Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
BUU Alm.del Bilag 228
Offentligt
Høng Gymnasium og HFRektor Birger JensenHovedgaden 2, 4270 Høng, Tlf. 5885 2636, fax 5885 4336e-mail: [email protected]
Folketingets Børne- ogUndervisningsudvalgHøng d. 18. juni 2012
Høng Gymnasium og HF bliver negativt særbehandlet.
Høng Gymnasium og HF har tidligere været et privat gymnasium. 1. januar 2007 overgikskolen til statsligt selveje. Der var på dette tidspunkt 5 offentlige gymnasiekostskoler, derhavde ligget under amterne, og et antal private gymnasiekostskoler. Da skolen overgik tilstatsligt selveje, fik skolen et særligt taxametertilskud pr. kostelev. De 5 øvrigegymnasiekostskoler fik et samlet rammetilskud. Det tilskud, Høng Gymnasium fik pr. elev,var nogenlunde på niveau med, hvad de 5 ”gamle” gymnasiekostskoler fik pr. elev.Med finansloven for 2010 blev der indført et bygningstilskud til de offentlige kostskoler.Dette tilskud tilfaldt imidlertid kun de fem gamle offentlige kostskoler. Høng Gymnasium fikikke noget bygningstilskud til sin kostafdeling. Dvs. de 5 gamle offentlige kostgymnasier fårto tilskud: Et driftstilskud og et bygningstilskud. Høng Gymnasium får kun et driftstilskud.Oven i dette er der siden sket det, at driftstilskuddet til de 5 gamle offentlige kostgymnasier ersteget betydeligt mere, end tilskuddet til Høng Gymnasium er.Resultatet af dette er:5 gymnasiekostskoler modtager i gennemsniti samlet tilskud pr. kostelev.Høng Gymnasium modtagerpr. kostelev.kr. 55.220kr. 38.167
Dvs. de 5 kostskoler modtager i gennemsnitkr. 17.052 eller 45% mere i tilskud pr. kostelevend Høng Gymnasium og HF gør.Vi startede dette skoleår med 86 kostelever. 86 elever ville udløse et mertilskud på tilsammenkr. 1.466.000, hvis Høng Gymnasium fik det samme i tilskud, som de 5 andre kostgymnasierfår i gennemsnit. Det er småpenge i ministeriets store regnskab, men det er rigtigt mangepenge for Høng Gymnasium og HF, der er et af landets mindste gymnasier, og som i øvrigtikke modtager udkantstilskud.Vi har naturligvis gjort undervisningsministeriet opmærksom på denne ulogiske og urimeligeforskelsbehandling. Vi har haft et langt forløb, hvor vi på forskellig vis har forsøgt at fåministeriet til at sikre lige vilkår for skolerne. Dette er imidlertid ikke lykkedes. Det tætteste,vi er kommet på det, er, at daværende undervisningsminister Tina Nedergaard i december2010 anviste et ekstraordinært engangstilskud til Høng på kr. 550.000 til ”delvis udligning afde forskelle, der er i tilskudsniveau til kostafdelingerne på det almengymnasiale område”.
Gennem grundtonen i skolens arbejde søger vi at minde om, at den oprindelig er udgået fra en folkehøjskole.
Vi håber med denne henvendelse og vores efterfølgende foretræde for Børne- ogUndervisningsudvalget, at udvalgets medlemmer vil hjælpe os, så kostelever på HøngGymnasium kan få det samme i tilskud som kostelever på de fem tidligere amtsligegymnasiekostskoler. Der er jo ingen mening i, at den elev, der søger Høng Gymnasium, skalhave for 17.000 kr. ringere vilkår end den elev, der søger et kostgymnasium, der i fordums tidvar drevet af et amt.
Med venlig hilsen
Margit Christiansenbestyrelsesformand
Birger Jensenrektor
Gennem grundtonen i skolens arbejde søger vi at minde om, at den oprindelig er udgået fra en folkehøjskole.