Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del Bilag 46
Offentligt
1048535_0001.png
1048535_0002.png
1048535_0003.png
1048535_0004.png
1048535_0005.png
Beskæftigelsesudvalget
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer30. november 2011
Regeringens lovprogram for folketingsåret 2011-12Vedlagt omdeles den del af Regeringens lovprogram som vedrører Beskæfti-gelsesministerens område.
Med venlig hilsen
Lone Klinke,udvalgsassistent
1/5
LOVGIVNINGFOLKETINGSÅRET 2011-12
BESKÆFTIGELSESMINISTERENÆndring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelses-indsats og integrationsloven (Afskaffelse af starthjælpen, kontant-hjælpsloftet, 500-kroners reglen, 225-timersreglen og introduktionsydel-sen) (Nov II)Forslaget afskaffer de såkaldte ”fattigdomsydelser” – starthjælpen, kontant-hjælpsloftet, 500-kroners reglen, 225-timers reglen og introduktionsydelsen.Forslaget følger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen”fra oktober 2011. Forslaget følger også op på aftalerne om finansloven for2012.Ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv beskæftigelsesind-sats, lov om aktiv socialpolitik og lov om integration af udlændinge iDanmark (Forlængelse af suspensionsperioden for refusionsbestem-melse efter sygedagpengeloven) (Nov II)Forslaget indebærer en 2-årig forlængelse af den nuværende suspension afsygedagpengelovens bestemmelse om, at der ikke ydes statsrefusion af enkommunes udgifter til sygedagpenge i sager, hvor kommunen ikke følgerrettidigt op. Forslaget fremsættes for over en længere periode at kunne følgeudviklingen i kommunernes indsats uden reglen.Ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Ophævelse af ret ogpligt til tilbud af mindst 6 måneders varighed for unge under 30 år ogophævelse af ret og pligt for dagpengemodtagere til fuldtidsaktiveringefter 123 ugers ledighed m.v.) (Nov II)
2/5
Lovforslaget vedrører en ophævelse af reglerne om, at første ret og pligt tiltilbud til unge modtagere af arbejdsløshedsdagpenge og kontanthjælp under30 år, skal have en varighed på mindst 6 måneder samt en ophævelse afreglerne om fuldtidsaktivering af modtagere af arbejdsløshedsdagpenge efter2 ½ års ledighed. Forslaget følger op på aftalerne om finansloven for 2012.Ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og flere andre love(Forhøjelse af efterlønsalder, forkortelse af efterlønsperiode og tilbage-betaling af efterlønsbidrag) (Nov II)Ændring af lov om fleksydelse (Forhøjelse af fleksydelsesalder, forkor-telse af fleks-ydelsesperiode og tilbagebetaling af fleksydelsesbidrag)(Nov II)Ændring af lov om delpension (Forhøjelse af delpensionsalder og for-kortelse af delpensionsperiode m.v.) (Nov II)Ovennævnte tre lovforslag udmønter dele af Aftale om senere tilbagetrækningmellem V, KF, DF og RV fra maj 2011.Ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring og forskellige andre love(Forenklinger m.v) (Jan I)Lovforslaget vedrører en række forenklinger m.v. på Beskæftigelsesministeri-ets område bl.a. vedrørende optagelse i og overflytning mellem a-kasser samtvedrørende ydelsessystemet. Forslaget er især en opfølgning på en bredpolitisk aftale om afbureaukratisering fra maj 2011.Ændring af lov om sygedagpenge og lov om ret til orlov og dagpengeved barsel (Forenklinger m.v.) (Jan I)Lovforslaget indeholder en række forenklinger på barsels- og sygedagpen-geområdet vedrørende enklere ydelser, opfølgning og samspil med virksom-heder og a-kasser. Forslaget er en opfølgning på en bred politisk aftale omafbureaukratisering fra maj 2011.Ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og forskellige andrelove (Forenklinger m.v.) (Jan I)Lovforslaget indeholder en række forenklinger vedrørende beskæftigelsesind-satsen bl.a. om samtaler, kontakt og aktive tilbud. Forslaget er en opfølgningpå en bred politisk aftale om afbureaukratisering fra maj 2011.
3/5
Ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Ændring af tidspunk-tet for gentagen aktivering for ikke-arbejdsmarkedsparate kontant-hjælpsmodtagere og nedsættelse af varighedskrav til ret og pligt tilbud)(Jan II)Lovforslaget vedrører ændring af tidspunktet for gentagen aktivering for ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere fra senest 6 måneder til se-nest 12 måneder. Forslaget indebærer også en nedsættelse af varighedskra-vet for ret og pligt tilbud for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere fra mindst4 uger til mindst 2 uger. Forslaget følger op på aftalerne om finansloven for2012.Ændring af lov om sygedagpenge (Ændring af frist for anmeldelse afsygefravær samt mere effektiv udsendelse af oplysningsskema) (Jan II)Forslaget vedrører især ændringer af sygedagpengelovens frister for anmel-delse af sygefravær og anmodning om sygedagpenge med henblik på at sikreen mere effektiv administration af sygedagpengesager. Forslaget åbner ogsåop for en mere effektiv udsendelse af oplysningsskema til den sygemeldte viaNem Refusion.Lov om vikarers ansættelsesforhold (Jan II)Forslaget gennemfører EU-direktiv 2008/104/EF om vikararbejde, der har tilformål at beskytte lønmodtagere, som udsendes af et vikarbureau til at arbej-de midlertidigt i en virksomhed.Ændring af lov om arbejdsskadesikring (Forældelse af krav på erstat-ning ved erhvervssygdomme m.v.) (Feb II)Formålet med lovforslaget er at tilpasse arbejdsskadesikringsloven til ændrin-ger af forældelsesloven vedtaget i maj 2011 samt aktstykke nr. 90 af 23.marts 2011. Forslaget vedrører krav på erstatning ved erhvervssygdomme,hvor kravet ikke er omfattet af forældelsesloven. Forslaget vedrører endvidereenkelte tekniske justeringer af arbejdsskadesikringsloven.Ændring af lov om barselsudligning (Evaluering af barselsudlignings-ordningen) (Feb II)Forslaget fremsættes på baggrund af en evaluering af loven samt en revisi-onsbestemmelse i loven. Det nærmere indhold af lovforslaget er under over-vejelse.Ændring af lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter (Feb II)
4/5
Forslaget indebærer en forøgelse af antallet af suppleanter for Arbejdsrettensordinære dommere med 2 for hver af de grupper af organisationer og myn-digheder, der er indstillingsberettiget. Forslaget tager bl.a. sigte på at fasthol-de de nuværende lave sagsbehandlingstider i Arbejdsretten. Forslaget skalses på baggrund af en henvendelse fra LO og DA.Ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet (Feb II)Forslaget fremsættes i henhold til en revisionsbestemmelse. Det nærmereindhold af lovforslaget er under overvejelse.Ændring af ferieloven (Feb II)Forslaget vedrører fortolkning af bestemmelserne i arbejdsdirektivet vedrø-rende retten til ferie. Den nærmere udformning af forslaget er under overve-jelse.Ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om en aktivbeskæftigelsesindsats (Forlængelse af dagpengeperioden, ferie til kon-tanthjælpsmodtagere og ændring af prisloft for selvvalgt uddannelse)(Feb II)Lovforslaget indebærer en forlængelse af dagpengeperioden med et halvt årfor ledige, der opbruger dagpengeretten i 2. halvår af 2012. Forslaget indebæ-rer også, at kontanthjælpsmodtagere får ret til ferie i 5 uger om året. Endeligindebærer forslaget, at ufaglærte og faglærte samt ledige med forældet ud-dannelse skal have adgang til 6 ugers selvvalgt uddannelse uden prisloft.Forslaget følger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen”fra oktober 2011. Forslaget følger også op på aftalerne om finansloven for2012.Lovgivning om 2-årig forsøgsordning med jobpræmie til kontant-hjælpsmodtagere med langvarig ledighed (Mar I)For at reducere risikoen for langvarig ledighed blandt kontant-hjælpsmodtagere indføres forsøgsvis en skattefri jobpræmie på op til 600 kr.pr. måned i 2012 og 2013. Forslaget følger op på aftalerne om finansloven for2012.
5/5