By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del Bilag 30
Offentligt
1058638_0001.png
1058638_0002.png
Ingen regler for sommerhuse på lejet grundI dag ligger 15.000 af landets sommerhuse på en lejet grund. Det vil sige, atfolk ejer deres sommerhus, men lejer grunden det ligger på. Normalt gælderder regler for huslejestigninger, hvis man lejer en lejlighed, enkolonihavegrund eller lignende. Men der er i 2011 stadig ingen regler for, hvormeget ejerne af sommerhusgrundene må hæve lejen.I 2006 besluttede Folketinget med daværende miljøminister ConnieHedegaard i spidsen, at lejen på de 3.000 statsejede sommerhusgrundeskulle reguleres. Lejen er herefter blevet reguleret årligt i takt med udviklingeni nettoprisindekset. Derudover fastslog man, at lejefastsættelsen mv. skullekunne tages op til fornyet vurdering efter 5 år i overensstemmelse med denpraksis, der til enhver tid lægges til grund ved ændring af leje efter lejelovenog erhvervsloven.Men der blev ikke lavet en tilsvarende regulering for de 12.000 sommerhuse,der ligger på privatejet grund.ForbrugerombudsmandenDa Bendt Bendtsen var økonomi- og erhvervsminister, henvendte han sig tilforbrugerombudsmanden. Han ville have ham til at undersøge forholdene forlejerne nærmere. I efteråret 2011 kom Henrik Øe med sin konklusion: Hankunne ikke gå ind i sagen, fordi der er mange forskellige private ejere, men atder under alle omstændigheder var brug for lovgivning på området. Derforvalgte han også at gå ind og støtte lejerne i en retssag fra Saxild ved Århus,hvor lejerne stod overfor lejestigninger på 400%.Som sommerhusejer på lejet grund har vi fuld forståelse for, at ejeren afgrunden skal have en leje, der svarer til grundens værdi. Men som på stort setalle andre områder, bør der udformes regler, så det ikke alene er den enkelteudlejer, som kan fastsætte lejen. Ellers risikerer alt for mange at havne medgentagne grundlejestigninger på flere hundrede procent.Konsekvenserne af de manglende regler er mange:- Vi bliver stavnbundne til vores huse, når kontrakterne er ved at udløbe.Ingen vil nemlig købe et hus, når de ikke ved, hvad der sker med lejen om fåår. Og tør de endelig at købe, så kan de ikke få et kreditforeningslån pga.usikkerheden. Dermed bliver det kun de rigeste danskere, der har råd til at
købe de små huse på lejet grund.- Vi ved reelt ikke hvad der sker når kontrakten udløber. Skal vi rive vore husened, eller får vi en leje, som vi ikke kan betale. Udlejer har frie hænder.
- Eneste indsigelsesmåde er en langvarig retssag mod udlejeren.Fritidshusejernes Landsforening appellerer derfor til, at I som politikere tagerforbrugerombudsmandens ord til jer, og udfærdiger lovgivning på området.
På vegne af Fritidshusejernes Landsforening
Carina Buus[email protected]tlf. 52508786