieffektivitet er et hovedområde. Cleentech Schweiz er desudenplatform for eksport af schweiziske teknologier og løsninger, herunder er det også hensigten at skabesamarbejdsrelationer til andre landes beslutningstagere på energiområdet.Besøg hos Ernst Schweizer AG, producent af solcelleanlæg i Hedingen.
7
Delegationen besøgte afslutningsvist Ernst Schweizer AG, producent af solcelleanlæg i Hedingen.Virksomhedens direktør og ejer, Hans Ruedi Schweizer, holdt et oplæg om virksomhedens bæredygtigeproduktion af primært solcellerammer, der anvendes over hele Europa til bygningsmassens produktion afsolenergi. Efter oplæggene fra direktøren og tre af virksomhedens områdeledere besigtigede delegationenvirksomhedens produktion af solcelleanlæg (anlægsrammer).Hr. Schweizer beskrev bl.a., hvordan virksomheden udvikler og producerer rammer og systemkomponentertil mere end 150 kunder i Schweiz og Europa. Virksomheden har fokus på bæredygtighed, herunder skermaterialisierings- og produktionsprocesserne ved brug af økologiske materialer. Indvendigt består selvesolcellerammerne af CO2-neutralt træ og udenpå består rammerne af 100% genanvendeligt aluminium.Schweizer AG producerer også andre energirigtige og bæredygtige husdele, herunder skydedører der íjanuar 2010 blev de første af sin slags, der er Minergie-certificeret, dvs. certificeret som bidragydende til at ethus opnår status som passivhus.
Bilag I: Deltagerliste, program og rejseregnskab:
Delegationsdeltagere:Medlemmer af Folketinget:- Nanna Westerby, Socialistisk Folkeparti, Formand for Boligudvalget.- Thomas Jensen, Socialdemokratiet, Boligudvalget- Rene Skau Björnsson, Socialdemokratiet, Boligudvalget- Ole Vagn Christensen, Socialdemokratiet, Energiudvalget- Ole Hækkerup, Socialdemokratiet, Energiudvalget- Jens Christian Lund, Socialdemokratiet, Energiudvalget- Daniel Rugholm, Det Konservative Folkeparti, Boligudvalget- Per Dalgaard, Dansk Folkeparti, EnergiudvalgetFolketingets udvalgssekretariat- Nadia Amina Steen Steensen (udvalgsassistent)- Mads Thelander (udvalgssekretær)Socialministeriet- Afdelingschef Frank Bundgaard- Arkitekt Tine Faarup
8
Tirsdag den 14. juni 201108:00Afgang fra Københavns lufthavn med SAS (LX 4701)Aflyst, nyafgang11.25.
09:45Ca. 10.30
Ankomst Zürich lufthavnLejet bus fra Zürich lufthavn til Basel (ca. 90 km)(ikke-ryger bus)Velkomst og kort oplæg afDr. Daniel Schneller,kantonale bygningsfredning Basel-StadtFrokost medConradin Rasi,”Bundesamt für Energie”AmbassadørHans Klingenberg,briefing SchweizMøder med:Dr. iur. Jürg Hofer,”Amt für Umwelt und Energie”, StadtBasel, overblik over byens energipolitikKantonsrådAeneas Wanner,direktør for Energie ZukunftSchweiz, medlem af bestyrelsen for Indurstrielle WerkeBasel (IWB) komunale værkerBadertscherReisen
ok
12.00-12.45
RestaurantBrauner Mutzaflyst
12.45-14.15
14.30-16.00
Blaues HausDepartement fürWitschaft,Soziales undUmwelt,Rheinsprung 18
ok
Ok16.15Besigtigelse af det bæredygtige, omdannede fabriksområdeGundeldinger Feld,rundvisningmed Tina EkenerLejet bus fra Basel til Baden (60km)Check-in på Hotel Du Parc Baden,tel. +41 (0)56 203 15 15, www.duparc.chMiddag i BadenRömerstr. 245400 BadenRest.Donacherstr.192
17.4518.45
ok
19.30
Gundeldinger Feld, Basel
9
Onsdag den 15. juni 2010Morgenmad på hotellet07.4509.4510.00-11.30Afgang fra hotel med lejet bus til Freiburg i.B. (140km)Ankomst i Freiburg i.B.Rundgang med Dr. Tobias Bube gennemSolarsiedlunginkl. Heliotrop i kvarteret VaubanArchitekturbüroRolf DischHotel Du Parc
ok
11.45-13.30
Frokost i Freiburg
RestaurantSüden, Vaubanwww.sueden.reservoir.de
ok
14.00
Afgang med lejet bus fra Freiburg til Baden (140km)
16.00
Ankomst i Baden
16.15-17.15
Møde medProf. Urs Muntwyler,Faghøjskole Burgdorf, Medlemaf bestyrelsen for Solarcenter Muntwyler
Hotel Du Parc,Baden
ok
19.00
Middag i Baden
Restaurant KlosterWettingenwww.sternen-kloster-wettingen.ch
ok
Sonnenschiff, Rolf Disch
10
Torsdag den 16. juni 2011MorgenMorgenmad, check-ud af hotel
08.40
Afgang med lejet bis til Wettingen (4km)
09.00
Besøg i Wettingen hos arkitektReto Miloni,Isover Energy Efficiency Awards 2009Oplæg og besigtigelseAfgang med lejet bus til Uitikon (22km)FrokostAfgang med lejet bus til Hedingen (14km)Møder medAgentur für Erneuerbare Energien AEE,schweiziskcentralorganisation for vedvarende og optimeret energi,ved Patrick Marty, leder af ”studier og videnskab”PræsentationCleantech Switzerland,Peter KnechtAEE organiser en besigtigelse hosErnst Schweizer AG,Hedingen
Miloni&Partnerwww.miloni.ch
ok
11.0011.4513.30-15.15
Landgasthof Leuenok
hos ErnstSchweizer AGwww.schweizer-metallbau.ch
ok
15.3016.0017.2519.15
Bus til Zürich lufthavn (ca. 15km)Mulighed for en lille snackBOUAfgang fra Zürich lufthavn med Swiss (LX 1272)Ankomst til Københavns lufthavnok
11
Rejseregnskab i overblik
Rejseregnskab (afrundet)Flybillet t/r (10 billetter)Dagpenge (530,88 kr. pr. person)Hotel i Baden - 2 nt. inkl. konferencerum (12 værelser)*Lokal transport/leje af busBOU vært ved måltiderBesigtigelse/guidning ved diverse besigtigelserTolkning (medfølgende tolk)I alt
Regnskab I alt kr.34.1005.31032.88020.3007.0005.07523.720128.385
*10 værelser til Folketingets delegation og 2 værelser til tolk og chauffør.
12