By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del Bilag 38
Offentligt
1072884_0001.png
Til Folketingets By- og Boligudvalg28. januar 2012

Forslag til lempelse af lovgivning vedrørende private boligejeres udlejning af egen bolig

Baggrund:

Baggrunden for forslaget er, at:1. Det fastfrosne boligmarked, der kombineret med boligboblen og dennuværende lejelovgivning stavnsbinder boligejere til deres boliger, medmindre de kan/vil sælge med tab, eller udleje permanent med tab.2. Den nuværende lejelovgivning tager udgangspunkt i, at lejer altid er densvage part, og udlejer altid en grum karl. Hvor virkeligheden ved privatesudlejning af egen bolig er, at lejer og udlejer er jævnbyrdige parter.3. Den begrænsede mobilitet, der følger af den nuværende situation påboligmarkedet, forhindrer effektivt mennesker i at flytte med henblik påopnåelse af beskæftigelse.Formålet med forslaget er, at Folketinget vedtager lempelser i lejelovgivningen, nåren boligudlejer udlejer sin private bolig, herunder:1. At sikre lejer og udlejer ligeværdig tryghed og sikkerhed ved privateboligejeres udlejning af egen bolig.2. At sikre mobilitet på arbejdsmarkedet.3. At sikre imod misbrug af en lempelse, f.eks. ved at lempelse af nuværendelovgivning begrænses til at gælde for boliger, der har tjent som udlejersbolig i f.eks. mindst 2 år, og at hver udlejer højst kan udleje én bolig adgangen efter mere lempelige regler.1. Lempelserne skal i sin helhed sikre at pligter og rettigheder i lejers ogudlejers indbyrdes forhold er i balance, og tage udgangspunkt i at lejer ogudlejer er jævnbyrdige parter, der kan tage vare på egne interesser.2. Lejer og udlejer kan frit aftale:Lejens størrelse og betaling af øvrige ydelser som f.eks.vand, varme, el etc..Regulering af lejen i lejeperioden.Fordeling af lejers og udlejers vedligeholdelsespligter.Eventuel begrænsning i lejeperiodens længde.Gensidigt opsigelsesvarsel.

Formål:

Mulige delelementer:

3. Udlejer kan ikke uden lejers accept iværksætte forbedringer, der medførerhuslejestigning.4. Lempelserne vedtages med bagudvirkende kraft, således at alleeksisterende udlejninger af udlejers tidligere bolig også omfattes aflempelserne.5. Boligministeriet udarbejder standard lejekontrakt, der kan downloades fraministeriets hjemmeside. Eventuelt imod et omkostningsdækkende gebyr.
Med venlig hilsenHelge NielsenEngageret medborgerHelge NielsenVed Hamborgskoven 54800 Nykøbing FDanmarkTlf: 45 81 88 40Mobil: 22 64 07 31e-mail:[email protected]