Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
BUU Alm.del Bilag 82
Offentligt
1062821_0001.png
1062821_0002.png
KØBENHAVNS KOMMUNEBørne- og Ungdomsforvaltningen
14-12-2011Sagsnr.2011-64389Dokumentnr.2011-348855SagsbehandlerFlemming LundeØstergaard Hansen
Ungdomskommission i Københavns KommuneBørne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde d. 22. juni 2011, atder nedsættes en Ungdomskommission i regi af Børne og Ungdomsfor-Børne-valtningen. I dette notat er en kort beskrivelse af baggrund, formål,indhold, organisering og arbejdsformering arbejdsform.

Baggrund

København har en meget stor ungdomsgruppe, og har derfor også enstor opgave i forhold til at sikre unge både uddannelse, fritids ogfritids-beskæftigelsestilbud. Men selvom de mange unge er en udfordring forKøbenhavn er byen først og fremmest rig i kraft af sin mange unge.sineSom metropol og uddannelsesby er København en magnet for unge frahele Danmark og Skandinavien, og de unge sætter deres tydelige præg pågadebilledet. I det frivillige arbejde, i foreninger og i kulturlivet. Desætter nye ting i gang, dygtigg sig og er aktive på arbejdspladser. Dedygtiggørunge bidrager stærkt til, at København er privilegeret med en stormangfoldighed, social innovation og høj livskvalitet.Mens hovedparten af de unge i København lever et liv præget afoverskud og aktivitet, er der også en gruppe unge, som har svært ved atfinde fodfæste i deres tilværelse. Det være sig uddannelsesmæssigt, påarbejdsmarkedet eller privat. Manglende tilknytning til uddannelsessysteuddannelsessyste-met og/eller arbejdsmarkedet, kriminalitet, dårlige boligforhold, rinringesundhedstilstand, begrænset deltagelse i fritids og kulturtilbud er altfritids-sammen udtryk for dette.Ungdomsgruppen består med andre ord på den ene side af unge somoplever et liv fuldt af muligheder, fx i form af gode uddannelser,spændende jobs og udlandsophold, og på den anden side af unge somdsophold,lever på tilværelsens skyggeside uden uddannelse og arbejde, med dårligesociale forhold og uden de store fremtidshåb.Udfordringen i de kommende år består i at få alle unge med på vognen,således at hver enkelt ung får mulighed for at udnytte sit potentiale. Førstog fremmest til gavn for den unge selv, men også til gavn for samfundetsom helhed.Opgaverne omkring de unge er fordelt mellem stat, kommuner ogregioner. Staten er primær ansvarlig for ungdomsuddanneungdomsuddannelserne ogkriminalforsorgen, kommunerne har ansvaret for ungesgrunduddannelse, fritidstilbud, aktivering, boligforhold, forebyggelse
m.v., mens regionerne har en rolle at spille på sundhedsområdet. IKøbenhavns Kommune er arbejdet med de unge – ligesom i landetsøvrige kommuner – spredt ud over en række forvaltninger. Det betyder,at der ikke eksisterer én samlet vision eller politik for, hvilken tilgang visom kommune skal have til de unge – hverken når det gælder myndig-hedsopgaver, service eller generel tilgang til de unges mulighed formedindflydelse og demokratiske deltagelse.

Formål

Formålet med at nedsætte en Ungdomskommission er at skabe grundlagfor en helhedsorienteret og sammenhængende ungdomspolitik medkonkrete bud på indsatsområder og initiativer.Der har de seneste hundrede år været nedsat to Ungdomskommissioner istatslig regi. Den ene umiddelbart efter 2. verdenskrig og den anden ibegyndelsen af 1980’erne. Der har fra mange sider været rejst ønske om,at Folkestinget skulle nedsætte en ny Ungdomskommission. Ønsket erbl.a. blevet rejst af Dansk Ungdoms Fællesråd, Børne- og Kulturchef-foreningen, BUPL, Ungdomsringen, Uddannelsesforbundet og DanskVejlederforening. I marts måned 2010 stillede Socialdemokratiet, SF, DetRadikale Venstre og Enhedslisten et beslutningsforslag i Folketinget omat nedsætte en Ungdomskommission. Forslaget blev ikke vedtaget. Ivores nabolande Norge og Sverige er der erfaringer medUngdomskommissioner.

Indhold

Ungdomskommissionen skal drøfte og forholde sig til en række områder,som har betydning for unges levevilkår. Uddannelsesperspektivet vil ilyset af 95 pct. målsætningen være det væsentligste i Kommissionensarbejde. Udover at skulle forholde sig til de enkelte områder skalKommissionen komme med bud på, hvordan der skabes sammenhængmellem de forskellige områder, herunder mellem statens, regionens ogkommunens ressort.

Organisering og arbejdsform

Ungdomskommissionen organiseres i BUF regi. Kommissionen vilskulle bestå af forskere, organisationsfolk, embedsmænd ogvirksomhedsledere m.v. Børne- og ungdomsborgmesteren lederKommissionens arbejde. Derved sikres en tæt kobling mellemeksperterne og det politiske niveau.Det er vigtigt, at Kommissionen ikke lever sit eget liv. Det er derfornødvendigt, at der sideløbende og i sammenhæng med Kommissionensarbejde foregår aktiviteter, hvor unge københavnere og andre relevanteparter får mulighed for at komme til orde, både i forhold til udfordringerog muligheder på ungdomsområdet og i forhold til konkreteløsningsforslag. Samtidig skal der sikres en kobling til Børne- ogUngdomsudvalget, således at Kommissionens arbejde bliver en del afudvalgets beslutningsgrundlag.Side 2 af 2