By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del Bilag 43
Offentligt
1079443_0001.png
1079443_0002.png
1079443_0003.png
1079443_0004.png
1079443_0005.png
Minister for By, Bolig og Landdistrikters talepapir i forbindelsemed besvarelse af samråds spørgsmål F d. 9. februar 2012
IndledningTak for indkaldelsen til samrådet og tak forspørgsmålene.
Først vil jeg sige et par ord om regeringens synpå de udsatte boligområder og hvad vi gør.
Derefter vil justitsministeren redegøre for udvik-lingen i kriminaliteten og regeringens initiativerher overfor. Endelig vil social- og integrations-ministeren svare på spørgsmålene om parallel-samfund.
[Situationen i de udsatte områder]Vi har boligområder i Danmark, hvor tingene ergået skævt.
De problemer er ikke kommet ud af ingenting.Det er problemer, der har fået lov til at udvikle
2
sig over mange år – også i de 10 år, hvor Ven-stre, Konservative og DF sad ved roret.
[Mål: Reducer antallet af udsatte områder]Regeringens mål er klart: Vi vil reducere antal-let af udsatte områder med �-del i 2016 og hal-vere dem i 2020.
Vi vil angribe problemerne med en positiv til-gang. Vi vil ikke dæmonisere og brændemærkede udsatte områder som ghettoer.
Derfor arbejder vi på nye kriterier for særligt ud-satte boligområder, der skal være grundlag foren konstruktiv boligpolitik og som afspejler re-geringens høje ambitionsniveau på området.
[Vollsmose - bekæmp kriminalitet]Forrige uge fortalte B.T. om problemer medkriminalitet, indbrud og overfald i Vollsmose.
Det er fuldkommen uacceptabelt.
3
Ingen beboere skal føle sig truet på livet. Vi vilikke acceptere, at der er nogen, der holder or-dentlige beboere i et jerngreb - heller ikke iVollsmose. Kriminalitet og indbrud er sager, derskal håndteres af politiet.
Regeringen sætter hårdt og kontant ind over forkriminaliteten i de udsatte boligområder. Det viljustitsministeren fortælle mere om.
[Styrk den boligsociale indsats]Samtidig med, at vi slår hårdt ned på kriminali-tet, skal vi have de unge mennesker væk fragaden. Undgå at de i første omgang havner ikriminalitet.
En undersøgelse fra Center For Boligsocial Ud-vikling viser, at en boligsocial indsats kan bi-drage til, at de unge holder sig fra kriminalitet.Det afgørende er at få skabt nogle tilbud, somkan holde de unge drenge væk fra gaden.
4
I Askerød er kriminaliteten f.eks. faldet med 49pct. Det er et markant fald, der netop er sket ef-ter, at man har lavet en målrettet indsats.
Derfor ser jeg også gerne, at den boligsocialeindsats udbygges i årene fremover.
Så vi sikrer en stærk indsats i alle de udsatteboligområder. De gode erfaringer, der bliverskabt i f.eks. Askerød, skal udbredes til andreområder.
Samtidig ved vi, at fattigdom og langvarig ar-bejdsløshed er koncentreret i de udsatte bolig-områder og kan være meget voldsomme barrie-rer for at deltage i vores fælles samfund.
Derfor vil jeg også gerne fremhæve, at vi i rege-ringen har afskaffet loftet over børnecheken ogde laveste kontanthjælpssatser.
[Renoverer boligområder]
5
Udover at slå hårdt ned på kriminalitet, be-kæmpe fattigdommen og styrke den boligsocia-le indsats, renoverer vi flere boligområder. Vived, at det er med til at gøre områderne bedre.
Regeringen er med andre ord ganske ambitiøs,når det gælder de udsatte boligområder.
Lad mig slutte af med at sige,at jeg ved, atder er rigtig mange gode kræfter, som arbejderhårdt på at forbedre forholdene i boligområder-ne. Det bakker vi op om i regeringen, og derforhar vi stort fokus på både at forbedre vilkårene ide udsatte boligområder og for beboerne.
Jeg vil nu give ordet videre til justitsministerenog derefter til social- og integrationsministeren.