By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del Bilag 111
Offentligt
1137829_0001.png
1137829_0002.png
Gert Munk-Petersen,Søndersø Park 74, 3500 Værløse. Tlf. 4448 1113 – 4038 3113 - [email protected]
Til Folketingets By-Boligudvalg:Værløse d. 20. juni 2012

”Beretning afgivet af By - og Boligudvalget d. 7. juni 2012”

vedrørende bestilling af tilstandsrapporter og bygningssagkyndiges uvildighed.

Beretningen giver anledning til følgende bemærkninger, som BBU bør forholde sig til og nærmerekommentere:

1. Indledning:

Under kritikernes fremstilling nævnes bl.a.:- ”Sælgeren får ikke mulighed for selv at vælge den bygningssagkyndige ud fra parametre som priseller kvalitet”.Det skal hertil oplyses, at kritikere klart gav udtryk for, at hussælgere ikke efterspørgerkvalitet,men udelukkende pris! – Dette er det vigtigste svaghedspunkt i bestillingsordningen.Videre hedder det:- ”forsikringsselskaberne får en direkte adgang til forbrugerne med henblik på mersalg af f. eks.ejerskifteforsikringer”.Det kritikerne gjorde opmærksom på er, at forsikringsselskabers primær-interesse er, at få legitimadgang til at kunne påvirke forbrugerne til at aftage andre og mere givtige forsikringsprodukter.Dette ligger udenfor ”Lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom”, og bør ikkepåvirke fremlæggelse af neutral tilstandsrapport for huskøbere.

2. Politiske bemærkninger:

Det er korrekt bemærket, at de af Folketinget vedtagne ændringer i ordningen med virkning fra1. maj 2012, ikke berører bestillingsreglerne.Yderligere nævnes bl.a.:”Udvalget pålægger erhvervs- og vækstministeren løbende at udarbejde statistik over, hvor mangetilstandsrapporter, der er behæftet med fejl, og inden 30. oktober 2012 give en samlet rapporteringtil udvalget om dette”.Det er ikke nærmere begrundet, hvorfor udvalget pålægger erhvervs- og vækstministeren at førestatistik over fejl i tilstandsrapporter, da både kontrol og statistik heraf hører under by-bolig-ministeren.Udvalget bør samtidigt vise interessere for den kendsgerning, at ministeriet for By - Bolig ogLanddistrikter harpligttil at føre løbende kontrol med de udførte tilstandsrapporter, men at dennekontrol ikke har været udført siden ministeriet blev oprettet i oktober 2011 og frem til - pt. - dennedato.
1
Gert Munk-Petersen,Søndersø Park 74, 3500 Værløse. Tlf. 4448 1113 – 4038 3113 - [email protected]
Forudsætning for, at nævnets krav til ministre kan overholdes er, at der de facto foretages løbendekontrol.

Konklusion:

Det fremgår tydeligt at BBU ikke har søgt at varetage huskøbernes tarv og interesser i forbindelsemed, hvorledes bestillingsreglerne bør praktiseres.Det er udelukkende prisniveau og konkurrencevilkår mellem professionelle aktører, der har haftudvalgets bevågenhed.Udvalget har ikke søgt at løse ”paradoksproblemet” i ordningen, som er:- Det er kun hussælgere og deres professionelle aktører, der kan bestille Statens tilstandsrapporter.- Det er kun hussælgere, der kan nyde godt af pris-konkurrence mellem professionelle aktører.- Hussælgere skal blot levere en rapport for at opnå lovens beskyttelse; uanset kvalitet.- Huskøbere er udelukket for enhver indflydelse på, hvorledes kvaliteten er i Statens tilstands-rapporter, som skal give beskyttelse, når de vil erhverve privatejendom.- Huskøbere efterspørger grundige tilstandsrapporter af høj kvalitet og udført helt uden indflydelseaf salgssidens professionelle aktører; - herunder også forsikringsselskaber.
Værløse d. 20. juni 2012
Gert Munk-Petersen(deltager i eksperthøringen d. 19. april 2012)
2