Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
BUU Alm.del Bilag 119
Offentligt
1077736_0001.png
1077736_0002.png
1077736_0003.png
1077736_0004.png
TALEPAPIRDET TALTE ORD GÆLDER
AnledningTitelMålgruppeArrangørTaletidTid og sted
Samråd i Folketingets udvalg for Børn og UndervisningRådsmødet (uddannelse) den 10. februar 2012Udvalgets medlemmerBørne- og Undervisningsudvalget3 minutterDen 7. februar 2012. Samrådet starter kl. 14.00.
1
Disposition1.2.3.4.IndledningVedtagelse af den fælles rapportPolitisk debat om Europa 2020-strategienAfrunding
1. IndledningDer er indkaldt til rådsmøde for uddannelse på fredag den 10. februar.
2. Vedtagelse af den fælles rapportDer er ét punkt til vedtagelse på Rådsmødet.Det er den fælles rapport mellem Ministerrådet og Kommissionen.Den vedtages under strategirammen for det europæiske samarbejde på uddan-nelsesområdet frem mod 2020.Rapporten gør status over implementeringen af strategirammen i perioden fra2009 til 2011.Rapporten viser blandt andet, at alle medlemsstater skal gøre en større indsats,hvis vi i 2020 skal nå målsætningen om, at andelen af unge der forlader skolenfor tidligt skal ned på mindre end 10 procent. Det gennemsnitlige tal for EUvar i 2010 14,4 procent.Den viser også, at der er et godt stykke vej endnu, før vi når målsætningen om,at 15 procent af de 25- til 64-årige i 2020 skal deltage i livslang læring. Detsamlede tal for EU var i 2010 på kun 9,3 procent.I rapporten fastlægges der også prioriteter for det europæiske uddannelsessam-arbejde i perioden 2012 til 2014.Prioriteterne er blandt andet mobilitet, skolefrafald, attraktive erhvervsuddan-nelser og tværgående nøglekompetencer.
2
Det er en bred palet af prioriteter. Derfor er det meningen, at de enkelte med-lemsstater i et vist omfang selv kan vælge hvilke områder, de ønsker at samar-bejde om.Den fælles rapport konkluderer, at vi er nødt til at styrke indsatsen på uddan-nelsesområdet i medlemsstaterne, hvis vi skal nå vores målsætninger.Et af de nye tiltag er derfor at sikre en bedre kobling mellem strategirammenpå uddannelsesområdet og den overordnede Europa 2020-strategi.Europa 2020-strategien skal fremme vækst og beskæftigelse i EU.Her spiller uddannelse en vigtig rolle. Derfor skal det sikres, at de tiltag, dergennemføres på uddannelsesområdet, bidrager til at indfri den overordnede po-litiske målsætning for EU.Et af forslagene er, at undervisningsministrene ved vores Rådsmøde hvert år ifebruar måned skal diskutere, hvordan uddannelsesområdet bidrager til Europa2020-strategien.Diskussionen skal opsamles i et resumé, der skal fungere som indspil til stats-og regeringschefernes faste forårstopmøde i Det Europæiske Råd.På den måde sikres der en bedre synlighed for uddannelsesområdet på detøverste politiske niveau.Regeringen støtter vedtagelsen af den fælles rapport.Vi ser det som et positivt tiltag, at der fremover skal være en tættere koblingmellem uddannelsessamarbejdet og Europa 2020-strategien.En målrettet indsats på uddannelsesområdet er nødvendig, hvis vi skal skabevækst og beskæftigelse i Europa.
3. Politisk debat om Europa 2020-strategienDet er netop på denne baggrund, at vi på rådsmødet skal have en debat om Eu-ropa 2020-strategien.Temaet for debatten er uddannelses rolle i bekæmpelsen og forebyggelsen afungdomsarbejdsløshed.
3
Baggrunden er, at Kommissionen den 23. november fremlagde sin årligevækstundersøgelse.Kommissionen konkluderer blandt andet, at medlemsstaterne skal være bedretil at implementere de politikker, som vedtages.Derfor skal vi i debatten drøfte, hvilke uddannelsestiltag man kan tage her ognu, som kan bidrage til at afhjælpe ungdomsarbejdsløsheden.Det er et tema, hvor alle ministre kan lære noget.Jeg håber for eksempel at få viden om, hvad andre lande gør for at bekæmpefrafald på deres ungdomsuddannelser. Her kan vi lære noget i Danmark.Til gengæld vil jeg under debatten fremhæve den stærke kobling til praksis,som vi har på de danske erhvervsuddannelser.Det gør de unge mere parate til arbejdsmarkedet.Det er min ambition, at vi kan tage ved lære af hinandens erfaringer.Vi har et fælles ansvar for at få de unge ind på arbejdsmarkedet igen.Jeg ser frem til en spændende debat.
4. AfrundingJeg ser frem til at deltage i Rådsmødet for uddannelse på fredag.
4