By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del Bilag 41
Offentligt
1076455_0001.png
1076455_0002.png
1076455_0003.png
PRESSEMEDDELELSE06.02.2012
SÆRLIG POLITIMETODE HAR VUNDET INDPAS I UDSATTEBOLIGOMRÅDERMange udsatte boligområder har en række problemer med unge i den kriminellerisikozone, som ofte ikke kan løses med en almindelig politiindsats. Derfor harproblemorienteret politiarbejde (POA) vundet stigende indpas, viser ny undersøgelse fraCenter for Boligsocial UdviklingDet er et velkendt problem i udsatte boligområder: En lille gruppe drenge begår småkriminalitetog skaber utryghed i området, og det er på tide, at der bliver grebet ind, så drengestregerne ikkeudvikler sig til plettede straffeattester.
Nært samarbejde mellem politi og boligområdeProblemorienteret politiarbejde (POA) er en af løsningerne, som i de senere år har fundetstigende anvendelse i udsatte boligområder som f.eks. Gellerup, Vollsmose og Mjølnerparken.POA er en kriminalitetsforebyggende metode, hvor det lokale politi etablerer et nært samarbejdemed boligområdets aktører såsom kommune, boligforeninger, ejendomsfunktionærer,ungdomsklubber, skoler og boligsociale medarbejdere. I fællesskab gennemfører de fokuseredeindsatser efter en model i fire faser: Screening, analyse, respons og evaluering.- Styrken ved POA ligger i, at politiet inddrager alle aktører i boligområdet, der er i dagligberøring med de unge i den kriminelle risikozone. Det bidrager med aktuel og konkret viden omnegative tendenser i boligområdet og giver politiet en række nye samarbejdspartnere, der ervigtige i arbejdet med at få unge væk fra en begyndende kriminel løbebane, udtaler KlavsOdgaard Christensen, specialkonsulent ved Center for Boligsocial Udvikling.
Gode erfaringer i SønderborgKløver/Hvedemarken i Sønderborg er et af de udsatte boligområder, der har anvendt POAoverfor en gruppe utryghedsskabende drenge. Gennem et samarbejde mellem lokaleerhvervsdrivende, kommunen og politiet er det lykkedes at opløse gruppen af drenge, ogtrygheden blandt beboerne er steget signifikant fra 53 pct. trygge beboere i 2008 til 82 pct. i2010.- POA er et uundværligt arbejdsredskab. Vi bruger udelukkende POA, når vi skal sættekriminalitetsforebyggende ind i de udsatte boligområder. Den model kører vi efter, fordi denvirker, udtaler Christian Vestskov Lehmann, indsatsleder ved lokalpolitiet i Sønderborg.
Falder kriminaliteten?De gode resultater fra Sønderborg bakkes op af international forskning, der viser, at POA harbedre effekt end en almindelig politiindsats, når kriminaliteten skal reduceres. Center forBoligsocial Udvikling har derfor undersøgt, om 32 udsatte boligområder med POA-indsatser harlavere anmeldelsesrater for borgervendt kriminalitet (bl.a. vold, røveri og hærværk) end 33udsatte boligområder uden en POA-indsats. Undersøgelsen viser, at der ikke er signifikant
forskel på anmeldelsesraterne i de to områder.
POA øger tillidenFlere faktorer gør det svært at se en effekt af POA på antallet af anmeldelser i et boligområde:(1) En POA-indsats øger beboernes tillid til politi og får dermed anmeldelsestilbøjeligheden til atstige (2) POA-indsatser gennemføres i de mest problemramte områder, hvilket skævvridersammenligningen med områder uden en POA-indsats.
Læs mere om undersøgelsenDownload "Problemorienteret politiarbejde" (PDF)
KontaktKlavs Odgaard ChristensenSpecialkonsulent, Ph.d.Tlf.: 50 89 45 02E-mail: [email protected]
www.cfbu.dk
Download (pdf):ProblemorienteretpolitiarbejdeFAKTA OM RAPPORTENMere end hver tiende beboermellem 15 og 29 år i udsatteboligområder er på ettidspunkt blevet dømt forkriminalitet (opgørelse pr.2010). Det er over dobbelt såmeget som på landsplan.CFBU’s undersøgelse byggerpå interviews med 30 betjentemed ansvar for POA-indsatserne i de af landets 11politikredse, der har etableretPOA-indsatser i udsatteboligområder.CFBU’s undersøgelse viser, atder i årene 2008 og 2009 varPOA-indsatser i 32 udsatteboligområder, og siden er flerekommet til.Der er blandt de interviewedebred enighed om, at POA eren effektiv og nyttig metode tilat forebygge kriminalitet blandtunge i udsatte boligområder.POA-indsatserne påvirkersandsynligvis den mindrealvorlige kriminalitet mest, ogudsatte boligområder medPOA-indsatser har 5,7 % færreanmeldelser af tyveri oghærværk end områder udenindsatser.Forskellen er dog ikkestatistisk signifikant og kanderfor bero på en tilfældighed.POA blev udviklet i USA islutningen af 70’erne og ersiden blevet anvendt i detmeste af den vestlige verden.En forskningsoversigt over allehidtidige effektmålinger afPOA foretaget af CampbellCollaboration i 2008 viser, atPOA-indsatser samlet set harsignifikant effekt påkriminalitetsniveauet.
CENTER FOR BOLIGSOCIAL UDVIKLINGSadelmagerporten 2a (postadresse) Sadelmagerporten 4 (besøgsadresse) 2650 Hvidovre,Tlf.:5089 4501, mail: [email protected]