By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del Bilag 16
Offentligt
1039965_0001.png
1039965_0002.png
INSPIRATIONSTURUdvikling af den eksisterende bygnings- og boligmasse

Deltagere

Medlemmer af By- og BoligudvalgetMedlemmer af Klima-, Energi- og BygningsudvalgetUdvalgte embedsmænd M/KGI, Bygherreforeningen, Dansk Byggeri, Arkitektforeningen,IDA, MT Højgaard A/S, COWI, samt evt. særligt inviterede
Program

09:00

09:15

Start fra Christiansborg – bus holder ved hovedindgangenIntroduktion til turen og initiativet ’Renovering på dagsordenen’, her-under hvidbog og analyser, samt præsentation af turens

Tema 1: Renoveringsefterslæb – hvordan forvalter vi bygnings-

formuen?

Location 1: Tingvej 9, København S

Casen danner ramme for diskussionen om, hvordan vi bedst muligtfår rettet op på vedligeholdelsesefterslæbet. Ejendommen er et ek-sempel på, at den private bygningsmasse med de nuværende reg-ler/incitamentsstrukturer vanskeligt kan oprettes uden offentligt støt-te - uanset om der er tale om vedligeholdelse, moderniseringog/eller energioptimering.Introduktion til:

Tema 2: Totaløkonomisk tænkning og produktivitetsfremme

Hvad betyder bevillingssystemer og finansieringsformer for total-økonomisk tænkning i beslutningsgrundlaget forud for bygge-ri/renovering, og hvordan fremmer vi produktivitetsforbedringer ibyggeriet – særligt i relation til renovering.

Location 2: Gyldenrisparken, København S

Den gennemførte facaderenovering danner udgangspunkt om di-skussion om finansieringsmulighederne via Landbyggefonden (be-hovet ctr. mulighederne) og præfabrikation m/industrialiseret bygge-proces som produktivitetsfremmende. Desuden tales om bygnings-generationer og arkitektonisk kvalitet i relation til standardløsninger.http://www.witraz.dk/projekter/renovering/Gyldenrisparken.htmIntroduktion til:

Tema 3: Fremtidige investeringer i revitalisering og energireno-

veringer – barrierer og potentialer i et langsigtet perspektiv

Præsentation af de overordnede barrierer for et højt aktivitetsniveaupå renoveringsområdet), besvarelse af spørgsmålet: Hvorfor skerder ikke noget af sig selv på energirenoveringsområdet? (SBi) ogorientering om energivejlederuddannelsen hos Videncenter forenergibesparelser i bygninger.
Dato: 30/11 – 2011(Eller 11/01 – 2012)
v/Henrik L. BangBygherreforeningen

09:35

v/Jane Dreyer,Center for Bydesign,Kbh. Kommune

10:00

v/Henrik L. Bang,Bygherreforeningenog John Sommer,MT Højgaard A/S

10:20

v/Per Zwinge,Witraz Arkitekter m.fl.

10:50

v/Graves Simonsen,Bygherreforeningen,Søren Aggerholm,SBi – Ålborg Univer-sitet og Michael H.Nielsen, Dansk Byg-geri

11:20

Location 3: Vejleåparken, Ishøj

Danmarkshistoriens hidtil største renoveringsprojekt til 1,3 mia. kr.danner ramme for diskussionen om de fornuftige i at investere i enfremtidssikring af bygningsmassen – her i form af en gennemgri-bende indsats, der omfatter både bygninger, boliger, friarealer oglivskvaliteten blandt områdets beboere og brugere.http://domus.dk/node/24/http://www.vejleaaparken.dk/Introduktion til:

Tema 4: Arkitektonisk kvalitet i relation til værdiskabelse og

bygningsarv

Første del af introduktionen tager udgangspunkt i, at renovering skalkunne betale sig. Arkitektforeningen mener, at energirenoveringmed arkitektonisk kvalitet – bygningsæstetik, komfort, indeklima osv.– i sig selv skaber værdi for bygningsejere og –brugere, og samtidigtviser analyse fra Dansk Ejendomsmæglerforening, at energimærket(en bygnings energiperformance) har betydning for værdiansættel-sen af bygningen.Anden del af introduktionen italesætter diskussionen om, hvordan vii fremtiden skal håndtere vores bygningsarv, når vi samtidigt skalopfylde kravene til lavere energiforbrug – hvornår gør vi ingenting oghvornår skal vi ’give den hele armen’?
v/Repræsentant fraAAB – ArbejdernesAndelsboligforening

11:50

v/Nathalie Mossin,Akademisk Arkitekt-forening og HenrikDahl Sørensen,Dansk Ejendoms-mæglerforening
v/Torben Dahl,KunstakademietsArkitektskole

12:30

Sandwich serveres

Location 4: Osramhuset, København NV

Cases illustrerer et eksempel, hvor energioptimering kombineresmed en transformation af bygningen arkitektonisk såvel som brugs-mæssigt. Her er også anvendt ny teknologi i samarbejde med priva-te leverandører.http://kubik.kk.dk/osramhuset/om-osramhusetKort introduktion af ’Tænketanken vedr. bygningsrenovering’Opsamling på dagens program
v/ Birgitte KortegaardKbh. Kommune

13:20

v/Lars Axelsen, GIv/Henrik L. Bang

14:00

(ca.)
Ankomst til Christiansborg
Der udarbejdes et kompendium med korte faktaoplysninger fra hvidbog, barriereundersøgelse, og de valgtecases, som udleveres til udvalgsmedlemmerne i forbindelse med opsamlingen.NB! Der kan forekomme programændringer med hensyn til indlægsholdere – afhænger af valg af dato.
Initiativet ’Renovering på dagsordenen’ gennemføres i samarbejde med:IDA – Ingeniørforeningen i Danmark | Akademisk Arkitektforening | Dansk Byggeri | COWI A/S | MT Højgaard A/S